ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jan-Olov Sjölund

Sidor: [1]
1
Föräldrarna var betjänten/taffeltäckaren [/size]Olof Zetterberg (FÖDD I EDEBO 29/7 1775)[/size] vid Skogaholm och hans hustru [/size]Christina Norström (FÖDD I FALUN 11/9 1775)[/size], död 10/5 1828 i Hedvig Eleonora.
[/size]Svennevad (T) AI:9 (1806-1811) Bild:244 Sida:238

2
Garneij / Grenier / SV: Garneij / Grenier
« skrivet: 2023-05-15, 11:17 »
Bakgrund:
I inflyttningsboken för Västerlövsta (U) B:2 Bild: 87 Sida: 223 så har en mamsell Garnier inflyttat 1832 till Molnebo med ”Fosterb Carl Gustaf”. (Enligt en födelseförteckning på allmänna barnbördshuset i Stockholm har en Carl Gustaf fötts av okända föräldrar i maj 1831. Med anledning av den ålder som uppgivits för mamman finns anledning att tro att mamman är ytterligare en syster Garneij nämligen Beata Jacobina. Barnets ursprungsort kan jag inte utläsa av denna Hfl men om mamsell står det Hedesunda. Mamsell står identifierad som Carolina Charlotta Garnier enligt Västerlövsta (U) AI:12c Bild: 10 Sida: 502. Detta fosterbarn, senare med efternamnet Lund ”adopteras” av en Greta Persson född 12 feb 1797 i Sevalbo No 2, ref Hedesunda (X) C:4 Bild: 127, jmf AI:11b sida: 328 samt AI:13 sida: 360 och 343 samt AI:14b sida: 369 och 383 och 410 samt AI:16b sida: 428. Greta flyttar senare till Molnebo, Västerlövsta.
En äldre syster, Christina Fredrica Garneij flyttade den 30 okt 1830 från Gävle till Hedesunda ref Hedesunda (X) B:2 Bild: 19 Nr 33. Hon flyttar 27 april 1833 från Hadeholm, Hedesunda ref Hedesunda (X) B:2 Bild: 22 Nr 5 samt AI:16 sida: 449.
Christina Fredricas syster (som jag antar är den flicka som 1832 har barnet med sig till Västerlövsta) heter alltså Carolina Charlotta och enligt Hölö (AB, D) Bild: 860 Sida: 77 flyttar hon 1832 till Hedesunda. Jag antar att hon flyttar till systern i Hadeholm.

Frågor:
1)    Vad har systrarna Garneij för kopplingar till Hedesunda? Flera personer med Hedesundaursprung, som t.ex jag på min farmors sida, får små DNA träffar med familjen Garneij. Inga synliga spår av Hedesundakoppling (mer än ovanstående) finns för familjen Garneij i övrigt utan de verkar mer har bott i norra delen av (X) samt i Y-län.
2)    Kände systrarna Garneij till Greta Persson från Sevalbo i och med att Carolina Charlotta tog med sig fosterbarnet till just Molnebo dit Greta flyttat?
3)    Kan någon utläsa barnets ursprungsort enligt den Hfl som nämns ovan i början?
4)  Finns det foton av systrarna ovan

3
Stora Malm / Remröd (Remröd Rote)
« skrivet: 2021-07-07, 17:12 »
Jag undrar om någon vet hur man kan få fram en förteckning över vilka som arbetade på Remröds gård 1901 (juli-okt). De som var skrivna i Remröd och upptagna i husförhörslängderna har jag koll på. Men de som har kommit utsocknes ifrån och är skrivna i andra socknar/församlingar i Sverige är de jag skulle vilja ha namn på för att kunna öka chanserna att hitta en okänd fader.
Kan du hjälpa mig?

4
I Sveriges släktbok för Bergsjö-Hassela finns på sid 56 under huvudfamilj 5S en Daniel Matsson (född c:a 1660) och hans hustru Anna Olsdotter (född c:a 1660). De har en son Pehr som så småningom flyttar till Hassela. Daniel och hans hustru har släktboksmarkeringen Y54 vilket antagligen refererar till Sveriges släktbok för Medelpad. Jag är intresserad av uppgifter om föräldrar till Anna Olsdotter och var dessa kom ifrån?

5
Hassela / SV: Joris Pelle - Per "Peter" Andersson
« skrivet: 2020-07-14, 12:16 »
Tack K G, jag är släkt med Joris Pelle men jag har ingen uppgift om hur han eller hans halvbror Daniel Lindström skulle vara släkt med skogsfinnarna såvida släktskapet inte går via deras gemensamma släkting Erik Norelius (då hamnar vi direkt i Tarvainen kring år 1600). Jag har precis läst den utmärkta boken Frö Pelle men jag är hemskt nyfiken på Joris Pelles koppling. Kanske har jag tur att någon annan avbytare har lösningen

6
Hassela / Joris Pelle - Per "Peter" Andersson
« skrivet: 2020-07-14, 08:56 »
Född den 5 dec 1817, utvandrade 1851 till Minnesota, dog 15 sep 1881. I alla skrifter jag hittat står det att Joris Pelle hade finskt påbrå. Är det någon som vet och kan berätta hur den kopplingen ser ut?

7
Hassela / Frö-Lars Lars Olsson
« skrivet: 2020-07-13, 16:52 »

Vem har upplysningar om var i släktboken Bergsjö-Hassela (av K J Nilsson) man kan hitta Frö-Lars släkt (i Hasseladelen)




Uppgifter på webben om Frö-Lars:
Men vem var Frö-Lars?  Ja... han hette Lars Olsson och var född i Bjällervik i Hassela på Lars-dagen den 10 augusti 1837. Han växte sen upp i skogstorpet "Oljebacken", som vi ser på bilden. Det låg djupt inne i Hasselaskogarna nära gränsen till Bjuråkers socken och dit fanns inga andra vägar än gångstigar och ridvägar.
Frö-Lars far var en nybyggare som brutit mark, fällt sin skog och timrat sitt hus. Man hade några kor och får och levde dessutom på jakt och fiske.
Fadern, Olof Eriksson, tillsammans med sin jaktkamrat Anders Johansson Grym höll på att råka illa ut en gång när de träffade på en björnhona på "Kölhea". De lyckades dock skjuta björnhonan och vid slakten upptäcktes att hon hade flera foster i sig. Säkert en omtalad händelse.... "Skottpengar" delades ut för björnen; 50 riksdaler.
 
Vid 12 års ålder, vid en julottefärd, ådrog sig "Frö-Lars" en svår förkylning som utvecklade sig till en lunginflammation. Efter det fick han inte hälsan helt tillbaka, utan drogs resten av livet med ett hjärtfel som hindrade honom från tungt arbete.
Han utvecklade då sina andra gåvor, som att lära sig läsa och skriva helt på egen hand och han hade ett utomordentligt gott minne. Kunde allt om människorna runt byarna, dess släkter och historier. Gick omkring och sålde böcker och lektyrer, speciellt  jullektyr. Dessutom blev han en pionjär inom väckelserörelsen och med tiden söndagskollärare och församlingsföreståndare för den första baptistförsamlingen i Gävleborg.
Men sitt namn: "Frö-Lars" fick han för sitt intresse för vilda växter, blommor och trädgårsskötsel mm. Och förstås för att han gick omkring i trakterna och sålde frön.
 
Nån gång vid ungeför 40 års ålder bygger "Frö-Lars" sig en egen stuga som han ger namnet "Larsbo". Den ligger lite mer "centralt" än barndomshemmet,  en bit ifrån vägen mellan Lindsjön och Kölfors. Larsbo bestod av en farstu, ett mindre rum fyllt från golv till tak med tidningar och böcker, almanackor och skrifter. Sen ett lite större rum som var både kök och sovrum. Möbleringen bestod av en skänk, ett bord, några stolar och en säng. Öppenspisen fungerade för både matlagning och uppvärmning. Timmerväggarna var ofodrade med mossa som tätning mellan stockarna. Nåt skåp för kökssattrialjer, en skomakarlampa och en spegel. Trasmattor täckte golven, blomkrukor fyllde fönstren och på köksbordet låg böcker,tidningar och skrivdon.
 
Mot slutet av sitt liv uttrycker han en önskan om att flytta till en mer beboelig trakt. Den önskan blev aldrig uppfylld. En dag i oktober 1919 beger sig några vänner till "Larsbo" för att se till Frö-Lars, eftersom han varit osynlig en tid. Där gör de en sorglig upptäckt. I närheten av stugan finner de honom död, med några vedträn på vänster arm och den slocknade lyktan i högra handen, liggande i nyfallen snö.Han blev 82 år. Ljuset hade slocknat i Larsbo.
På Hassela kyrkogård, strax intill kyrkan, restes en gravsten med följande text: Baptistpionjären Lars Olsson 1919. Hälsinglands baptistungdom reste stenen 1939
 
Ja, det var berättelsen i korthet om Frö-Lars.  Orden har jag till största delen hittat i en bok som heter "Frö-Lars och läsarlivet i norra Hälsinglands finnskog" av Arthur Sundstedt.

8
Övriga släkter - G / SV: Garney
« skrivet: 2020-04-18, 15:51 »
Tack Ulf,
Hittade också Garneij (Grenier) släkten på Vallonskivan. De kom i början av 1600 talet till Österbybruk från Vallonien

9
Övriga släkter - G / SV: Garney
« skrivet: 2020-04-16, 16:42 »
Tack, vad klumpigt av mig att inte hitta/se hennes övriga poster på den sidan i AI:10.
Garney låter ju inte som ett svenskt namn precis. I Hölö AI:5b sid 45 är det inte helt lätt att se var fadern är född. Makan Ulricas "Färgelanda" finns det ingen notering i Färgelandas födelsebok. Men så ser jag att det står Ytterjärna på vissa ställen och där hittar jag henne i Ytterjärna CI:1 sid 65 född den 11 juli av Isac Fredric Müller och h.h Ulrica Schultzes?

10
Övriga släkter - G / Garney
« skrivet: 2020-04-16, 15:55 »
Familj i Hölö
Se Hölö AI:5b sid 45 Carl H Garney med familj. Jag vill följa dottern Beata Jacobina som föds år 1804 (Hölö CI:3 bild 126)
Enligt Hölö AI:9 sid 67 flyttar hon till Huddinge (hittar ingen inflyttningslängd för Huddinge 1827)
Men enligt Hölö AI:10 sid 77 är Huddinge överstruket och ersatt med något som ser ut som "WARSING"??? dit hon flyttar 1831 (Vi hittar ingen utflyttningslängd för Huddinge 1831)
I Hölö AI:11 sid 90 är hon tillbaka i Hölö, ingen uppgift varifrån och när
Kan någon tolka vad "WARSING" står för och går det att hitta henne?




11
Hollander / SV: Hollander
« skrivet: 2020-04-15, 16:04 »
Tack Per Sundin för fantastisk forskning om denna familj. Hollanders släkt idag är bl.a Lennart Backman i Karlholm som är gift med min sambos kusin Anita tillika syssling med mig och min bror Per-Olov Sjölund

12
Tack Harald och Gunilla. Då tolkar jag att man med hjälp av de uppgifter som är inskrivet som Gunilla nämner inte med automatik kan titta på något annat ställe för att få mer information om vem modern var t.ex

13
Carl Gustaf Lund född 12 maj 1831. Se ref Allmänna barnbördshuset (A, AB) F1aa:30 (1830-1831) Bild 2820 (vänster sida). Finns det något sätt att via andra arkiv spåra de referens nummer som står längst upp på sidan? Jag söker någon av de biologiska föräldrarna. Carl Gustaf kom som foster/barnhemsbarn till Västerlövsta (U) men det finns ingen mer information där angående de biologiska föräldrarna

14
Glanshammar / Test/Schielbom
« skrivet: 2019-11-26, 14:30 »
Se: Glanshammar (T) AI:1 (1720-1744) Bild 116 / sid 219 (AID: v51154.b116.s219, NAD: SE/ULA/10326)


Heter hustrun Brita Schielbom?? Vet någon var och när hon föddes? Föräldrar? Ev släktskap med Ingeborg Larsdotter 1665-1754
[/size]född: Kopparberg/död: Lindesberg (T)[/size]

15
Är det någon som har uppgifter på familjen Jernell i Ljusnarsberg? Finns det någon släkttavla över familjen?

16
Hovmantorp / SV: Gårdar
« skrivet: 2017-03-30, 11:01 »
Stort tack

17
Hovmantorp / Gårdar
« skrivet: 2017-03-30, 09:49 »
Se Hovmantorp C:6 bild 90/sid 173 anteckningen för Carl Magnus född den 22 november. Men vad heter föräldrarna och var bor de. Av registerförteckningen i början av C:6 finns det antecknat en massa gårdar - på vilken sida återfinns gården jag söker?

18
Våmhus / SV: In- och utflyttningslängder
« skrivet: 2017-02-06, 07:55 »
Släkterna Diös och Suhr har sin minsta gemensamma nämnare i byggmästaren Anders Diös. Min släkt är släkt med båda släkterna och jag letar nu släktingar "bortom" Anders Diös som kan ha flyttat till min släkts område i Bergsjö i Hälsingland eller vv från Bergsjö till Våmhus.

19
Våmhus / SV: In- och utflyttningslängder
« skrivet: 2017-02-04, 13:55 »
Nej det har du rätt i. Jag har ungefär 170 möjliga personer som kan ha flyttat in/ut till Våmhus från Bergsjö i Hälsingland. Önskar ibland att registren kunde vara digitalt sökbara (t.ex söka på inflytt/utflytt från/till Bergsjö.

20
Våmhus / SV: In- och utflyttningslängder
« skrivet: 2017-01-31, 20:22 »
Tack

21
Övriga släkter - D / Diös
« skrivet: 2017-01-31, 12:29 »
f.d släkten Djus från Våmhus i Dalarna. Jag söker en specialist på denna släkt i syfte att försöka finna släktens rörelser i perioden 1790-1890

22
Våmhus / In- och utflyttningslängder
« skrivet: 2017-01-31, 12:16 »
Jag söker in- och utflyttade till Våmhus församling i perioden 1790-1890. När jag tittar i en av längderna - Mora B:1 - kan jag inte se att den bara behandlar just Våmhus. Vet någon vilken/vilka de mest relevanta längderna som jag bör titta i.

23
Hälsinge regemente / SV: Lars Nilsson Spjut m flera
« skrivet: 2017-01-26, 07:54 »
Tack Bertil för all hjälp! Jag ska titta in i ditt tips!

24
Hälsinge regemente / SV: Lars Nilsson Spjut m flera
« skrivet: 2017-01-24, 19:02 »
Stort tack! Kan du säga något om hans fars militärhistoria Nils Andersson Hagel (1729-1805)?

25
Hälsinge regemente / SV: Lars Nilsson Spjut m flera
« skrivet: 2017-01-24, 11:16 »
Tack. Pappan till Lars Nilsson Spjut (Spiut) hette ju Nils Andersson Hagel. Jag kan inte se av Bergsjö AI:5 sid 99 hur han tar sig namnet Spjut. Tilldelas han namnet när han blev soldat? Du skriver att han antagits 1719? Det kan inte stämma eftersom han föddes först 1761!

26
Hälsinge regemente / Lars Nilsson Spjut m flera
« skrivet: 2017-01-23, 13:39 »
Lars Nilsson Spjut född se Bergsjö (X) C:3 sid 31 26 mars 1761 och död se Bergsjö (X) Bild 1600 16 sep 1823 var, precis som sin far Nils Andersson Hagel (1729-1805) och hans farfar Anders Nilsson Nordvall (1696-1759) från Bergsjö och soldater vid Hälsinge Regemente. I Bergsjös dödbok F1 kan man läsa för Anders Nilsson Nordvall följande:      Bergsjö F:1 under 1759 sid 22
Anders Nilsson Nordwall, som varit född af sal Borgarfolket i Hudiksvall Nils Pålsson och hu Margareta Larsdotter blev först soldat vid Helsinge Battaljon 1716. War med till Norgie 1719 Sedan soldat här vid Companiet 1721 Har varit gift med Karin Persdr i Yttre 35år2 mån förvaltade sin svärfaders Per Jonssons hemman, först såsom soldat och bonde tillika i 11år sedan såsom bonde i 19år. Stådt soldat 25år. Blef död d 2 Juli då han i förstånde uti fattigt men sedan i gott tillstånd Christeli levnat 60år och 6mån Begrofs d8 juli.
Mina frågor:
1) Var kan jag läsa mer om dessa soldater
2) Fick Lars Nilsson namnet Spjut tilldelat när han gick med i regementet?
 

27
Sundberg / Sundberg - Wedewågs Bruk
« skrivet: 2017-01-19, 11:44 »
Petter (Pehr) Sundberg och hans hustru Brita Cajsa Carlsdotter. Se bl.a Smed på Wedewågs Bruk Lindesberg AIb:6 (1819-1841) Bilderna 360, 1420 och 1810 Lindesberg AIb:5 (1806-1818) Sid 131 samt Lindesberg AIb:4 sid 15

samt (ev son ej säkerställt ännu)

Johan (Jan) Petter Sundberg och hans hustru Brita Carolina Jerneld. Se bla Husförhörslängd avskrift Wedewåg AIb:8 1851-1860, Wedewågs Bruk pag 19

Är du duktig på Wedewågs Bruk eller känner någon som är det så är det en fördel i detta fall då bristfälliga kyrkoböcker (födelseböcker på den förmodade sonen mm ej finns).

28
Lindesberg / Wedewåg
« skrivet: 2017-01-16, 17:05 »
Petter (Pehr) Sundberg: Lindesberg AIb:5 (1806-1818) Bild 1290 / sid 131 (AID: v52119a.b1290.s131, NAD: SE/ULA/10851) Lindesberg AIb:6 (1819-1841) Bild 360 / sid 29 (AID: v52120a.b360.s29, NAD: SE/ULA/10851). Se också Lindesberg AIb:4 sid 15 OBS sonen 1793 ej noterad!


Johan Petter Sundberg: Se bla Husförhörslängd avskrift Wedewåg 1854-1860, Wedewågs Bruk pag 19

Ser inget belägg för att dessa skulle vara släkt!

29
Ö / SV: Öby
« skrivet: 2017-01-12, 12:45 »
Jag har hittat familjen Ödeby A!:3 sid 109
Nu har jag också hittat Brita Lovisa men inte född 1811 i Öby utan år 1812 i Lillkyrka: Lillkyrka (T) C:4 (1787-1840) Bild 102 (AID: v63799.b102, NAD: SE/ULA/10839) dvs född 1812 i LIllkyrka och inte 1811 i Öby

30
Ö / SV: Öby
« skrivet: 2017-01-12, 11:04 »
Hej Åke,


Vi kan bortse från Fellingsbro C:9 sid 510 och den Brita Lovisa. I dödboken för Fellingsbro F:4 bild 10 så återfinns hon död. Däremot är dopvittnena änkefru Christina Lindberg intressant. En piga vid namn Christina Lindberg född 1790 återfinns nämligen i Solna. Denna Christina Elisabeth Lindberg återfinns i födelseboken Uppsala Ca:5 sid 162. Föräldrarna heter också Lindberg. Tills vidare är det nog my best guess. Jag är naturligtvis fortfarande mycket intresserad om det är gården Öby i Fellingsbro prästen avser eller om man under åren som gått lagt ihop en gammal församling Öby med någon annan.

31
Ö / SV: Öby
« skrivet: 2017-01-11, 22:32 »
Tack för hjälpen

32
Ö / Öby
« skrivet: 2017-01-11, 15:26 »
I Lidingö AI:10 sid 37 återfinns min släkting Brita Lovisa Lindbergh född 16/5 1811 i "Öby". Vad menar prästen. Jag har letat i Lillkyrka-Ödeby, i Ödeby, i Glanshammar men inte funnit min släkting. Har adderat en bild nedan

33
Bergsjö / SV: Bergsjö
« skrivet: 2017-01-11, 12:20 »
Tack Hans-Olof för hjälpen. Egentligen är jag mer intresserad av Anders Nilsson Nordwalls pappa Nils Pålsson (min stamfar) men det finns väldigt lite i de kyrkoböcker som existerar.

34
Bergsjö / Bergsjö
« skrivet: 2017-01-10, 15:17 »
Bergsjö (X) F:1 (1753-1860) Bild 150 / sid 23 (AID: v187623a.b150.s23, NAD: SE/HLA/1010011)


Anders Nilsson Nordwall: Är det någon som kan läsa texten som följer?

35
Alfta / SV: Alfta
« skrivet: 2016-10-12, 14:57 »
Ny fråga: Jag är intresserad av fastigheten Norrby No 6 (i jordregistret 6:2) också kallad Gällsbo där de berömda riksspelmännen Gällsbo Jonas och Gällsbo Emil bodde.
Hur länge bodde Jonas Olsson kvar på hemmanet och vem eller vilka ärvde eller köpte hemmanet?

36
Hassela / Hassela
« skrivet: 2016-07-13, 11:46 »
Petrus Jonas Hansson Hazelius föddes i Hassela i april 1644 och dog i Hassela i feb 1704. Någon gång under åren 1673-1677 gifte han sig med en Anna Jonsdotter Hallenia född i okt 1641 i Bergsjö och död 1678 i Hassela.


Mina frågor:
När gifte de sig
Fick de några barn tillsammans

37
Hudiksvall / Nils Pålsson
« skrivet: 2016-04-04, 10:31 »
     Jag söker mer information kring borgaren Nils Pålsson i Hudiksvall (min anfader):
 
Detta erhöll jag av en släktforskare för flera år sedan:
Hudiksvalls husförhörsböcker startar först 1752 och dop, död och vigsel år 1716. I Bergsjö A I:4 1741-65 återfinnas sonen Anders Nilsson med hustru Karin Persdotter under Yttre nr 1. Här fanns noterat födelse 1696 Sept. Kontrollerade hans vigsel och där står mycket riktigt att han var Nils Pålssons son i Hudiksvall. Beställde in mantalslängder och borgarlängder. Under tiden gick jag igenom dödboken sida för sida ( Hudiksvall C:1 1716-), men ingen Nils Pålsson kunde ses. Borgarlängden hade ingen Nils Pålsson, däremot fanns en fiskare som blev borgare 1715 vid namn Lars Nordvall han angavs död 1763 - kontroll av dödbok gav borgare och tillförne skeppare född i Hudiksvall 1694 i okt föräldrarna borgarfolk härstädes ( tyvärr inga namn) - kanske en broder till Anders? Enligt mantalslängd i GB läns landskontor EIb:4 1696 - den första som vi har och anger sig ha Hudiksvall med - fann jag Nils Pålsson gift och noterad med 1 piga på sidan 4248.I samma bok förekommer en jordelängd där anges Nils inneha 4 mål stadsjord á 24öre kmt tydligen värderat till 3 daler kopparmynt. Han förekommer därefter i följande mantalslängder gift:EIb:6 år 1697, EIb:10 år 98, EIb:12 år 99, EIb:15 år 1700, EIb:26 år 1703, EIb:46 år 08, EIb:57 år 12.I EIb:60 år 1713 finns han noterad gift och med en sonI EIb:66 år 1715 finns han med beteckningen Båtsman och han själv saknas. Hustru o son markerad.I EIb:68 år 1716 finns endast en Lars Nilsson noterad ingen mor eller så. I EIb:74 år 1719 förekommer han som Lars Nilsson Nordvall och gift ingen moder noterad. Lars Nilsson Nordvalls barn heter i tur o ordning Elisabet 20, Margareta 23, Olof 26 sedan dör hans hustru Barbro Hellberg och han gifter om sig med en tös från Idenors sn Elisabet Persdr. Alla de uppräknade dopvittnena till ovan barn kommer från Hudiksvall. I dödboken för Hudiksvall ( C:1 1716-01 sid 259) finns under år 1716 följande noterat:"Margareta O dr, Nils P:Enka - 45år den 19 febr."Svårtolkat vad står P för?? Pålsson/Persson? 1716 års mantal saknas hustrun så inte otroligt, vår. Till Bergsjö och dess dopbok för kontroll av dopvittnen till Anders Nordvall i Yttre*s barn.Margareta* 24 22/10 ; Anders Eriksson o hhu Brita Eriksdr Yttre ( nr 2), Johan Johansson Söråsen o pig Margareta Olofsdotter ibidem. Per 27 1/10; Erik Olofsson , Erik Giädda? o hhu Margareta Olofsdr pig Sigrid Persdr (husy) alla i YttreNils 29 9/8; Olof Persson o hu Yttre ( nr 4), Hans Andersson i Högen, Anders o pig Helena barnets moster.Kerstin 31 30/10 - svårläst Anders Andersson o hu Julia Ersdr..? Olof Persson o pig Kerstin Hansdr ifrån ?Brita 33 23/11; Erik Olofsson o hu Julia Larsdr Ingesarven sold Jonas Olofsson Ollonberg o Anders Ers dr Margareta ibidemKarin 36 18/5: Olof Ersson o hu Anna Larsdr, Lars Olsson i Söråsen son Olof o Anders Erssons i Yttre (2)dotter BritaAnders 38 6/4; Erik Persson, sold Olof Jonsson Hagel o dess hu Margareta Eriksdotter samt pig Anna Larsdr fr Östertanne.Sigrid 41 27/9; avs sold Olof Pålsson Böös o dhu Helena Olofsdr grannen Olof Perssons barn Nils o Anna. (OPerssons hustrus mor är Olof Påls dotter) ( Alla ursprung i Yttre 4)*Margareta heter första tösen, förr vanligt ge farmors namn till förstfödd flicka!Böös kan ju vara en kusin, fann hans vigsel med Helena 1720 tyvärr stod inte vem hans föräldrar var där. Hans änka Helena f 1696 19/3 hittade jag i Yttre år 1741-65Fann i Byn Yttre i det familjeregister som finns upprättat på sidan 290 en hänvisning på Olof till Yttre där fadern Pål Pålsson varit bonde på nr 4 sid 353. Han anges vara född 1660 i Jättendals sn i Hälsingland och gift med bondedottern här i Yttre Sigird Olofsdotter.Detta fann jag intressant - kan ju vara en bror tidsmässigt till vår Nils Pålsson.När jag börjar titta närmare på detta par Pål och Sigrid upptäcker jag att de två barn de får så står fadern som Pål Jonsson hittar även i kyrkoräkenskaperna att en Pål Jonsson i Yttre betalt brudhederspeng vid vigseln 1691 - här måste det vara något som är fel i registret och vårt hopp går om intet. Om man tar hans hustru Sigrid så är hennes föräldrar en Olof Pålsson född omk1630 och hans fader är en Pål Eriksson född omk 1600. Jag är nästan säker på att någon anknytning till Yttre 4 finns.Om man tittar i registret på Anders Nordvalls hustru anfäder så finns det inte vad jag kan se någon släktrelation till Yttre nr 4. Ovan är det många som har sitt ursprung i detta hemman. Om nu den Margareta O vi fann i Hudiksvalls dopbok är Nils Pålssons änka så kan det ju vara hon som är kopplad till Yttre 4, Sigrid o hon kan ju vara systrar.Jag är ledsen att det inte gick att finna något som kan knyta banden på ett säkert sätt. Det grundmaterial man behöver saknas, så tyvärr kan man inte dra några säkra slutsatser och Nils Pålssons anfäder är fortfarande okända.

38
Varför får jag bevakning från vallonsläkter, arkiv digitalinfo och Lunda Södermanland när jag för flera dagar sedan klickat bort dessa alternativ??

39
Raflier / Rafflier / Raflier / Rafflier
« skrivet: 2013-10-17, 10:24 »
Margareta Du Bois (dubois) (född Vincent Rafflier)  
   Född:   1634   I:   
    Skäfthammars fs Uppsala län
   Avled:   (1671?) (1693?)   I:   
    Österbybruk, Film fs, (C)
 
Hon skall ha varit gift med Mårten Dubois, men något data säger också med en Baudou.
 
Vet ni något om detta ?!

40
Anna-Stina Ericsson med biljett/kontrakt nr 51635 åkte med S/S Drottningholm från Göteborg den 14 augusti 1926. Var och när kom hon fram (Halifax? New York?)

41
Är det någon som vet något om familjen Giovannini från Bologna. Samt Clara Contoli.
Hälsning
Jan-Olov

42
Hej jag söker Carl Jernell född c:a 1740 Krokfors Ljusnarsberg och hans hustru Elisabeth f Beres c:a 1744 Krokfors Ljusnarsberg. Vilka var deras resp föräldrar?

43
Jättetack, det hade jag ingen aning om.  
Hur går jag bäst tillväga för att lokalisera följande släktingar i dessa längder som du referar till?
Skräddarmästare Per-August Sundberg 1839-1923, lämnade Wedewåg 1874. Födelsebok Lindesberg CI:13 (1833-50) Bild 156/sid 302  
Hans far, Bruksskräddaren Johan Petter Sundberg 1793-1877. Kan jag inte hitta alls spår av  
Per-Augusts svärfar, smeden Carl Lorenz Jerneld som jag bara hittar som far till Per-Augusts maka Brita Carolina Jerneld 1811-????. Födelsebok Lindesberg CI:12 (1806-1832) Bild 78.  
Hälsn
Jan-Olov

44
JA det var minsann inte lätt att hitta i Lindesbergs landsförsamlings husförhörslängder om man som jag är intresserad av de boende på Wedewågs Bruk. Jag saknade nämligen innehållsförteckningar och fann att jag satt och bläddrade sida för sida på måfå.
Jag letar fortfarande efter följande släktingar:
Skräddarmästare Per-August Sundberg 1839-1923, lämnade Wedewåg 1874. Födelsebok Lindesberg CI:13 (1833-50) Bild 156/sid 302
Hans far, Bruksskräddaren Johan Petter Sundberg 1793-1877. Kan jag inte hitta alls spår av
Per-Augusts svärfar, smeden Carl Lorenz Jerneld som jag bara hittar som far till Per-Augusts maka Brita Carolina Jerneld 1811-????. Födelsebok Lindesberg CI:12 (1806-1832) Bild 78.
KAn någon med ledning av ovanstående ge mig förslag på husförhörslängdshänvisning där ovanstående personer omnämns så jag kan se lite mer om familjerna.

45
Jag söker äldre släktingar till Hans Ulrik Casimir f 1741

46
Ununge / Ununge
« skrivet: 2015-08-04, 14:44 »
Jag söker släktingar till släkten Douhan (vallonsläkt) och som levde i Ununge på 17-1800 talet

47
Tierp / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-22, 15:46 »
Monika,
Kan du se var modern Maja Carlsdotter kommer ifrån Eskesta hittar jag inte i HFL. Jag skulle gärna vilja få tag i moderns födelsedatum och var hon är född. Tierp C:4 sid 16

48
Tierp / Äldre inlägg (arkiv) till 22 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-22, 15:17 »
Enl födelseboken Tierp C:4 (1801-1837) bild 192/sid 16 föds den 19 mars en Anna Stina (sedermera kallar sig som ogift Svan). I födelseboken står någonting som skulle kunna tolkas Jamma Mor? och under det står det någonting som ser ut Mad Vallin?? Vad betyder detta?

49
Tierp / Äldre inlägg (arkiv) till 17 februari, 2013
« skrivet: 2013-02-17, 16:46 »
Jag hade en släkting Johannes (Johan) Jacobsson som bodde bl.a Wäsby, Östanås och Ålfors. Kan någon visa på en karta var dessa orter/gårdar var/är belägna?

50
Söderfors / Söderfors
« skrivet: 2013-08-16, 10:25 »
Hej,
I helgen 17-18/8 tänkte jag åka med bil ut till Rämsön antingen via Untra eller via Kågbo. Jag hade släktingar som var jordbrukare på Rämsön i mitten/slutet av 1800-talet (som kom från Bastfallet bl.a). Vet ni om bommarna är öppna så man kan åka bil hela vägen?

51
Skutskär / Skutskär
« skrivet: 2013-02-17, 16:41 »
Är det någon som vet något om följande:
Gården Flät, Grundet och Skogen?
Begreppet Myggbo och MYrbo - vad avsåg det?
Någon som har någon karta omfattande gårdarna efter Långgatan (andra sidan järnvägen) utvisande tidigare ägare där (före år 1900)

52
Skutskär / Skutskär
« skrivet: 2013-02-17, 16:39 »
I en bok från 60-talet som heter Vardagsliv kring Dalälvens utlopp sid 130-131 finns bilder på utvandrade Skutskärsbor som alla utvandrat till en ort som heter Bellingham (ligger i staten Washington norr om Seattle). Damerna på den högra sidan var tre systrar Jacobsson (döttrar till Per Johan Jacobbson och Maria (Minna) Vesterholm. Två av sytrarna gifte sig så småningom med utvandrande Skutskärbor (sid 130) en Selim Lindborg och en Karl Adolf Lindman. Jag undrar om någon dels känner denna familj Jacobsson (de tre systrarnas familj) eller någon av männen. Mitt intresse är också att få veta varför hela denna grupp på 30-tal personer från Skutskär utvandrade till samma ort (Bellingham), vad hade de gemensamt?

53
Skutskär / Skutskär
« skrivet: 2011-07-25, 15:39 »
Hej,
Har någon information om en Signe Jakobsson, maka till Erik Albert Jakobsson 1880-1941 boende i Upplands Bodarna

54
Hållnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 08 december, 2013
« skrivet: 2013-10-22, 14:41 »
Enligt Hållnäs AI:12 (1862-1866) Bild 406/sid 400 så flyttar drängen August Frisk ut i november 1867. Men vart då? Och på vilken ny referens borde man hitta honom?
Frisk byter så småningom (före 1875) namn till Bolin, är det någon som känner till detta? August är född i församlingen 3 mars 1849

55
Edebo / Edebo
« skrivet: 2015-08-04, 14:45 »
Jag söker släktingar till släkten Douhan (vallonsläkt) och som levde i Edebo på 17-1800 talet

56
Anna Sofia Söhr (1838-1929) släktdata sökes

57
Trosa / Trosa
« skrivet: 2015-09-28, 16:12 »
Söker Petter (Per) Sundberg född 1757 i Trosa

58
Nacka / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-08
« skrivet: 2012-10-08, 13:18 »
Disponent Hans Petrus Hellman f 29/10 -98 i Skog Gävleborgs län. Chef för Casco. Utvandrade någon gång på 50-talet med familj till USA. Är det någon som har mer information? Fam Hellman bodde i Saltsjö Duvnäs på 50 talet
 
(Meddelandet ändrat av Janolovsj 2012-10-08 13:19)

59
Lunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-09-06
« skrivet: 2012-09-18, 11:39 »
Tack Stefan, det var verkligen hyggligt av dig att ta tid att hjälpa mig
Hälsn
Jan-Olov

60
Lunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-09-06
« skrivet: 2012-09-18, 08:50 »
Min fråga är: Var exakt vid Lunda ligger nedanstående soldattorp? Är det meningsfullt att åka dit idag och försöka hitta husgrund eller hus?
Stora Kolmossen soldattorp nr 107 Hjeltesta Rote = Anders Petter Borg 1823/94 soldat under åren 1848-1879 samt  
Soldattorp nr 109 (tidigare Nyble)även Nyble Rote = Pehr August Borgman 1862/1923. Fick avsked från det militära den 1/1 1895, flyttade därefter till soldattorp nr 107 ovan

61
Eskilstuna (-1930) / Eskilstuna (-1930)
« skrivet: 2015-09-02, 16:31 »
Tack Anita, fantastisk bra information. Den enda av barnen jag inte hittar nu i födelseboken är Charles Gustav född 9/3 1906
Jan-Olov
 
(Meddelandet ändrat av Janolovs 2015-09-02 16:57)

62
Eskilstuna (-1930) / Eskilstuna (-1930)
« skrivet: 2015-09-02, 14:55 »
Jag letar efter en Olga Bovin, enligt uppgift född i Kloster eller Fors den 20/10 1897. Ska vara gift den 22/11 1919 och död den 14/3 1924. Olga är dotter till Karl-Eina Bovin och Maria Katarina Van Apers.
Mina uppgifter har jag fått för länge sedan och det enda jag är säker på är hennes föräldrar. Vet du något?

63
Jakob (och Johannes) / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-20
« skrivet: 2012-09-18, 16:51 »
Nej det par jag letade efter hette Hjelm/Svensson. Jag fick alldeles nyss ett svar från en föreningsmedlem
Tack i alla fall
Jan-Olov

64
Jakob (och Johannes) / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-20
« skrivet: 2012-09-18, 14:41 »
Födelsebok Jakob och Johannes CIa:34 (1905-1907) Bild 1320/sid 128
Vid nr 42 Rut Silja Mariana står det en hänvisning L.B. 1905:102. Vad står det för? Och var kan man följa fortsättningen för denna familj.

65
Hovförsamlingen / Hovförsamlingen
« skrivet: 2015-09-24, 14:56 »
Sambandet Margareta Simonsson Luth Clarevallensis och hennes föräldrar Karin Gustavsson Vasa (Erik XIV:s frilla) samt Karin Gustavsson Vasa född Jacobsdotter har länge fascinerat mig. Var kan jag läsa mer? Och är relationen historiskt bekräftad/verifierad?

66
Hakarp / Hakarp
« skrivet: 2015-06-01, 10:46 »
Hakarp CI:4 (1861-1878) Bild 137 / sid 259 (AID: v34164.b137.s259, NAD: SE/VALA/00120)  GUstav Edvin. Ser av noteringen en sidhänvisning 73 och en ort Huskvarna. Letar i Hfl motsvarande år för Hakarp men hittar inte familjen! Kan någon hjälpa mig?

67
Landskrona / Äldre inlägg (arkiv) till 22 november, 2015
« skrivet: 2015-05-19, 15:34 »
Hej jag söker information om familjen Jöns Johan Albrecht Svanberg född 8/9 1844, död 21/11 Landskrona och hans hustru Ottiliana Angelica Tornberg född i Uppsala 5/2 1846 och död i Landskrona 6/5 1917. De gifte sig i Lund den 12/9 1872. Vad jag är intresserad av är hur såg familjen ut, vilka barn hade, deras namn- och födelsedata. Änkan bodde på adressen Strandhem 3 i Landskrona vid sin död.

68
a) Anders Nilsson-Nordvall 1699-1759 Bergsjö?
 
b) Nils Pålsson 1650-talet Hudiksvall?
 
Söker fakta om ovanstående personer

69
Österfärnebo / Äldre inlägg (arkiv) till 16 januari, 2015
« skrivet: 2013-09-21, 16:33 »
Tack Östen för fantastisk hjälp. Jag har annan del av släkten som kommer från Hedesunda (Bastfallet o Brännfallet bl.a).
 
Nu ska jag se om jag kan få en koppling mellan Östlins och t.ex Berglund på Bastfallet eller Ängvall Olsson på Brännfallet.
 
Ha det!
 
Jan-Olov

70
Österfärnebo / Äldre inlägg (arkiv) till 16 januari, 2015
« skrivet: 2013-09-20, 15:04 »
Jag söker en Hanna Otlin från Österfärnebo född 12 sep 1879. Hon utvandrade till Nordamerika c:a 1886 och gifte sig år 1900 med en Peter Milne. Jag kan inte hitta henne i födelseboken eller i boken för utflyttade personer. Är det någon som känner till Familjen Otlin

71
Hedesunda / Äldre inlägg (arkiv) till 10 januari, 2014
« skrivet: 2013-08-19, 11:10 »
Hej Jag söker släktforskaren (och tandläkaren, tror jag) Jan Englund (bodde tidigare i Långshyttan). Jan har forskat mycket i familjerna i Kågbo Hedesunda. Är det någon som har aktuell mailadress och tel nr till Jan Englund?

72
Hedesunda / Äldre inlägg (arkiv) till 12 maj, 2013
« skrivet: 2013-02-17, 16:31 »
Är det någon som vet var Hurtigs soldattorp låg? Enligt uppgift ska det ligga vid Bastfallet i Hedsunda? Vilka bodde på Hurtigs? Hur hittar man dit?
 
Är det någon som vet något om Komminister Per Sjölund (1916-26 präst) och hans familj?

73
Hedesunda / Äldre inlägg (arkiv) till 12 maj, 2013
« skrivet: 2013-02-02, 16:59 »
Är det någon som vet var Hurtigs soldattorp låg? Enligt uppgift ska det ligga vid Bastfallet? Vilka bodde på Hurtigs? Hur hittar man dit?

74
Gävle (Heliga Trefaldighet) / Gävle (Heliga Trefaldighet)
« skrivet: 2016-02-06, 13:51 »
Tack Anita för all hjälp! Jag vet inte om jag läser slarvigt men det du utläser har jag inte kunna fått fram, det kanske krävs specialkunskaper ibland. I vilket fall, stort tack!

75
Gävle (Heliga Trefaldighet) / Gävle (Heliga Trefaldighet)
« skrivet: 2016-02-05, 18:04 »
Nu står dt ju Staffans församling på bild 120 så jag antar att AIIa:17a och 17b behandlar Hel Tref? När jag tittar där så är den A-Ö indelad och ovanstående damer var ju med största sannolikhet tjänarinnor/husor och 17a och b är väl antagligen skrivna efter den som ägde lägenheten så den sökvägen går inte. Om vi nu fortfarande har sekretess förutom för året 1916 så borde det ju vara möjligt att hitta de två första damerna som flyttade in just 1916. Har du någon idé hur jag ska gå vidare eftersom sidorna inte stämmer. Det enklaste vore om det funnits en bok för kv III för perioden och som innehöll en sida med nummer 1538 (se ovan) alternativt hade en referens som antingen hette III:30 eller III:52. Men f.n är jag svävande i ovisshet!
Hälsningar
Jan-Olov

76
Gävle (Heliga Trefaldighet) / Gävle (Heliga Trefaldighet)
« skrivet: 2016-02-04, 15:38 »
Jag söker några släktingar som på under åren 1916-1928 flyttade från Skutskär till Gävle Hel Tref. Jag har återfunnit dem i inflyttningslängderna men kan för mitt liv inte tolka informationen så att jag kommer till rätt ställe i Hfl.
Person nr 1: Siri Viktoria Jakobsson infl 27/12 1916 fr Skutskär. I info står det III 30 sid 1538
Person nr 2: Systern Agda Maria infl 27/12 1916 fr Skutskär. I info står det III 52 sid 1538
Person nr 3: Systern Anna Margareta infl 6/11 1919 fr Skutskär. I info står det II:72 sid 1982
Person nr 4: Systern Tyra Charlotta infl 11/11 1926 fr Skutskär. I info står det II:Adelsklubben sid 1761. Av fastighetslängden AIIb:36 bild 60 står det hänvisning till siffran 600?
Person nr 5: Systern Märta Kristina infl 25/10 1928 fr Skutskär. I info står det V:Kryddkrämaren sid 1480. Av fastighetslängden AIIb:39 bild 160 står det hänvisning till siffran 2540?
 
Finns det någon kunnig person som kan ge mig de korrekta referenserna till motsvarande hfs så jag kan återfinna ovanstående personer!
 
Tack på förhand!

77
Allmänt / Soldaten Lars Larsson Lång
« skrivet: 2012-12-11, 18:03 »
18580922-19520130 Soldat i Åkerö född i Leksand
Fader Lars Larsson
Vem har mer uppgifter om denna person och hans soldattid. Var låg soldattorpet?

78
Karlskrona amiralitetsförsamling CIa:10 (1796-1812) Bild 236 / sid 463 (AID: v96139.b236.s463, NAD: SE/LLA/13200) nr 27 Humbles oäkta son etc. Men vad står det mer i texten? Och vilket uppslag i Hfl hittar man familjen under

Sidor: [1]