ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lars Ihd

Sidor: [1]
1
Hällaryd / SV: Lodsen Ternø hälsar på
« skrivet: 2024-11-07, 16:37 »
Hej Lena


Jag tror du hittar svaren på en del av dina undringar i Nya Tärnöboken som finns att köpa hos Blekinge släktforskarförening. Har själv skrivit en del om dessa och teorier om folket på Tärnö under 1600-talet och om kopplingar till släkter i området. Kan se om jag kan samla ihop något av nytta för dig lite längre fram.


Har du själv släktkopplingar där?


Med vänliga hälsningar


Lars Ihd




2
Tving / SV: Gumme Månsson och Elin Persdotter Alvarsmåla
« skrivet: 2022-09-30, 10:39 »
Hej Claes


Jag har forskat en del på gårdarna i Alvarsmåla under 1600-talet och det tidigare 1700-talet och gjort i stort sett de observationer om Elin Persdotter som du beskriver.


Beträffande Per Anderssons barn har jag funnit att fyra stycken känns tämligen säkra som hans - möjligen med hustrun Sigrid. De är Per, Maria, Gerton och Jon/Jöns. Något säkert bevis för att Elin ska räknas in i syskonskaran finns inte. Någon annan möjlig Per-fader finns inte under granskad tid i Alvarsmåla. Det betyder ju inte att Elin måste vara Per Andersson i Alvarsmålas dotter och utesluter definitivt inte att Elin är en byfrämmande tjänstepiga i någon av gårdarna med andra rötter utanför Alvarsmåla.


Kanske är Gumme Måns Månssons son. Måns tillkommer i mantalslängden år 1691 och finns där till år 1711.


Jordrevningsjordeboken år 1671 säger att brukarna i Alvarsmåla 5/8 kronohemman är: Pär Andersson, Gise Svensson, Håkan Månsson och Anders Gummesson (dennes namn tillskrivet i slutet vilken betydelse det nu kan ha) om de uppgifterna kan vara till någon ledning.


Möjligen finns det någon annan på forumet som har mer information.


Mvh


Lars Ihd

3
Tving / SV: Mats Gummesson Måstad
« skrivet: 2021-09-08, 21:37 »
Hej Per


Svar på några av dina funderingar:
1. Agnes och Agneta är samma namn - det första den grekiska varianten och den andra en latinsk version. Båda namnformerana har funnits i Sverige sedan medeltiden. Tycker nog att Agnes var vanligast i Blekinge
2. Det finns som du konstaterat två Gumme i längden 1661. Den andres hustru tycks heta Kirstin även om bokhållaren här svängt till bokstäverna något mer än han gjort i andra noteringar. Vem som är "din" Gummes hustru är väl svårt att bevisa bara på det materialet. Du kan ju jämföra med namnseden i följande generationer. Kika även på syskonbarns namnsed.
3. Roterings- och utskrivningslängder och stolslängden hittar du som sagt i SVAR. Jag har inte antecknat sidorna där tyvärr. Det är en kuriositet att stolslängden från år 1643 finns i de svenska arkiven men de har väl fölt med i kyrkräkenskaperna lokalt och inte förts centralt i Danmark. Annars finns längder före år 1658 i de danska arkiven som det ju kan vara idé att granska. Hitta i dem är om möjligt ännu svårare men får man snitts på systematiken så går det fortare. Jag har inte kollat i dessa.
4. En kuriositet är ju namnet på ett av Mats Gummessons barn - Bengt. Bengt är ju namnet på en av de tidigare brukarna i Måstad, under förra hälften av 1600-talet. Kanske finns ett ingifte här om inte annat. Men det är bara en hypotes att forska vidare på.
Kan bara önska dig lycka till i fortsatt grävande.
Mvh


Lars

4
Tving / SV: Mats Gummesson Måstad
« skrivet: 2021-09-06, 20:56 »
Rättelse:


Räntelängd ska vara roteringslängd!


Lars

5
Tving / SV: Mats Gummesson Måstad
« skrivet: 2021-09-06, 20:31 »
Hej Per


Enligt räntelängden år 1674 är Mats Gummesson son till Gumme Månsson. I mantalslängden 1661 och 1659 finns Gumme med. Mantalslängden 1661 har jag tolkat som att Gummes hustru heter Agnes.


Tidigare mantalslängder har jag inte granskat men i stolslängden 1643 finns ingen Gumme eller Måns med.


Jordeboken 1685 kan ge fler ledtrådar.


Hoppas det ger dig något


Mvh


Lars Ihd

6
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2021-03-01, 19:32 »
Återkommer med ett litet tydliggörande beträffande Nilla Enartsdotter civilstånd vid dopet av brodern Holgers barn 26 november 1711.


I notisen återges Nilla som "Nilla Enartsdr i Alvarsmåla". Vanligen antecknades hustrur med mannens namn + hustru. Så tycks inte bruket i Tving vara vid den tiden utan hustrur som dopvittne anges med sitt dopnamn + faders gentivform eller sin mans namns genetiv form (jmf dopet den 20 oktober 1713 av Gertons son Per där vittnet Agda anges som Holgers) dvs skulle det i detta fall vara Nilla Enarts eller Nilla Gertons. Men det står alltså inte riktigt så i notisen. Det ska måhända inte övertolkas men tål att omnämnas.


MVH


Lars Ihd

7
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2021-03-01, 17:11 »
Inga-Britt


Det låter som vi har gemensamma anor ytterligare ett led ned åtminstone. Kanske finns det mer gemensamt.


MVH

Lars




8
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2021-03-01, 13:22 »
Bra Jörgen med den breddningen.


Hade på känn att jag tolkat texten i dopnotisen lite fel i hastigheten igår kväll. Uppgiften om titeln "piga" var hämtad från Tvinghäftet med avskrifter av födslar i Tving under 1700-talet och uppenbarligen en felaktig avskrift av de som tolkat texten. Jag hade inte gått tillbaka till källan. Men då är den saken tillrättad.


Jag ser då heller ingen annan rimlig förklaring till dopnotisen 1714 än att den bör vara felaktig. Övrigt källunderlag är så tydligt att det inte är möjligt att Gerton Persson år 1714 skulle ha haft en hustru med namnet Gertrud.


Jag får nog även revidera uppgiften om två Gierton i Alvarsmåla 1714 och att det i sin tur är en feltolkning av texten i mantalet och rätteligen bör vara Gertrud om jag förstår Jörgen rätt (jag har nu inte dubbelkontrollerat texten).


I övrigt har jag samma uppgifter som Jörgen.


Kopplingen mellan bönderna och övriga innevånare Alvarsmåla respektive Sutaremåla är intressant men hur den faktiskt ser ut är omöjlig att med bestämdhet finna svar på då den troligen finns före 1650-talet.


MVH

Lars Ihd 




9
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2021-02-28, 22:06 »
Ytterligare en sak ska tilläggas; att det enligt mantalslängden år 1714 i Alvarsmåla också finns en båtsman med namnet Gerton. Denne står dock så vitt jag kunnat se utan hustru det året.


Mvh


Lars Ihd

10
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2021-02-28, 21:22 »
Ska självfallet stå Enart Olofsson i sjätte stycket i mitt inlägg. Sorry!

11
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2021-02-28, 20:49 »
Hej Inga-Britt
Det är gudmodern på dopet till Jons barn i Sutaremåla i december 1714 som stökar till det som jag tolkar ditt inlägg.


Om vi först ska se vilka i källorna verifierade uppgifter det finns om Gerton och hans hustrur.


I mantalslängden för Alvarsmåla år 1709 står han som ogift. Året därpå står han med hustru men redan 1711 som änkeman. Gertons som det måste antas första hustru – eftersom han inte i någon tidigare längd upptas med hustru eller står som änkling – avlider således något av åren 1710 och 1711. Kanske dör hon i pesten år 1711. Hennes namn kan inte tas fram ur några källor.


På dopet av Holger Enartssons i Jämsundas barn Ingjer år 1711 är pigan Nilla Enartsdotter i Alvarsmåla närvarande. Tolkningen blir att Nilla är piga på Gertons gård och då ogift.


När Gertons son Per döps den 20 oktober 1713 är Holger Enartssons hustru Agda dopvittne. Barnets moder noteras inte i födelseboken.
Vid nästa barn till Gerton föds i mars 1716 är både Holger och hustrun Agda vittne.


Något av åren 1716 och 1717 flyttar Gerton till Gunnetorp som är Nilla Enartsdotter föräldrahem. Där kommer han ha tvister med Holger bl a om arvet efter Enart Håkansson.
Någon vigselnotis med Gerton Persson har inte återfunnits men på det underlag som kan plockas fram och här pusslas ihop talar mycket för att det är Nilla Enartsdotter som blir Gerton Perssons andra hustru runt år 1712 eller möjligen 1713.


Hur ska då ditt fynd förklaras? När jag går till källmaterialet gör jag en tolkning av refererad dopnotis att det är barnets namn som är Gertrud och som faddrar bland andra står Enartsdotter hustru (eller möjligen Giertons) i Alvarsmåla.


Kanske någon har bättre 1700-tals-ögon än mig för att fastställa texten helt.


Min släktgren kopplar ihop med Gretons son Per (1713 – 1772) som jag har tytt det till är Kjerstin Håkansdotter (c:a 1724 – 1805) i Kolshults make i vilken by de sedermera bosätter sig i.
Intressant att höra vilket barn till Gerton som din släktlinje kuggar i.


Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd
 

12
Anrep / Reinhold Anrep
« skrivet: 2020-09-19, 11:10 »
Hej
Min fråga rör Gustaf Anreps son Reinhold Anrep död 1686.

I Kolshult, Tvings socken, Blekinge finns 1696 enligt Medelstads häradsrätts dombok (1696-03-03 mål nr 43) en Susanna Reinholdsdotter. Hon förekommer också i samma häradsrätts mål 1709-10-14 nr 11. Hon har varit gift med Måns Svensson okänd ort, men blivit änka och gift om sig troligen någon gång under tidigare delen av 1690-talet med Jöns Svensson i Kolshult nr 66 (senare beteckning nr 50). Hon blir änka återigen innan hon dör i Kolshult den 11 mars 1716.

I katekismilängden för Tving år 1696 omtalas också i Kolshult en Annika Reinholdsdotter.
Frågan är nu om det finns något stöd för att dessa två kvinnor kan vara döttrar till Reinhold Anrep (död 1686). Så vitt jag har förstått av domstolsutdrag från Konga häradsrätt 1676 och 1680 samt mantalslängder har Reinhold eller fadern Gustaf ägt marker i Munkamåla och Skärsjöhult i Älmeboda socken, Kronoberg under den tiden. De båda byarna ligger bara någon kilometer fågelvägen från Kolshult.

Känner någon till eventuella utomäktenskapliga förbindelser som denne Reinhold kan ha haft? Och vad gör att denna del av släkten som annars är verksam i Mellansverige har intressen i trakten i Älmeboda?  Vistades eller hade Reinhold och släkten någon gård i närheten?

Är intresserad av mer information än vad som man kan få ut av det som finns utlagt om den grenen av släkten Anrep på nätet.
Detta för att stärka teorin om släktskap mellan Reinhold Anrep och syskonen (?) Reinholdsdotter eller för att utesluta den.

MVH
[/size]Lars

13
Okänd socken i Blekinge / SV: Reinhold - 1600-talet
« skrivet: 2020-09-17, 17:27 »
Tack igen Arne,

En god ledtråd.

Ska studera den adliga Anrep-släkten lite extra. Den var främst verksam i Mellansverige men för Gustaf Anrep (f. 1616 - d 1666) med sonen Reinhold (d. 1686) finns det en koppling under 1600-talet till Skärsjöhult i Elmeboda, Kronoberg. Intressant!

Dock finns i de gamla publicerade utredningarna om dessa herrar inget om några döttrar Susanne eller Annika. Tyvärr!

Det blir något att gräva i.

MVH

Lars

14
Okänd socken i Blekinge / SV: Reinhold - 1600-talet
« skrivet: 2020-09-17, 10:37 »
Hej Arne,

Tack för det uppslaget. Alla idéer är goda nog. Jag förstår av det du skriver att du inte har någon källhänvisning att ge. Har du någon susning om var man kan möjligen börja leta?

Undrar också om det "Anrep ?" som du nämner skall ses som ett släktnamn eller ett tillnamn på en båtsman eller liknande? Frågetecknet står det för texttydningsosäkerhet eller något annat?

Själv har jag anor på den vinnande partens sida, dvs Håkan Månsson. Får väl be om ursäkt för hans girighet  :).

Passar på att ställa frågan om någon vet något om Susannas första man Måns Svensson som jag tror aldrig bott i Kolshult.

MVH

Lars

15
Okänd socken i Blekinge / Reinhold - 1600-talet
« skrivet: 2020-09-16, 13:16 »
Hej!

Söker spår efter en Reinhold som troligen bott i Blekinge åtminstone under senare delen av 1600-talet. En teori är att han kan ha haft tyskt påbrå och verkat i någon av kuststäderna.

I Kolshult, Tving finns från senast år 1696 en Susanna Reinholdsdotter (domstolsreferat) och eventuellt en Annika med samma patronymikon (katekismilängd). Det indikerar om existensen av en far Reinhold!

Susanna var först gift med Måns Svensson med okänd ort och efter hans död som troligen inträffar i början av 1690-talet gift med åbon Jöns Svensson i Kolshult nr 66 (senare benämnt nr 50). Jöns dör omkring år 1706. Den dubbla änkan Susanne dör själv (möjligen begravs) den 11 mars 1716 på gård i Kolshult som inhyses hos dottern Elisabeth och svärsonen Håkan Månsson, som till åbon Håkan Månsson som också brukat mark inom samma mantal.

Med anledning av Reinholds ovanliga namn skulle jag kunna tänka mig att han kanske uppmärksammats av någon Blekingeforskare. Tacksam för uppslag.

MVH

Lars

16
Listerby / SV: Frände Gummesson och NN Haraldsdotter
« skrivet: 2020-06-24, 17:25 »
Tack för tillrättaläggandet Jörgen,




Självfallet kan slutsatsen att Olof är avliden 1721 inte dras.




Finns det måhända någon som vet något om Frände Gummessons anor?




MVH




Lars

17
Listerby / SV: Frände Gummesson och NN Haraldsdotter
« skrivet: 2020-06-20, 15:16 »
Tack för det klarläggandet Jörgen.
Råkade skriva Olof istället för Harald när det gällde Bengtas bror. Förstår av referatet från 1721 att Olof Frändesson avlidit senast 1721 och att Harald och Bengtas mor är Nilla Frändesdotter.
Namnet på de förmodade döttrarna till Harald Larsson tycks inte vara bevarade till eftervärlden men uppfattar att teorin att Agnes Haraldsdotter på Arpö, Olof Haraldsson i Måstad och Lars Haraldsson i Skillinge Måstad är syskon med Frände Gummesons respektive Olof Nilsson d ä hustrur håller.
Med vänlig hälsning
Lars

18
Listerby / Frände Gummesson och NN Haraldsdotter
« skrivet: 2020-06-15, 13:45 »
Hej

Min fråga rör släktförhållanden i relation med Frände Gummesson i Listerby och dennes hustru (omnämnda 1687 och 1713) som jag antar har patronymikonet Haraldsdotter efter sin far som jag förmodar är Harald Larsson (c:a 1600 – c:a 1685) i Måstad, Tvings socken.

Utgångspunkten är tre skilda tingsreferat.

Det första är mål nr 62 i Medelstads tingsrätt 1687-08-22 där Olof Haraldsson i Måstad stämt in Frände Gummesson, Listerby, Olof Nilsson i Yxnarum och Agnes Haraldsdotter i Listerby ang omvårdnaden av en halvsyster Karin. Jag tolkar referatet så att Frände Gummesson och Olof Nilsson är gifta med varsin dotter till Harald. Deras förnamn är okända för mig.

Det andra referatet är från samma tingsrätt och daterad 1713-05-11. Där anges att Per Hansson förvärvar Djuragården i Listerby dels från sin svärfar Frände Gummesson och dels ”av dess medarvingar Harald Olsson och Bengta Olofsdotter”.

Det tredje referatet är mål nr 48 från samma tingsrätt och daterat 1721-02-04 i vilket det omtalas att ”Jöns Svensson i Förkärla å sin hustru Bengta Olofsdotters vägnar och sin pupill Anna Persdotter och båtsman Harald Olsson i Förkärla å egna vägna pretenderar att få lyfta arv efter Bengtas morbror Olof Frändesson”. Är modern måhända Karin Frändesdotter som omnämns i samma referat.

Min fråga är hur man kan släktmässigt kan koppla ihop referaten och om någon vet om vilka hustrurna som omnämns i målet från 1687 är, när de avlider och hur Harald Olsson och Bengta Olofsdotter är i släktskap med Frände och dennes hustru. Är det så att Olof och Bengta är barn till Olof Frändesson som i sin tur är son till Frände Gummesson?

Med vänlig hälsning

Lars Ihd

19
Tving / SV: Bengt Ennorsson i Måstad
« skrivet: 2020-05-17, 10:59 »
Hej igen


Lite mer information. Av Skånska generalguvernantskontoret och landsbokshålleriet GIIa:9 sid 1002 - 1004 framgår att i Måstad år 1663 fanns Bengt Enarsson, Harald Månsson, Håkan Jönsson och Anders Månsson.


Jag skulle hålla det som en möjlig teori att Olof Haraldsson kan ha varit gift med en dotter till Bengt Enarsson.


MVH

Lats

20
Tving / SV: Bengt Ennorsson i Måstad
« skrivet: 2020-05-17, 10:37 »
Blev lite fel med texten kommer här på nytt:


Kom för rätten Bengt Enersson i Måstad i Tving socken i Danmark, och hans hustru Kerstin Nilsdotter, och bekände att han med sin hustrus ja och samtycke har sålt hennes faderbroder Per Pedersson i Kåranäs en hel sjunding av Kåranäs gård och därför uppburit penningar 43 daler för arv och ( ). Item Håkan i Möckleryd fullmyndig på Per Bengtssons vägnar och tingskötte Per Pedersson en hel sjunding av Kåranäs för 42 daler 3 marker. Item Erik i Fiskestad på sin hustru Karins vägnar som halvsyster var penningar 15 daler uti en halv sjunding av samma gård. Item har Peder Pedersson lagligen ärvt en sjunding av samma gård, så att han med arv och köp äger halva Kåranäs gård.

MVH

Lars

21
Tving / SV: Bengt Ennorsson i Måstad
« skrivet: 2020-05-17, 10:34 »
Hej


Återkopplar till tråden om Bengt Enersson i Måstad. I Göta Hovrätt - advokatfiskalen Kronobergs län EVHAAAD:9 1625 den 24 oktober, sid 87 finns att läsa mer om Bengt.


Kom för rätten Bengt Enersson i Måstad i Tving socken i Danmark, och hans hustru Kerstin Nilsdotter, och bekände att han med sin hustrus ja och samtycke har sålt hennes faderbroder Per Pedersson i Kåranäs en hel sjunding av Kåranäs gård och därför uppburit penningar 43 daler för arv och ( ). Item Håkan i Möckleryd fullmyndig på Per Bengtssons vägnar och tingskötte Per Pedersson en hel sjunding av Kåranäs för 42 daler 3 marker. Item Erik i Fiskestad på sin hustru Karins vägnar som halvsyster var penningar 15 daler uti en halv sjunding av samma gård. Item har Peder Pedersson lagligen ärvt en sjunding av samma gård, så att han med arv och köp äger halva Kåranäs gård.
[/size][/color]
[/size]Det tycks m a o som Bengt var gift mer än en gång. En del information om hustrun Kerstins släkt finns att hämta ur referatet..[/color]
[/size][/color]
[/size]MVH

Lars Ihd
[/color]

22
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2020-01-13, 09:26 »
Hej

Ett litet tillägg till inläggen från december 2019 om Per Andersson i Alvarsmåla. I mantalslängden för 1661 står böndernas hustrurs förnamn ofta noterat. Vid Per i Alvarsmåla står ”hustru Sigrid” vilket för övrigt stämmer bra överens med sonen Gertons namngivning av dottern Sigrid som föds 1722. Per Anderssons hustrus förnamn bör m a o vara Sigrid.

Dessutom kan noteras att i tingsreferat 1700-06-12 mål nr 8 omtalas en Maria Persdotter i Alvarsmåla som båtsmannen Nils Krukmakare i Buskahult, Fridlevstad lovat att äkta och dessutom erkänna faderskap till hennes barn. Kan inte se att det kan vara annat än en dotter till Per Andersson.

Med vänlig hälsning

Lars Ihd

23
Tving / SV: Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp
« skrivet: 2019-12-08, 17:13 »
Som ett litet tillägg till inlägget om Håkan Holgersson så kan nämnas att det finns en Holger Olsson i Åstorp i Hjortsberga som förekommer i domstolsreferat mellan 1668 och 1680.


Kanske är han för ung för att vara far till Håkan?


Lars

24
Tving / SV: Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp
« skrivet: 2019-12-08, 16:28 »
Intressant Jörgen angående ditt inlägg den 6 dec om Håkan Holgersson i Gunnetorp.


Åldersmässigt så stämmer släktkopplingen bäst passa in på att Håkan skulle vara far till Enars hustru (Maria). Hennes patronymikon skulle i så fall vara Håkansdotter vilket möjligen skulle bygga en namnlogik och namntradition på den son till Nilla Enarsdotter som föddes 1716 och gavs namnet Håkan.


Tvvärr finns ingen Holger i mtl för Gunnetorp 1659. Det närmaste man kommer om man vill knyta Håkan Holgersson till Gunnetorp är en anteckning där om en "dräng Håkan i Hjortsberga (?) sohn"


Mvh


Lars

25
Tving / SV: Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp
« skrivet: 2019-12-08, 15:22 »
Hej,


Kopplar nedan till tidigare inlägg om Olof Haraldsson fast det här berör Måstad och Långasjö men ser att det kan höra ihop med de föregående inläggen under denna rubrik.



Vid efterforskningar i mantalslängder och domböcker har jag funnit en Harald Olofsson också i Långasjö. I mtl 1659 finns en Harald Olofsson med hustru antecknad där. Samma år finns också en Harald med hustru och piga även i Måstad.


I domboksreferat 1679-07-29 ST mål nr 18, som tydligen rör mark (har inte läst originalkällan), stämmer bonden Börje Torsson i Långasjö in Ola Haraldsson i Måstad. Börje är redan 1659 boende i Långasjö.


Hur kan detta förklaras? Kan det finnas en koppling mellan MåstadsHarald och LångasjöHarald på hustrusidan. Eller är de två olika. Någon som vet på svar eller har en teori?


Mvh


Lars

26
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2019-12-03, 22:04 »
En korrigering av mitt inlägg tidigare idag.


Dotterns namn ska ju vara Maria och grannen Månssons förnamn i mantalet 1688 ska väl vara Åke.


MVH

Lars

27
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2019-12-03, 09:44 »
Strålande!

Jag började kika lite i längderna igår och fann i katekismilängden 1696 även en Nilla Persdotter, måhända en syster till Gerton. Det finns i Alvarsmåla så vitt jag förstår bara en gård till kring sekelskiftet 1700 och den bebos av bonden Nils(?) Månsson så jag kan inte finna att hon kan höra ihop med någon annan. För om jag förstått längden rätt så upptar den ungdomar och barn vilket också torde betyda att Nilla och Per borde vara födda under den tidigare delen av 1680-talet.

Har du funnit några barn till syskonen? Någon Persson finns ju inte i Alvarsmåla efter 1715 vad jag ser. Kanske Nilla genom giftermål tar över gården?

Tyvärr strejkar min CD-domskiva för avläsning just nu. Troligen beroende på att mitt windows-program är för nytt för att ta gamla CD-format. Vilket gör att jag inte enkelt kan få fram ett index till domböckerna.

Tack för info och input Jörgen.

Lars



28
Tving / SV: Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2019-12-02, 11:47 »
Tack Jörgen,

Den där uppgiften var mycket välkommen. Det var väldigt länge sedan, i mina forskningstiders begynnelse, som jag forskade på den grenen. Då gick jag aldrig vidare från kyrkböckerna till originalkällorna i mantalslängderna.

Man kan förmoda - om uppgift om datum för vigseln med Nilla saknas - att giftermålet med henne ägde rum ett eller två år efter ettans död. I så fall är Per sannolikt Gertons och Nillas gemensamma barn. Om det läggs till att Per döper ett av sina barn till Enar(t).

Har du eller någon annan uppgift om några syskon till Gerton?

Med vänlig hälsning

Lars

29
Tving / SV: Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp
« skrivet: 2019-12-02, 11:11 »
Suveränt Jörgen!

Nu har jag inte hunnit ta tag i forskningen på detta för mig nya spår ordentligt men jag ställer ändå frågan: Kan det vara så att Enar gift in sig i Gunnetorp eller är det Olof H som gjort det?

Med vänlig hälsning

Lars Ihd

30
Asarum / SV: Tararp?
« skrivet: 2019-11-28, 13:25 »
Hej Marianne,

Gertruds föräldrar är Jöns Åkesson (c:a 1695 - 1743) och Sissa Håkansdotter (c:a 1695 - 1752).

Gertruds syskon är Signe 1723-10-01
Kjerstin   f. 1725-03-21 -- d. 1781
Signe      f. 1727-09-06
Håkan   f. 1732-07-20
Sone      f. 1735-01-29

Några husförhörslängder finns inte i Asarum från den tiden tyvärr.

Med vänlig hälsning

Lars Ihd

31
Tving / Gerton Persson, Alvarsmåla - Gunnetorp
« skrivet: 2019-11-28, 11:42 »
I inlägg under rubriken "Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp" skrev jag lite om Enart Olofssons dotter Nilla Enartsdotter (c:a 1685 – 1769) och hennes make Gerton Persson (c:a 1685 – tidigast 1750) samt deras (som jag har antagit) son Per Gertonsson (1713? – 1772), gift med Kerstin Håkansdotter (1724? – 1805) bonde i Kolshult.

Den fråga som jag då framförde ställer jag nu under en särskild rubrik.

Har någon information eller någon hypotes om Gerton Perssons ursprung och när han dog? Denne Gerton var av domstolsreferaten en tämligen stridbar person.

Gerton återfinns först i Alvarsmåla så vitt jag kunnat förstå om det är någon ledtråd.

Med vänlig hälsning

Lars Ihd

32
Tving / SV: Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp
« skrivet: 2019-11-28, 10:59 »
Perfekt Jörgen,

Lite som jag tänkte och antog. Då kan jag titta på källmaterialet själv.

Släktkopplingen mellan Bengt Enarsson och Harald Larsson/Olof Haraldsson går nog ner i det dolda 1500-talet eller tidiga 1600-talet.

Med vänlig hälsning

Lars

33
Tving / SV: Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp
« skrivet: 2019-11-27, 17:11 »
Tack Arne!

Då förstår jag att du inte har Enar(t) bland barnen till Olof men istället en möjlig Håkan. Då är frågan om vem av Enart eller hans hustru som är Olofs far inte riktigt klar.

Om Olof brukat sin gård i Måstad år 1685 i 20 år kan han knappast ha varit född före år 1665 utan snarare tio år tidigare eller kanske mer.

Kanske vet Jörgen mer förhållanden.

Med vänlig hälsning

Lars Ihd

34
Tving / SV: Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp
« skrivet: 2019-11-26, 21:48 »
Hej
Mycket spännande information Jörgen. Tack för den! Den ger ju förstås upphov till lite frågor och funderingar.
Först måste jag nyfiket fråga om du har några källhänvisningar till uppgifterna om släktskapen; dvs att Olof Haraldsson faktiskt är far till Enar(t)? Jag har genom domstolsreferatet 1725 antagit att antingen Enart eller dennes hustru är barn till Olof men du kanske har källor som tydligt anger släktskapet på den manliga sida.
Vidare undrar jag om du har källstöd för släktskapet Olof Haraldsson – Harald Larsson – Lars Haraldsson eller är det namntraditionen i kombination med gårdsidentiteten som bygger tesen? Det känns ju i sig mycket rimligt.
Har du några årtal på gårdssuccesioner eller födelse – dödsår för dessa tre?
Det kanske är för mycket begärt att du har några hustrunamn på de tre männen.
En avslutande fråga i den delen är om du kan se någon släktsammankoppling mellan Bengt och Staffan Ennorsson i Måstad. Kan den med tanke på Enarts namn finnas på den kvinnliga sidan måhända. Enart/Ennor kan ju vara endast ortpopuläranamn också?
Själv har jag Enart Olssons dotter Nilla Enartsdotter (c:a 1685 – 1769)som hustru till Gerton Persson (c:a 1685 – tidigast 1750) som genom deras (som jag har antagit) son Per Gertonsson (1713? – 1772), gift med Kerstin Håkansdotter (1724? – 1805) i Kolshult är en i rätt nedstigande led på fädernet släkt till mig. Stämmer det med eventuella iakttagelser du gjort?
Det leder mig till en annan fråga: Om du har något hypotes eller information om Gerton Perssons ursprung? Gerton återfinns ju först i Alvarsmåla så vitt jag kunnat förstå om det är någon ledtråd.
Med vänlig hälsning
Lars Ihd

35
Tving / Enart Olofsson och Olof Haraldsson Gunnetorp
« skrivet: 2019-11-26, 11:54 »
Hej!

Med hänvisning till den dialog som förts under rubriken Bengt Ennorsson Måstad, Tving får jag med anledning av mitt senaste inlägg där ställa frågan om någon känner till något mer om Enart Olofsson och Olof Haraldsson i Gunnetorp. Jag känner till tvisten om arvskiftet 1725 och att Olof Haraldsson omnämns i domboken kring år 1707.

Med vänlig hälsning

Lars Ihd

36
Tving / SV: Bengt Ennorsson i Måstad
« skrivet: 2019-11-26, 11:15 »
Intressant!

Då kanske informationen om Staffan på något vis ändå har viss nytta. Måhända kan jag ur mitt arkiv hitta någon ytterligare notis från Konga om Måstads-Enar och släkt. Men då måste jag leta lite.

Jag har i mitt släktträd en Enart Olofsson (d senast 1725) far till Holger Enartsson och Nilla Enartsdotter (gm Gerton Persson) och möjligen son eller kanske måg till Olof Haraldsson (d c:a 1707). Deras hemort tycks dock vara Gunnetorp. Släktkoppling är till Måstads Enarsöner är kanske alltför osäker.

Med vänlig hälsning

Lars

37
Tving / SV: Bengt Ennorsson i Måstad
« skrivet: 2019-11-26, 09:25 »
Hej Peter,

Jag har inget direkt svar på din fråga men som kuriosa kan ett utdrag ur domboken från Konga härad år 1616 vara av åtminstone mer allmänt intresse:

Måstad Tving socken


1616 16 september
Sida 21v (tionde delen)
"Samma dag kom för rätten dessa efterskrivna dannemän nämligen Karl i Holmsjö i (Fridlevstad) socken och Enar i Måstad i Tvings socken i Danmark, med deras fogde Per Matssons brev och bevis, och anklagade i rätten en orolig människa och landsknekt under Olof Perssons fana (Asne) benämnd för dessa efternämnda bedrifter. Till det första har (Asne) här inom Sveriges gränszon överfallit och slagit Staffan Enersson i Måstad i Blekinge boendes i Danmark, och hade velat mörda honom, på sin säng, för det han krävde (Asne) det han var förenämnde Staffan skyldig, 7 (marker) danska, och hade sig så tilldragit, att förenämnde kom tillhopa uti Kråksjömåla här uti Sverige i Ljuders socken, om en afton, och blev här tillhopa liggandes uti en säng om natten. Om morgonen steg (Asne) upp av sängen medan Staffan sov, tog alla hans kläder, klädde uppå på sig, sedan tog han sin yxa och slog Staffan två slag i huvudet, förrän han vaknade, eller visste han fick hugg, ty han låg i dåning. Sedan (rände) Staffans kniv, och skar Staffan handen sönder, och stack Staffan 7 eller 8 styng i huvud, rygg, lår, armar och benen. Rövade honom hans kläder ifrån, nämligen en tröja, ett par byxor, skjort(krafue) god för en daler, ett par stövlar, ett par handskar, mössa god för en daler, gördel god för en daler (gjord av mässing), en (krafue)nål av silver för två daler, en bössa god för penningar fyra daler, detta bekänner (Asne) sig ha gjort."

Avskrift med reservation för misstolkningar.

Kanske finns släktskap mellan Enar, Bengt Ennorsson och Staffan Enarsson/Enersson

MVH
Lars

38
Väckelsång / Anders Danielsson f 1689 - Östad
« skrivet: 2018-08-27, 11:44 »
Anders Danielsson var son till Daniel Persson som i sin tur var son till nämndemannen Per Andersson från Östad (vilken f ö uppges bli 105 år!). Söker nu information om Anders öde efter år 1730. Han dömdes fyra gånger för tjuveri och av tingsrätten två gånger till döden. Han benådades en gång av hovrätten. I husförhörslängden för Nybygget under norregården i Östad finns en anteckning om honom från augusti 1735. Sen tappar jag dock spåret efter honom.

Någon som vet vad som hände med honom och om han fick dödsstraffet utdömt samt när han slutligen dog.

Med vänliga hälsningar

Lars Ihd

39
Asarum / SV: Sven Håkansson f 1748
« skrivet: 2018-08-22, 15:55 »
Hej Kennerth

Det kan vara den Sven som föds 1749 pos 44 i Asarum med fader Håkan Jönsson från Havakulle och moder Lusse Svensdotter.

Kolla upp det.

Med vänliga hälsningar Lars

40
Okänd socken i Blekinge / Vem är Reinholt?
« skrivet: 2018-01-10, 09:23 »
Susanna Reinholtsdotter dör som gårdskvinna i Kolshult, Tvings socken den 11 mars 1716. Hon var gift först med Måns Svensson (död senast 1696) och därefter med Jöns Svensson.

Susanna tycks enligt katekeslängden även ha en syster med namnet Annika.

Vid förste makens död framkommer att Måns har en skuld till Jacob Ellers i Rödeby.

M a o frågan är om det mot den här bakgrunden går att hitta någon far (eller mor) till Susanna – kanske i trakten av Rödeby (Ronneby) eller Tving - som bär det ovanliga namnet Reinholt. Namnet är tyskt och kan möjligen kopplas till tyska köpmän kanske i någon kustnära större ort.

Är det någon som stött på en mansperson levande i trakten i senare delen av 1600-talet med det namnet?

Med vänlig hälsning

Lars Ihd


41
Hällaryd / SV: Hustru till Ingeman Jönsson f 1649 i Lycke
« skrivet: 2018-01-09, 17:30 »
Hej Annelie.

Det är Ragnil Jönsdotter f 1651 i Farslycke som är Ingemans hustru. Hon är dotter till den under senare hälften av 1600-talet inflytelserike bonden, kronolänsmannen och tingsrättsåldermannen Jöns Gammelsson. Modern är Karin (d 1653). Hennes patronymikon är okänt. Ragnil bär samma namn som sin farmor som dött några år innan Ragnil föds. Därav namnvalet.

MVH
Lars Ihd

42
Almundsryd / SV: Strelitz
« skrivet: 2017-06-27, 09:04 »
Hej Anne

Informationen är som sagt mycket omfattande. Om du ger mig din email-adress kan jag dela med mig lite direkt till dig.

Med vänlig hälsning



43
Almundsryd / SV: Strelitz
« skrivet: 2017-06-26, 11:21 »
Hej Anne

Om Carl Johan Håkansson Strelitz anor har jag mycket information. Den sträcker sig en bra bit ner i 1600-talet på i stort sett samtliga grenar.

Till att börja med kan jag tala om att Carl Johans far är Håkan Andersson Österlund f 1770 i Tvings socken i Blekinge d 1844 i Södra Sandsjö socken och modern är Kjerstin Jonasdotter f 1771 i Asarums socken i Blekinge d 1832 i Slättamåla.

Håkan och Kjerstin hade bl a fyra söner varav åtminstone tre, Carl Johan, Anders och Jonas blir soldater.

Som sagt jag har mycket mer information om du är intresserads.

Med vänlig hälsning

Lars Ihd

44
Amt: Maribo / Købelev
« skrivet: 2014-03-18, 14:22 »
Jag är mycket tacksam för de utförliga uppgifter du har fått fram om Lovisa och hennes ättlingar. Det har varit en stor överraskning och till ovärderlig hjälp.
 
Det kan nämnas att alla Lovisas syskon blev runt 85 år gamla så det är mycket troligt att också hon nådde en liknande ålder och kanske dog hon i så fall omkring 1945 - 1950.
 
Den återstående frågan är om man kan finna någon levande ättling till henne eller till hennes barn för att den vägen få kontakt med släkten.
 
I Sverige har vi möjlighet att få 70-årssekretessen upphävd om man kan påvisa släktskap. Finns det någon liknande möjlighet i Danmark och vart vänder man sig för att få sådana uppgifter som ligger längre fram i tiden.
 
Beträffande socknar i Blekinge som slutar med -ry (-ryd) borde det kunna vara Hällaryd eller Backaryd.  
 
Som sagt många tack
 
Mvh
 
Lars Ihd

45
Amt: Maribo / Købelev
« skrivet: 2014-03-17, 14:13 »
Hoppsan! Nu gick visst mitt svar iväg innan jag hann läsa ditt nya inlägg.
 
Det kan nog stämma på vår Lovisa att hon gift sig redan 1886.. Det finns en anteckning i husförhörslängden i Södra Sandsjö att hon är gift omkring den tiden. Jag har hela tiden trott att det var med Carl Wilhelms far. Nu framträder ju ett helt nytt släktträd.
 
Man tackar. Kan du svaren på mina frågor i förra inlägget så vet min tacksamhet inga gränser.
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

46
Amt: Maribo / Købelev
« skrivet: 2014-03-17, 12:52 »
Tack så hemskt mycket Gudrun!
 
Det ser ut att vara lösningen på en gammal gåta. Får jag besvära om några tilläggsfrågor?
 
1. Kan man få fram vem som var Gustav Adolfs far, när han och Lovisa gifte sig och när han dog?
 
2. Går det att få fram när Lovisa dog?
 
3. Hur kan man få rätt på om det finns några nu levande ättlingar till Lovisa.
 
4. Var finner jag materialet? Finns det på nätet?
 
För mig var den en nyhet att hon fick ytterligare en son som tydligen etablerade en släktgren i Danmark.  
 
Många tack Gudrun!
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

47
Amt: Maribo / Købelev
« skrivet: 2014-03-17, 07:30 »
Jag söker information om Lovisa Carlsdotter Id född 1861-12-13 i Södra Sandsjö socken (G) som - efter visst pendlande - slutligen 1891-01-29 emigrerade till Danmark och som därefter antagligen aldrig återvände till Sverige Senast kända vistelseort i Danmark var Lolland Nörre Herred.
 
Hon fick 1883 i Kiel, Tyskland sonen Carl Wilhelm, vars anor jag redan har.
 
Men vad hände med Lovisa? Finns det ett liknande forum som Anbytarforum i Sverige där man kan ställa en sådan fråga?  
 
Vilket register eller vilken databas ska man sök i i Danmark för att nå informationen om Lovisas fortsatta liv och när hon dog?
 
Tack på förhand
 
Lars Ihd

48
Borgunda fd Borna / Borgunda fd Borna
« skrivet: 2014-03-24, 21:09 »
Jag misstänker att denna bild kan vara tagen Åkartorp i Borgunda socken omkring år 1895-1900. I så fall skulle det kunna vara Johannes Lantz och hans hustru Stina Andreasdotter Born som står invid grinden.
 
Är det någon som känner igen torpet eller omgivningen som skulle kunna bekräfta det förslaget, eller som har andra idéer om vad bilden föreställer, eller kanske har tips hur man kan komma svaret närmare.
 
Bilden är ju tagen av Karl FR Anderson i Skultorp som efter vad som är känt åkte runt till gårdar och torp i trakten kring Skara och omkring förra sekelskiftet tog fotografier av dennas typ.
 
Lars Ihd

49
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-05
« skrivet: 2009-05-24, 19:02 »
Hej Björn.  
 
Tack ännu en gång för hjälpen, det var synnerligen värdefulla information.  
Jag och min bror mats har tidigare forskat på en andra grenar av vår släkt.
Denna gren och landskap är helt nytt för oss och vi får nu anledning att fördjupa vår forskning på den grenen. Har du möjligtvis studerat om våra släktingar ifrån Värmland förekom i domböckerna? Många gånger ger det värdefull information om ursprung och släktband!
 
Mvh  
 
Lars Ihd

50
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-05
« skrivet: 2009-05-22, 13:11 »
Hej Jan-Erik och Björn.
 
Tack för hjälpen,för mig mycket värdefulla information.
Lars Eriksson är min morfars morfar farfar.
Hans far Erik Jonsson ska född 1725 hans ursprung är dock en ny gåta.
 
Mvh
 
Lars Ihd

51
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-05
« skrivet: 2009-05-19, 21:30 »
Hej
Jag har kört fast. Jag söker mer information om föräldrarna till Lars Eriksson f 1770-07-26.
Enligt födelseboken ska han vara född i Stensnäs, Ekshärad(S) men jag hittar inte Stensnäs i husförhörslängderna?
(Jag tror det står att föräldrarna är Erik Jonsson och Annika Jonsdotter?)
Tacksam för all hjälp  
Mvh
 
Lars Ihd

52
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2014
« skrivet: 2014-12-30, 10:40 »
Jag återkommer med frågor om Maria Svensdotter. Denna gång undrar jag om någon vet något om hennes anor. Hon är som sagt född 1779-04-11 i Gödshults Backagård. Föräldrarna är Sven Persson och Lisbeth (Lisa) Svensdotter. Sven anges vid vigseln 1771-11-10 komma från grannsocknen Kråksmåla. Han ska enligt hfl vara född 1741. Inga födelseböcker finns i den socknen före 1760. Däremot föds just i Gödshult Backagård, Älghult en Sven 1741-09-10 med fadern Per Persson (f c:a 1701 d 1773-07-01 alt. 1774-01-01) och moder Elsa Olofsdotter (f c:a 1698 d 1761-06-17). Sven P dör 1831-08-08.
 
Lisbeth å andra sidan anges i vigselattesten komma från Gödshult och i senare hfl uppges vara född 1747. Jag hittar ingen Lisbeth eller Lisa Svensdotter född i Älghult det året. Däremot finns en sådan född 1749-06-22 i Frösekulla med föräldrarna Sven Svensson (f 1719) och Maria Persdotter. Lisbeth S dör 1839-03-11.
 
Jag kan inte finna någon bouppteckning efter Per Persson vare sig i Älghult eller Kråksmåla och som skulle kunna ge ledning i sökandet efter barn till paret.  Inte heller har jag kunnat finna ut vad som hänt med den Sven som föds i Gödshult 1741 för att kunna konstatera att han kan uteslutas som alternativ. In- och utflyttningslängder saknas i de båda socknarna under den aktuella tidsperioden.
 
Kan det vara en sammanblandning av varifrån Sven och Lisbeth kommer ifrån eller har Sven rört sig över sockengränsen fram och tillbaka tro.
 
Finns det någon som har något tips eller kanske rent av har någon ytterligare information om de båda föräldrarna till Maria.

53
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2014
« skrivet: 2014-12-15, 19:35 »
Tack Eva och Birgitta!
 
Uppgifterna stämmer ju precis! I KGF:s register står hon bara med sitt förnamn, därför gav inte min snabbsökning där träff.
 
MVH
 
Lars

54
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2014
« skrivet: 2014-12-15, 11:32 »
Tack Eva!
 
Då ska jag snarast följa upp det spåret!
 
MVH
 
Lars

55
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2014
« skrivet: 2014-12-14, 21:48 »
Hej,
Maria Svensdotter är född 1779-11-14. Hon gifter sig 1808-02-27 med soldaten Johannes Tysk (senare korpral med namnet Collin). De får barnen Caisa Greta 1808-12-01, August 1811-08-21, Fredrika 1816-12-04, Lotta (Charlotta) 1819-04-29 (Hin blir drygt 100 år!) och Lovisa 1823-04-27. De bor första tiden i Fröseke Kullagård (soldattorpet) och senare t o m Johannes död den 21 november 1830 i Bockaskruv skattegård (soldattorpet).Därefter tappar jag spåret efter Maria Svensdotter. Min fråga är vart tar hon vägen? När dör hon?
 
Är det någon som har en aning om det eller vet något om den släkten.
 
MMed vänliga hälsningar
 
Lars Ihd

56
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 07 april, 2013
« skrivet: 2013-03-06, 10:14 »
Tack för upplysningen igen Anders  
Jag har granskat den och inte hittat några ledtrådar till hans ursprung i den.
 
Däremot såg jag att Johannes är dopvittne på Petter Collins barns dop Lars Johan född 1828-09-27 i Väckelsång. Frågan är här om det kan finnas någon släktkoppling med Petter. Kan man anta att Petter Collin också är en soldat och i så fall vad hans patronymikon är?
 
Med vänlig hälsning
 
LARS IHD

57
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 07 april, 2013
« skrivet: 2013-03-02, 16:18 »
Tack Anders för den informationen!  
Den ökar ju tyvärr bara osäkerheten för vem som kan vara Johannes föräldrar. Så vitt jag får fram av  
redigerat källmaterial som KGF och PLF cdna finns ingen annan Johannes född i september 1784. Vid dopen av Johannes barn förekommer Lisa och Sara Danielsdotter samt Carl Petter Danielsson som skulle kunna vara syskon till Johannes om hans far nu heter Daniel. Jag har dock svårt att får fram en lämplig syskonskara till dessa och jag antar att någon annan uppgift om hans bakgrund inte finns att hämta ur soldat- och mönstringsmaterialet
 
MVH Lars Ihd

58
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 07 april, 2013
« skrivet: 2013-02-28, 22:03 »
Hej
 
Jag söker information om och föräldrarna till Korpralen Johannes Tysk Collin, Fröseke Kullagård, enligt husförhörslängder fr 1800-talet född den 1 september 1784. I födelseboken för Ålghult finns angiven sist år 1784 som oäkta barn till Paul Gustaf Meurling och Annica Månsdotter en Johannes. Kan det vara han?
 
Vem är då den Annica Månsdotter.
 
MVH Lars Ihd

59
Vissefjärda / Vissefjärda
« skrivet: 2015-02-20, 11:52 »
Hej Andreas,
 
Några synpunkter med anledning av Din frågor och funderingar rörande Sven NN och Sven Svensson.
 
Att Sven, Jon och Olof är bröder och har en far med namnet Sven är belagt genom lagfartsnoteringen 1708. Vidare torde vara klart att den broder Sven (Sven II) som omtalas i lagfarten inte kan vara samma Sven (Sven I) som åren 1667 och 1668 antecknas i mantalslängden med hustrun Gertrud. Sven II är helt enkelt för ung då – sannolikt bara 10 – 15 år.
 
Besvärande är att det av mantalslängderna inte går att urskilja om det med Sven + hustru avses olika Sven med hustru. Däremot är mer tydligt att Jon tillkommer i gårdsbruket 1691 och Olof 1694. År 1687 antecknas Olof dessutom som son. Det skulle kunna betyda att den Sven + hustru som upptas i mantalslängden då är Sven I. Men Sven II borde vara gift redan omkring 1685 om han ska vara far till barnen Olof (som senare bosätter sig i Pellamåla och vigs med Märta Persdotter) och Nils (Gäddegöl). Mantalslängderna uppvisar åren 1682 – 84 en lucka och kanske har någon form av skifte mellan de båda Svenarna skett då. En annan möjlighet är att Sven II under de första åren finns på den gård som hans hustru (troligen Maria (Marja?) Nilsdotter kommer från). Att identitetsskifte ändå måste ha skett något år från 1669 och senast 1698, då Gertrud dör, men att detta inte gett avtryck i längderna, står klart.
 
När det gäller frågan om släktskap mellan Sven I och bröderna Sven II, Jon och Olof kan bara pekas på förhållanden som gårdsgemenskapen, åldersspannet och namnskicket; i det avseendet särskilt att både Jon och Olof ger namnet Gertrud till barn som föds samma år (1698) som Svens hustru Gertrud dör (1698-04-10). Att Sven inte har någon Gertrud i barnaskaran kan förklaras med att han inte får några döttrar efter 1697. Något bevis för släktskapsförhållandet finns inte i dagern för tillfället. Litet hopp kan sättas till genomgång av domböckerna i Konga och Södra Möre men det är ett arbete som tar sin tid och utsikterna till god fiskelycka mindre eftersom Svensönerna brukar ett frälsehemman.
 
Om Carl Svenssons (en eller flera) öden har jag inte forskat vidare men det föds två stycken Carl (1703 och 1710) i Sneremåla. Samtidigt dör en Carl Svensson där 1710.
 
Forskningen får fortsätta oförtrutet ett tag till innan försöken att få alla frågetecken uträtade till utropstecken är uttömda.
 
Frågan om Anna Persdotter måste jag lämna till andra forskare att besvara.  
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

60
Vissefjärda / Vissefjärda
« skrivet: 2015-02-18, 15:17 »
Ett tillägg och korrigering i ovan inlägg:
1667 - 1668 - ska vara: Sven + hustru Gertrud.
MVH
Lars I

61
Vissefjärda / Vissefjärda
« skrivet: 2015-02-18, 14:39 »
Här är ett svar på Jörgen Axelssons forskning och uppgifter om Svenssönerna Sven, Jon och Olof i Sneremåla
 
I mantalslängderna för Sneremåla antecknas följande personer och information för årsperioden 1707 till 1665:
 
1694 - 1707      - Sven + hustru, Jon + hustru, Olof + hustru
1691 - 1693      - Sven + hustru, Jon + hustru
1689 - 1690      - Sven + hustru, dr Jon
1688             - Sven + hustru, dr Jon och Olof
1686 - 1687      - Sven + hustru, sonen dr Olof
1676 - 1685      - Sven + hustru  (saknas -77, -78, -79, -82, -83 o -84)
1675             - Sven + hustru, dr Jöns
1671             - Sven + hustru (saknas -70, - 72, -73, -74)
1669             - Sven + hustru, Anders blind + hustru fattig
1667 - 1668      - Sven + hustru, Anders brottfällig (= fallandesjuka) + hustru Märta
1666             - Anders brottfällig
-- 1665          - Gumme + hustru Britta, Anders brottfällig
 
Sven och Gertrud förekommer inte i Sneremåla före 1667, inte i någon annan by eller gård i Vissefjärda socken heller för övrigt. Sven och hustru tycks m a o komma från annan Smålandssocken eller kanske rent av från någon närliggande Blekingesocken.
 
Frågan får därför gå vidare till allmänt forum i de landskapen.
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

62
Urshult / Urshult
« skrivet: 2015-09-10, 15:25 »
Hej Jonatan,
 
Det här är ett talande och tydligt exempel på att man alltid måste kontrollera andrahandsuppgifter.
 
Det är därför på sin plats att du kollar upp de här följande uppgifterna som jag nyligen fått från annat håll:
 
”År 1701 i sept. köpte makarna Simson Henriksson och Catharina Cavelli numera till 1/2 mantal förmedlad Rulsagård från kronan för 100 daler sm.i Urshult s:n  
Simson Henriksson barn är förutom de tidigare angivna Henrik, f ? (efter farfar), Erngisle f 1711 (efter mors farfar). Dessutom Catharina 1703-04-26 som dock är döpt till Karin!.
Samtliga barn antog släktnamnet Wennberg (Wemberg m.fl. varianter)
Henrik och Erngisle inskrivna i Växjö skola mars 1721. En uppgift finns att Erngisle levde år 1731 (källa saknas).
Catharina, f 1703-04-26, (döpt till Karin!) gifte sig 1723-09-08 i Urshult med kvartermäster Anders Holm. De blev bosatta på Buskahults Rolfsagård.
Helena f 1705-12-17 gifte sig 1729-05-28 i Urshult med kronolänsmannen Bengt Ingelman. De blev bosatta på Ingelstad Ryssagård. Östra Torsås. År 1764-10-09 gifte änkan Helena Wennberg om sig med Qvartermästaren Johan Urlin.  
Catharina Cavallius gifte om sig, 1714-10-31 (LIb:2 AD sid 351) i Urshult, med länsmannen Carl Mobeck och var bosatta i Buskahult Rulsagård. De fick 6 stycken gemensamma barn”.
Om du blev klokare av det här vet jag inte - men det känns som uppgiften om Karin/Catharina (f 1703-04-26) ovan stökar till det en hel del. Det öppnar upp för frågan om din Karin verkligen är Henrikssons dotter eller om det snarare är Erikssons (bl a med tanke på uppgiften som piga i Södergården), född utanför de kyrkböcker som finns bevarade till nutiden.
 
Med vänlig hälsning
 
Mats

63
Urshult / Urshult
« skrivet: 2015-09-08, 16:22 »
Hej Jonatan  
 
Efter lite fördjupad forskning i KGFs databas och där antecknade födslar kan jag göra följande reflektioner.
 
Simson Hendriksson är ett flitigt förekommande dopvittne från år 1698 - 1710; antagligen i första hand beroende av sin befattning som länsman. Han benämns med den titeln åren 1699 och 1700. År 1710 anges han som uppbördsman. En särskild förkärlek till dop i Havralycke och Sånnahult tycks han ha. Kanske finns anor eller släkt där. Åren 1698 och 1699 anges inte hans ortstillhörighet, men från år 1700 skrivs han i Buskahult.
 
På hans egna barns dop kommer vittnena, förutom från Buskahult, till Karin (1699) Gudmund i Karatorp, till Elin 1702 bara två buskahults bor, till Karin (1703) hr Nils Petrin och Catharina Barik (?) (Simson anges f ö med sitt patronymikon Hendrichsson), till Helena (1705) Adam (Wykamn)not 1)  Jungfru Ingier Cavallia. Dopet av Erik (1707) bevistas bara av två bybor.
 
Vigseln mellan Simon Haraldsson och Catharina Cavallia, äger som tidigare konstaterats, rum i Skatelöv 1706-06-30, dvs efter det att barnen Karin, Elin, Karin och Helena (c:a ett halvår) fötts.
 
På det materialet dristar jag mig till en hypotes:
 
Simson Henriksson är gift före 1706 med någon annan än Catharina Cavalli. Vigseln med den hypotetiska första hustrun sker antagligen inte i Urshult utan i brudens hemsocken eftersom någon vigsel med Simson som brudgum inte finns i Urshult. Denna hustru dör före år 1706. Någon dödsattest finns dock inte som stödjer det.
 
Möjligen är Catharina C med hänsyn till dopvittnena mor till Helena. Sonen Erik däremot tillhör den andre Samsing Eriksson.
 
Teorin har svagheter: Avsaknaden av vigsel- och dödsattester på tidigare hustru och anteckning om Simson som änkling i källorna åren runt 1703 -1706.  
 
Det andra alternativet känns än mer svårförklarat. Dvs att han skulle ha fått tre eller fyra barn utanför äktenskap med en mellan 15 och 20 år ung kvinna, länsman och allt. Jag har aldrig sett det tidigare i vart fall inte utan bestraffning som följd.
 
Din fråga kvarstår dock obesvarad - vem är Karin Simsonsdotters/Samsingsdotters mor. Att Samsing/Simson Hendriksson är far till Karin född i Buskahult 1703 är dock klart.
 
Tilläggas ska att det inte är uteslutet att Samsing Eriksson kan ha fått en dotter med namnet Karin innan han dyker upp på Buskahults södergård. Någon vigselattest för honom har ju inte hittats så det är fullt möjligt att han i någon annan socken fått barn före Erik föds år 1707.
 
Som kuriosa kan jag lägga till det omnämnande av Simson som finns i domstolsreferat från Kinnevalds härads ting den 10 juni 1710 mål nr 72 där mönsterskrivaren välbetrodde Simson Henriksson förordnades att inventera egendomen efter salig änkan Elin Nilsdotter i Sånnahult och att dela den mellan arvingarna.
 
not 1) Kronans välbetrodda befallningsman enl domstolsutdrag 1710 Kinnevalds härad
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

64
Urshult / Urshult
« skrivet: 2015-09-06, 19:16 »
Hej än en gång!
 
Intressant i sammanhanget kan vara att läsa det som finns på denna sida i anbytarforumet: Anbytarforum » Språk, ord och namn » Personnamn » Förnamn » Förnamn - S » Samsing
 
MVH
 
Lars Ihd

65
Urshult / Urshult
« skrivet: 2015-09-05, 22:35 »
Hej igen Jonatan
 
Jag är tveksam till att din Simson/Samsing är gift med Catharina Cavalli. Ett flertal förhållanden talar emot det inte minst Catharinas ålder vid det första barnets födelse (15 år) samt tiden för den angivna vigseln 1706.
 
I mantalslängden 1695 finns Samsing inte med. I Buskahult finns då Rolof, Per och Måns - alla med hustrur. Mantalslängderna har en lucka fram till 1701. !702 står i den Samsing med hustru + drängarna Simon och Nils samt pigan Elin. Dessutom Måns med hustru och pigan Karin. Redan i mantalslängden 1715 hittar vi Carl Mobeck som då skrivs som länsman och hustru. (Viss försiktighet är påkallad när det gäller datering av mantalslängderna som tidsmässigt kan släpa efter något år).
 
M a o finns i Buskahult omkring år 1702 både en en Simon och en Samsing. Jag har inte granskat mantalslängderna mellan 1703 och 1712 men du måste nog vara försiktig när du fastställer rätt Samsing/Simon/Simson till din ana Karin Samsingsdotter det verkar finnas en del fallgropar.
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

66
Urshult / Urshult
« skrivet: 2015-09-02, 20:45 »
Hej Jonatan
Det är troligen den Simson Henriksson som dör i Buskahult 1712 - 41 år gammal - och begravs den 7 dec samma år. Han får barnen Karin 1699, Elin 1702, Karin 1703, Helena 1705 och Erik 1707. Det finns dock en Simson Eriksson som dör 1740 och är född ungefär samtidigt som sin namne Henriksson så det gäller att se upp. Något av barnen kanske är Simson E:s. Denne Simson tycks också kallas Samsing och tillskrivs barnen Erngisle (1711), Gunnel (1712) och Pär (1714).
Dessutom finns en Samsing i Rössvik som bl a förekommer i tingsrättsreferat från 1678. Lite att forska vidare på.
 
Med vänliga hälsningar
 
Lars Ihd

67
Södra Sandsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-04-08
« skrivet: 2012-03-26, 21:31 »
Tack Roger
 
Jag är rädd att inga av namnen i bouppteckningen har direkt släktanknytning till Ågrens. Däremot är skräddaren Peter Nilsson intressant. Då det gäller Johannes Ågren uppfattar jag inflyttningslängden BI:1 till S. Sandsjö 1806 Sidan 63, pos 14 som att det står något liknande ”skräddare” före hans namn. Kan det stämma? Var bor denne Per Nilsson måntro?
 
En annan fråga som dyker upp är om det är rimligt eller förekommande i S. Sandsjöböckerna att en person flyttar in två gånger under samma år och att en utflyttning inte registreras. Jag antar att närheten till Blekinge Hoby gjorde att flyttströmmarna mellan de socknar var relativt stora.
 
Med vänlig hälsning
 
Lars  
 

68
Södra Sandsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-04-08
« skrivet: 2012-03-25, 00:38 »
Jag söker bakgrundsinformation om soldaten Johannes Dyk som dog 1809-01-09 i Brålanda Dalsland, i Västra Armén under krigskommendering. Han anges vid sin död vara 21 år, hemmahörande i Södra Sandsjö socken och boende i Dångebo Södergårds soldattorp, Rote Dångebo no 55. Han vigdes den 19 maj 1807 i Linneryds socken med Maja Svensdotter och de hade tillsammans det enda barnet Christina född den 3 april 1808. Hans patronymikon anges i vigselnotisen som Jonsson.
 
Enligt inflyttningslängden AD Södra Sandsjö B I:1 bild 34  pos no 17 flyttade Johannes Dyk till Södra Sandsjö 1806. Där anges ”… (?) soldaten Johannes Dyk år 1806 inflyttad ifrån Hoby till ”Dångebo nrg s” (?)”.  
 
Så långt finns klara fakta om Johannes, men några tidigare uppgifter om Dyk i Hoby har jag inte funnit och om hans ursprung tätnar mystiken då man studerar in- och utflyttningslängden för Södra Sandsjö och Soldatarkiven.
 
I samma inflyttningslängden anges nämligen i pos no 14 ”skräddaren …(?) Johannes J-son Ågren” inflyttad samma år till Dångebo Södergård ifrån Tingsås. Han har enligt B I:1 bild 33 pos 15 året innan flyttat från samma gård till Tingsås. Denne Johannes är född 30 september 1787. Hans far är den avskedade soldaten Jon Persson Ågren död 1801. Efter 1806 finner jag inga spår efter J. Ågren. Det är lika tyst om honom därefter som det är efter Dyk åren före 1806.
 
Är Johannes Ågren och Johannes Dyk samma person? Har någon några uppgifter härutöver om dessa personer? Kan någon hjälpa till med tydningen av texten i de refererade positionerna? I det här fallet kan även konfirmering av avsaknaden av uppgifter ha ett värde. In o utflyttning mellan S Sandsjö och Hoby var vanlig även bland soldater. Fanns det särskilda skäl för det.  
 
Det ska också noteras att om man granskar soldatarkiven finner man beträffande Johannes Dyk olika patronymikon på denne - både Jönsson (i Centrala soldatregistret i DIS) och Larsson (i Anarkiv och i boken: Colllin ”Knektar i Konga kompani”) förekommer.
 
mvh
 
Lars Ihd

69
Södra Sandsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-03-07
« skrivet: 2008-10-19, 23:04 »
Hej Mats
 
Tack för Din information och hjälp. Vi hade tidigare info om honom ända fram t o m Karlskrona, dock inte alla ställen han varit på i Tingsås och vi hade inte själva registreringshandlingen som marinsoldat. Det är nytt för oss att han tog/fick namnet Wärn. Vi vet inget om vad som hänt honom därefter; om han gift sig fått barn och vad som i så fall hänt med honom och de eventuella barnen. All information om det är av intresse.
Nu har vi ett spår att gå på som vi inte haft förut
 
mvh
 
Lars och mats Ihd

70
Södra Sandsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-03-07
« skrivet: 2008-10-18, 16:52 »
Jag och bror har en längre tid försöker spåra Gustav Id framåt i tiden.  
Han är f. 1848-08-17 i Idemåla soldattorp, Södra Sandsjö(G).  
Hans fader är (vår farfars farfar) Jonas Id och mor är Christina (Erika) Johansdotter
Vi har lyckats finna hans andra syskon men Gustavs öde är okänt.
 
Tacksam för all hjälp  
 
Mvh
 
Lars och Mats Ihd

71
Nöbbele / Äldre inlägg (arkiv) till 27 december, 2009
« skrivet: 2008-11-05, 21:27 »
Hej  
 
Jag och min bror söker information om vår släkting August Id (jonasson) född i idemåla soldattorp Södra Sandsjö 1842-02-16. Han gifter med Johannna Jonasdotter f. 1837-02-12.
Vi försöker följa han och hans barn och barnbarn framåt i tiden.
 
Vi har uppgift om 4 av deras barn.  
Emilia Carolina Id f. 1872-09-20 Tottagård, Väckelsång(G) d.1901-02-28 får inga barn (?)
Augusta Charlotta Id f.1875-09-03 Tottagård, Väckelsång(G)
Carl Johan Vilhem Id f.1879-01-13  Nöbbele(G)
Per August Id f.1881-01-05 Nöbbele(G)
 
Tacksam för hjälp.  
 
Med vänliga Hälsningar
 
Lars o Mats Ihd

72
Linneryd / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2010
« skrivet: 2010-03-07, 17:22 »
Hej!  
Finns det någon som kan hjälpa mig att tyda husförhör från 1692 Runeboda A I:1 linneryd sidan 0039
Måns 69 står det men sen ?
 

 
 
Tack på förhand !
 
Lars Ihd
 
(Meddelandet ändrat av larsihd 2010-03-07 17:25)
 
(Meddelandet ändrat av Larsihd 2010-03-07 17:26)

73
Fliseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 juni, 2009
« skrivet: 2008-10-17, 17:09 »
Hej,Robert!  
 
Tack för hjälpen!  
 
Mvh  
 
Lars Ihd

74
Fliseryd / Äldre inlägg (arkiv) till 08 juni, 2009
« skrivet: 2008-10-16, 22:29 »
Hej
Jag söker information om föräldrarna till Oscar Harald Wilhem Svensson född 1905-04-01 i Fliseryd
Död 1988-11-06 i Stockholm (då vid efternamnet sjunnevik).
Tacksam för all hjälp!  
 
 
Lars Ihd

75
Algutsboda / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juni, 2009
« skrivet: 2009-03-18, 21:35 »
Tack Berne !
 
Hittar en Sven Månsson f 1732 och Maria Carlsdotter i Granhults rote som får en son (Carl) 1780.(A I:2 SIDA 229)
Kan det var Carl far o mor?
 
Nu ska jag försöka hitta mera belägg för saken.
 
Tack ! mvh Lars Ihd
 
(Meddelandet ändrat av LARSIHD den 18 mars, 2009)

76
Algutsboda / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juni, 2009
« skrivet: 2009-03-17, 21:27 »
Hej  
 
Jag har kört fast!
Söker efter anfäder till min fmfff. soldaten Carl Stamp fd. Svensson boende i Stamphults Norrgårds Soldattorp Algutsboda under åren 1802-1833.
Ska enligt hf vara född 1780 ( enligt soldatakt 1781)  
Jag har försökt och hitta honom i födelseboken för Algutsboda men åren runt 1781 är mycket svårläst.
 
Han får 2 st barn 1804-1806 med Maria Andersdotter f 1780
Han får 9 st barn 1812-1833 med Annika Magnusdotter f 1790 (min fmff. Johannes Carlsson f 1813-08-01)
 
Tack på förhand  
 
Lars Ihd
 
(Meddelandet ändrat av larsihd den 17 mars, 2009)

77
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2015
« skrivet: 2015-02-06, 12:56 »
Hej Jörgen,
 
Ja, det kan nog vara ett alternaiv att det är bonden Sone Larssons änka som åsyftas i dödsattesten. Annars passar Sigrid bra som änka efter Nils Svensson åldersmässigt och med bostad hos en av sina söner.
 
Nils hustru Sigrids patronymikon är hämtat från referat av Medelstads härads tingsmöte den 10 februari 1748.
 
Som sagt Nils och hustrun Sigrids öden och äventyr eller deras anor emottas med glädje.
 
Med vänlig hälsning
 
 
Lars Ihd

78
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2015
« skrivet: 2015-02-04, 21:40 »
Hej Jörgen och andra Tving-forskare!
 
Jag utgår ifrån att den Nils Svensson som omnämns i ditt inlägg så här:
 
Sven Nilsson, f. (dp. 25/5 1718) i Ulvsmåla, Tving, d. 9/11 1776 i Holmsjö. Bonde i Bråten, Tving och Norra Boasjö; gårdman i Gäddegöl 2, Tving och torpare i Holmsjö.  
Son till bonden Nils Svensson (d. 1759) och Sigrid i Gäddegöl 2.  
Vigd I (lysning 5/6 1743) i Tving med  
Elin Månsdotter, arvskifte 30/9 1751 i Gäddegöl.  
Dotter till bonden Måns Olofsson och Ingrid Jönsdotter i Bråten.  
 
Är den Nils Svensson som utifrån dödsattesten kan beräknas vara född 1687 och gift med Sigrit Månsdotter, död den 10 maj 1767 70 år gammal.
De får följande barn: 9/11 1776
      Sven    1718-05-25 (döpt) - död 1776-11-09
   Elin       1721-01-15 (d)
   Måns      1726-03-06 (d) - död 1726-08-12 (?)
   Måns       1730-10-11 (d)
   Anders       1734-06-23 (d) - död 1809-02-13
   Carl       1737-08-04 (d)
 
Det finns i Gäddegöl i början av 1700 flera Nils Svensson så det gäller att se upp när man sorterar vem som hör till vem.
 
Är det möjligen någon som vet något om Nils Svenssons och Sigrit Månsdotter anor?
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

79
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-06-14
« skrivet: 2008-05-25, 20:49 »
Hej Christine och Carina!
 
Tack för mycket spännande spår - är gåtan på väg att lösas kan man undra. Det här har vi nu.
 
Tvings hfl börjar 1786. Vi har tillgång till mantalslängder fr Tving 1744, 1748, 1760, 1765, 1770, 1775, 1780, 1785.
 
Nils Svensson teorin verkar gångbar. På Anders son Håkans dop 9 dec 1770 är en Carl Nilsson fr Gäddegöl närvarande.
 
I mtl 1744 finns Nils Svensson på Gäddegöl nr 2, 1748 finns Nils kvar där med dottern Elsa, I mtl 1760 anges att Måns Nilsson m hustru finns på 1 mantal och Carl Nilsson m hustru och gm Sven på ett annat. Sven är borta. Ingen änka finns angiven. Måns resp Carl + Sven finns kvar 1765, 1770 har Sven försvunnit men Carl anges ha sönerna Nils, Carls, Sven och Pär. 1775 har Carl försvunnit men Måns finns kvar. En Carl Nilsson finns dock 1775 i Getterås där han inte fanns 1770!
 
På Gäddegöl nr 3 finns 1744 en Måns Svensson - kanske bror till Nils?
Ingenstans i mtl finns Anders angiven, varför kan man undra. Var finns han mellan 1744 och 1764.  
Det blir till att tyda födelseanteckningar för att få fram dopvittnen och därigenom söka fastställa släktskapet mellan Carl och Anders
 
MVH  
Lars Ihd

80
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-06-14
« skrivet: 2008-05-24, 12:23 »
Hej Christine!
 
Tack för de många mycket intressanta uppgifterna som är till stor hjälp och god ledning i vårt fortsatta arbete.  
 
Man kan konstatera att uppgifter om årtal för födslar och liknande varierar och måste bedömas med försiktighet. Att Lisbeth Persdotter är född 5 år senare än angivet i senare husförhör och dödsanteckning är lite besvärande. I husföret 1786 anges hon vara 44 år och det är väl det närmaste.  
 
Vidare kan man konstatera att männen; Anders Nilsson och Per Gertonsson och kanske också Håkan Månsson gifter in sig i gården. De verkar komma från andra byar eller socknar. Kanske jordeböcker ger svar?
 
Slutligen hittade jag Kerstin Håkansdotter död den 11 mars 1789 vid en uppgiven ålder av 77 år, vilket i så fall skulle innebära att hon var född kring 1712.
 
En fråga också: Var får man tag i CDn Medelstads härad 1769 -1750 ? Pris?
 
MVH
Lars Ihd

81
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-06-14
« skrivet: 2008-05-21, 14:10 »
Tack för alla svar! (om Anders Nilsson med familj)
 
1. Födelsedatum - Jag har också sett uppgiften i husförhörslängden fr 1786. Jag tolkar den som inte tillförlitlig. I alla senare längder och dödsboken talas om föddelseåret 1732. Självfallet kan man inte säga något säkert och tidigare uppgifter skall ju oftas ges företräde än senare men i detta fall tror jag bl a p g a Anders höga ålder vid vigsel, barnfödelse och död att prästen räknar dåligt eller slarvat lite vilket inte är helt ovanligt. I övrigt verkar det vara så att det kan slå fel på ett år hit eller dit när det gäller uppgifter om födelse åren.
 
2. Jag är böjd att tro att det står Persdotter. En annan tolkning skulle vara Karsdotter men den känns mer långsökt.  
 
Övrigt:
Det verkar som paret köper/tar över/förvärvar del i Kolshult nr 50 kring år 1765. Möjligen kanske jordeböcker ger mer besked - finns det någon som har tillgång till dessa?
 
Kan någon tyda hela texten inklusive mariginalsanteckningen i vigselboken?
 
mvh
 
Lars Ihd

82
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-05-20
« skrivet: 2008-05-19, 12:03 »
Jag söker uppgifter om Anders Nilsson som uppges vara född 1732 (var han är född är inte känt) och som under tiden 1765 till sin död i mars 1809 enligt mantalslängder och husförhör bodde på Kolshult nr 50 i Tving socken, Blekinge.
 
Vad jag vet är att han den 21 juni 1765 - vid en ålder av 33 år - gifter sig i Tving med Lisbeth Pehrsdotter (möjligen Karlsdotter). Hustrun Lisbeth uppges vara född 1739 och död i maj 1795. Anders anges vara bonde.
Under år 1767 föds enligt senare husförhörslängder Anders och Lisbeths första barn, dottern Sigrid. Hennes födelse finns dock inte upptagen i Tvings föddebok för det året.  
I december 1770 föds makarnas andra barn, sonen Håkan (min anfader) som döps den 9 december.  
 
I februari 1774 föds tvillingarna Ingre (eller möjligen Inge) och Ingeborg. Ingre dör dock i en okänd barnsjukdom efter 8 timmar. Men Ingeborg eller Ingrid som hon kommer att kallas överlever.
 
Anders och Lisbeths andra son får namnet Sven och uppges vara född 1777. Inte heller beträffande honom finns födelseuppgifter, åtminstone inte där Anders Nilsson upptas som fader.
Elin är yngst och hon föds 1781.
Yngste sonen Sven tycks vid en ålder av endast 15 år ta över gården eftersom han i husförhörslängderna för år 1792 skrivs som bonde. Sven bor så vitt vi följt honom kvar på gården.
 
Främst söker vi uppgifter om Anders och också hans fru Lisbeths ursprung. Främst var de är födda och vilka deras föräldrar och släktingar är.
 
Mvh Lars Ihd

83
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-05-20
« skrivet: 2008-03-02, 22:55 »
Kan någon hjälpa mig att tyda följande (från födelseboken 1770 tving)
Tack på förhand  

84
Mjällby / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-09-15
« skrivet: 2008-06-03, 17:49 »
Hej
Jag söker information om en Anna Andersdotter som skall vara född i Mjällby år 1751 eller möjligen något eller några år senare. Det jag i första hand undrar över är vilka som är hennes föräldrar, var de levde och när de dog samt vilka syskon hon har. De här uppgifterna har jag om henne
 
1. Född omkring 1751 i Mjällby
 
2. Utflyttad före 1770 till Gammalstorp
 
3. Flyttar från Gammalstorp till Carlshamn 1770
 
4. Flyttar 1792 till Asarum från Carlshamn
 
5. Flyttar från Asarum tillbaka till Carlshamn före 1797
 
6. Flyttar 1797 från Carlshamn till Gammalstorp
och slutligen
 
7. År 1800 från Gammalstorp till Froarp nr 77 och till Håkan Andersson Österlund.
 
MVH
 
Lars Ihd

85
Hej Mats  
 
Tack för hjälpen med att utreda Gustavs (Id) Wärn öde.
Det slutar utan att efterlämnar några ättlingar.
Alltså ett blindspår i vår forskningar efter nu levande släktingar på den grenen Id.
 
Många tack
 
Lars och Mats Ihd

86
Hej Mats  
 
Tack för hjälpen!
 
Jag fann i Karlskronas utflyttningar 1871 att Gustav Jonasson Wärn flyttar tillbaka till Tingsås men jag hittar honom inte i inflyttningslängden i Tingsås år 1871.
 
Hittar däremot en Gustav Wärn född i Södra Sandsjö 1848 i Sv. befolkning 1890.
Boende i Västerås domkyrkoförsamling västra kvarteret. (ogift man ensamstående.)  
Det är nog vår Gustav ? (det föds bara två Gustav de året i Södra Sandsjö).
 
Husförhörslängderna i Västerås domkyrkoförsamling är omfattande och bitvis svårlästa, jag hittar honom inte där.  
 
Däremot finns han inte med i Sveriges Befolkning 1900. Det kan betyda att han dog åren däremellan alternativt emigrerade.  
 
Har du någon ide hur vi kommer vidare?
 
Med vänliga Hälsningar
 
Lars o Mats Ihd

87
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-07, 20:33 »
Hej igen Lisa,
Den här gången får det nog bli ett långskott. Jag har en osäker andrahandsuppgift att Magnus skulle vara född den 28 oktober 1739 i Öljehult Hoby socken son till (Eren)gisle Börjesson och Inger Månsdotter. I så fall ska han också ha en äldre bror född den 24 maj 1736.Uppgiften har inte kontrollerats mot några förstahandskällor och är m a o helt overifierad. Kansk något med Hoby-anor som specialitet vet något om Gisle och Inger, deras barn och öden. En fråga där kan kanske ge något. Annars är det väl enbart födelseåret och namnseden på sonen Erengisle född 1778 som inger hopp om rätt anor.
 
Maria Månsdotter har jag inte forskat på än.
 
MVH
 
Lars

88
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-06, 20:38 »
Lise!
Kan du ge mig lite info om Maria Månsdotter o Magnus Söderström - när de gifte sig, var och när och var det dog kanske jag kan få fram något. Vem vet!
Mvh
Lars

89
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-02, 20:30 »
Sorry det var ju LOrentz du undrade över:
 
Lorents.n Trued   726   1726-10-02   Hällaryd Trensum   gudm Månsas Botil (Fredriksdtr) i Modala,fadd Nils.n Erik i Mörrum,Sunes.n Torsten Trensum,Mattisdtr Karin ibm      
moder: Jakobsdtr Magnil   barn: Lorentz   
//Lars

90
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-02, 20:27 »
Lisa,
 
Här har data om Nils födelse:
 
Lorents.n Trued   726 1729-10-05   Hällaryd Trensum -   gudm Eriks(Nils.n) Bengta i Mörrum,fadd Pers.n Jakob Trensum,Mann Anders Kopparp,Jakobs.n Per Modala,Mank Nils Märta,Jakobsdtr Kerstin pg Trensum?   moder Jakobsdtr Magnil   barn Nils
 
//Lars

91
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-02, 19:17 »
PS! Nils Larsson och Anna Jeppsdotter gifter sig år 1656. De får åtminstone tre barn som överlever året: Anna Catharina (1658), Dorotea (1662) och Gabriel Lorentz (1664). Trolig bostadsort Trensum.//Lars

92
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-02, 18:52 »
Hej igen Lisa
Gabriel Lorentz föds 1664 med fadern Nils Larsson.  
Mantalet för Kjölja år 1691 upptar sockenskräddaren Gabriel Lorentz med patronymikon Nilsson. Anna Truedsdotter är då tjänstepiga i byn. Så träffas de båda och de får samma år utom äktenskapet ett barn. Men de båda gifter sig år 1693.
Från senast år 1646 till minst år 1689 bor en Trued Nilsson i Kölja. Trued är sannolikt Annas far, för Trued Nilsson får i Kölja 1663 dottern Anna. Om Trueds liv finns åtskilliga domar att berätta
Ifrån det här finns mycket att forska fram. Lycka till!
Med vänlig hälsning
 
Lars

93
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-01, 21:48 »
I Kopprarp finns Gabriel Lorentz med hustru Anna Truedsdotter. De får 1691 sonen Nils. Det stämmer bra överns med namnskicket på Trued och hans dotter Anna 1742-10-17. Jag tror du funnit dina föräldrar till Trued i Kopprarp. /Lars

94
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-01, 21:39 »
Tillägg: Sockenskräddaren Gabriel Lorentz återfinns i Kopprarp under åren 1698 - 1703 //Lars

95
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-01, 21:33 »
Ja så vida namnet inte är omkastat, dvs Lorentz Gabriel. Kanske någon annan på forumet känner till något om skräddaren Gabriel/Lorentz Lorentz/Gabriel.
/Lars

96
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-12-01, 20:41 »
Hej igen Lisa,
Jag undrar om inte det barn till Skräddaren Gabriel Lorentz som föds 1701 pos 25 Hällaryd CI:1) heter Truet (dvs Trued), och kanske inte Truls som barnets namn tolkats till av andra. Nu har jag inte noga granskat om det lever vidare en Truls Gabrielsson/Lorentzon därefter. Kan dock inte hitta någon i mina register. Om det trots allt finns en Truls kan förslaget uteslutas som den Trued Lorentzon som du söker.  Tyvärr är den övriga texten på födelsenotisen svårläst p g a bleknad. Kanske kan någon annan tyda ut om något matnyttigt framkommer som t ex hemorten för Gabriel Lorentz.
 
MVH
 
Lars

97
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-11-30, 18:36 »
Hej Lisa!
Du har nog fått en knepig nöt att knäcka. Jag har gått igenom mina register och hittar inga anor till honom. En gissning med ledning av hans osvenska allmogenamn och bostadsorten är att han har borgligt eller utländskt påbrå. Det finns ett domstolsutslag om hans son Lorentz Truedsson från  1747-11-24 som anger att sonen lämnat landet efter ett lönskaläge. Det indikerar ytterligare på utländsk härkomst för släkten. I trakten finns under 1600-talet så vitt jag kan se endast 3 st Lorentz - Hollstein, Flint och Alberg. Kanske finns det militär anknytning.
 
Mvh
Lars

98
Hällaryd / Hällaryd
« skrivet: 2014-11-30, 18:02 »
Hej Lisa!
Du har nog fått en knepig nöt att knäcka. Jag har gått igenom mina register och hittar inga anor till honom. En gissning med ledning av hans osvenska allmogenamn och bostadsorten att han har borgligt eller utländskt påbrå. Det finns en domstolsutslag om hans son Lorentz Truedsson från  1747-11-24 som anger att sonen lämnat landet efter ett lönskaläge. Det indikerar ytterligare på utländsk härkomst för släkten. I trakten finns under 1600-talet så vitt jag kan se endast 3 st Lorentz - Hollstein, Flint och Alberg.  
Mvh
Lars

99
Bräkne-Hoby / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2015
« skrivet: 2014-12-08, 19:07 »
Tack för respons Kristina!  
Jag har lagt fram en liten hypotes om Måns Erngislesson och Magnus Söderström skulle kunna vara en och samma person? Frågan är därför vad som händer med Måns Erngislesson senare i livet. Kan han vara sockenskräddaren i Hällaryd som under namnet Magnus Söderström 1775 gifter sig med Maria Månsdotter eller om Måns genom andra fakta kan uteslutas som aspirant.
Med vänlig hälsning
Lars

100
Bräkne-Hoby / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-06-25
« skrivet: 2012-03-25, 13:55 »
Jag söker bakgrundsinformation om soldaten Johannes Dyk som dog 1809-01-09 i Brålanda Dalsland, i Västra Armén under krigskommendering. Han anges vid sin död vara 21 år, hemmahörande i Södra Sandsjö socken och boende i Dångebo Södergårds soldattorp, Rote Dångebo no 55. Han vigdes den 19 maj 1807 i Linneryds socken med Maja Svensdotter och de hade tillsammans det enda barnet Christina född den 3 april 1808. Hans patronymikon anges i vigselnotisen som Jonsson.  
 
Enligt inflyttningslängden AD Södra Sandsjö B I:1 bild 34 pos no 17 flyttade Johannes Dyk till Södra Sandsjö 1806. Där anges ”… (?) soldaten Johannes Dyk år 1806 inflyttad ifrån Hoby till ”Dångebo nrg s” (?)”.  
 
Så långt finns klara fakta om Johannes, men några tidigare uppgifter om Dyk i Hoby har jag inte funnit och om hans ursprung tätnar mystiken då man studerar in- och utflyttningslängden för Södra Sandsjö och Soldatarkiven.  
 
I samma inflyttningslängden anges nämligen i pos no 14 ”skräddaren …(?) Johannes J-son Ågren” inflyttad samma år till Dångebo Södergård ifrån Tingsås. Han har enligt B I:1 bild 33 pos 15 året innan flyttat från samma gård till Tingsås. Denne Johannes är född 30 september 1787. Hans far är den avskedade soldaten Jon Persson Ågren död 1801. Efter 1806 finner jag inga spår efter J. Ågren. Det är lika tyst om honom därefter som det är efter Dyk åren före 1806.  
 
Är Johannes Ågren och Johannes Dyk samma person? Har någon några uppgifter härutöver om dessa personer? Kan någon hjälpa till med tydningen av texten i de refererade positionerna? I det här fallet kan även konfirmering av avsaknaden av uppgifter ha ett värde. In o utflyttning mellan S Sandsjö och Hoby var vanlig även bland soldater. Fanns det särskilda skäl för det.  
 
Det ska också noteras att om man granskar soldatarkiven finner man beträffande Johannes Dyk olika patronymikon på denne - både Jönsson (i Centrala soldatregistret i DIS) och Larsson (i Anarkiv och i boken: Colllin ”Knektar i Konga kompani”) förekommer.  
 
mvh  
 
Lars Ihd

101
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2015
« skrivet: 2015-02-18, 16:08 »
Hej Jan,
 
De här uppgifterna har jag om honom:
 
Abraham Benjaminson Haak, född 1737-11-22 i Karlshamn   
Far: Benjamin Haak  
Mor: Jönsdtr Ingrid
 
KaK står sannolikt för tillnamnet Krak.
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

102
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2015
« skrivet: 2014-10-28, 15:01 »
Hej Gunilla och Anders!
 
Inlägget har fört bra saker med sig under alla omständigheter. Nils Hultmans döttrars öden har blivit kartlagda och ett släktband har konstaterats. Dessutom har eventuellt tvivel kring släktskap mellan Hultmän skingrats.
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

103
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2015
« skrivet: 2014-10-27, 10:39 »
Hej Anders!
Intressant fråga du ställer. Min forskning har koncentrerats kring Nils Hultmans son Jonas (f 1741-03-21) och hans anor. Men Nils hade dessutom två döttrar, Anna-Lisa (f 1744-10-28) och Catharina (f 1746-05-24) samt en son till; Petter (f 1742-12-29). Bouppteckningen efter Nils den 29 april 1765 anger att kvarlåtenskapen ”tillkommer dess 2ne efterlevande söner Jonas 24 år och Petter 23 år”. Det är riktigt som Gunilla säger att döttrarna inte finns med i arvskiftet, dess skulle vid det tillfället vara 21 respektive 19 år. Om skälet till att de inte finns med har jag inte forskat vidare i. De kan som sagt vara döda, vilket måhända är det troligaste men andra orsaker kan inte utan vidare forskning uteslutas.
 
Sonen Petter är blind men bildar familj och får åtminstone en son, Nils. Han bosätter sig i Froarp nr 78. Egendomligt nog finns i Froarp 1780 två Nils Pettersson. Om båda är den blinde Petters fråndrar sig min forskning, men i den släkten finns i tidigare generationer dubbla söner med namnet Nils.
 
Sonen Jonas får sju barn som är i livet 1790, året då Jonas dör; fem söner och två döttrar. Två av sönerna heter f ö Per. Per den yngre (f 1782-05-26) och Håkan (f 1785-07-06) beger sig till London och därefter har jag inte spårat dem. De övriga sönerna är Nils (f 1765), John (f 1777) och Per (f 1780). Döttrarna är Elna (f 1767) och Kerstin (f 1771).
 
M a o finns det en del tänkbara anor till Nils Hultman, kopparsmeden i Granefors. Frågan är då om någon av dessa kommer använda faderns tillnamn Hultman. Jag vet faktiskt inte. Men då Kerstin gifter sig med Håkan Österlund i Karlskrona benämns hon som ”jungfrun Christina Hultman” i vigselattesten. Det namnet förekommer inte på henne senare. Att ståta med ett namn som knyter samman till en ärevördig ana fanns tydligt redan då. Hennes familj flyttar efter 1807 till Småland och återvänder inte sedan till Blekinge.  
 
Några belägg för att den Hultman-släkt som Du beskriver Anders skulle ha sammanbindning med Nils Hultman ger inte min forskning men som sagt indikationer och möjligheter finns.  
 
Med vänliga Hälsningar  
 
Lars Ihd

104
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 25 oktober, 2014
« skrivet: 2014-10-24, 10:18 »
Hej Gunilla!
 
Katarina-spåret är värt att följa upp för att utesluta eller konfirmera. Jag ska titta lite noggrannare på det.
 
Jag har ett digert material om de båda grenarna bakåt och framåt. Om Du är intresserad kan jag maila dem till dig.  
 
Håkan Österlund har sina rötter i Tvings socken som du kanske känner till. I Alnaryd, Tvings socken uppehöll sig f ö Nils Hultman en tid omkring 1737 innan han begav sig till Asarum.
 
Med vänlig hälsning
 
Lars Ihd

105
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 25 oktober, 2014
« skrivet: 2014-10-23, 16:56 »
Svar till Stig-Arne den 20 och 23 augusti
 
Hej Stig-Arne,
 
Jag har en obekräftat och okontrollerad uppgift att Per Matssons (född 1719 pos 49) föräldrar ska vara Mats Persson och Gertrud Håkansdotter (d 1751, 58 år) i Per Nils Hoka, Asarum. Du kan väl försöka få den uppgiften styrkt.
 
Med vänlig hälsning
Lars Ihd

106
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 25 oktober, 2014
« skrivet: 2014-10-23, 14:58 »
Hej Lennart!
Detta är inte svaret på Din fråga men kanske en bit till i Ditt pussel.
Catharina Hultman är med stor sannolikhet kopparsmeden i Granefors, Nils Hultmans yngsta dotter född 1746-05-24. Nils Hultman har sina anor i Linneryds socken i Kronoberg. Nils Hultman har en sondotter som 1796 gifter sig med klensmeden Håkan Andersson Österlund i Froarp.
Med vänlig hälsning Lars Ihd

107
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-11-06
« skrivet: 2008-12-20, 23:11 »
Hej,
 
Jag har försökt tyda födelsenotiserna för fyra av min släkting Jöns Åkessons barn i Tararp, Asarums socken i Blekinge åren 1727 - 1735 men gått bet lite här och där. Det jag behöver hjälp med är GIDnr 1486.134.48800 - Signe 1727 pos. 33, -.50500 - Gertrud 1730 pos 11, -.52800 Håkan 1732 pos. 36 och -.55500 Sune 1735 pos. 12.
 
Hoppas på hjälp
 
Tack på förhand!
 
Lars och Mats Ihd
 

 

 

 

108
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-03-13
« skrivet: 2008-03-13, 23:08 »
Kan någon hjälpa mig att tyda följande från husförhör Froarp 1803-1807 kolumnen inflyttad från (vad står det) / Tack på förhand
(45.3 k)

109
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-03-13
« skrivet: 2008-02-10, 20:33 »
Tack! Hans för översättningen (med kerstin 1771)
Kan någon hjälpa mig att tyda följande från husförhör 1796 särskilt intresserad av kolumnen inflyttad från (vad står det)  / Tack på förhand

110
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-03-13
« skrivet: 2008-01-27, 21:22 »
Kan någon hjälpa mig att tyda följande från födelse boken 1771 / Tack på förhand

111
Asarum / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-03-13
« skrivet: 2008-01-22, 22:03 »
Söker information om sockensmeden i Froarp, Blekinge (utsedd 1798) Håkan Österlund, antagligen född Andersson 1771. som med hustrun Kjerstin Jonasdotter fått barnen Carl Johan 1796, Nils 1798, Lisbet 1801, Karin 1807, Maria 1807, Anders 1811 och Jonas 1814 och som 1807 flyttat till Räfveboda i Urshults socken och som dör i Södra Sandsjö den 13 mars 1844 . Söker främst information om hans tid före 1796 och uppgifter om hans föräldrar.
Alla bidrag till gåtans lösning mottages med största tacksamhet
 
(Meddelandet ändrat av larsihd den 23 januari, 2008)

112
Asarum / Asarum
« skrivet: 2015-10-22, 22:04 »
Hej Povel
 
Ett tips på föräldrar till Inger/Inga Sunesdotter är Sune Toresson och Lisbeth Matsdotter på Sternö. Kolla upp hans bouppteckning 1804-01-30 till att börja med.  
 
Ingas födelsenotis återfinns 1761 pos 24.
 
Med vänliga hälsningar
 
Lars Ihd

Sidor: [1]