ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Carl Johan H. Ljungquist

Sidor: [1]
1
Fogde / Ladufogde
« skrivet: 2012-04-17, 21:40 »
Tack för svaren Anders och Per. Ladufogde och betjänt är knepiga titlar. Som Gustav Rotth skriver härovan om ladufogde är det en synonym till rättare, vilket är en form av förman. En annan synonym till ladufogde är befallningsman, som i vissa bygder är en synonym för inspektor. Och som jag uppfattat det verkar betjänt i vissa fall avse en lägre anställd och andra en högre anställd. Svårt att veta egentligen hur man skall förhålla sig!

2
Fogde / Ladufogde
« skrivet: 2012-04-11, 17:56 »
Vilken rang och status hade egentligen de skånska (slotts)ladufogdarna på 1700-talet? Är de likställa med inspektorn eller är de underställda honom? Min ladufogde benämns både ladufogde och betjänt, vilket bör indikera att han han var någon form av slottsfogde/vaktmästare eller rent av hade en inspektors rang? Någon som kan besvara dessa frågor?  
 
CJ

3
Fjärdingsman / Fjärdingsman
« skrivet: 2012-04-11, 18:04 »
Spinner vidare på Lena Vendins fråga från 2010 17/11: var förvaras eventuellt arkiven som berör anställningar/antagningar av fjärdingsmän i Skåneland under perioden 1750-1850?

4
Betjänt / Lakej
« skrivet: 2011-08-01, 08:56 »
Är jag inte och seglar nu så i gamla tider stod betjänten under husbonden men över övrigt tjänstefolk. Utifrån betydelsen i SAOB kan lakejen tänkas vara något lägre tjänstfolk knuten till betjänten. Är det vid en större gård eller gods som han är verksam vid?
 
Mvh Carl Johan

5
Samesläkter A-Ö / Carlstrand
« skrivet: 2012-02-19, 09:33 »
En Resande Lappflicka betyder precis vad det låter, en lappflicka som är ute reser och har intet med resandefolket att göra. Det kan dock röra sig om samer som vandrar vägen fram p.g.a. av fattigdom orsakad av 1800-talets samhällsomdaningar, detta då civilisationen bröt ny mark i Norrland.  
 
Vänligen
Carl Johan Ljungquist

6
Allmänt / Romer?
« skrivet: 2012-10-06, 18:20 »
Hej Arvid!
 
Jag tar inte bort den romska kopplingen från resandesläkterna, läser du mitt tidigare inlägg så ser du att jag i undertexten tydligt skriver att de är ättlingar av (tyska) zigenare d.v.s. romer, vilket kan genealogiskt påvisas i somliga fall (om nu födelseuppgifter är sant uppgivna i de gamla domböckerna). I denna grupp gamla nordiska släkter finns det säkert även romer men det är inte bevisbart. Min tanke med att ändra dessa rubriker och undertexter, som jag också anger i mitt tidigare inlägg, är för att underlätta för nybliva, okunniga släktforskare och då Anbytarforum är ett genealogiskt forum, där sålunda den vetenskapliga metoden gäller, göra dem så förutsättningslösa som möjligt då precis som i med fallet med Västgötaskolan på 1970- och 80-talen, är resandefolkets härkomst diskutabel (jag kliar mig själv stundom i huvudet över de saker man upptäcker i kyrkoböckerna).  
 
Sedan kan man själv alltid fördjupa sig ytterligare i de olika gruppernas historia, undergrupperingar och släktskap (men allt får inte plats att skrivas!). Att de finska stammarna har släktskap med de skandinaviska får anses otvivelaktigt. Dessa härstammar sedan (troligen) från tysk- OCH engelskinvandrade zigenare om man skall vara riktigt petig. Och så kan man fortsätta...
 
Då jag skriver tattare respektive zigenare i rubrikerna utgår jag från de betydelser som är allmänna nu, vilket högst troligen är den kunskap en nybliven, okunnig släktforskare faktiskt har. Fördjupar man sedan som sagt så kommer man ju snart underfull med att den svenska tattarna även kallas zigenare i det äldre källmaterialet.
 
Så dessa föreslagna rubriker och undertexter borde duga alldeles utmärkt.
 
CJ

7
Allmänt / Romer?
« skrivet: 2012-10-06, 14:14 »
En bra fundering!
 
För att börja med andra frågan: jag skriver att tattarens ursprung är hos gamla nordiska släkter och tyskinvandrade zigenare. Dessa tyska romer kan sedan genom lingvistiken antas ha sitt ursprung hos grekiska/bysantinska sådana, vilka lär vara utgångsgruppen för alla Europas olika romska grupper. Och ja, det är en skillnad på en resande och en rom. Genom gamla svenska rommanord såsom zinkis 'rom' eller Skåne-tattarnas balalolo 'rom' kan det beläggas att den förstnämnda gruppen i äldre tider (1800-1900-tal) själva gjorde en åtskillnad från de sistnämnda.
 
För den första och tredje frågan: klart att även dessa talar ett språk - låt så förslagsvis istället skriva:
 
* Forskning om romska släkter (s.k. zigenare)  
Välkommen till Forskning om Romska Släkter. De svenska romerna, som utgörs av ett antal olika grupper, är i huvudsak ättlingar till (syd)östeuropeiska zigenare som kom hit på 1800- och 1900-talen och som talade ett eget språk kallat romani/romanés. Här diskuterar vi forskning kring dessa släkter.
 
(Med (syd)östeuropeiska zigenare menar jag de romer komna från de forna kommunistländerna såsom Rumänien, Jugoslavien m.fl. Sedan vill jag påpeka skillnaden emellan rommani och romani. Det korrekta svenska sättet är att skriva med två m medan man i övriga världen skriver med ett m. Mot den bakgruden skriver jag rommani under resandesläkter och romani under romska släkter.)  
 
Låter detta bra?

8
Allmänt / Romer?
« skrivet: 2012-10-05, 18:10 »
Jag anser nuvarade rubriker på AF vara diffusa och stjälper mer än de hjälper en nybliven, okunnig släktforskare och därför är det på tiden att ändra dem till det bättre. Då genealogin är en historiseorienterad vetenskap, bör rubrikerna tydliggöras samt ta fasta på gamla begrepp. Mitt förslag till nya rubriknamn med följnade undertexter är då:  
 
* Forskning om resandesläkter (s.k. tattare)
Välkommen till Forskning om Resandesläkter. Det norsk-svenska vandrings- eller resandefolket, som själva kallar sig tavringer, dinglare m.m., är ättlingar till gamla nordiska släkter och tyskinvandrade zigenare som i äldre tider förde ett ambulerade vandel och talade ett eget språk kallat rommani. Att forska i resandesläkter är ofta mycket svårt, eftersom de sällan var kyrkskrivna. Här diskuterar vi forskning kring dessa släkter.
 
(Med uttrycket gamla nordiska släkter avser jag alla de släkter vars (agnatiska) ättebörd blott kan härledas till Skandinavien ty allt annat är genealogiskt ogrundande antagningar. Med tyskinvandrade zigenare åsyftar jag de fall där de facto invandrade tyskar, som tolkats vara zigenare, som förekommer i t.ex. staden Gränna m.fl. platser. Avlägsar man sig  sedan från genealogin och går till lingvistiken blir detta i allra högsta grad bevisbart då t.ex. skånska rommanidialekten innehåller tyska språkljud såsom ch-ljudet i tyska acht 'åtta'.)
 
* Forskning om romska släkter (s.k. zigenare)
Välkommen till Forskning om Romska Släkter. I Sverige finns ett antal olika romska grupper, som i huvudsak är ättlingar till (syd)östeuropeiska zigenare som kom hit på 1800- och 1900-talen. Här diskuterar vi forskning kring dessa släkter.

9
Språk / Äldre belägg för svensk romani
« skrivet: 2012-06-10, 15:13 »
Meningen från Karlskrona rådhusrätts dombok förefaller i mina ögon vara bildad med germansk språkgrund såsom rommanin ser ut idag, men notera att det svenska (eller här möjligen danska) språket, eller mer korrekt de lokala dialekterna, har förändrats sedan denna mening yttrades för 300 år sedan. Gör ett försök vid sidan av Eklund att tolka orden.
 
Caster. Hos E. Sundt (1852) s(j)aster 'järn, fångjärn'.
Daker. Osäker. Någon tysk rotvälska ? Kan var 'moder' som Eklund tolkar det.  
Mins. I diverse ordförteckningar miro(n) 'jag' och miro(n)s 'min, mina, mitt'.  
Caster. Se ovan.
Dader. I ordförteckningar dad 'far'. Bildat efter svenska fader men dad är i grunden persiska.  
Scoka. Vet inte. Möjligen identiskt med kåcka 'ljuga', som återfinns i ett antal ordlistor.
Casmer. Vet inte. Kanske har med Caster å göra ?
Tu. I den skånska rommanin, som tyvärr ej nedtecknats till eftervärlden, lär ett too 'också, även' ha funnits. Jämför engelskans too.
Anne. Högst troligen en variant av rommani an ' i ', som förekommer i allehanda versioner i nedteckningar.
Mar. Hos E. Sundt (1852) marra 'slakta'. Jämför bortfall av -a vid att köra och någon kör, sålunda mar 'slaktar' alt. 'slaktaren'.
Bojate. I ordlistor över knallespråket ges boja 'dricka', vilket är ett inlån från tyska alt. franska, sålunda bojate 'drack'.  
Tippa. Vet inte. Ändelsen -pa eller -pä är vanligt förekommande i andra rommaniord.  
Te. I diverse ordförteckningar ta 'och'.
Diof. Vet inte.  
Te. Se ovan.
Pieraf. Vet inte. Ordet pi 'dricka' finns i flertalet nedteckningar.  
Tiawa. En missförstådd hopskrivning av orden ti och awa. I ordförteckningar to 'till' och ava 'komma'. Jämför to pallas 'tillbaka'.
Hawa. Vet inte. Är det äldre svenska hafwa 'ha, äga' som avses eller ett icke nedtecknat rommaniord (h)ava 'komma' ?
Jawa. I ordförteckningar ja 'gå'.
Nikli. Hos E. Sundt (1852) nikli 'bort'.
Kier. I diverse ordförteckningar kira 'göra', sålunda kier 'gör'.
Wawa. Osäker. Eklunds tolkning 'varandra' den bästa hittills. Ordet är i så fall en förvanskning av det svenska ordet, som så ofta görs i hemlig- och fikonspråken.

10
Åkerman / Åkerman
« skrivet: 2011-06-24, 21:00 »
Hej hr Fernström!
Nu är det flera år sedan jag hörde denna inspelning men jag vill påminna mig att den gårdfarihandlare som Västgöta-Bengtsson lät intervjua på 50-talet säger något om Delfinarna i Småland. Han kallar då Delfinarna för rackarna (rackare  'bödelsdräng, hästslaktare'), och detta är ett annat öknamn för daggafôlket vad jag vet. Johannes Börjesson vet jag inget om tyvärr.
 
Mvh Carl Johan
 
Edit: i min anteckningar står Oskar Damberg, fonografinspelning (1948) - Sixten Bengtsson, SOFI. SOFI är Institutet för språk och folkminnen där inspelningen finns.  
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-06-24 22:14)

11
Stoltz / Stoltz
« skrivet: 2011-10-05, 13:21 »
I Nosaby sn 1789 24/12 gifter sig Karlhamnsborgaren Sven Lundberg (f. 1765 10/8) med Helena Christina Testrup (f. 1762 4/1), som är från nejden. Samtidigt är vandringsmannen o. knekten Fredrik Lundberg m. familj återkommande i den socken på 1780-talet. I tidigare inlägg i denna tråd nämns namnen Lundberg och Testrup. Kan de kopplas till Lundbergarna i Nosaby ?

12
Skata / Skata
« skrivet: 2012-04-19, 20:26 »
Glasmästarsläkten Skata är inte resande, däremot funderar jag på om ättlingarna till Eric Skata gifter in sig i resandesläkter eller enbart har en resandelivsstil. Varför Eric blir glasförare istället för glasblåsare beror väl på att fadern dog då han var 5 år och att han sålunda ej fick lära sig detta hantverk av sin fader, som annars är den gängse seden. Lars är en broder till Jonas. Om de har syster Sara Jönsdotter Skata vet jag däremot inte. Men både Lars och Jonas hade söner vid namnen Jöns/Johan(nes) och namnet Skata är inte vanligt så släktskap kanske finns där.

13
Skata / Skata
« skrivet: 2012-04-15, 23:34 »
En sammanställning över eventuella släkter Skata. Alla kompletteringar till nedanstående uppgifter tas tacksamt emot här eller via e-post.
 
Glasförarsläkten Skata från Södra Åsarp (P)
Som Anne Minken skriver är Eric Skata född 1775 28/10 i Södra Åsarps socken som son till glasmästaren vid Limmareds glasbruk Jonas Skata och dennes hustru Margreta Greta Lindqvist. Jonas framlider 1780 och i hans bouppteckning är den då 5-årige Eric omnämnd i sällskap med sina syskon. Medan Eriks systrar i vuxen ålder gifter in sig släkterna Göbel och Smidt blir han själv glasförare eller -handlare för bruket (han har även en broder Johan Petter född 1778 11/10 men hans öde är för mig okänt). Hela livet är han skriven i Limmared, där han även framlider 1827 ?/2. Första äktenskapet är 1797 14/3 med Karin Sofia Torstensdotter, även hon från bruket, och därstädes får de sonen Jonas född 1797 30/9 och död 1803 1/3 samt begravd den 13:e. I Sandhems socken (R) födds 1804 5/7 hans oäkta son Gustaf där modern är pigan Stina Lardsdotter [30 år]. Andra äktenskapet är med Maria Eriksdotter och hon är troligen moder till hans söner Johannes född 1808 5/5 och Sven Niclas född 1810 15/5, bägge på obekant ort (hfl). Eric och Maria även har dottern Anna Sofia född 1813 3/1 i Vessige socken (N). 1817 2/10 födds sonen Anders och modern är Cajsa Johansdotter (Bordig?) född 1780 25/3, som han även äktar 1819 i Limmared (hfl; vb ej bevarad). De har sedan barna Anna Maria född 1820 5/1 (ej fb), Johan Peter född 1822 4/2 i (i fb) och Jonas född 1823 10/2 (ej i fb) [se även Södra Åsarp AI:2 s. 72]. Bland dopvittnena till hans barn återfinner jag inga resande men som glasförare har han fört ett kringresande vandel och bland hans yrkeskollegor på bruket återfinns namn från välbekanta resandesläkter såsom Österman, Wetterberg, Ahlqvist, Kindberg med flera. Alla livsödena för hans barns är ej kända för mig. Gifter de sig med allmoge- eller vandringsfolk ?
 
Båtmannasläkten Skata från Vissefjärda (G, H)
Samtida med Eric är torparen och kronobåtsmannen Samuel Skata eller Gråsten född 1780 i Ödevata, Vissefjärda (ej i fb) och död 1839 25/1 i Sillandsmåla, Vissefjärda [58 år]. Första giftet är med pigan Karin Gummesdotter född 1769 och död 1823 11/7; sedan tidigare har hon den oäkta dottern Christina född 1796 29/3 och Andreas född 1813 21/5 är deras gemensamma son. Dessa finns även upptagna såsom arvingar i moderns bouppteckning men deras vidare öden är mig obekanta. 1821 får han avsked ur flottan för  liderligeht, blir vallackare och huddragare samt omgift 1825 2/3 med landstrykerskan Maria Jönsdotter född 1795 och kommen från Fridlevstads socken (K). Antingen framlider hon senare eller är identisk med han senare hustru Anna Maria Svensdotter född 1798 i Hälleberga (hfl). Familjen för ett kringvandrade vandel men är skriva i socknen, där även Samuel och hans hustru(ar?) Marias bägge söner födds:  
Peter Magnus Samuelsson Skata född 1824 10/12 i Nickamåla, Vissefjärda. Korgmakare och huddragare. Som försvarslös satt 1844-1846 på Karlsborg samt intagen vid Växjö fånganstalt 1848 20/12 för kringstrykande och slagsmål och avsänd 1849 4/1 till Kalmar och satt ånyo på Karlsborg 1849-1851. Inkom ånyo till Växjö fånanstalt 1852 21/2 för stöld och avsänd 1852 13/4 till Karlsborg på 2 år. Fick 1848 23/6 den oäkta dottern Anna Lisa (ej i fb och död 1849 9/9) med en Ingrid Maria Johansdotter [se äv. Vissefjärda AI:8 s. 168]. Vidare öden ej kända.  
Carl Johan Samuelsson Skata född 1833 28/7 i Skinnbo, Vissefjärda. Församl.dräng och vallackare. Uppger sig även ha gått ikring bettlande. Ankom med brodern till  Växjö fånganstalt 1852 21/2 för stöld och frigiven 1852 14/4. Ankom ånyo till Växjö fånganstalt 1854 7/9 för stöld och frigiven 1854 4/11. Vid Konga häradsrätt åtalad för 1:a resan stöld. Ankom ånyo till Växjö fånganstalt 1855 3/7 som försvarslös och frigiven 1855 20/7. Vidare öden ej kända efter 1869 [se äv. Vissefjärda AI:16 s. 684].  
Är något känt om bröderna Skatas vidare öden ?

14
Skata / Skata
« skrivet: 2012-04-02, 18:45 »
Vill påminna mig att han hade en son vid det namnet. Kan göra en sammanställning när jag kommer hem om Skatesläktet.

15
Skata / Skata
« skrivet: 2012-03-31, 19:27 »
Går det att pussla ihop en eventuell släkt Skata? Det berättas nämligen att under 1900-talet fanns det några som kallades för Skatera. Om det det sedan är deras släktnamn vet jag ej men jag har uppgifter om en glashandlare Erik Skata från Limmared, som kring sekelskiftet 1800 for i Halland och Skaraborg och som hade flera fruar och barn vars vidare öden är okända för mig. Mot 1800-talets mitt har jag även en förnamnslös huddragare Skata som var verksam i Kronobergs län.

16
Skarin / Skarin
« skrivet: 2012-06-06, 18:58 »
Tack för sidhänvisningen Anders.
 
CJ

17
Skarin / Skarin
« skrivet: 2012-06-05, 18:24 »
Hej Anders!
Under vilken tomt eller sida i kyrkoboken för Tranås socken återfinner jag Jonas Skarins oäkta son Lorentz född 1814 som du nämner här ovan?

18
Sik / Sik
« skrivet: 2013-04-28, 23:14 »
Söker alla möjliga uppgifter om släkten Sik, de s.k. Sikera. Antingen här i tråden eller via e-post.

19
Råberg / Råberg
« skrivet: 2011-11-17, 15:28 »
Ett smärre tillägg till mitt föregående inlägg: vid Skytts häradsrätt, Malmöhus län, år 1821 åtalas den förre soldaten Carl Magnus Råberg och hans hustru Anna Lisa Henriksdotter för medhjälp till stöld. Där uppger han sig vara född 1788 20/6 (när jag läste målet kunde jag ej tyda födelseplatsen) och att fadern var soldaten Nils Råberg.

20
Råberg / Råberg
« skrivet: 2011-11-17, 10:15 »
Hej Börje!
 
Carl Magnus Råberg var född 1788 20/6 och son till fotsoldaten No 58 vid Konungets regemente Nils Råberg och han hustru Bereta Bengtsdotter [Skytts hd 1821, M län]. De vigdes 1788 28/4 i Kristanstad [Landskrona gar.] och hade även barnen sonen Pär född 1793 15/9 i Fränninge och dottern Kiersti född 1796 23/10 i Brandstad. Möjligen även dottern Kjersti född 1818 17/3 i Bodsjökloster med Greta Tosman. Vad Generalmönsterrullorna säger för Nils och sonen Carl Magnus har jag inte undersökt närmare.  
 
Vänligen
Carl Johan

21
Rosengren / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-30, 12:12 »
Då Slöinge och Harplinge socknar ligger nästgårds och födslarna för Fredrik f. -78 och Axel f. -82 ligger nära varandra i tiden, finner jag skäl för anta att det rör sig om en och samme nattman Elias med hustru.

22
Rosengren / Äldre inlägg (arkiv) till 30 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-28, 22:18 »
Tillfällighetsfynd:
 
Axel f. 1782 1/5 o. d. 1782 4/8 i Harplinge sn, Hall. till nattmannen Elias Carlberg o. hu. Maria Fredriksdotter. Intressant är Hu: Anna Maria Fredenfel natmannens Peter Hanssons hustru.. [Harplinge C:4, s. 73]
 
Samtidigt som nattmannen Elias Carlberg Rosengren är i Halland, finns på 1770-talet i Älvsborgs län, Västergötland en glasförare Clarin Rosengren och en vallackare & glasförare Jacob Rosengren, som bägge gissningsvis är knutna till Limmareds glasbruk. [Släktnamnsregistret o. C. M. Bergstrands domboksforskning]

23
Rosengren / Rosengren
« skrivet: 2012-10-08, 20:38 »
Rosengrens äldre led är svårpusslande - jag söker alla möjliga kompletterande uppgifter till följande:  
 
I GMR för Konungens Eget värvade regemente till fot vid olika skånska garnisoner återfinns för åren 1767-81 soldaten Lars Rosengren född c:a 1742 i Skåne. Jag spekulerar i denne Lars Rosengren kan vara identisk med den kringvandrande permitterade soldaten Lars Rosengren som med hustrun Stina Jokaimsdotter får sonen Helge 1768 i Ljungby, Halland [Ljungby CI:3 (1750-1806) Bild 67 / sid 115]. Notera här dock att det finns ytterligare en soldat Lars Rosengren (född c:a 1726 i Västergötland och död 1770 i Varberg 12/6) som tjänstgör vid Varbergs garnison (möjligen även Stralsund men osäker på detta).  
 
Var denne Lars R. född 1742 seden försvinner efter 1781 är mig obekant. En samtida person, som genom namnen blir intressant då personerna rentav kan vara identiska, är glasföraren vid Limmareds glasbruk Clarin Rosengren, som med sin hustru Stina Wimmercrantz får en dotter Walborg född 23/12 1779 i Södra Åsarp (P) och död 1780 3/5 i Skänninge (E). Han dyker sedan upp igen 1782 17/10 då det vid Jönköpings landskansli utfärdas ett resepass honom och hustrun Stina Joachimsdotter för varjehanda glashandel uti Linköpings län. Av Hr Lindwall får jag sedan per e-post veta att han med familj 1786 1/2 intas på Vänersborgs kronohäkte för landstrykeri (Clarin Rosengren Fredriksson med dess föregivna hustru Anna Stina Jonsdotter och son Carl Fredrik) och 13/2 blir förpassade för att inställa sig vid Limmareds glasbruk. Vid genomgång av Limmareds glasbruks illa skrivna men förövrigt mycket intressanta mtl, framgår ingenting om Clarin varit mantalsskriven där. (Här vill jag nämna möjligheten att Clarin både är soldat och glasförare på samma gång då jag tidigare noterat att t.ex. den väldigt besuttne Laholmsborgaren Johan Kindberg f. 1724 samtidigt var värvad soldat nere i Skåne i större delen av sitt liv.)
 
En inte helt betydelselös sak att nämna är att då Lars R. f. -42 får sonen Helge står en Ludvig Lindqvist som dopvittne, som mig veterligen borde vara identisk med västgöta-krämaren och soldaten Ludvig Lindqvist alias Wimmercrantz. Senare då Clarin R. är glasförare vid Limmared finns troligen där även en Jacob Rosengren (beskrivs undersätsig till wäxten och med swart hår i POIT då han blir åtalad på 1770-talet i Östergötland), som jag nämner i ett inlägg från 2011 28/10, som är gift med en Sofia Lindqvist som måhända är besläktad med denne Ludvig Lindqvist (Hur är de släkt?). Då paret Rosengren-Lindqvist redan finns beskriva på AF hänvisar jag enbart till de inläggen:
 
1)  
2) http://aforum.genealogi.se/cgi-bin/discus/show.cgi?tpc=83800&post=806593#POST806 593
3)  
 
En slutfunderingen från min sida som jag inte lyckas besvara (även om jag har mina funderingar) - vilka kan vara föräldrar till Clarin Fredriksson Rosengren och Anna Stina Joakimsdotter Wimmercrantz ?
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2012-10-08 21:37)

24
Rosengren / Rosengren
« skrivet: 2012-09-06, 18:50 »
Tror inte detta - Sven Carl Rosengren tillhör nog handlade västgötskt allmoge och är inte befryndad med nattmanssläkten. Han är dock son till handelsdrängen/mannen/borgaren från Borås Anders Joh:son Rosengren född 1792 12/(1)2 i Svenljunga [ej i fb; se  Borås AI:9 s. 186 då hans namn är överstruket/inte överstruket]. I Svenljunga och Ullasjö respektive fb återfinns för år 1792 möjliga kandidater i gossebarna Anders 3/3, Andreas 8/3, Andreas 27/4 - ingen av fäderna passar dock in på fadersnamnet Joh:son. Notera att som framgår av andra inlägg här på AF så lär länsvallackaren i P län Jacob Rosengrens son Olaus Rosenqvist varit borgare i Borås vid samma tid som denne Anders Rosengren. Jfr även Anders Berg och mina inlägg under Landskap » Skåne » Socknar » Landskrona garnisonsförsamling med liknade fall där västgötsk allmoge med namnet Rosengren figurerar i samma geografiska områden som nattmanssläkten.

25
Rosengren / Rosengren
« skrivet: 2012-03-11, 17:40 »
Johan Fredrik födds 1822 28/8 och döps den 29:e på Jönköpings arrest, föräldrar är intagna Christian Rosengren och Sofia Albertina Lund [29 år]. J. F.  blir sedan som fadern häradsvallackare i Kinds härad. Christian åtnjuter 1821 29/1 godkännelse av Kinds häradsting att verka såsom nattmansdräng åt Gustav Albrekt Arvidsson (hfl). Då både J. F. och C.  varit häradsvallackare i Kind, och C:s syskon uppenbart är födda inom häradet, kan detta väl tyda på att även Carl Fredrik (f. -78) haft bygdens förtroende för denna post en tid. Närmare kontroll av härads- och sockenprotokollen behövs dock här.  
 
Carl Fredrik i Örby (död -58), vill jag spekulera i om han kan vara identisk med Carl Fredrik f. 1796 9/7 i Kumla (E) och son till soldaten och lumphandlare vid Lessebo Christian Rosengren, som nämnts i tidigare inlägg. I nuläget vill inte jag svara på om det rör sig om en eller två Christian, men jag vill hävda att Christian och Carl Fredrik (f. -78) inte är identiska. Detta då C. F. vid tiden om år 1800 är verksam uti Kind medan Christian är knuten till Kristianstad, men kanske är de bröder eller släkt. Enligt uppgift här på Rötter av H. Skogsjö lär Christian vara född c:a 1770. Av GMR för Kungens får jag att han är född 1782 i Småland. Detta kan ju tyda på att det rör sig om två olika Christian.  
 
Samtidigt återfinns vid samma regemente en Jonas Rosengren född 1772 i Smålen (Småland), som kan vara identisk med den Lessebolumphandlare Jonas Rosengren som N. Rosenbalck nämner här 2005 23/9 och kanske sålunda en broder till Christian, samt en resandesoldat Henrik Rosengren född 1774 i Skåne. Kanske kan även trumslagaren Axel R. född i Skåne knytas till dessa då nattmannen Elias (Carlberg?) Rosengren har en son Axel (död i späd ålder) jag tidigare meddelat här.
 
//Carl Johan Ljungquist

26
Rosengren / Rosengren
« skrivet: 2012-03-01, 10:26 »
Börje! Att åralen hamnar fel är mer regel än undantag. Kolla följande från Jönköpings fångvårdsanstalt år 1848, som kanske delvis besvarar din fråga från 13/2:
 
(Fånge) N: 277 Johannes Fredriksson eller Gustafsson Rosengren
 
Ankom den 11. nov. 1847 såsom försvars-/lös för att af/Ks Beshde/behandlas.
d. 6/1. 1848:/afförd till/Carlsborg.
Född 1819 på/Lilla Rundskog i Thorups Socken/Halmstad Härad,/Hallands län.
Fadren Fredrik/Rosengren, Sjöm,/Artillerist, halshöggs/vid Ölmestad i Vost/bo 1824, och mo-/dren Anna Christina/Lindahl lefver/och vistas i Sven,/ljunga.
Utaccorderades vid/3 års ålder till Bond,/folk i Skärstads/sn och erhöll under,/visning. Blef l. Hö/delaklis af den Hel./nattv. å Carlsborg/1833. Comt se-/nast på Rindön/1845.
Icke gift.
Ingenstädes skatt/skrifwen.  
 
Samt denna bild

 
Johannes Fredriksson Rosengren är identisk med Johan Fredrik Rosengren (1809-1894) i Drängsered, gift med Fredrika Wilhelmina Holm, vars dotter Albertina Josefina Wilhelmina är gift med Johan August Lundberg.

27
Rosengren / Rosengren
« skrivet: 2012-02-28, 19:08 »
Två otäcka skrönor jag söker uppgifter om.  
 
I en folkminnesuppteckning från Göteborg upptecknad efter en gammal västgöte omtalas en Rosengren i Skövde-trakten, som rånmördade postdiligenser och sedermera blev hängd. Är detta en skröna eller finns belägg i domböckerna för denna berättelse?  
 
Efter en ålderstigen av släkterna Lindqvist, Lundberg och Rosengren gjorde jag en nedteckning om en förfader som hamnade i strid med två andra män i Halmstad, med svärd hugget huvudena av dem och sedan pålat upp dem på störar vid stadsporten Norre Port. Jag har i mina efterforskningar ej funnit några skriftliga antydningar om en sådan händelse, men kan det röra sig om en skarprättare eller nattman som assisterat skarprättaren?  
 
Kan tillägga att jag hört den muntliga berättelsen om halshuggningen av Carl Fredrik Rosengren, som Bo Lindwall tidigare skrivit om. Ett intressant fall där det i skrift går att belägga det muntliga.

28
Rosengren / Rosengren
« skrivet: 2012-02-13, 22:17 »
För Carl Fredrik Rosengren och hans familj kan jag bidra med följande:  
 
1800 27/3 avled och 30/3 begravdes i Svenljunga huddragaren, Carl fr. Rosengrens l. dr Florentina av koppor 3 månader gammal.
 
Att den son Elias f. 1804 28/2 som nämnts i tidigare inlägg här i tråden troligen är född i gården Saxared i Gällstads socken, Kinds härad, vars äldre form är Saxeriid.  
Se även detta inlägg av Bo Lindwall där en hustru Ulla Rosengrens nämns:  
 
Andra Rosengren verksamma i Älvsborgs län (se även mitt tidigare inlägg härovan 2011 28/11):
 
I Timmele 1757 6/12 föddes och nästföljande dag döptes soldaten Isak Rosengren och hustrun Elin Andersdotters son Andreas. (Är osäker på om han verkligen är resande.)
I Hol 1788 30/5 föddes och nästföljande dag döptes vallackaren i Älvsborgs län Jacob Rosengren och hustrun Sofia Lindqvists son Andreas.  
I Södra Åsarp 1779 23/12 föddes glashandlaren Klarin Rosengren och hustrun Stina Wimmercrantzs dotter Walborg. (Tidigare inlägg från Olle Elm: I Skänninge, 1780 3(?)/5 dödde Glasförarens Clarin Rosengrens barn Walborg, 19 veckor utaf slag.)

29
Rosendahl / Rosendahl
« skrivet: 2012-01-25, 15:04 »
En smideshandlare Cornelius Rosendahl från Eskilstuna står som vittne vid ett dop i Fuxera (P) jag nämner under släkten Ros tisdagen 17 januari 2012. Är något mer känt om honom?

30
Tvenne följande tillfällighetsfynd bör ha anknytning till varandra och till tidigare inlägg i denna tråd:
 
I västgötska Örgryte uti Herrens år 1790 den 8 augusti föddes och nästföljande dag döptes Halmstads Borgaren Reinhold Ros och H: Sibilla Clarens B:[arn] wid Geleberg: Sophia Albertina. Dopvittnena ser ut att vara från nejden.
 
I västgötska Fuxerna uti Herrens år 1800 den 1 oktober Föddes och döptes Lars Reinhold [i marginalen står Lars Reinhold Ros.]. Fa-/dren Hästhandlaren Petter Ros från Halm-/stad, Modren Hustru Anna Maria Holm, 22 år./M.t. Soldaten Olaus Bern från G[öte]borg. Hand-/laren Petter Holm från Wennersborg. Smed-/handlaren Cornelius Rosendahl från Eskilstu-/na. L.F. Hustru Anna Christinia Hägenbäck/från G[öte]borg l.B. Pig.[orna] Anna Christinia Landin/och Beata Hultquist från Wennersborg.. Dopvittnena är uppenbart från skilda delar av Göta- o. Svealand.

31
Mentzer / Mentzel / Mentzer / Mentzel
« skrivet: 2011-09-13, 21:10 »
För ovan nämnda Sofia Mentzer, se vidare under släkten Lundberg där jag gjort ett inlägg rörande henne.

32
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-30, 20:27 »
Jag har gått igenom passhandlingarna för Hallands läns landskansli AIa:40-77, 1802-1820 samt Hallands läns landskansli AIa:40-77, 1821-1839 men inte Skåne och Blekinge... Men adelsätten Stalke låter ytterst intressant.

33
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-30, 18:20 »
Den inflyttningsnotis som förekommer i Ystads Sankta Maria B:2 (1814-1822), sida 3, gäller en skräddare A. Lundberg med hustru, inte lumpsamlare A. Lundberg.

34
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-30, 18:15 »
Hej igen Jan!
 
Såg ditt inlägg igår strax efter elva på kvällen och gick själv vidare, men du han före här... men bouppteckning är ny för mig, tack för den. Kan tillägga att Johannes bror, Gabriel Nilsson Strömgren, i hfl 1791-99 kvarstår på Östramo. Hos nabon finns en överstruken flicka Elin Johansdotter f. 1787 upptagen, som försvinner till okänd ort... Karlskrona gissningsvis eller bara flyttat inom socken.
 
Anders Berg; jag skrev ett mail till dig tidigare, har det hamnat i mail-skräpkorgen?
   
Källor:
Östra Torsås AI:4 (1791-1799) Bild 196 / sid 377
Furuby AI:3 (1788-1807) Bild 139 / sid 265
 
Mvh
Carl Johan
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-07-30 18:35)

35
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-29, 11:24 »
Hej Jan!
 
Vänligen se mina inlägg under Landskap/Blekinge/Socknar/Karlskrona ami., där har jag har gjort ett par inlägg anbelagande detta. Kan tilläggas att den Olof Wigren som dör 22 år gammal mycket väl kan vara rätt Olof då namnet Wigren är ovanligt och chansen att två olika kofferdikarlar med samma namn är verksamma i Karlskrona år 1812 ter sig då osannolikt, prästen kan ha bockat för fel, gift blev ogift. En annan Blekinge-forskare sade till mig att han möjligen kan ha drunknat till sjöss, då finns han inte upptagen i dödböckerna.  
 
En möjlig födelsenotis för Elin Strömgren kan finnas i Östra Torsås' födelsebok för år 1787-02-18, då födds en dotter Elin till torparen Johannes Strömgren och dennes hustru Lena Petersdotter. Jag har ej återfunnit dessa i hfl för 1782-99.
 
Denne Henric Bengtsson har jag själv sökt i Trelleborg men ej funnit (och då vi bägge gått igenom hfl kan det uteslutas av vi missat honom, men han ju ha levat i en grannsocken till Trelleborg... Eller så är givna uppgifter oriktiga i prästbeviset.).  
 
I Kristianstads garnisonsförsamlings hfl för år 1811 finns en artillerist Anders Pehrsson Löf upptagen. Han uppges vara 21 4/12 år gammal. Anders Persson Lundberg uppger i Varbergs hfl sig vara född 1789-10-14. Kan det vara samma Anders ?
 
AD Varbergs slottsförsamling AI:1 (1815-1832) Bild 19 (hfl 1827)
AD Kristianstads garnisonsförsamling AI:1 (1811-1820) Bild 134 / sid 37
 
Mvh
Carl Johan

36
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2011
« skrivet: 2011-06-07, 15:02 »
Johan Martin Lundberg (ä.k.s. Johan i Ryd), anges i ett flertal dokument vara född 1817-05-03 i Kristianstads län. Jag har hämtat detta utdrag ur födelseboken för Löderups socken, Kristianstads län, Skåne (Källa: Löderup C:2 (1789-1832), s. 302, längst ned) och jag tror att dessa uppgifter talar för sig självt:  
 
d. 3 maj föddes i Löderup ett Drengbarn, modren Enkan efter cofferdie karlen Olof Wigren i Carlscrona, der hon har sitt hemvist, enl. medfört Präst Betyg, hon heter Elin Strömgren, har på någon tillvarit Trelleborg, att besöka sin morbror Henric Bengtsson, och har på återresan derifrån till Carlscrona, har städes födt sitt barn , som blef döpt d. 4 maj och kalladt Martin.
 
Vid en första anblick rörande handlingarna hfl, lysning o. vigsel samt döda för Karlskrona (amiral, stor o. tysk) finner jag inget som berör cofferdie karlen Olof Wigren i Carlscrona. En snabb googlesökning leder dock till hemsidan diginpast.se/reg/s/p108002e3.html, som anger att kofferikarlen Olof Wigren ingår äktenskap med pigan Elin Strömgren den 1812-03-15 med angiven källa Karlskrona amt EIa:3. Men att fortsätta med det spåret idag mäktar jag inte, får bli imorgon.  
 
En spontan tanke är dock att något i dessa uppgifter kan vara fel, då Anders Lundberg anges i GMR vara omkring 180 cm, Johan Martin Lundberg omkring 175 cm och Johans två söner, Johan Alfred anges vara 180 cm och Store-Wille skall ha varit bra över 2 m. Undra om artillristen Anders Lundberg är samme person som kofferdikarlen Olof Wigren ? ...

37
Lundberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2011
« skrivet: 2011-06-06, 14:41 »
Jag följer ett spår jag funnet rörande A. Pers. Lundberg där han verkar ha varit en stamanställd flottist: att vandringsmännen ofta var knektar vet jag, men sjömän? Är det vanligt vid denna tid (1800-talets början)?  
 
Mvh
Carl Johan

38
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2014-02-09, 23:25 »
Ursäkta svarstiden! Tack för källhänvsiningen Henry, blir lite att läsa och följa upp.  
 
//CJ
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2014-02-09 23:26)

39
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2012-07-05, 21:39 »
Besvarar Henry Gabrielsson spörsmål från föregående årtusende den 3/4 1999 beträffade fadern till Kristina Svan-Rosengrens (sondotter till Fredrik Rosengren (1778-1823)) oäkta son Johan August Gabrielsson Lundberg född 1/11 1874 i Slöinge (N). Se t.ex. Familysearchs sida där fyllig kompletterande data återfinns:   https://familysearch.org/pal:/MM9.2.1/94WC-DD4. Notera här att namnet Gabrielsson kommer från styvfadern Kristina sedan blir gift med.  
 
I muntlig släkttradition hävdas med bestämdhet att August är att släkten Lundberg. Av Hr P. Andersson inlägg från 1/12 2010, framgår sedan hur hans bägge söner Alfred och Hjalmar Johansson under ett fyllebråk 1925 blir mördade av Birger och Fritjof Lundberg. Fritjof är son till plåtslagaren och gårdfarihandlaren Johan Alfred Lundberg (1845-1890) medan Birger är son till dennes broder Johan Leander (1863-1893), vilken Hr M. Fernström nämner kort om i ett inlägg från 15/9 2011 under släkten  Lindqvist. Enligt till mig lämnad oral uppgift skulle bröderna Alfred & Hjalmar vara kusiner till Birger & Fritjof.
 
Vem eller vilka kandidater finns då som biologisk fader till August Gabrielsson Lundberg ? Enligt konstens regler om namngivning, kan han vara son till följande personer:  
1) Johan August Lundberg (1852-1939), som samma år som August födds gifter sig med Albertina Josefina Wilhelmina Rosengren, som även hon som August moder Kristina är sondotter till Fredrik Rosengren, men av en annan släktgren. Notera att denne Johan August är broder till ovannämnda fäder till Birger och Fritjof.  
2) Tidigare omnämnde Johan Alfred Lundberg (1845-1890), som Augusts äldsta son Johan Alfred Johansson i så fall är uppkallad efter.
   
Att exakt avgöra vem som är Augusts fader går icke då alla dessa personer som är släkt rör sig i samma kretsar och geografiska områden. Då Fritjof sägs vara kusin till hans bägge mördade söner kan förslagvis istället August vara en halvbroder till Fritjof och således son till kandidat No 2 Johan Alfred Lundberg, som även de facto hade samröre med flera kvinnfolk. Jag personligen lutar mot att han kan vara fadern till August. Enda svagheten är att jag i mina papper inte till fullo har koll på om Johan August Lundberg född 1852 eller Johan Alfred Lundberg född 1845 vid tiden om vintern-våren 1874 var fria eller att i häkte/fängelse, som så ofta fallet kan vara med kältringar.
   
Hoppas det gav något för den intresserade!
 
CJ

40
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2012-05-05, 10:55 »
En intressant att nämna, och som bör undersökas närmare, är att i domarna som faller efter slaget vid Klågerup i juni 1811 döms en Anders Persson i Lyngby vid Malmö Rådstugerätt till fängelse och 6 års straffarbete vid Varbersg fästning. Anders Persson Lundbergs födelsesocken är Lyngby ,som även framgår härovan. Jag vet att i april samma år blir han dömd för 1:a resan stöld (tituleras husar vid det tillfället), och att han i december i Hyby får en dotter (tituleras roteskarl vid det tillfället) och sedan uppehåller sig där hos sin broder i ett års tid innan han och hustrun återvänder till Hököpinge. Se även följande på DDSS:s hemsida: http://ddss.nu/Swit/Switelever/sssy/1811.htm
 
Tillägg: har ej återfunnit denne straffången Anders Persson i Lyngby i vare sig Lyngby eller Varbergs hfl:er men Lundberg tjänar som tidigare bekant där i varberg på 1820-talet såsom artillerist.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2012-05-05 11:08)

41
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2012-01-31, 00:00 »
Tack för den dödsnotisen Anders och jag fyller på lite om Lundbergs förehavanden:
 
Av domböckerna framgår att Lundberg efter att ha tagit avsked såsom husar, fört ett kringstrykande leverne (dömd 1812 för 1:a resan stöld inom Oxie härad), verkat som förstärkningskarl i 2 år, sedermera blivit antagen som volontär av arméns flotta i Carlscrona (ej återfunnen i flottans rulla år 1816) och lumpsamlare av pappersbruken i Gråmanstorp (L) och Ronneby (K).  
 
Av Hököpinge sockens kyrkoarkivalier c:a 1815 framgår för förstärkningskarlen Anders Persson [Berger] f. 1789 14/10 i Lyngby, gift med Kersti Olsdotter f. 1780 14/1 i Eskilstorp, under övriga anteckningar att Landsstrykaren rymd (jfr äv. dopet av sonen Ola 1815 24/11 där fadern anges vara f.d. Husaren nu landstrykaren Anders Pehrsson Berger) och äktenskapet sedermera upplöst 1820 i Oxie (Kersti föder ett oäkta barn 1821 6/1 och omgift 1821 7/10 med drängen och husmannen Ola Jönsson).  
 
Den Kersti Olsdotter som anges moder vid dopet av Lundbergs dotter Elsa Catharina i Ystad 1821 19/6 kan ej vara identisk med ovannämnde K. O. Det tör istället vara ett pseudonym för Elin Strömgren. Lundberg bör rimligen då även vara fader åt Elins son Johan Mårten.

42
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-12-01, 18:03 »
Anders Lundberg, eller Andreas Anders Pehrsson Berger Lundberg, föddes 1789 14/10 uti Lyngby socken och är son till befallningsmannen vid Häckeberga slott Petter Swensson Lundberg (c:a 1743-1801) och dennes hustru Elsa Catharina Borgström. I ungdomen var han bonddräng, bl.a. i Bjäresjö, där även senare änkan från Karlskrona Elin Wigren föder den oäkta sonen Johan Gottlieb 1815 3/1. Senare blir han vargeringskarl i Landskrona, för att sedan gå över till att bli indelt husar vid Månstorps skadron, Skånes husarregemente med soldatnamnet Berger (jämför mitt inlägg postat tisdagen 28 september 2010 - 23:26).  
 
Han gifter sig 1809 15/12 i Höpinge socken, Malmöhus län med pigan Kersti Olsdotter, där har de sönerna Petter 1810 12/2 & Ola 1815 24/11. Efter 3 år tar han avsked och blir landstrykare, för att sedan bli volontär (sjöartillerist) i Karlskrona, lumpsamlare vid Klippans pappersbruk (ej återfunnen i hfl) och fästningsartillerist vid Varbergs & Karlborgs fästningar, där han som tidigare bekant framlider 1832.  
 
Av vad som framgår av bl.a. den dom från 1821 jag nämner under släkten Råberg, framgår att Anders Lundberg rört sig i resandekretsar då han är bekant med den förre soldaten Carl Magnus Råberg. Lundberg & Råberg blir i det målet dömda för att ha stulit en nedlusad halmmadrass, som de sedan sålt till en bonde, som fått skäkter efter att ha sovit på madrassen. För det dömdes de till 8 dagar på vatten & bröd av häradsrätten och 10 dagar på vatten & bröd av hovrätten.  
 
För att besvara N. Rosenbalck fråga från söndagen 31 juli 2011 - 13:35: det går ej svara på om Johan Lundberg är son till Anders Lundberg. Det kan dock konstateras att Anders och Elin rört sig i samma områden och att frågetecknen kring Kersti Olsdotter kvarstår då hon vid dopet av sonen Ola anges vara 35 år och sex år senare vid dopet av Elsa Catharina anges vara 36 år. Kanske är Kersti Olsdotter från 1821 samma person som Elin Strömgren ?
 
Det kan slutligen noteras att den ovannämnde fotsoldaten Petter Lundberg och dennes trolige far Fredrik jag tidigare funderat kring, bevisligen är, genom släkten Lindqvist-Blomqvist, förfäder åt Lundbergarna på spinnsidan.
 
För vidare diskussion om familjen Lundbergs förfäder på svärdsidan hänvisar jag till Genarps socken under Skånes landskap.

43
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-10-27, 21:59 »
A: en resandesläkt Friberg finns i Halland o. Västergötland  . . . Frågan är då hur denne Christina Friberg hänger ihop med dem och var Anders och Christina kom ifrån innan de bosatte sig i Härna...

44
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-10-26, 00:08 »
I Härna socken, Ås härad, Västergötland lever häradshuddragaren Anders Lundberg f. 1758 i Halland, d. 1818 9/1 i Härna, vars föräldrar i db uppges ha hetat Anders Lundberg o. Anna Svensdotter. I ett mål från år 1805:s dombok ang. en död häst återfinns han som vittne. 1:a kända g. m. Christina Friberg f. 1748 i Hov?k?y, d. 1812 1/2 i Härna där fadern uppges ha hetat Andreas Friberg; 2:a g. 1813 29/5 m. pigan Johanna Jonsdotter f. 1770 18/5 i Bredareds sn (P) till Jon Svensson o. Anna Gunnarsdotter.  
 
Jag finner ingen direkt koppling emellan denne Anders Lundberg och släkten Lundberg, men just att han uppges vara född i Halland finner jag intressant. Är något ytterligare känt om denne Anders Lundberg ? Är han resande ? Hans första fru heter Friberg - finns en sådan resandesläkt i Götaland ?

45
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-10-03, 23:05 »
Meddelandet som postades här igår kväll har uppdaterats.

46
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-10-02, 23:08 »
Efter Friedrich Lundbergs avsked 1789 från Konungens Eget värvade regemente till fots, förekommer i senare GMR en resandesoldat vid namn Petter Lundberg som tjänstgör åren 1796 till 1798, då denne blir dömd för förfalskning. Denne Petter Lundberg skall vara född omkring 1773 i Göteborg. Intressant här är att Friedrich Lundberg har en dotter som dör 1778, som enl. dödsnotis även hon skall vara född c:a 1768 i Göteborg (se Rosenbalcks inlägg från 2001 i denna tråd). Friedrich mönstrar 1776 vid Malmö gar. och har innan detta rört sig i Göteborgstrakten, Petter Lundberg är sannolikt då son till Friedrich Lundberg.
 
1796 får Petter Lundberg dottern Anna Catharina med en Sara Wennergren (se Bergs o. Hägerhälls resp. inlägg under Lindqvist från 2006) men de har gått skilda vägar vid sekelskiftet då Sara får en dotter Helena 1800 23/8 i Abilds sn, Hallands län med en Samuel Gustav Blom. Anna Catharina Blom (efter styvfadern) avlar senare barn ihop med en Lindqvist och ger upphov till släkten Blomqvist. Det intressanta kommer i senare generationer då tre av Johan Lundbergs sex söner är ihop med kvinnor ur de befryndade släkterna Lindqvist & Blomqvist.  
 
Anders' patronymikon - om det inte är ett fingerat namn - är Persson. Anders har även en son Johan Petter (sedermera död). Grundat på Lindqvistkopplingen och förekomsten namnet Pe(tte)r, kan mycket väl Anders vara son till denne Petter. Petter är då enbart 16 år då han blir far till Anders, men det är rimligare än mitt tidigare resonemang för Friedrich och Anders. Det är kanske därför det heller inte går att återfinna en födelsenotis för Anders ?? Jag håller på gå igenom skånska domböcker där en Anders Lundberg blir dömd för 1:a, 2:a & 3:e resan stöld; förhoppningsvis  kan detta klargöra en del i den frågan.  
 
Men:
Har någon uppgifter från pass l. eljest om en Friedrich Lundberg i Göteborg på 1760-70-talen ?
Ytterligare uppgifter om Petter Lundbergs vidare öden ?  
Inga dopnotiser från Skåne där dopvitten Lundberg förekommer under 1700-1800-tal i samband med Lindqvist ?  
 
Alla kompletteringar välkomnas som tidigare sagt!
 
Vänligen,
Carl Johan
 
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-10-03 23:02)

47
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-09-13, 14:18 »
Hej Anders
 
Christina f 1782 25/4 Nosaby, Albertina f 1784 26/7 Näsum, Fredrika d 1789 18/3 Nosaby

48
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-09-13, 02:41 »
Jag lämnar här några uppgifter ur mina anteckningar i förhoppningen att få kompletterande uppgifter rörande dessa personer här eller via e-post (tryck på mitt namn).  
 
I slutet av 1700-talet finns en Freidrich Lundberg (f. c:a 1741 i Skåne, d. mellan 1789-1792) med hustru, tiggerskan Anna Sophia Mentzer (f. c:a 1740 l. 1752, d. 1800), som han, efter funna födelsenotiser, har barnen döttrarna Christina, Albertina och Fredrika (dödnotis funnen) med. Han tar värvning vid Malmö år 1776 och från GMR skall han ha varit gift tidigare med en annan, framliden kvinna innan han gifter sig med A. S. Mentzer någon gång mellan 1782 och 1783.
 
Efter Friedrichs död gifter Sophia om sig med soldaten Fredrik Fredriksson från Malmö (se A. Bergs inlägg under släkten Mentzler). Denne Fredrik Fredriksson är sedan tidigare änkeman efter Sara Christina Skarin (se ånyo Bergs inlägg, men denna gång under Hamiltons regemente). Enligt GMR för år 1801 och efterkommande år är Fredriksson gift, vilket betyder att han gift om sig en tredje gång (och då kan tänkas ha barn i sitt följe?). Han tar i alla fall avsked år 1807 efter 31 år i det militära.  
 
Det intressanta med denne Friedrich är han kan vara möjlig fader till senare artilleristen Anders Lundberg i Hallands o. Skaraborgs län. Detta grundat på att, 1) han är den ende Lundberg av vandringsfolket jag funnit som rör sig i Malmöhus, Kristianstads och Blekinge län vid aktuell tid, 2) dottern Fredrika födds 1788-12-15 och Anders Lundberg uppger själv att han är född 1789-10-14 i Skåne, vilket gör A. S. Mentzer till en tänkbar moder åt honom.
 
Alla kompletteringar välkomnas som sagt

49
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-07-31, 19:55 »
Efter artillerist Persson död 1832 flyttar familjen Lundberg som tidigare känt till Mariestad. 1835 tar sonen Johan värvning vid Karlsborgs fästning och dottern och modern återfinns sedan också i Karlsborg åren 1835-37. Elin (Persson) Strömgren öde är okänt, men -37 utflyttar dottern pigan Elsa Catharina Andersdotter Pehrsson (bägge patronymika står på samma rad i hfl!) till Undenäs, och hon har då slagit följe med drängen Erik Persson, f. 1812-03-01 i Undenäs. Elsa Catharina uppger att hon är född 1821-07-18 i Ystad (en felaktig uppgift, korrekt skall vara 1821-06-19) och -38 tar hon ut prästbevis för resa till Lyrestad, som ligger norr om Mariestad. Hon återfinns sedan som inhyse piga på Böckersboda Nolgården i Lyrestad. Senare öden är okända, men med hennes nuvarande färdväg i åtanke kanske Värmland är något.  
 

 
Källor:
Karlsborgs garnisonsförsamling AI:3 (1831-1840), sid 39
Undenäs B:1 (1822-1854), sid 117
Undenäs AI:7 (1834-1845), sid 227
Lyrestad HII:1 (1823-1842), år 1838  
Lyrestad AI:1 (1837-1853), sid 66
 
Mvh Carl Johan

50
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-07-31, 15:50 »
Sitter vid fel dator nu men Elsa Catharina blir en kringvandrande piga på Västgötaslätten; får be att återkomma med mer här. När jag tidigare varit i kontakt med landsarkivet i Lund fick jag svaret att det inte fanns några passhandlingar för denna tid från Kristianstad bevarade, men det här sätter det i lite annan dager. Tack Niclas!  
 
Kan tillägga att jag börjat kika in Klippans bruk...
 
Mvh
Carl Johan

51
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2011-07-30, 21:07 »
Tack så mycket Jan, varit rena julafton denna lördag med släktforskningen  
Och självklart skall jag meddela min släkting i Amerika dessa fynd

52
Lund / Lund
« skrivet: 2012-04-27, 04:05 »
God morgon Magnus! Något att grunna vidare på om Dåggera:
 
På Daggeberg i Tjärby socken, beläget utanför Laholm, lever vallackaren och socken- l. häradsnattmannen Emanuel Nathanael Lund född 1806 11/11 i Breared (ej i dess fb utan hfl Tjärby AI:2) och gift därstädes 1828 9/1 med pigan Anna Helena Andersdotter född 1805 6/1 i Kalv (P), som troligen är identisk med den Anna Lena som återfinns i Kalvs fb 1805 16/1 och där modern är Helena Nilsdotter på Norr/liden. I hfl Tjärby AI:3 anges hustrun som Rymder. Barn: Carl Fredrik född 1828 2/1 och döpt den 9:e i Tjärby samt död 29/5 och 1/6 begravd i Östra Karup.
 
Om denne Hr Lund sedan är fader till Hr Åkermans hustru måste hon vara en oäkta dotter för hon återfinns icke i Tjärby.

53
Lindström / Lindström
« skrivet: 2012-01-10, 01:03 »
Tillfällighetsfynd: På motstående rad i Svedala dödbok C:4 s. 274 då Anders Lundbergs broder husmannen Sven Pettersson avlider förekommer en lumpsamlare Carl Magnus Lindströms nittonåriga dotter Jacobina från obekant församling som död 1853 4/7. Kan dessa C. M. & J. Lindström knytas till de resande Lindström?

54
Lindström / Lindström
« skrivet: 2011-11-10, 11:00 »
Tackar för detta. Blev mest fundersam på den båtsman Olof Kindberg som står som fadder när Peter födds -72. Han är dock ej av resandesläkten Kindberg vid närmare kontroll.

55
Lindström / Lindström
« skrivet: 2011-11-08, 07:01 »
Söker kompletteringar:
 
Elias Lindström. Infanterist.  sedermera korpral, vid Sprengportens och Danckwarts. G.  1773 18/3 i Vinberg, Hall. m. Anna Maria Eliasdotter Bäckman. Barn: Petter f. 1772 23/9 i Krogsered, Hall., Anna Britta f. 1781 12/11 i Osby, Skåne, Cecilia f. 1787 åu d. 1790 21/10 i Asarum, Blek., Petter Andreas f. 1794 7/8 i Tvååker, Hall., Petter Andreas f. 1796 5/8 i Strövelstorp, Skåne.

56
Tack för det klargörandet Anders!
 
Mvh
Carl Johan

57
Kan den skånske häradsvallackaren i Södra Åsbo Casper Niclasson (1770-1815) och hustrun Helena Lena Catharina Lundgren (1775-1817) tillhöra Lindqvistasläktet med tanke på dennes patronymikon? I hans och hustruns respektive bouppteckningar samt upprättade testamente uppges att inga bröstarvingar finns och inga övriga släktingar nämns utan pigan Elna Catharina Askegren ärver allt.
 
Björnekulla AI:1 s. 23, 4:e hushållet
Björnekulla C:2 s. 159, db 1815 2/10
Björnekulla C:2 s. 169, db 1817 20/4
Södra Åsbo häradsrätt FIIa:17 s. 933, boup.
Södra Åsbo häradsrätt FIIa:17 s. 935, test.
Södra Åsbo häradsrätt FIIa:18 s. 521, boup.

58
Lindberg / Lindberg
« skrivet: 2012-11-11, 17:32 »
Av den information jag ser här i tråden vågar jag av intuition hävda att dessa personer inte är av resandesläkt. Men för att vara på den säkta sidan måste man fördjupa sig i denna familjs umgängeskrets och vandel; för de t.ex. ett ambulerande vandel kan det vara en god indikator på att så är fallet. Annars är nog den bästa indikatorn att helt enkelt fråga nu levande äldre släktmedlemmar om de är tater, som det heter på smålänningens tungomål.
 
CJ

59
Jag undrar om någon har ytterligare uppgifter för J. Karls. Kranz (1861-1913) och hans förfäder utöver de som tidigare nämnts här. Vänligen kontaka mig per e-post i så fall.
 
Mvh Carl Johan

60
Kindberg / Kindberg
« skrivet: 2012-08-25, 03:20 »
Fortsätter mitt inlägg från 2012 12/2. Alla kompletteringar till nedanstående uppgifter och diverse hypoteser tas tacksamt emot här eller via e-post.
 
Kungsbackaborgaren, järn-, häst- och nipperhandlaren Carl Fredrik Kindberg är som Hr Lindwall skriver den 1999 2/4 född 1781 27/7 i Landa (N). Detta - som Hr Wallgren i inlägg från 1999 6/4 ställer sig undrande till - bekräftas klart och tydligt av Göteborgs domkyrkoförsamlings kyrkoböcker. Den 8/8 1833 inflyttar F.d. Nipperhandlaren nu arbetskarlen Carl Fredrik Kindberg med hustrun Regina Brodell och deras söner (Anders) Aron, Carl Gustaf och Johan Olger och blir där skrivna. Bland de bevarade inflyttningspappren återfinns en avskrift av samma födelsenotis som återfinns 1781 27/7 i Landa kyrkobok [se Göteborgs domkyrkoförsamling HIIA:15 attest 4100 ff. alt. GID: 632.149.70200 ff.]. Hans föräldrar är således bevisligen trädgårdsmästaren Anders Andersson och dennes hustru Christina Fågelgren. (Läs här titeln trädgårdsmästare som trädgårdsmästarbiträde d.v.s. en form av grönsakshandlare; han försäljer allså böndernas varor på marknader.)
 
I Kungsbacka mantalslängd år 1803 förekommer järnhandlare Kindberg med dräng Fredrik [uppg. jag vänligen fått från Hr Wallgren via e-post]. Av Hr Wallgrens inlägg 1999 17/10 under släkten Ekholm (Fahlqvist) framgår att Fredrik även har en trolig syster i Anna Cajsa Carolina Andersdotter Kindberg född c:a 1786. Därmed kan det bekvämts antas att Fredriks faders fullständiga namn är Anders Andersson Kindberg och av sonens födelsenotis fås även att denne antagligen varit verksam i Göteborg innan han blir antagen som borgare i Kungsbacka. Frågan är då var i Göteborg återfinnes denne A. A:son K. ?
 
Vid genomgång av Göteborgs alla församlingar återfinner jag inga kandidater som passar in på paret Kindberg-Fågelgren. Däremot påträffar jag i GMR för Göteborgs värvade garnisonsregemente en möjlig kandidat. Vid Livkompaniet återfinns den värvade soldaten No 29 Anders Kindberg som tjänstgör där åren 1774-1786. Han skrivs som gift och hans civila titel uppges vara handskmakare och av 1776 års rulla beräknas han vara född i januari 1745; av övriga rullor c:a 1746. Intressant nog skall han vara född i Mariestad.
 
Mig veterligen finns bara två möjliga gossebarn Anders födda i Mariestad som kan passa in på denne Anders Kindberg. Den förste är den Anders född 1745 29/1 till Lars Andersson, där en av faddrarna är Lars Kindberg, som jag nämnt tidigare. Den andre är den Anders född 1747 23/2 till Johan Jonsson l. Johansson Kindberg, som jag också nämnt tidigare. En av faddrarna vid detta dop är Anders Kindberg (den åldrige). Vem av dessa gossebarn är då  identiskt med honom vid Göteborgs garnison ?
 
Jo, det är det sistnämnda barnet tror jag - det första gossebarnet kan jag utesluta då gudfadern Lars Kindberg, som är möjlig vårdnadshavare och adoptivfader om föräldrarna framlider, själv trillar av pinnen 1753. Då återstår det andra gossebarnet. Hans fader Johan J:son Kindberg framlider redan 1749 men gudfadern lever Anders Kindberg den åldrige lever ända till 1762. Han har måhända bistått Johans änka Annika Harberg och deras lilla son Anders men de återfinns inte boende i Mariestad utan är utflyttade till okänd ort. Om nu man nu leker med tanken att Carl Fredriks Kindbergs fader Anders A:son Kindberg är identisk med denne soldat och handskmakare i Göteborg, kan ju även hans patronymikon Andersson förklaras med att det är taget efter gudfadern Anders den åldrige.
 
Ska man fortsätta den agnatiska linjen så är gissningsvis Johan Jonsson Kindberg son till adjutant i Hofva herr Jonas Kindberg. Denne dyker första gången upp 1721 i Mariestad då han står som dopvittne till Petter Kindberg (den grannes) barn. Nästa gång är 1724 och då igen till Petter den grannes barn och sista gången 1737 men vid dopet av Lars Kindbergs barn. Och 1740 10/2 födds hans enda kända barn dottern Gunborg i Hova (R); hustruns/moderns namn är Cecilia Öller. Därefter har jag inte funnit något mer om skolmästare Jonas Kindberg.  
 
Vid något okänt tillfälle sedan framlider Jonas Kindberg och hans efterträddare vid Hova skola förefaller vara scholemästaren Magister Carl Kindberg (c:a 1715-1779 [2]9/6 i Hova). Vid sin första vigsel (han är gift två gånger) i Kyrkefalla sn 1757 4/11 med Britta Maria Gravander uppges hans fader vara Borgaren Swen Kindberg, vilken jag ej återfunnit någonstädes i Skaraborgs län. Som kuriosa kan här nämnas att Carl Kindberg första svärmoder är Anna Maria Björnhufvud (av adelsätten) och i bouppteckningen efter honom räknas inte mindre än 269 (!) olika boktitlar upp. [se Hova häradsrätt FII:7 s. 191]
 
En annan som troligen har anknytning till dessa rektorer Kindberg i Hova (R) är skolpedagogen Per Knut Kindberg, som på 1710- och 20-talen får barn i Hjo stad och vars dotter Anna född 1715 7/1 i Hjo framlider 1788 4/1 i Hova (änk: Anna wid Hofva by). Då Hjo är en återkommande stad i resandeforskningen, har möjligen någon annan forskare mer att förtälja om denne Knut Kindberg (även han inte förefaller vara resande)?
 
Slutligen vill jag fråga om något mer är känt om den borgare Petter Lundwall från Mariestad med hustru H. A. Kindberg som Hr Rosenbalck frågar om under Landskap/Västergötland/Mariestad den 7/5 2011:  
 
Känner någon till en borgare Peter Lundwall ifrån Mariestad (omnämnd år 1756) ?
...
I Mariestad AI:2 (hfl 1757-63) nämns å sid. 43 (5:e roten, tomt nr 13)  
B. Lundwall [född uti:] Schöfde  
H. A. Kindberg född 1705  
Son Anders född 1747  
familjen är överstruken; är med på nattvard senast 4/5 1758 och synes ha flyttat därefter
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2012-08-25 03:28)

61
Kindberg / Kindberg
« skrivet: 2012-02-13, 22:36 »
Hej Bertil!
 
Din Maria Christina kan eventuellt vara en dotter till ovannämnde Isak Kindberg då han har dotter Maria f. 1778 i Skövde och annan dotter Christina f. 1785 i Mariestad. 1780 bodde han ej dock i Mariestad utan först från 1783 och framåt som jag skriver härovan. Det finns även i Mariestad en svarvare med samme namn, men han uppges vara född 1765. Inga ytterligare Isak än så är kända för mig men namnen Maria och Christina figurerar lite varstans i denna släkt.  
 
Mvh Carl Johan

62
Kindberg / Kindberg
« skrivet: 2012-02-12, 05:22 »
Kindberg har liksom Lundberg en intressant genealogisk härkomst och vad jag hittills utrönt i min släktforskning, har jag kommit att dra den slutsatsen att familjens ursprung står att finna i nejden kring Kinnekulle i Skaraborgs län: därav släktens namn enligt mig. Jag gör här sammanställning av mina anteckningar för de äldre släktleden, alla kompletteringar till detta tas tacksamt emot här eller via e-post då familjemedlemmarnas inbördes relationer ännu är ej fullt klara för mig och sålunda se om mina antaganden kan styrkas eller revideras.  
 
Nordväst om Kinnekulle ligger staden Mariestad och där lever under 1700-talet Herr Borgaren och Vice Rådmannen Anders Kindberg den åldrige (född 1680 (hfl) och död 1762 7/4: 90 år). Hans första kända gifte är med Kirstin (död 1740 16/11: 64 år gammal) och andra 1742 med sin hushållerska Catharina Cajsa Håkansdotter (född 1718 (hfl) och död 1775 3/4: 57 år). De för mig kända barna han har är:
 
1) Johan född 1711 på okänd ort och död 1769. Bruksinspektor. Gift 1743 med Helena Brisman. Har 1744 en son Jacob, som blir häradsskrivare och död 1779 13/4 i staden. (Huvudsakligen andrahandsuppgifter.)
2) Anders född 1715 7/4 och begravd 1716 23/8 i staden.  
3) Olof född 1717 2/2 och begravd 1717 5/6.
4) Olof född 1718 2/6 och begravd 1718 7/7.
5) Christina Stina född 1742 10/7 och begravd 1749 16/6.
6) Abraham född 1745 26/10. Blir svarvare och utflyttad från staden till okänd ort.
7) En eventuell son till kan vara Herr Adjutanten i Hova Jonas Kindberg, som ger upphov till en skolmästarsläkt där (men den diskuterar jag inte här!).
 
Genom dopvittnen kan jag knyta Anders den åldrige till följande personer (*) i Mariestad och ävenledes dem emellan sig:
 
* Lars Kindberg. Borgare, handelsman och krämare. Död 1753 5/4: 50 år gammal. Enda kända giftet 1737 2/1 med jungfrun Britta Christina Bierchenia (död 1773 29/10: 67 år gammal). Hans barn är följande:  
 
1) Anna Christina född 1737 14/8 i staden.  
2) Margareta född 1739 12/9.  
3) Greta född 1741 2/6 och begravd 1741 4/10.
 
* Johan Jonsson Kindberg. Borgare och glasförare. Är eventuellt identisk med den borgare Johan Kindberg som dör 1749 24/7 i en uppgiven ålder av 30 år. Första kända giftet är 1736 8/3 med änkan Ingeberg Jonsdotter (begravd 1740 12/3: 45 år gammal) och andra 1741 25/7 med borgaren Per Larssons änka Annika Harberg (troligen befryndad med de andra Harbergarna i staden). Hans barn är:  
 
1) Maria Christina Maja Stina född 1739 17/5 och begravd 1739 3/6 i staden.
2) Johannes född 1742 27/6 och begravd 1742 12/10.  
3) Lars född 1744 9/9 och begravd 1744 20/12.
4) Andreas född 1747 23/2.  
5) Carl född 1748 7/9 och död 1748 27/11.  
 
* Anders Kindberg den yngre. Borgare. Levnad okänd. Enda kända giftet 1738 9/4 med borgaren Petter den dragnes frånskilda hustru Christina Marin (se nedan). Hans enda kända barn är:
 
Anna Stina född 1739 26/11 i staden.
 
* Petter Kindberg den dragne. Borgare, krämare och järndragare. Född 1690 (hfl). Död 1761 1/10: 60 år. Första kända giftet 1728 12/7 med pigan Christina Marin. Sedermera skild (Marin omgift med Anders den yngre; se ovan) och gift 1739 27/4 med pigan Margareta Eriksdotter (född 1720 (hfl) och död 1800 18/5: 80 år gammal). Hans barn är:
 
1) 1729 23/11 begravdes hans dödfödda barn.
2) Claudius (Claes) född 1731 25/5 i staden (se även nedan).
3) Lars född 1733 28/11.
4) Christina född 1739 30/11.
5) Ingeborg Bolla född 1745 3/5 (se även nedan).
6) Nils född 1748 11/3 (se även nedan).
7) Jacob född 1752 20/9 i Amnehärad och död 1756 29/11 i Mariestad.
8) Maria född 1754 (hfl).
 
* Petter Kindberg den granne. Borgare. Död 1727 21/11. Gift 1715 20/11 med Catharina Ramberg (c:a 1797-1769 och omgift 1729 2/4 med skepparen och borgaren Olof Hasselgren/berg: huvudsakligen andrahandsuppgifter). Hans barn är:
 
1) Olof född 1718 15/10 i staden.
2) Stina född 1721 2/8.
3) Sven född 1724 19/4 och död 1724 18/9.
4) Annika född 1725 1/11.
5) En okänd son begravd 1728 10/7: 1/2 år gammal.
 
Jag spekulerar i om Lars, Anders den yngre och Petter den granne kan vara söner till Anders den åldrige, medan Petter den dragne är hans bror och Johan Jonsson ett barnbarn av skolmästarsläkten i Hova.  
 
En som troligen har koppling till dessa personer är artilleristen och soldaten i Skövde Lars Anders Kindberg (född 1724 i Väring (ej i fb) och död 1790 4/7 i Skövde (hfl)). Han var gift okänt år med Ingrid Gunnarsdotter (född 1726 i Kyrkefalla, död 1790 4/7 i Skövde (hfl)), de får ett antal barn ihop och deras son Isak Kindberg (född 1756 i Skövde (ej i fb, hfl) och död 1793 30/5 i Mariestad; gift okänt år, sannolikt i Skövde, med Britta Svensdotter född 1754 i Torsö) blir soldat som fadern och sedermera utflyttad 1783 till Mariestad där han står antecknad som ullkammare och pappersbruksarbetare. I senare genrationer kan även nämnas Petter den dragnes barn sönerna Claudius och Nils samt dottern Ingeborg. Medan bröderna blir strumpvävargesäller blir Bolla spolerska & borderska och sedan gift 1768 6/4 med skarprättaren i Mariestad, sedan Göteborg, Lars Carlsson Hierpe född 1750 på obekant ort (hfl). För dem har jag barna:  
 
1) Carl Petter född 1768 17/8 i Mariestad.  
2) Nils född 1774 24/7.  
3) Olof född 1776 24/9 och död 1776 8/12.  
4) Christina Catharina Stina Cajsa född 1779 5/4 och död 1779 12/8.
 
Två fynd jag ej kan koppla men som genom namnen ter sig intressanta är den handelsdräng från Falköping Erik Jönsson Lund som 1767 i Askersund vigs med borgardottern från orten Elisbeth Kindberg samt den avskedade garnisonssoldaten Anders Kindberg med hustru Britta Svensdotter som får sonen Jonas född 1774 5/11 uti Ek socken, Skaraborgs län.
 
Jag vill genom yrkes- & namnlikheterna och de geografiska områdena anta att borgarna i Kungsbacka & Göteborg järnhandlaren Anders Andersson Kindberg (?-?) och hans son nipperhandlaren Carl Fredrik (född 1781 27/7 i Landa, Halland och död 1841 11/8 i Tölö, Halland (ej i db)) och glasblåsarsläkten i Göteborg & Torsö utanför Mariestad med vakten & svarvaren Lars Kindberg (c:a 1725-1800 4/1 i Göteborg: huvudsakligen andrahandsuppgifter) som äldste kände anfader, tillhör denna släkt Kindberg verksam uti Vadsbo härad. Genom namnlikheterna hos barna Anders, Maria, Jacob, Johan och Petter till borgaren i Laholm och Ängelholm, eventuellt även Borås, Sven Kindberg vill jag även knyta honom till Vadsbosläken. Grundat på de beräknade födelseåren kan han vara en broder till Anders den åldrige i Mariestad.
 
M.v.h. Carl Johan H. Ljungquist

63
Kindberg / Kindberg
« skrivet: 2012-02-06, 22:15 »
Har någon stött på dessa Kindberg eller vet något mer om dem?
 
Ovanstående Trädgårdsmästaren Johan Kienberg är möjligen identisk med den trädgårdsmästare med samme namn som lever i Övraby socken, strax norr om Halmstad, och som får ett antal barn där:  Catharina f. 1745 31/8, Swen f. 1747 12/4 och Catharina Lucia f. 1748 27/12.
---
I Falkenbergs stad [Falkenberg C:3 s. 326] framlider 1798 13/3 soldaten vid Konungens Regemente Magnus Kindberg, 46 år, och född i Torup (L). Jag återfinner ej honom i fb för 1751-1753. Kan ej heller finna honom i generalmönsterrullorna. Är något ytterligare känt om denne herre?
---
Den västgötske bygde- och domboksforskaren Carl Martin Bergstrand har i sin bokserie om tvenne böcker Livet i Mark på 1700-talet dedikerat ett helt kapitel åt resandesläkterna Kindbergs, Darells och Skövdings förehavanden. Där nämner han vid Älvsborgs regemente en Nils Johansson Darell, 49 år, som får avsked 1723 och en Johan Johansson Kindberg som rymmer 1725. Är något ytterligare känt om denne J. Johans. K.? Är han överhuvudtaget resande då namnet Kindberg verkar förekomma bland andra rotesoldater i Mark?

64
Kindberg / Kindberg
« skrivet: 2011-10-06, 19:12 »
Vem är Trädgårdsmästaren Johan Kienberg som 1741 20/3 vinner burskap i Halmstad [Halmstads rådhusrätt och magistrat DXXXIa:1, s. 51, längst ned] ? Kan han vara samme Johan Kindberg som, enligt C. M. Bergstrands domboksforskning och G. Wallgrens första inlägg i denna tråd, är borgare i Laholm på 1750-talet ?

65
Kindberg / Kindberg
« skrivet: 2011-09-24, 19:15 »
I ett inlägg postat fredagen 03 mars 2000 - 18:47 av hr Wallgren nämns en handelsborgare Sven Kindberg från Borås, som möjligen är identisk med Laholmsborgaren med samma namn. Går man till litteraturen och kyrkböckerna för Borås återfinns en rad Kindberg verksamma i staden i mitten av 1700-talet. Jag lämnar här några namn och uppgifter, för att se om något inbördes släktskap kan fastställas emellan de i Laholm & Kungsbacka och de i Borås:
 
Lars Månsson Kindberg, handelsman, borgare o. häradsdomare, 1678-1754, g. Annika Jaensdotter Naselia, har dottern Maria Britta Kindberg 1725. Son av korpralen Magnus Larsson och hu. Maria Svensdotter uti Kalvs sn, Älvsborgs ln.  
Anders Månsson Kindberg, handelsman, g. Britta Andersdotter, är möjl. identisk med den A. Måns. Kindberg som 1713-05-24 i Jönköpings Kristina förs. har sonen Johan.  
Carl Svensson Kindberg, f. 1693.
Jaen Svensson Kindberg, f. 1684.
Anders Andersson Kindberg, f. 1692, g. Anna Dahl, har troligen en dotter Annika 1724, g. mågen Carl Bo?man f. 1714
Petter Andersson Kindberg, guldsmed (mästare), c:a 1708-1742.  
Bengt Kindberg.  
(Forskar ej på Darell men de figurerar i Kindbergs tavla, ett tillfällighetsfynd: Maja Lisa Darell, jungfru, f. c:a 1706.)
 
Alla tillägg till ovanstående uppgifter mottages tacksamt här eller via e-post (tryck på mitt namn till vänster) .
 
Vänligen,
Carl Johan

66
Hartman / Hartman
« skrivet: 2012-07-22, 14:39 »
Modvig Hartman, soldat No 111 vid Kapten Rohrs kompani, Kronprinsens regemente vid Malmö garnison. Född omkring 1708 och avsked ur armén 1763, efter 28 års tjäntgöring. [Se GMR år 1767, SVAR bild 139]

67
Fredriksson / Fredriksson
« skrivet: 2012-01-17, 15:32 »
Ovannämnde Emma Theresia Lundberg är dotter till plåtslagaren & vallackaren Johan Alfred Lundberg d.y. (1869-1893) och dennes kusin Fredrika Dorothea Lundberg (1872-1954) från Torup, Halland. Johan Alfred d.y. är son till Carl Oskar Lundberg och Fredrika är dotter till Johan Alfred Lundberg d.ä. och dessa bägge är bröder.

68
Delfin / Delfin
« skrivet: 2012-05-22, 22:33 »
Intressant redogörelse för resandesläkten Delfin ä.k.s. Daggafôlket. Att nattmannen Nathanael Lund kan vara en möjlig fader till Carolina är fullt möjligt, under antagandena att Carolina är av vandringsfolket och avsaknadnen av andra kända Nathanael i aktuellt område. Nattmannen är måhända indentisk med båtsmannen vid samme namn då det är samma härad, Faurås hd (N). Var här även uppmärksamma på att farmodern till O. A. Delfins hustru heter Sofia Albertina Lund född c:a 1793. För att göra Magnus fråga mer specifik - vilka andra vandringsmän kring 1820 är kända med antingen förnamnet Nathanael eller Håkan i den halländsk-kronobergska floran? Det lär även finnas en släkt Bergman i Småland. Är något känt om den som uppslag för vidare forskning?

69
Darell / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2016
« skrivet: 2016-02-07, 20:20 »
Daniel, Niclas m.fl - en frågeställning att fundera kring:  
 
Mig veterligen gifter sig romer som regel inte utanför den egna gruppen. De romer som kom till Sverige under vasatiden och framåt frångår emellertid denna regel. Istället gifter de sig med icke-romer och låter även icke-romer assimilieras in / upptas i deras grupp. För min egen forskning kan jag i källmaterialet ganska tydligt följa hur det detta sker. Och detta fenomen är ju inte blott begränsat till Småland och Västergötland utan även till alla de tre Skånelandskapen*. Men kan ju bra fundera på varför det sker och vad som är orsakerna till det!
 
*: Hur situationen ser ut i Svealand och Norrland samt Norge kan jag inte svara på eftersom jag inte forskat särskilt mycket där.
 
Jag kanske tänker fel men genom sådana här frågeställningar vill jag tro att resandefolkets historia och ursprung bättre kan belysas och förstås än genom att ha olika gruppindelningar och måttstockar av ”äkthet” för de olika resandesläkterna.

70
Darell / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2016
« skrivet: 2016-02-06, 15:37 »
Jag förstår inte behovet av dela upp somliga resandesläkter som ”romska resandesläkter” och andra som ”(etniskt) svenska resandesläkter” och vad det möjligtvis kan tillföra den släktvetenskapliga forskningen eller den historiska forskningen. Alla släkterna tillhör väl ett och samma folkslag - resandefolket? Eller gör de inte det? Något jag missuppfattat?

71
Darell / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2016
« skrivet: 2016-01-26, 21:47 »
Daniel: Vet inte om jag uppfattar din frågeställning rätt men att hålla på att stämpla vissa släkter eller stammar (ordet ätt lämpar sig bättre för adliga släkter!) av resandefolket som ”äkta” eller inte beroende på deras genealogiska bakgrund tycker jag är vanskligt och kontraproduktivt för släktforskningen. Skulle en person vara mindre äkta resande för att dennes agnatiske förfader var en etnisk svensk med blåa ögon och blont hår än om han hade varit en tysk zigenare med svart hår och bruna ögon?  
     
När man som släktforskare ska försöka bedöma i källmaterialet om någon faktiskt är resande eller inte tycker jag att sametingets definition en av same kan ge en släktforskare en stabil grund att stå på vid bedömning:
Vem är same?
 
I sametingslagen finns en definition på vem som är same. För att få skriva in dig i röstlängden till Sametinget säger lagen att du ska ha eller ha haft samiska som språk i hemmet och anse dig vara same.
 
Inför varje val till Sametinget upprättas en samisk röstlängd. Rätten att bli upptagen i röstlängden och därmed ha rösträtt har du som uppfattar dig som same och har eller har haft samiska som språk hemma. Det går också bra om dina föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet eller om du har en förälder som är upptagen i röstlängden.
(Källa: http://www.samer.se/1147)
 
Borgmästare Anders D. och hans förfäder var klart inga resande. Men hans ättlingar 1) hade en livsstil likartad dåtidens resande; 2) umgicks och gifte sig med personer som bedöms ha varit resande; 3) med stöd i punkt 1 och 2 kan det också hållas för sannolikt att de också talade språket rommani, vilket efter sametingets resonemang är det som slutligen avgör om någon kan bedömas vara resande eller icke.  Min egen slutliga bedömning av allt detta är att de är/var resande.
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2016-01-26 21:48)

72
Darell / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2016
« skrivet: 2012-01-17, 05:48 »
Tillfällighetsfynd: I bohuslänska Norum uti Herrens år 1797 den 18 september avlider och 24 begravs en Man: Borgarn Benjamin Darell fr. Kongs-/backa af döds i en ålder av 49 och sålunda född c:a 1748. Och den Maja Lisa Darell jag nämner under Kindberg kan vara identisk med den Maja Darell som nämns i inlägg från 2008 under släkten Lund.

73
Darell / Darell
« skrivet: 2016-03-12, 21:01 »
Nu ska man komma ihåg att knallarna ingalunda var någon homogen grupp utan det är samlingsbeteckning för alla de ambulerande köpmän och köpkvinnor som kom ifrån södra Västergötland. Och knallehandeln var ju inte begränsad blott till gårdfarihandel utan innefattade även marknadshandel, smuggleri etcetera. Och alla de som i efterhand har betecknats som knallar kunde ju inte tala månsing, det var blott ”de invigde” som kunde det. De egentliga knallarna kan nog bäst beskrivas som ett löst sammanhängande skrå eller ett kompisgäng av unga och gamla gubbar, varav en del kom ifrån vandringsfolket. Men det är om detta sistnämnda som ingenting står att läsa i historieböckerna.    
 
För gårdfarihandel, egentligen för all sorts handel, krävdes det dock ett bevis eller tillstånd från myndigheterna. Men vad sedan folk gjorde i verkligheten var nog en helt annan. Tillräckligt många knallar var dock såpass ärliga att Borås och Sjuhärad på 1700-talet var bland kronans viktigaste skattebetalare. Här är ett bevarat handelspass/resepass från 1782 för glasföraren vid Limmareds glasbruk Clarin Rosengren:  
 

 
Kanske bör ansvarig moderator förslagvis flytta dessa 'knalleinlägg' till en egen tråd under resandefolkets historia?

74
Darell / Darell
« skrivet: 2016-03-12, 02:30 »
Apropå knallarna. Knallehandeln började väl nere i Marks härad sedan spred det sig till det övriga Sjuhärad men även in i Halland och Småland. Det hela började väl med att de smugglande varor över den dansk-svenska hallandsgränsen, sedan permanenterades den sortens kultur och gårdfarihandeln uppstod i dess kölvatten. Sedan när Limmareds glasbruk grundlades kom ”dinglarna” in i bilden och kom att anamma den handelskulturen. Tittar man på Limmareds glasbruks mantalslängd för varierade årtal finns där många välkända släktnamn. Och bland gamla resande finns det ännu dem som minns knallespråket. Men sådant här får man inte läsa om i historieböckerna. För där står det att gårdfarihandeln upphörde i början på 1900-talet men bland de resande levde det kvar ända in på 70-talet. Men det är inget som någon professionell forskare eller historiker har brytt sig om att uppmärksamma; finns antagligen ingen prestige eller pengar att hämta inom ett sådant ämnesfält. Men många av västgöta- och smålandsdinglarna var knallar precis som ”buron” var.

75
Darell / Darell
« skrivet: 2016-02-08, 17:03 »
Jag säger bara än en gång att det är vanskligt för resandeforskningen om man börjar stycka upp och dela in resandefolket i olika fördefinierade grupperingar. Att börja gradera människor av kött och blod på sådant vis leder ytterst till att olika måttstockar av ”äkthet” uppstår, detta oavsett hur opartisk och neutral man är som enskild släktforskare.  
 
Läs Wikipedias artikel om resandefolket. Läs skitpratet på facebook. Där graderas resandefolket värdemässigt. Vad enskilda personer eller rentav organisationer anser är irrelevant för den allmänna forskningen ska förhålla sig neutral så långt det går. Det är en grundförutsättning för all forskning, vare sig det rör sig om släktforskning, naturvetenskaplig forskning eller något annat forskningsfält. Mot bakgrund av detta är det istället bättre att titta på varje enskild släkt för sig men under ett gemensamt paraply, vilket helt riktigt görs nu och alltid har gjorts här på Anbytarforum.  
 
____________________________________________  
 
Och apropå att romanikultur/resandekultur skulle vara romsk (men nu lämnar jag forskningens neutralitet). Kan inte resandekultur/romanikultur bara få vara resandekultur/romanikultur? Måste den plötsligt vara romsk bara för att modern forskning tillåter sådana tolkningar? Hade en ”råmmano” (resande) hört detta på 1800-talet hade han nog kliat sig i huvudet. För i hans värld var den råmmano (tartarisk!) och han själv såg sig som ättling till landet Tartariets mäktiga krigarfolk, ett faktum många av dagens människor medvetet som omedvetet ignorerar. Vilket är synd, då sådan ignorans leder till bortfall i historieskrivningen. De äldre dör bort utan att deras berättelser blivit nedtecknade eller dokumenterade med diktafon för efterkommande generationer.  

76
Darell / Darell
« skrivet: 2016-02-08, 10:20 »
Vet inte om folk missförstod mig eller om det är jag som missförstår. Men om nu resandefolket inte tillhör ett och samma folkslag, varför finns det då ens en föreställning om ett resandefolk? Det är ju inte jag som hittat på det, det är ju sedan länge döda förfäder till dagens resandesläkter som gjort det. I så fall kan jag tycka att det är ytterst märkligt att alla de olika resandesläkterna (åtminstone fram till 1950-talet) gifter sig med varandra, umgås med varandra, talar samma språk och förr även trodde att de härstammade från Carl XII:s kosacker och tatarer. Tittar man på Wikipedia om etnicitet är ju detta definitionen av en etnisk grupp:  
 
1. Den består i de flesta fall av medlemmar som i huvudsakligen gifter sig inom den egna gruppen, (endogami).
2. Dess medlemmar uppfattar sig själva och ses även av insatta betraktare som en särskild kategori.
3. Gruppen hålls ihop av föreställningar om ett gemensamt ursprung.
4. Den skiljer sig från andra grupper genom vissa sociala och kulturella särdrag, till exempel språk, religion och sedvänjor.  
 
Dagens moderna släktforskning, lingvistiska forskning och DNA-test i kombination med människor som vill framhäva ett indiskt ursprung har väl dock rört till punkt 3 på den listan rätt så ordentligt, vilket uppenbarligen gör konsensus svår att uppnå kring hur man ska tolka/beskriva resandefolket i både nutid som dåtid.  
 
____________________________________________
 
När det sedan kommer till att som släktforskare avgöra om just den personen var resande eller bara umgicks med resande eller bara hade en snarlik livsstil är ju en bedömningsfråga från fall till fall.  
 
Är en person som Djos Per Andersson (1814-1849) (https://sv.wikipedia.org/wiki/Djos_Per_Andersson) resande? Nej vill jag säga av flera skäl.
Är en person som Carl Fredrik Rosengren (1778-1822) (se under resandesläkten Rosengren) resande? Ja vill jag säga av flera skäl.
Är en person som Anders Olsson Björk (1839-1887) (se under resandesläkten Björk) resande? Både ja och nej vill jag säga av flera skäl; hans barn var ju däremot definitivt resande.  
 
Även då det kommer till senare generationer av en släkt är det ju en bedömningsfråga från fall till fall. Jag kan ta till exempelvis att bland Fredrik Kindbergs (1778-1841) (se resandesläkten Kindberg) ättlingar under 1900-talet finns både skrothandlare och professionella spelemän som lärare och storföretagare. Är flera av dessa resande? Ja vill jag säga av flera skäl. Är alla dessa resande? Nej vill jag säga av flera skäl.
 
Och samma sorts bedömning blir ju också när det kommer till Darell...  
 
____________________________________________
 
Förstår ni hur hur jag menar ?

77
Brandt / Brandt
« skrivet: 2013-06-26, 17:34 »
Tackar & bockar!

78
Brandt / Brandt
« skrivet: 2013-06-24, 11:46 »
Hur ser släkten Brandt från Smålands träd ut egentligen? Vilka är föräldrar till Stina Cajsa Andersdotter Brandt född 1827 som omnämns här ovan? Anders Brandt född c:a 1764 och Helena Holmström född c:a 1764 passar ju åldersmässigt inte som föräldrar (om nu inte Helena dog och Anders Brandt gifte om sig på ålders höst...).

79
Boman / Boman
« skrivet: 2012-08-06, 18:56 »
Är något känt om en järnhandlarsläkt Boman, troligen resande, i Närke och Västmanland på 1700-talet? Jag har nämligen en Carl Boman. Alla vidare uppgifter och ledtrådar av intresse rörande Bomansläktet/erna.
 
CJ

80
Björk / Björk
« skrivet: 2012-12-20, 14:01 »
Hittar vid efterforskning ingentng som tyder att så heller är fallet.
 
Kan tilläggas här, om det nu inte redan är känt, så återfinns  
bouppteckningen efter A. O:son Björk i Tönnersjö häradsrätt FIIa:32, s. 312.

81
Björk / Björk
« skrivet: 2012-11-20, 17:57 »
Anders!
Både här på AF och Scangen omtalas en husar Sven Granell i Malmö och dennes son Bengt S:son Granell; har du något mer om denne Sven?  
 
Sedan skall tilläggas att Nils född 1850 21/3 i Västra Karup också dör där 16/4 och blir begravd den 20:e.

82
Björk / Björk
« skrivet: 2012-10-03, 10:53 »
En smärre komplettering till Anders Bergs inlägg 30/9. En sak som stärker hypotesen om att den sydsvenska resandesläkten Björk utgör en förgreningen av den skånska borgerliga släkten Lundblad, är deras gemensamma släktdrag - det eldigt röda håret. För som både Allan Etzler sagesman förtäljer och hrr Fernström och Berg visar i sina respektive inlägg, är detta ett synnerligen utmärkande drag hos resandesläkten. Av de artiklar som sedan står att läsa i Svenskt biografiskt lexikon-databasen framgår att så även är fallet hos den borgerliga släkten.
 
Professorn Johan Lundblad (1753-1820) vid Lunds universitet, som då blir gammelfarfar åt Anders Olsson Björk, beskrivs följande:  
 
L[undblad] var liten till växten och rundlagd och bar sitt röda hår långt.
 
Adelsmannen och ämbetsmannen Johan Fredrik af Lundblad (1791-1851), som blir farfars bror åt Anders Olsson Björk, omnämns hastigt följande:  
 
L.[undblad]s äldre kollega i kanslistyrelsen förste expeditionssekreteraren Gustaf Adolf Malm har efterlämnat intressanta anteckningar om honom (Ericsbergsarkivets autografsaml). Där uppges, att hans tid upptogs förnämligast vid spelbordet, med nöjen och handelsaffärer, och att han på spel förtjänte så mycket att han icke allenast själv kunde leva på stor fot utan ock hjälpa en bror. Att L[undblad] 1830 blev riddare av Nordstjärneorden anses vara en belöning för att han hjälpt utrikesstatsministern Gustaf af Wetterstedt med försäljning i Tyskland av tillverkningar från dennes bruk Finspång. L[undblad] skall ha underhandlat med överpostdirektören W Carpelan om att få köpa överpostdirektörsämbetet för 30 000 rdr bko [rikdaler bancho], men Karl XIV Johan, som omöjligen kunde tåla hans hala och rödhåriga gemena fysionomi, kunde ej förmå sig att så högt uppsätta L[undblad].

83
Björk / Björk
« skrivet: 2012-10-02, 22:14 »
Rättelse till mitt tidigare inlägg från 30/9: släkten Lindqvist binamn är Sexpundinga[rna] och inget annat.

84
Björk / Björk
« skrivet: 2012-10-01, 14:32 »
Av vad som framgår av de danska kyrkoböckerna utlagda på http://www.sa.dk/ao/ och familysearch framgår följande av intresse:
 
Johannes Olsen Melin födt 29 Marti 1824 i Qvidinge gifter sig 1850 21/7 i Tøstrups socken, Randers härad, Jylland, Danmark med pigan Marie Nielsdatter. Därstädes får de även barna Kirstine född 1850 13/9, Ole född 1852 29/12, Elind född 1855 22/8, Niels född 1858 7/3, Jens Peter född 1863 8/3, Sören född 1865 13/3. Av dessa barn gifter sig åtminstone ungkarlen Ole Johannesen Melin 1877 7/3 i Køeds socken med en Marie Katrine Sørensen och Eline Johannesdatter Melin 1882 22/8 i Køeds socken med en ungkarl Aneldo Kristinus Hygum.  
 

 
Vilket år sedan Johannes och hustrun avlider är för mig obekant och står det inte nattman i födelsenotisen då dottern Johanna Bothilda födds är detta en felläsning från min sida.

85
Björk / Björk
« skrivet: 2012-09-30, 16:39 »
Intressanta uppgifter som framkommer här. Fyller på lite med uppgifter och kredit till Magnus F. som ursprungligen fick in mig på detta spår då de s.k. Röe-Björkana tangerar både Daggafôlket (Åkerman), Låmperögga (Lundberg) och Sjöpundinga (Lindqvist).  
 
Om Ola Jönsson Lundblads moder pigan Kjersti Eskilsdotter är gift med en Jöns Påhlsson i Kvidinge vet jag inte men 1823 2/10 blir hon gift med en lumpsamlare och tiggare Ola Jönsson född 1801 11/1 i Kvidinge (i fb), som ursprungligen var son till en kronotorpare Jöns Jonsson i Kvidinge men som framlider då sonen är ung. Sonen växer sedan upp på Kvidinge fattigstuga och antecknas då som krymling. Han börjar sedan gå runt i socknen och tigga och blir sedan lumpsamlare vid det berömda Klippans pappersbruk. Och om ovanstående uppgifter är sanna där Ola Jönsson Lundblad uppger om sin fader vara ryttmästaren Lundblad, faller min egen tes att han född 1813 skulle kunna vara en 'väldigt' tidigt son till Ola Jönsson född 1801 och Kjersti Olsdotter född 1793. Notera dock att denne Ola Jönsson i sin ungdom i Kvidinge hfl blir uppgiven som född 1796 - sin äldre broders födelsedatum!  
 
Ola Lundblads moder Kjersti får även med den ovannämnda lumpsamlaren Ola Jönsson en son Johannes född 1824 29/3 i Kvidinge, som i vuxen ålder tar sig namnet Olsson Melin (troligen ett soldatnamn) och blir kringvandrade bleckslagare och nattman och sedan 1850 utvandrar till Danmark.
 
Slutligen anbelangande Anders O:son Björks uppgivna moder pigan Petronella Bengtsdotter så kan konstateras att i Kvidinge kyrkoarkivalier så är namnen Petronella och Bengtsdotter vanligt förekommande bland ortsbefolkningen. Således kan det misstänkas att hon är från nejden.

86
Släktnamnet Rosenqvist figurerar bland västsvenska och värmländska resandesläkter men man måste släktforska för att kunna fastställa om ens familj/förfäder är/var av resandefolk. (Enkelt definierat kan vi här säga att resandesläkter är sådana släkter som på 1700-1800-talen förde ett kringflackande leverne och inbördes talade ett eget språk kallat rommani. Somliga hävdar att de härstammar från Indien och zigenarna, andra att de är ättlingar av Karl XII:s tartarkrigare. I de fall släktforskningen kunnat fastställa resandesläkters ursprung handlar det oftast om vanliga svenska (odal)bönder och knektar som t.ex. blivit fattiga och hemlösa och börjat vandra vägen fram.)  Förslagsvis går du först till dina mor- och farföräldrar eller andra äldre släktingar och helt sonika frågar ut dem vad det vet om släkten. På ditt lokala bibliotek bör det sedan finns släktforskardatorer där du kan läsa i kyrkoböckerna för att spåra dina förfäder. Personalen eller andra släktforskare vid datorerna kan säkert hjälpa dig att komma igång (annars finns Anbytarforum!). Om du är helt obekant med släktforskning - genealogisk forskning - finns det handböcker i hur man börjar att släktforska och även dessa bör finnas på ditt lokala bibliotek. Kom ihåg att det finns många släkter Rosenqvist och alla är inte av resandefolket.

87
Historia / Soldater under 1900-talet
« skrivet: 2012-07-06, 20:20 »
Då jag släktforskat på 1900-talet på några halländsk-skånska resandesläkter, även om 70 års regeln försvårar en del, förefaller det i mina ögon som männen i viss mån fortsatt är engagerade inom krigsmakten, såsom fallet är under 17- och 1800-talen. Visserligen införs allmän värnplikt i början av seklet och de bägge världskrigen samt kalla kriget leder till att många ligger inkallade, men i min forskning har jag stött på sådana som är stamanställda och även fullföljt officers-/militär utbildning.  Är detta ett fenomen någon annan noterat ? Kan det röra sig om släkttradioner eller är det en direkt konsekvens av att de resandes socioekonomiska sammansättning förändras under 1900-talet (d.v.s. de assimileras) ?

88
Resande - Resandefolket / Resande - Resandefolket
« skrivet: 2012-02-28, 18:18 »
Orten Torup utgör i sällskap med en andra orter såsom Fjärås och Slöinge viktiga knutpunkter för vägfarande. Studerar man kyrkoböckerna under en längre tidsrymd finner man många roliga fynd i sådana socknar.

89
Resande - Resandefolket / Resande - Resandefolket
« skrivet: 2012-02-23, 15:28 »
I äldre tider, under 1600- och 1700-talen var de resande vanligen yrkesverksamma som handelsmän och marknadsförsäljare, och såsom genantborgare betalade de sin skatt i städerna, där de även enligt lag var tvungna att äga en mindre fastighet eller tomt för att få svära borgareden. Likt knallarna i Borås och Ulricehamn, kunde även de mer besuttna äga en mindre gård någon mil utanför städerna.
 
Varför just Halland är resandetätt kan då sägas bero på Hallands gynnsamma geografiska läge för handelskommers; hamnstäderna Varberg, Falkenberg, Halmstad och Laholm ger tillgång för import av försäljningsvaror från Danmark och övriga Europa, åarna Viskan, Ätran, Nissan och Lagans (Vi ska Äta, Ni ska Laga) respektive dalgångar ger goda färdvägar inåt landet för avyttring samt närheten till Skåne i söder och Norge i norr, som är stora befolkningscentra med kundpotential: köra på Norge (Norrvägen) är ett gammal handelsbegrepp.

90
Tillfällighetsfynd av resande / Tillfällighetsfynd av resande
« skrivet: 2014-11-13, 18:47 »
HT kan nog vara Hallands Tidning. Om kyrkoherde Gustav Flodén (1847-1915) kan följande bifogas (Vestkusten den 11/4 1912, sida 2) och han verkar inte ha varit skygg för att säga sin mening:
 

 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2014-11-13 18:48)

91
Tillfällighetsfynd av resande / Tillfällighetsfynd av resande
« skrivet: 2014-11-13, 17:52 »
Är något ytterligare känt om En bön från vandringsfolket (Östgötaposten den 3/1 1896, sida 2) och Vandringsfolkets bön (Norra Skåne den 4/1 1896, sida 2)? Vilka var personerna bakom uppropet?
 

92
Tillfällighetsfynd av resande / Tillfällighetsfynd av resande
« skrivet: 2012-03-28, 14:43 »
I Lunds if finns efter Wandringsfolcket Kirstin Eskilsdr ett prästbetyg daterat till 1741 12/1 bevarat samt efter soldaten vid Kongliga Hamiltons Regemente Olof Sandahl 1758 12/8 [GID: 1301.148.25800 resp. 1301.115.37100].

93
Allmänt / Resandes förnamn
« skrivet: 2014-02-09, 23:14 »
Fel ställe på att ställa frågan på. Denna forumstråd bör ligga under rubriken historia eller metoder.  
 
Den uppfattning jag bildat mig, är att namnskicket under 1800-talet i mån och mycket följer de allmänna strömningar som då råder. Fornnordiska förnamn är i synnerhet på modet. De förnamn som dock används är väl något 'finare' och ovanligare än det gängse skicket. Namn som för tankarna till de högre samhällsklasserna. Detta har nog sin förklaring i att många av dem faktiskt är så kallade borgare (de fyra stånden - adel, präster, borgare, bönder.), åtminstone under 1700-talet.

94
Allmänt / Angivelse i födelsebok - "tattare" - 1900-tal
« skrivet: 2013-05-13, 22:45 »
Inte fb, däremot har jag i halländska församlingsböcker från den tiden sett att de skriver yrkestitel i ena kolumnen sedan tattare i den andra.
 
//CJ

95
01) Latinska ord A - V / Senior / Junior
« skrivet: 2012-03-19, 23:02 »
1700-talet: fb säger inget men i mtl förekommer person X Y Senior. I samma mtl förekommer även X Y Junior. Kan man helt säkert då våga säga att det rör sig om fader och son eller farbroder och brorson? Eller hur såg bruket av Senior och Junior ut i äldre tider?
 
CJ

96
Ännu bättre, konsultera SAOB!
 
BÅGNA bå³gna², i mellersta o. norra Sv. stundom boŋ³naa²; äfv. BUGNA bω³gna², i mellersta norra Sv. stundom buŋ³na² v. -ade. vbalsbst. ANDE; jfr BÅGNA sbst. (se nedan under afledn).). bågna (bogna) SvOrds. A 3 b (1604) osv. bugna STIERNHIELM Herc, 506 (1648, 1668), ÖSTERGREN (1917). bögna GCEDERHIELM Vitt. 501 (c. 1690))  
[fsv. bugna motsv. d, bugne, isl. bogna; inkoativbildning till BÖJA; fr BÅGEN]
[BÅGNA I]
I) intr.  
[BÅGNA I.1]
1) (numera i sht i högre stil) blifva krokig, krökas, i sht på grund af svaghet l. under inflytande af stor tyngd, stort tryck o. d.; böja sig, svikta, gifva efter, gifva sig. Stolparna bugna. STIERNHIELM Herc. 506 (1648, 1668) Tre Åsar måste vara i Ryan, hvarpå Säden ligger,.. på det icke Stängerne må bugna. SALANDER Gårdsf. 115 (1727). Hans stripiga skägg börjar gråna och ryggen har bugnat. GHT 1898, nr 4 s. 2. Stormen hven allt skarpare, och trädtopparna bågnade som om de varit på väg att flyga bort med yrvädersmolnen, ZILLIACUS Aho Panu 284 (1898). - särsk.

97
I min hemtraker i Västergötland sägs bogna, båjna eller bôrna om trä som sväller.

98
Äldre ord L - Ö / Skattpenning
« skrivet: 2012-08-22, 13:37 »
I Laholms borgarröstlängd från 1750-talet i kolumnen Skattpenning anges för en borgare 2 1/2. Samma siffror anges i kolumnen Ekman. Vad betyder detta? Pengar? Hur mycket i så fall?
 

99
10) Namnbyte / Förlust av släktnamn
« skrivet: 2013-09-20, 15:21 »
Carl-Fredrik Hanzon och Anders Pemer skriver här ovan 30/5 2002 att människor ofta var medvetna om sina äldre släktnamn (inte sonnamn!) även om de var bortlagda. Hur vanligt var detta fenomen? Finns det fler exempel på sådant?

100
10) Namnbyte / Byte av efternamn. Darddou
« skrivet: 2012-07-12, 23:24 »
Hej Cecilia!
 
Sveriges Dödbok är egentligen en sammanställning av alla dödböckerna som tidigare fanns ute i församlingarna och är sålunda en andrahandskälla. För att vara 100 % säker skall man alltid själv kolla dödboken. Då hans dödsår 1922 är såpass långt fram i tiden är inte alltid dessa kyrkböcker finns utlagde på nätet (Arkiv Digital, Genline). Som tur är dock finns Västanfors dödbok t.o.m. år 1922 tillgänglig på Arkiv Digital. Där framgår att din släkting enbart heter Per August Larsson och inget annat. De uppgifter som förekommer i Sveriges Dödbok är sålunda felaktigt avskrivna ur originalhandlingarna. Vill du se själv se hans dödsnotis se [Västanfors F:9 (1895-1922) Bild 2400 / sid 233]. Har du inget eget abonnemang för Arkiv Digital har säkert ditt lokala bibliotek detta.  
 
Förr i tiden var ordet tattare ett ord som i allmänhet användes om folk som förde ett kringresande vandel eller arbetade med lågt värderade arbeten. Sedan fanns det s.k. resandefolket eller vandringsfolket. Om du är ättling av svensk lösdrivarfolk eller resandefolk kan du bara komma till fram om du fortsätter din släktforskning. Och att forska på människor och släkter som gått under beteckningen tattare är omständligt och tidskrävande men otroligt roligt och spännande, man vet aldrig vad man hamnar på i slutändan!
 
Lycka till med din forskning!
   
CJ
 
Edit: Camilla hann före xD  
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2012-07-12 23:25)

101
Övrigt om förnamn / Tilltalsnamn
« skrivet: 2012-05-17, 18:51 »
Liknade det Mats Persson beskriver här ovan, kunde även höga herrar få ett tillägg till förnamnet, som t.ex. Birger jarl var ju Sveriges jarl (~statsminster) medan Norges kung Harald Hårdråde gjorde sig känd för sina härjningar.

102
Övrigt om förnamn / Tilltalsnamn
« skrivet: 2012-05-17, 18:16 »
Jämför även det skick bl.a. som används vid en av Swea Rikes höga herrar - Birger jarl (eg. Birger Magusson).

103
Den allmänna värnplikten kom inte förrän 1901, innan dess var det den s.k. beväringen som gällde. Frånv. = frånvarande, frik. = frikänd. Antagligen var din morfar under maj och juni månader 1897 frånvarade vid samling av något skäl och i juni beslöt militären att helt enkelt frikänna honom från beväringsplikt, d.v.s. han behövde inte göra militärtjänst.  
 
Mvh Carl Johan

104
Skrev tidigare idag ett e-postbrev till ovan K.A. Lindström rörande värnpliktsnummer l. inskrivningsnummer. Men då säkert många fler släktforskare kan ha spörsmål anbelangade värnpliktigas inskrivningsnummer, bifogar jag nedstånende länk där mycket matnyttig info. finns att hämta:
 
http://www.algonet.se/~hogman/soldatforskning.htm#Inskrivningsnummer

105
Allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2013
« skrivet: 2012-07-14, 22:38 »
God afton  
Du finner läsvärd info under Anbytarforum » Hur gör jag? (Metodfrågor) » 16 - Militaria. Annars är det Krigsarkivet i Stockholm som gäller.

106
Allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2013
« skrivet: 2012-07-13, 23:33 »
Nja, med betyg eller approberas (godkännes) som förekommer i äldre generalmönsterullor, avses egentligen om soldaten skött sina militära åtaganden. Vill man skapa sig en bild av en person som levat under 1900-talet, är det intervjuer med di gamle som gäller. För släktforskaren är då en diktafon mer värdefull än församlingsböckerna.

107
Allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 18 februari, 2013
« skrivet: 2012-07-13, 23:00 »
I de s.k. stam- och rullkorten som under 1900-talet förs över alla soldater finner man huvudsakligen information om soldatens trupp- och kompanitilldelning, personens längd, civil titel och noteringar om eventuellt begångna brott. Inte mycket matnyttigt att hurra för d.v.s.  
 
CJ

108
Tack så mycket!

109
Vilken skånsk GMR c:a 1770 ska man kolla för Öfverste Lieutnant Baron Cederströms Compagnie? Det lär vara vid ett värvat infanteriregemente.

110
05) Brev m. m. - 1800-talet / Resepass
« skrivet: 2012-05-31, 13:40 »
Vänster spalt är ursprungsort, höger är utflyttningsort samt att detta gäller inkommna passhandlingar i Halland. Texten ser dock inte ut att vara något ortsnamn - ett Somekin???.

111
05) Brev m. m. - 1800-talet / Resepass
« skrivet: 2012-05-29, 18:06 »
Ingen som kan tyda vad det står ?

112
05) Brev m. m. - 1800-talet / Resepass
« skrivet: 2012-05-24, 08:55 »
Bifogar större version:

113
05) Brev m. m. - 1800-talet / Resepass
« skrivet: 2012-05-24, 08:51 »
Strömgren låter väl helt O.K. då det är hustruns efternamn i andra källor.  
 
Vad står emellan Skåne och Gotheborg till höger ?
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2012-05-24 08:52)

114
05) Brev m. m. - 1800-talet / Resepass
« skrivet: 2012-05-23, 21:48 »
Kristiantad kan det nog vara. Tackar Mats! Vill någon vara vänlig att tyda resten?

115
05) Brev m. m. - 1800-talet / Resepass
« skrivet: 2012-05-23, 15:16 »
Vad står till höger resp. vänster under Carlscrona och Skåne? Vad står efter hustru?
 

116
Ervalla / Ervalla C:1 sid 118
« skrivet: 2011-09-24, 17:54 »
Haha trodde det stod Varberg men det stod Wästergöthland.  
Tack så mycket.
 
Vänligen
Carl Johan

117
Ervalla / Ervalla C:1 sid 118
« skrivet: 2011-09-24, 15:42 »
Begravingen 1754 d. 4 augusti är lite svårtydd; det första kan jag läsa men efter född åhr 1678, i ??? är det lite svårt. Var är personen född?

118
Hjälstad / Hjälstad C:4 VB 1764
« skrivet: 2012-03-19, 22:49 »
Gör ett första försök, någon kan säkert fylla i:
 
Vigseldatum: 1759 6/12.  
Brudpar: Jonas & Stina
Föräldrar (Jonas): Anders Efternamn? & Christina??
Föräldrar (Stina): Olof Andersson & Britta
Titel (Jonas): Dräng på Nowgård?
Titel (Stina): Piga ... ??
Ålder Jonas: 27   
Ålder Stina: 23

119
Ek / Ek C:2 (1747-1804) Bild 26 / sid 44
« skrivet: 2012-09-10, 21:18 »
Och jag som trodde det var ett regementsnamn.  
 
Tack åter Irene!

120
Ek / Ek C:2 (1747-1804) Bild 26 / sid 44
« skrivet: 2012-09-07, 21:10 »
Ingen som vill göra ett försökt att tyda hans dödsnotis i Ek C:2 Bild 81/sid 154 ?

121
Ek / Ek C:2 (1747-1804) Bild 26 / sid 44
« skrivet: 2012-09-01, 22:13 »
Dett var inte känt av mig, tack även du Irene!  
 
I db står Anders Ki[n]berg afskedad garnizonssodlat wid ???. Var då någonstans? Är det stora Stora Rud/Styrrud som avses?

122
Ek / Ek C:2 (1747-1804) Bild 26 / sid 44
« skrivet: 2012-08-25, 13:05 »
Tack så mycket Mats, duger utmärkt!

123
Ek / Ek C:2 (1747-1804) Bild 26 / sid 44
« skrivet: 2012-08-25, 03:41 »
Jonas född 1774 5/11 i Ek socken, fader Anders Kindberg. Kan någon vänligen tyda dopnotisen i sin helhet? Gärna bokstavligt!

124
03) Osorterat / Vad är födelseorten
« skrivet: 2012-03-10, 16:16 »
Tack Irene för denna lektion i skrivstil.
 
Mvh
Carl Johan

125
03) Osorterat / Vad är födelseorten
« skrivet: 2012-03-09, 22:29 »
Hej Bo! Funderar själv på om det kan vara Sexdrega eller rentav Tvärred som det står det. Har tidigare sett detta inlägg då jag själv gjort inlägg i den tråden. Vågar någon skrivstilskunnig svara på vad det egentligen står där?  
 
Mvh Carl johan

126
03) Osorterat / Vad är födelseorten
« skrivet: 2012-03-08, 13:52 »
Svenljunga AI:4 (1830-1839) Bild 211 / sid 203, längst ned på vänster sida.

127
03) Osorterat / Vad är födelseorten
« skrivet: 2012-03-07, 11:28 »
Rosengren [född] 04 ?/7 (oläslig födelseort?). Vad står längst till höger?
 



128
03) Osorterat / Vad är dödsorsaken?
« skrivet: 2012-02-11, 23:45 »
Man tackar!
 
Mvh Carl Johan

129
03) Osorterat / Vad är dödsorsaken?
« skrivet: 2012-02-11, 22:11 »
Kan någon vara vänlig att tyda denna notis i sin helhet ?  
 

130
Ingen som kan hjälpa mig?

131
Hej Roger!
 
Det är inte den övre texten jag behöver hjälp med utan den nedre där alla ägodelar och skulder listas. Du kan möjligen inte göra en ordagrann översättning av den texten ?  
 
Mvh Carl Johan

132
Kan någon hjälpa mig att tyda en bouppteckning Konga häradsrätt FII:9 (1793-1794) Bild 501 / sid 995 efter en Nils Månsson? Den övre texten är någorlunda läsbar (behöver ej tydas) men det är den nedre texten med de saker och skulder etc. han efterlämnar sig som är mer svårläst. Vad står det exakt där?  
 
Vänlig hälsning
Carl Johan

133
Tranås / Tranås C:2
« skrivet: 2012-05-18, 19:43 »
Tack så mycket Markus.  
Jag får forsätta mitt övande tills jag läser så bra.  
 
CJ

134
Tranås / Tranås C:2
« skrivet: 2012-05-17, 23:32 »
Jag skulle vilja ha hjälp med att tyda följande notiser i Tranås kyrkobok, som jag finner vara mycket illa skriven och svårläst. Har säkert missat hälften av de notiser jag behöver ha med detta får duga!
 
Den 14 maj står något om Erik Asmu[ndsson Borg]ström. Längst ned.
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 5 / sid 1
 
Står också om Erik Borgström här.  
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 7 / sid 5
 
Erik Borgström igen. Vänster sida, högra spalten, näst längst ned.
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 8 / sid 7
 
Jungfrun Gu(stava?) Greta Borgström. Vänster sida, högra spalten, i mitten.  
Sedan står något bläckskrivet med namnet Borgström på höger sida, höger spalt.
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 11 / sid 13
 
Jungfru Christina Berg- l. Borgström. Vänster sida, högra spalten, i mitten.
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 16 / sid 23
 
Jungfru Christina Borgström. Vänster sida, högra spalten, i mitten.
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 21 / sid 33
 
Brigitta Maria Borgström. Vänster sida, högra spalten.
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 35 / sid 61
 
Christian Borgström. Vänster sida, högra spalten.
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 40 / sid 71
 
Erik Borgström. Höger sida, höger spalt, längst ned.
Tranås C:2 (1718-1751) Bild 46 / sid 83

135
Skabersjö / Skabersjö AI:2 (1787-1804) Bild 66
« skrivet: 2013-12-12, 17:44 »
Skabersjö AI:2 (1787-1804) Bild 66
 
På vänster sida under rubriken Betjenter återfinns kusken Lundberg. Vad är det för kråkfötter prästen skrivit uti marginalen rörande honom?

136
Nosaby / Nosaby C:4 sid 289
« skrivet: 2011-10-01, 00:33 »
Tack för det snabba svaret Eva!
 
Vänligen,
Carl Johan

137
Nosaby / Nosaby C:4 sid 289
« skrivet: 2011-10-01, 00:08 »
Dödsnotis nr 16, 1778-07-28 på vänster sida. Vad är det Petter tituleras och vad dör han av?

138
Tack för det Anders!
 
Mvh Carl Johan

139
Flickebarnet Christina döps 1788 23/9. Vad tituleras dopvittnet Anders Lundberg (d.v.s. det som står efter Malmgren på raden ovan) ? Jag får det det tämliga oläsliga ordet till att bli Sunnt l. Furint. Avses möjligen furir?

140
Tack Maud!
 
Mvh Carl Johan

141
Under anmärkningar för nr 69 And. Lundborg står något som är överstruket, saknas ???. Vad står det?

142
Lunds stadsförsamling / Lunds domkyrkoförsamling CI:3 s. 505
« skrivet: 2013-01-17, 11:15 »
Tack Markus!

143
Lunds stadsförsamling / Lunds domkyrkoförsamling CI:3 s. 505
« skrivet: 2013-01-15, 17:44 »
Den andra dopnotisen då Pehr(Petrus?) föds, vill någon vara vänlig att tyda den i sin helhet?

144
Hököpinge / Hököpinge prästbetyg GID: 1270.3.37800
« skrivet: 2012-03-30, 12:15 »
Tack så mycket Eva. Dommålet är känt för mig men inte noteringen i Fosie kyrkobok, den tackar jag även för.  
 
Vänligen
CJ Ljungquist

145
Hököpinge / Hököpinge prästbetyg GID: 1270.3.37800
« skrivet: 2012-03-29, 13:47 »
Vill någon vara vänlig att fylla i och rätta? Gärna bokstavligt!  
 
?? Anders Berger flyttar nu/
till Hököpinge med intyg om god/
frägd någilunda Christdoms Kun/
skap samt bänk?? af nådanefter - pa/
??? intyg ??? 2. samt/
????????????????????/
??????????????,och har haft/
koppor, samt är född i Lyngby Socken/
attest af Björesfräg?? d. 13 Normö??: 180[9?]/
Sveni Nilsson/
????
Gos[sen] Truls Pålsson på N: 31 ???

146
Genarp / Genarp HII:1 (1775-1798)
« skrivet: 2012-05-23, 14:50 »
Tack för de sidhänvisningarna!

147
Genarp / Genarp HII:1 (1775-1798)
« skrivet: 2012-05-22, 20:56 »
Tack så mycket Markus, förefaller även som hon kan läsa bättre än mig.  
 
Sedan undrar jag om du genom din klockareforskning vet något närmare om denne komminister Ambrosius Westring och hans släkt/kontaktkrets? Nämns han i herdaminnet? Vet du möjligen även vem som var komminister i Östra Ljungby vid denna tid (~1775)?
 
Vänliga hälsningar
CJ

148
Genarp / Genarp HII:1 (1775-1798)
« skrivet: 2012-05-21, 23:08 »
Vill någon vara vänlig att fylla i samt rätta eventuella fel? Gärna bokstavligt.
 
Prästbetyg GID: 1226.23.62600
 
Oförlofvade Pigan [A]nnica/
Andersdotter, 18 åhr gammal,???/
man? från Norra [Åsbo] Härad och Östra Lÿngby/
sock[e]n, hvar tjent ??? för mig Ett åhr?/
???, flÿttar nu till Heckeberga ???/
Gård ??????????, ut? son försvarligen/
????????????????????????????????/
d.[en] nattvarden ????????????????/
Hellestad d.[en] 1. October: 1777 %/
Ambrosius Uestrin/
Comminsiter ???/

149
Genarp / Genarp CI:3 (1751-1791) sid 154
« skrivet: 2011-12-14, 20:05 »
Tack Anders för den renskrivningen och du menar nog Pe(te)r Lundberg.

150
Genarp / Genarp CI:3 (1751-1791) sid 154
« skrivet: 2011-12-14, 16:29 »
Ingen?

151
Genarp / Genarp CI:3 (1751-1791) sid 154
« skrivet: 2011-12-12, 15:40 »
1769 2/7 födds Samuel. Jag kan tyda det huvudsakliga i födelsenotisen men på några av orden fallerar det. Vill någon vara vänlig att tyda födelsenotisen i sin helhet?

152
Genarp / Genarp CI:3 (1751-1791) Bild 196 / sid 194
« skrivet: 2011-07-16, 19:53 »
Tack så mycket igen Carina.  
 
Mvh Carl Johan

153
Genarp / Genarp CI:3 (1751-1791) Bild 196 / sid 194
« skrivet: 2011-07-14, 21:13 »
Tack så mycket Carina . Du skulle inte kunna tyda födelsenotisen också?  
 
Mvh Carl Johan

154
Genarp / Genarp CI:3 (1751-1791) Bild 196 / sid 194
« skrivet: 2011-07-14, 20:00 »
Kan någon vara vänlig att tyda detta i sin helhet? Vad är Petter Lundbergs titel här? Det står också något under namnet Andreas.
Källa: Lyngby C:2 (1768-1805) Bild 57 / sid 10 (födelse 1789-10-17)  

155
Genarp / Genarp CI:3 (1751-1791) Bild 196 / sid 194
« skrivet: 2011-07-14, 19:47 »
Vilken titel står framför Petter Lundberg och det står Jungfr? framför hans hustru Elsa Catharina Borgström?  
Källa: AD Genarp C:3 (1751-1791) Bild 196 / sid 194 (vigsel 1777-12-5)

156
Genarp / Genarp AI:3 (1802-1809 sid 38
« skrivet: 2012-03-23, 23:14 »
Sällar mig till att det är tämmeligen som avses.  Jag misstolkade t:et som en fyra; det står tämm[eligen]. Jfr även rad 2!

157
Genarp / Genarp AI:3 (1802-1809 sid 38
« skrivet: 2012-03-21, 11:25 »
Denne skolmästare återfinns inte i hfl under Scholehus, bara en Lars Larsson utan titel med enf.[aldig] kunskap. En genomgång av hfl efter denne herre kan kanske ge något.
Tack!
 
CJ

158
Genarp / Genarp AI:3 (1802-1809 sid 38
« skrivet: 2012-03-20, 11:51 »
En gammal avskrift som vid närmare kontroll möjligen förtäljer något. Tolkar jag detta rätt och vill någon vara vänlig att fylla i där det fattas?
 
(Oläslig titel på aktuell tomt)
63_____fattighjon-67_Lundbergs änka/Sissela Persdotter/4år???___något_???_fattighjon !_scholmäst.

159
Brandstad / Brandstad CI:1 (1689-1748) Bild 121 / sid 116
« skrivet: 2012-03-04, 11:55 »
Tack Eva!

160
Brandstad / Brandstad CI:1 (1689-1748) Bild 121 / sid 116
« skrivet: 2012-03-04, 02:10 »
Anno 1726/D. 1. Junÿ Copulerades ??? (oläslig titel)/från Cimrisham Suen Lundberg/ok Pigan Nilla Isacks dott:.
 
Vad tituleras karln egentligen? Trädgårdsmästare?

161
03) Äldre osorterade inlägg / Vad är titeln?
« skrivet: 2012-02-16, 17:36 »
Tack Elisabeth och Anders!
 
Mvh Carl Johan

162
03) Äldre osorterade inlägg / Vad är titeln?
« skrivet: 2012-02-16, 01:38 »
Vilka två eller tre ord står här på den övre raden? Falborne mäster Comp? (sen kommer hans och fruns efternamn på nästa rad)
 

163
03) Äldre osorterade inlägg / GID: 1303.24.93600
« skrivet: 2012-02-18, 15:02 »
Okej, detta var väldigt oväntat. Så det är två Petter Lundberg på Häckeberga, en född -43 och en -62. Blir lite att grunna på här...
 
Tusen tack för äversättningen och utdraget ur dina anteckningar Markus  
 
Vänligen
Carl Johan

164
03) Äldre osorterade inlägg / GID: 1303.24.93600
« skrivet: 2012-02-18, 14:06 »
Har skickat ett litet mail nu.
 
Mvh Carl Johan

165
03) Äldre osorterade inlägg / GID: 1303.24.93600
« skrivet: 2012-02-18, 12:59 »
Skulle någon vilja vara vänlig att tyda detta prästbetyg i sin helhet här eller via e-post? Jag har nämligen en beklämande känsla att jag själv tolkat det käpprätt åt skogen.

166
Oxie häradsrätt / Oxie hd 1811 18/4
« skrivet: 2012-05-14, 03:06 »
Kort om vad hittills är känt:  
Agenta Petronella Lundberg född 1762 14/12 i Brandstad och dotter till trumpetaren Nils Johan Lundberg och hustrun Christina Schånberg samt i död 1831 9/2 i Malmö gar.för. Sedan lever hon på okänd ort tills hon dyker upp i Malmö, där hon 1794 2/2 vigs med den värvade soldaten vid Änkedrottningens regemente, sedermera murargesäll, Lars Malmgren (-stedt en felskrivning) död 1826 20/2 [63 år: född ~ 1763]. Våren 1811 sover husaren Berger över hos Agneta, dock hon upptäcker hans stöldgods (en blårandig tröja om jag läser rätt) och anmäler honom till fjärdingsmannen. Inget nämns om någon släktrelation dem emellan, enda är just att Bergers civila namn är Lundberg. I domboksmålet nämns även en tunnbindare Malmgren med hustru, deras roll är dock en aning svårtydd (etriga kråkefötter). Det skall noteras att då Bergers släkting Annika Lundbergs barn döps i Malmö gar.för.(se Anders Bergs inlägg 2011 7/12) står en Hans Malmgren som dopvittne, om denne nu kan vara befryndad med Lars Malmgren.
   
Agnetas farfar och farmor är trumpetaren i Brandstad Petter Lundberg och denne hustru Beata Elisabet Skytte, som står att läsa om under Yrken/Trumpetare (se Niklas Hertzmans inlägg 2007 8/3). Enligt diverse spridda inlägg under Smålands socknar (bl.a. Alseda år 2009) är denne av en småländsk trumpetarsläkt. Förutom detta domboksmål och att trumpetaren Petter Lundberg har en son smeden Adam Gabriel Lundberg som 1811 bosätter sig i Lyngby socken (M), finner jag inget annat som tyder på att denna trumpetarsläkt kan vara släkt med Lundbergarna verksamma på Häckeberga gård i Genarp (M). Skall man tolka det som att resandesläktens stamfader Anders Lundberg (1789-1832) inte är släkt med Agneta Petronella Lundberg (1762-1831), trots att han sover över hos henne? Eller är de faktiskt släkt?

167
Oxie häradsrätt / Oxie hd 1811 18/4
« skrivet: 2012-04-30, 22:26 »
Tummen upp för den texttolkningen.

168
Oxie häradsrätt / Oxie hd 1811 18/4
« skrivet: 2012-04-28, 03:34 »
Skall man tro en släktutredning från Familysearch berör följande dödsnotis ovanstående Agneta Lundbergs släktkrets. Vill någon vara vänlig att tyda den i sin helhet?  
 
(Källa: Brandstad CI:2 s.63., vänster blad nr 12)

169
Oxie häradsrätt / Oxie hd 1811 18/4
« skrivet: 2012-04-26, 00:29 »
Det kan nog vara Malmö som avses men dommålet berör husaren och landstrykaren Andreas Lundberg-Berger, som jag nämner under socknar Genarp och resandesläkter Lundberg. Men tack för texttydningen. Får gå vidare med den Agneta P. L. du nämner och se om det ger något.
 
Vänlig hälsning
Carl Johan

170
Oxie häradsrätt / Oxie hd 1811 18/4
« skrivet: 2012-04-25, 23:57 »
God Odens dags afton!
 
Jag önskar få hjälp med följande utdrag ur Oxie dombok. Vilket kan socken- eller ortsnamnet vara som avses i jamte hustru Agneta Lundberg gård i stora ???/boruda, ?  Önskas fler bilder säg till.
 


 
 
Vänligen
Carl Johan Ljungquist

171
Häggenås / Häggenås C:2 s. 357
« skrivet: 2011-08-19, 14:11 »
Tack!

172
Häggenås / Häggenås C:2 s. 357
« skrivet: 2011-08-18, 17:42 »
I vänstra hörnet under Wigde den 12 oktober står att läsa ...dragon af ??? Compagniet Gustaf Löfbom.... Vilket kompani tjänstgjorde min mf mf ff f vid?
 
Exakt hänvisning: AD Häggenås  C:2 (1741-1799) Bild 1830 / sid 357

173
Stråvalla / Stråvalla C:2, s. 152
« skrivet: 2011-09-08, 21:38 »
Tackar Göran för insatsen; är lite svårt ibland att tyda stilarna då man själv är nybörjare  
 
Mvh Carl Johan

174
Stråvalla / Stråvalla C:2, s. 152
« skrivet: 2011-09-07, 16:23 »
Flickebarnet Anna Christina f. 1845-10-18. Vad står under Hemvist och vad står emellen faderns och moderns namn (d.v.s. moderns titel)? Tacksam för hjälp!
 
Mvh Carl Johan

175
Slöinge / Slöinge Födelsebok
« skrivet: 2011-09-03, 23:01 »
Tack Göran!
 
Mvh Carl Johan

176
Slöinge / Slöinge Födelsebok
« skrivet: 2011-09-03, 21:13 »
Vad tituleras fadern till gossebarnet Fredrik fött 1778-05-24 ?  
 
Källa: AD Slöinge C:3 (1776-1827) Bild 13 / sid 19

177
Alfshög / Alfshög C:2, sid 357
« skrivet: 2011-09-09, 17:14 »
Tack så mycket!

178
Alfshög / Alfshög C:2, sid 357
« skrivet: 2011-09-08, 22:00 »
Första vigesnotisen för år 1774-02-06; Handelsman ifrån Borås H:[err] Anders Kindberg med ?? ?? ?? Johan- Moberg i ?. Vad står sedan ?
 
Vänlig hälsning
Carl Johan

179
Nja, då får det nog till och vara. Då slår jag hellre  ett tag till och blir något klokare själv på kuppen  när jag kommit på om det står kaffekanna eller kaffekvarn.  
 
Med vänlig hälsning
//En sniken smålänning

181
Arkiv Digital Tönnersjö häradsrätt FIIa:27 (1872-1874) Bild 1490 / sid 270
 
Vill någon vara vänlig att tyda denna bouppteckning bokstavligt efter Johan Lundberg i sin helhet inklusive inventariet? Går bra att skicka den via mail (klicka på mitt namn til vänster).
 
Mycket tack redan nu till den som gör det!
//CJ

182
Nya Älvsborgs slottsförsamling / Nya Älvsborg C:1 sid 102
« skrivet: 2011-10-08, 18:47 »
Tack så mycket Lotta.

183
Nya Älvsborgs slottsförsamling / Nya Älvsborg C:1 sid 102
« skrivet: 2011-10-08, 18:04 »
Jag menar såklart faders titel; vad står emellan fadren ??? ??? Fridrick Dahlström från Carlscrona ?
 
Står det fadren ??? drängen Fridrick ... ? Något svårtytt efter fadren.
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-10-08 18:16)

184
Nya Älvsborgs slottsförsamling / Nya Älvsborg C:1 sid 102
« skrivet: 2011-10-05, 22:27 »
Tack så vänligt Bengt. Jag har problem med denna också; ser du vad modern tituleras och vad som står emellan fadren och Fridrick ?  
 
Örgryte C:1 (1740-1783) Bild 91 / sid 171, Petter Salomon f. 1772-01-06  
 
??? Martha Hangströms oäkta barn på u. Ingnlbråda?
fadren ??? ??? Fridrik

185
Nya Älvsborgs slottsförsamling / Nya Älvsborg C:1 sid 102
« skrivet: 2011-10-05, 19:30 »
Ingen ?

186
Nya Älvsborgs slottsförsamling / Nya Älvsborg C:1 sid 102
« skrivet: 2011-10-04, 22:57 »
Den 24 januari 1771 födds Christina Maria. Vad står sedan efter hennes namn (d.v.s. hela den meningen fram till faderns namn)?

187
Sölvesborg / Sölvesborg CI:1 sid 147
« skrivet: 2012-04-21, 19:53 »
Hej Göran!
 
Det är Ingeman jag följer och då jag läste tyckte jag det såg ut han är tvilling med Anna Lena, vilket ej verkar vara fallet.
Men om Ingemans fader heter Nils Trulsson så har jag ändock kommit fel i min släktutredning. Tack för tydningen av föräldranamnen!
 
CJ

188
Sölvesborg / Sölvesborg CI:1 sid 147
« skrivet: 2012-04-21, 01:49 »
Tvillingarna Ingeman och Anna Lena födds 1769 18/2. Vill någon vara vänlig att tyda deras födelsenotis i sin helhet? Många kråkefötter och utflutet bläck där!

189
Karlshamn / Karlshamn fb CI:2 (1724-1767) Bild 228 / sid 220
« skrivet: 2012-07-22, 14:57 »
Tack Markus!
 
CJ

190
Karlshamn / Karlshamn fb CI:2 (1724-1767) Bild 228 / sid 220
« skrivet: 2012-07-22, 13:35 »
På höger sida då gossebarnet Johannes Andreas födds. Vad tituleras fadern?

191
Soldaten i fråga var förlagd på Älvsborgs regemente I 15 åren 1943 till -51/52. Då det rörde sig om så många år trodde jag det rörde sig ett underbefäl men han var nog bara inkallad ofta då. Har försökt få tag i hans stamkort men det verkar inte gå att uppbringa. Tack i alla fall för identiferingen av uniformen och för tipset rörande svenska arméns uniformer.

192
Tack så mycket Gunnar och Jojje!
 
Mvh Carl Johan

193
Hans uniformsmössa också. På hemsidan http://medlem.spray.se/landsverk/uniform_m39.htm på bilder över mössor tolkar jag det som underbefäl. Kan det stämma?  

 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-06-21 23:09)

194
Axelklaffarna är inte med på den bilden, men de förekommer på denna bilden från -49.  
 

 
 
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-06-21 22:33)

195
Den andra kragen:
 

196
På soldatens ena krage finns två gevär lagda i kors och vad jag vet skall detta beteckna skyttekompaniet vid I 15.
Men på soldatens andra krage finns detta, vilken sorts gradbetäckning är det? Är det två gevär också? Kan nämna att  
soldaten i fråga var i tjänst från -43 till början av 50-talet enligt värnpliktspapper och muntlig utsago. Jag tror  
kortet blev felvinklat då det blev scannat så kragen på bilden är nog egentligen vänster sida sett från soldaten.
 
Mvh Carl Johan
 

197
Näringsliv / Johansson, Algot, direktör o. västgötaknalle
« skrivet: 2011-06-25, 16:31 »
Jag undrar om någon har en antavla för dir. A. Johansson, född i Roasjö och bosatt i Borås, där han drev företaget Algots? En släktings svåger man var nämligen chaufför till Johansson.
 
Som kuriosa kan jag nämna att jag i mina anteckningar fann att knallen Oskar Damberg under en inspelat samtal på 40-talet med Västgöta-Bengtsson nämner att han mött Johansson i början av 1900-talet då denne var knalle. Inspelningen finns förvarad i SOFI:s arkiv.
 
Mvh Carl Johan

198
Stake / Stake
« skrivet: 2012-07-14, 13:42 »
Fortsätter man gräva i sagan om kung Alle och gårdarna kring Jät socken finner man följande notierng om slottet Brändaborg som ligger ett par kilometer ifrån Åkerö, där ovannämnde Nils Stake levde.  
 
Brändaborg. Gammalt slott i Jäts
socken och Kinnevalds härad af Wexiö  
län. Denna borg, som fordom låg på
en holme, Bränsholmen kallad, i sjön  
Åsnen midt emot nuvarande säteriet
Jätsberg, omtalas i handlingar af 1451  
och 1458 och förekommer sedan såsom
tillhörig Bjelke-slägteu. I Claus  
Bjelkes salubref af 1621 läses:
»Brunsholmen, som varit mina fäders sätesgård
med 8 gårdar derunder i Vestra Jäts
bv.» Detta Brunsholin synes tydligt  
vara miss-skrifning, och skall det vara
Bränsholra. Derefter, 1667, fick Harald
Stake
fasta på gården, som då lärer
varit säteri, och i sednare tider
afhy-stes Bränsholm af öfversten Joh. Uggla,
sora fick tillstånd att flytta säteri-rätten
till Berget, en gård i Vestra Jät, sora
då blef kallad Jätsberg, hvarom läses
på sitt ställe. Ännu skola på holmén
finnas lemningar efter hvälfda källrar
och en stenbrygga, derifrån en väg,
kallad Kungsstigen, gått på ekpålar till
Ingelstad. - En by Brändeborg ligger  
äfven i Allmundsryd socken, icke långt
från Jät.
[Källa: Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige. Första Bandet. Inledning samt Text A och B. S. 358]
 
Den Harald Stake som nämns i texten torde vara indentisk med militären och friherren Harald Stake (1598-1677). En släkting till denne Harald är kvartermästaren Ulrik Stake, som ligger begravd längre norröver i Kronobergs län. Med tanke på att dessa Stakar bor på ett ställe och gör sin militära tjänstgöring på ett annat, så kan ju Nils ha varit kvartermästare vid vilket regemente som helst . . .

199
Stake / Stake
« skrivet: 2012-05-17, 18:02 »
Läste sagan om kung Alle, vars kungsgård lär ha liggat i nejden av Allatorps gård, som ligger c:a 10 km från Jät kyrka vid Vederlövssjön. Denna gård lär släkterna Trolle och Stake ha haft i sin ägo. Vad är känt om Stakarna på Allatorps gård ?

200
Stake / Stake
« skrivet: 2011-07-31, 12:41 »
Kan Nils Stake vara kvartermästare vid Kronobergs regemente, möjligen då Kinnevalds kompani?

201
Skata / Skata
« skrivet: 2012-04-20, 00:32 »
Din Skata förefaller vara en bondpojk. Gissar på att han fått namnet Skata i det militära eller tagit det sig själv. Sålunda ingen anknyting till resande.

202
Lundmark / Lundmark
« skrivet: 2011-05-15, 18:00 »
Namnet Lundmark kan din E. N. Nilsson fått i det militära och sedan behållit det som civilist eller självt lagt till sig för att skilja sig från en annan E. N. Nilsson i den socknen han levde; jag har själv ett antal anor som gjorde så.
 
Carl Johan

203
Lundberg / Lundberg
« skrivet: 2012-11-08, 19:17 »
Konstnären Gustaf Lundberg (1695-1786) är enl. Svenskt biografiskt handlexikon son till en köksmästare Gustaf Lundberg och Sabina Richter. Är något mer känt om deras släktkrets?

204
Utvecklar mitt tidigare spörsmål: J. Anders. Ljungquist var i början av 1880-talet fältjägare vid Värmlands fältjägare, var kan jag eventuellt finna enskilda fotografier eller gruppfoton av honom som regementet självt tagit (förutsatt att kronan faktiskt tog foton av sina knektar vid denna tid)?  
 
Mvh Carl Johan

205
Tack så mycket hr Waldemarsson, Johans frånfälle blev nu lite klarare för mig.

206
Hej,
 
Jag söker information rörande skogsarbetaren och f.d. fältjägaren Johan Andersson Ljungquist (l. -qvist) f. 1860 i Järnskogs socken, Värmland. Han var bosatt i Stuguns socken, Jämtland, med sin hustru Erika Carolina Lindström f. 1866. De hade barnen Amanda Kristina f. 1886, Anna Maria f. 1888, Helmer Eugén f. 1896 och Valentin Severin f. 1900. Vet någon vilka år Johan och hans hustru gick hädan? Hade han och hans hustru några mer barn? Finns det något fotografi bevarat på honom? Tacksam för all hjälp jag kan få.
 
Vänlig hälsning,
Carl Johan H. Ljungquist

207
Lehn / Lehn
« skrivet: 2011-06-06, 22:33 »
För att besvara Karin Nilssons fråga; det latinska (urspr. hebreiska) namnet Johannes förekommer i versionerna Johan, John, Jöns,  Jan, Hannes m.fl. Har man en ana som står som Johan i en hfl kan han mycket möjligt stå som Jan i nästa. Namnet Jonsson står för Jonas' son, och namnet Jonas härleds inte från Johannes.
 
Mvh
Carl Johan
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-06-06 22:36)

208
Herdinius / Herdinius
« skrivet: 2012-02-23, 11:33 »
Hej Erika!
 
Att namnet kan vara tysk har jag fått av myndigheten för språk och folkminnesforskning. Ingen släkt Herdinius verkar ha funnits i Sverige (första gången namnet dyker upp i min släktforskning är 1880 då ett kusinbarn till min släkt får namnet som andranamn, sedan förekommer namnet i samtliga förgreningar av släkten) och då namnet ej kan härledas från en geografisk plats, kan det förslagsvis vara en latinisering från åren 1450 till 1750 av det tyska namnet Herdegen eller en sammandragning av tyska förledet Her- och det litauiska släktnamnet Dinius, som är en variant av nordtyska Dinies, som i sin tur är en variant av Antonius.  
 
Vad släkten arbetar med under 1700-tales första hälft har jag ingen vetskap om, men under dess andra hälft är släkten verksam på godset Häckeberga utanför Lund, där min äldsta kända anfader heter Petter Svensson Lundberg (c:a 1743-1801) och han tituleras som fjerdingsman, ladufogde och betjent och är gift med kvinna av borgerlig släkt där bl.a. präster och klockare figurerar. I hans familjekrets återfinns en farbror som även han tituleras ladufogde och lakej samt en kusin är kammarjungfru och gift med en tysk man invandrad från Svenska Pommern. Så de är uppenbart verksamma som tjänstefolk åt adeln men om de är akademiskt utbildade vet jag inte, men av husförhörslängderna vet jag att de var läs- och skrivkunniga.  
 
Mvh Carl Johan

209
Herdinius / Herdinius
« skrivet: 2012-02-19, 19:32 »
Hej!
 
Jag undrar om någon vet något om en släkt Herdinius på 1500-1600-talen eller var man kan gå vidare? Den muntliga traditionen i min släkt säger att förfäderna bar detta namn innan de kom till Sverige. I min släktforskning har jag kommit ned till Skåne i mitten av 1700-talet, sedan har jag inte lyckats komma längre då flyttingslängderna ej är bevarade.
 
Vänligen
Carl Johan H. Ljungquist

210
Allmänt om adel / Adelns tjänstefolk
« skrivet: 2016-02-06, 15:56 »
Ja, jo Patrick det är sant... Jag har försökt sådant innan men antingen så svarar ingen eller så säger de att det ska återkomma... Och till Riddarhuset i Stockholm tror jag skrivit två gånger (fast i helt annat ärende) men jag aldrig fått svar. Gemene adelsman och vanligt ofrälse är uppenbarligen inte så intresserade av släktforskningsfrågor.  
 
Finns det eventuellt några andra vägar eller källor att gå för att pussla ihop tjänstefolkens släktträd? Finns det något exempel på släktforskare som lyckats pussla ihop en släktträdet hos en  tjänstefolkssläkt? Kan ju finnas uppslag för andra källor där tänker jag.  
 
Claes-Göran: NAD känner jag till och har använt så gott det går. Tack likväl för tipset.

211
Allmänt om adel / Adelns tjänstefolk
« skrivet: 2016-02-05, 09:47 »
Hur forskar man egentligen på de släkter som var tjänstefolk åt adeln i äldre tider? De kvarlämnade uppgifterna i kyrkoböckerna om dem verkar vara betydligt magrare än resten för befolkningen. Verkar nästan som att sådana släkter befann sig lite i en gråzon och att det var lite sisådär med hur prästen gjorde anteckningar om dem. Jag skulle kunna tänka mig att många adelsätter i sina privatarkiv kan ha papper och uppgifter sparade om sina anställda, men tyvärr har man ju inte sådana fina släktingar eller kontakter. Hur har ni andra gjort?

212
Svenske / Svenske
« skrivet: 2011-10-09, 19:52 »
Svenske är ett adelsnamn så Wermlans Cavalleri kan möjligen avse Adelsfanans regemente då Adelfanans 5:e kompani hade upptagningsområde i bl.a. Värmland. Se http://www.algonet.se/~hogman/regementen_kav.htm , som förövrigt är en utmärkt sida gällande militära spörsmål (har tidigare länkat till den i denna tråd).  
 
Vänligen
Carl Johan

213
Göteborg / Göteborgs Stads taxeringsregister
« skrivet: 2012-09-07, 21:14 »
PÅ AD finns Göteborgs Stads taxeringsregister (TaxReg 1 t.o.m. 12) utlagda men hur använder man dem? Efter personnamnen står en massa siffror och bokstäver men vilka handlingar hänvisar dem till ???

214
09 - Fader okänd / Son av Johan
« skrivet: 2012-05-13, 03:34 »
Prästerna blandade friskt de namnvarianter som finns av de latinska namnen. Namnet Johannes kan i samma kyrkobok förekomma i varianterna Johan och Jan m.fl. (sök i andra trådar här på AF så hittar du mer om detta). Varför Jonas och Zachris inte förekommer med sina sonnamn i husförhörslängden beror antingen på att de inte är myndiga eller att prästen var lat då han redan skrivit det för Nils (Johansson).
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2012-05-13 03:35)

215
slaktdata.org - Innehåller dock mest notiser från bl.a. Bohuslän, Småland och Gotland.

216
Han är gissningsvis född den 15/5 och döpt den 19/5; 9/5 får väl betraktas som en ren felskrivning som hängt med i böckerna.
Att en person saknas i fb brukar vanligen bero på följande:  
1) Personen har ett annat födelsedatum i fb.  
2) Prästen har antecknat födelsen på en löst papper/kladdpapper och sedan glömt föra in detta i den riktiga kyrkoboken.  
3) Personen är född i en annan socken än den föräldrarna var skriva i vid nedkomsten. I så fall brukade prästen i den socknen utfärda ett födelsebetyg som antingen föräldrarna fick ge till prästen i hemsocknen eller så skickas det dit med post. Som jag sett i del fall lade prästen sedan detta födelsebetyg som en lös notis i födelseboken. Kanske har den sedan fallit ur boken. Som ett sista försökt föreslår jag att du kollar i fb för alla angränsade socknar samt söker på t.ex. familysearch, släktdata och ser om du eventuellt finner din släktings födelsenotis.
 
CJ

217
Polen / Äldre inlägg (arkiv) till 09 november, 2011
« skrivet: 2011-09-18, 21:41 »
Edit: jag fann orten jag sökte på egen hand. Moderator kan radera detta inlägg tack.
 
Mvh  
Carl Johan
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-09-18 23:38)

218
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2012
« skrivet: 2012-03-13, 03:03 »
Ångarp = Agnetorp

219
Det gamla namnet för Bohuslän är Viken. Kanske gjorde hon en vända dit i sitt liv.

220
Tack Stefan!

221
Var låg platsen l. gården Saxered i Kinds härad runt år 1800 (förväxla ej med Saxered i Marks hd)? Hittar ej detta i ortnamnsregistret eller kartboken.

222
Mariestad / Äldre inlägg (arkiv) till 12 februari, 2012
« skrivet: 2012-02-12, 18:59 »
Hej!
 
Är det någon som vet något om den märkliga borgarsläkten Kindberg i Mariestad under 1700-talet? Jag skriver lite om den under resandesläkten Kindberg:  
 
Mvh Carl Johan

223
Beateberg / Äldre inlägg (arkiv) till 25 januari, 2015
« skrivet: 2012-07-06, 20:31 »
Det står moderpassion men med det gamla dubbel-s:et. Om denna sjukdom se under Språk, ord och namn » Sjukdomar och dödsorsaker » Moderpassion.
 
Hälsningar från södra (P) län

224
Allmänt / Fotografier på fältjägare
« skrivet: 2011-06-03, 22:30 »
Var bevaras eventuellt fotografier tagna på 1880-talet på fältjägare vid Värmlands fältjägare?
 
Mvh
Carl Johan

225
Allmänt / Fotografier på fältjägare
« skrivet: 2011-06-03, 22:30 »
Var bevaras eventuellt fotografier tagna på 1880-talet på fältjägare vid Värmlands fältjägare?
 
Mvh
Carl Johan

226
Hjortsberga / Hjortsberga
« skrivet: 2013-04-11, 17:22 »
Tack för infon Markus!

227
Hjortsberga / Hjortsberga
« skrivet: 2013-04-09, 10:24 »
Någon som vet något mer om denna familjekrets?
 
Kronolänsmannen och kommisarien i Allbo härad Jacob Borgström (1710-1798) gifter sig 1751 med Lena Kempf (1731/33-1800) och de bor först på gården Pep(p)anäs i Virestad socken, sedan flyttar de till Nybygget i Hjortsberga socken. Under Släkter Kempff här på anbytarforum redovisar Sigurd Stén deras barnaskarna:  
 
Chatarina Elisabeth, f. 1752-11-22 i Virestad (CI:1)  
Paul* Joachim, f. 1754-04-?? i Virestad.(CI:2) Död 1803-10-15 i Hjortsberga.(C:1)  
Beata Lovisa*, f. 1756-01-27 i Virestad.(CI:2)  
Hans* Joachim, f. 1761-12-22 i Virestad.(CI:2)  
Carl* Gustaf, f. 1764-02-?? i Virestad. (CI:2)  
Gabriel, f. 1767-06-24 i Virestad (CI:2). Död 1792-12-29 i Hjortsberga.(C:1)  
Margaretha (Greta) f. omkr. 1770 i Hjortsberga. Död 1832-05-20 i Hjortsberga. (C:1)  
Göran (inga mer uppgifter)  
 
Jag har skummat igenom Virestads och Hjortsberga kyrkoböcker och för dottern Chatarina Elisabet finner jag ingen dödsnotis och vet heller inte var hon tar vägen/flyttar någonstans; dottern Beata Lovisa blir visst gift med en Johannes Agreuii? då de 1798 i Hjortsberga får tvillingarna Gabriel och Lena Caijsa (Paul Joakim står här som dopvittne); sonen Göran finner jag enbart som överstruken i Hjortsberga hfl.

228
Almundsryd / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juni, 2012
« skrivet: 2011-12-01, 15:43 »
Grundat på namn och årtal misstänker jag att soldatsläkten Lundberg i Almundsryd i mitten av 1700-talet kan vara identisk med den senare befallningsmannasläkten Lundberg vid Häckeberga slott, Genarp sn, Malmöhus län under 1700-talets andra hälft (se M. Anderssons, M. Gunshagas och mina inlägg åren 2009 till 2011 under Genarps socken, Skånes landskap).  
 
Den indelte knekten Swen Lundberg med familj bor i Bränneborg i Almundsryd i mitten av 1700-talet. Han är gift med Ingerd Persdotter och de har barna sönerna Jonas, Per & Carl och döttrarna Botilda & Anna. Sonen soldaten Jonas Swensson Lundberg är endast känd genom sitt giftermål 1761 31/12 med en Ingrid Håkansdotter medan sonen soldaten Per Svensson Lundberg återfinns i hfl vid Bränneborg och sitt giftermål 1763 26/12 med en Ingeborg Nilsdotter.
 
Min funderan är om soldaten Per Swensson Lundberg & dennes syster Anna i Almundsryd, kan vara identiska med befallningsmannen Petter (Per) Swensson Lundberg & kammarjungfrun Annicka Lundberg i Genarp ? Petter gifter sig 1777 med en Elsa Catharina Borgström och Annicka 1779 med en Johan Christian Lohrman.  
 
Någon som har ytterligare information om Lundbergarna i Almundsryd och deras senare öden ?
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-12-01 15:46)

229
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-07-13
« skrivet: 2012-04-12, 20:43 »
Söker uppgifter om en Agneta Lundberg som levde kring 1800-10, som jag tror var gift med en tunnbindare/bödkare (Hans?) Malmgren från Malmö. Hon skall vara släkt med husaren Andreas Lundberg alias Berger som levde i Hököpinge socken. Tacksam för all hjälp eller uppslag för vidare forskning.

230
Okänd socken i Skåne / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-10-24
« skrivet: 2011-06-13, 14:23 »
Jag har en lumpsamlare o. artillerist Anders Pehrsson l. Anders Lundberg, f. 1789-10-14 i Skåne. Han är gift med Elin Strömgren och de har barnen Johan Martin, f. 1817 Löderup, Elsa Chatarina, f. 1821 Ystad, Anna Lena och Johan Peter, f. 1826 Tvååker. Jag misstänker att han runt år 1820 rörde sig i trakterna av Österlen.
 
Har någon sett födelse- eller vigselnotis rörande honom? Något annat?
 
Mvh  
Carl Johan

231
Östra Ljungby / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juli, 2012
« skrivet: 2012-07-14, 21:00 »
Ingen som vet någonting ?

232
Östra Ljungby / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juli, 2012
« skrivet: 2012-05-24, 18:20 »
Jag har en piga Annika Andersdotter Lundberg född c:a 1759 som jag följer men som jag inte kommer längre med. I ett prästbetyg [GID: 1226.23.62600] uppges hon mellan oktober 1777 till oktober 1776 ha tjänat hos komministern i Hällestad och sägs även vara kommen ifrån Östra Ljungby socken (L). Jag har sökt i Ö. Ljungby fb men inte funnit henne, jag även sökt mtl men inte funnit henne. Däremot fann jag i mtl under orten Lundsmöllan en skrivare Lundberg [mtl 1776-78], som sedan skrivs -gren [mtl 1779-81], men sedan försvinner i senare mtl (ej funnen i db). På orten finns en inspektorsläkt Lundgren, men denne förnamnslöse skrivare verkar inte vara släkt med dem då jag undersökte dem närmare.
 
Känner någon till något om Annika eller denne skrivare ? Tacksam för alla vidare tips men forskningen gör jag helst själv.

233
Trelleborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-11
« skrivet: 2012-03-18, 13:15 »
Den bou. tackar jag för Eva.  
 
Mvh
Carl Johan

234
Trelleborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-11
« skrivet: 2012-03-17, 03:47 »
Söker (ännu) information om mäster Johannes Borgströms tidigare liv, som jag frågar om i mitt ovanstående inlägg den 7/2. Vad jag huvudsakligen vet om honom är att 1757 5/11 i Balkåkra äktar Anna Stina Törnevall och uppges just då komma ifrån Trelleborg. Hustrun föder sedan där på orten dottern Christina 1758 26/12 och sonen Abraham 1761 8/2. Dotterns vidare öden är för mig kända, men vad av Johannes? Finner honom ej i Trelleborg och vet ej vad som händer efter Balkåkra.  
 
CJ

235
Trelleborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-11-11
« skrivet: 2012-02-07, 18:01 »
Hovslagarmästaren Jacob Borgström lär ha levat i Trelleborg eller nejden runtikring i mitten av 1700-talet. Har någon Trelleborgsforskare stött på denne mäster?

236
Tranås / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juli, 2012
« skrivet: 2012-04-25, 18:48 »
Hej Markus! Jag har tidigare tittat i herdaminnet (tryckningsår 1954) men uppgifterna som lämnas där är inaktuella eller inkompletta. Men om han nu faktiskt avlider i Tranås måste jag missat detta vid min genomgång av kyrkoböckerna. Blir väl att göra en ny genomgång!

237
Tranås / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juli, 2012
« skrivet: 2012-04-22, 19:59 »
Söker information om inspektorn Samuel Borgström född 1727 16/8 i Tving (K) samt eventuella giften och barn. Han är omnänd i systerns bouppteckning från april 1818 och anges då vara inspektor från Esperöd. Återfinner honom ej vid Esperöd i Tranås (där fadern levde) eller i Södra Mellby. Återfinner heller ingen bouppteckning efter honom, vilket är fallet för hans övriga syskon. Någon som vet något om denne herre, som förefaller ha uppnått en aktningsvärd ålder ?

238
Sövestad / Äldre inlägg (arkiv) till 05 september, 2015
« skrivet: 2012-03-21, 11:32 »
Bockar och bugar. Det AD och GI inte har, har SVAR.  
 
Mvh Carl Johan

239
Sövestad / Äldre inlägg (arkiv) till 05 september, 2015
« skrivet: 2012-03-20, 22:37 »
Var finner jag bouppteckningen efter klockare Carl Borgström död 1789 25/4 i Sövestad? Enligt bouppteckningsregistret lär den finnas i Herrestads hd upprättad 1789 16/7 på sidan 6. Jag återfinner den ej. Den återfinns heller ej i Herrestads hd FII:1 & 2. Det förefaller som att den inte scannad och utlagd på AD.
 
CJHL

240
Skårby / Äldre inlägg (arkiv) till 07 mars, 2014
« skrivet: 2014-03-07, 15:51 »
Kusken och ladufogden Nils Lundberg (1752-1821) lär vara född 1752 31/7 i Skårby enligt Bara hfl [Bara AI:5 (1819-1821) Bild 47 / sid 44]. Han återfinns dock inte Skårby födelsebok vad jag kan se. Jag har spårat honom bak till 1790-talet, då han var kusk på Skabersjö gård [Skabersjö AI:2 (1787-1804) Bild 66].  
 
Är det någon som vet något om hans härkomst?

241
Oxie / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-02-23
« skrivet: 2012-02-04, 17:36 »
Tack för den informationen Markus, arkiverar detta på hyllan i förhoppningen att kunna använda det längre fram då namnskicket och det geografiska området är samma som Häckebergasläktens.  
 
Mvh Carl Johan

242
Oxie / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-02-23
« skrivet: 2012-02-04, 12:57 »
Söker information om klockaren Petter Lundberg och hustrun Eva Greta Roth. Deras döttrar Sofia Greta född 1738 18/12 och Anna Stina född 1743 14/7 är väl identiska meed de som Eva Dalin nämner i sitt inlägg från 2010 17/11. De har även barnen Petter född 1734 27/5, Anna Stina född 1736 6/12 och död 1740 3/11, Niclas född 1742 27/6 och död 1742 11/7, Annica född 1746 26/1 och Immanuel född 1751 5/3.

243
Måhända förhåller det sig så att det rör sig om 3 st bröder, Sven, Nils och Anders, så att Annicka och Petter blir kusiner. Men den diskussionen kan vi ta under Genarp!

244
I mina anteckningar har jag att Petters son Anders f. -89 uppger inför domstol att sin fader hette Per Swensson Lundberg och att jag fann en Swensson i mantalslängder från 1770-talet för Häckeberga, Genarp (ingen Lun(d)berg dock). För övrigt har även Petter 3 stycken söner Sven.

245
Hej Markus!
 
Var kommer uppgiften om Annicka Andersdotter Lundberg från?

246
Tack för svaret Göran!

247
På Svar, genline och AD finns ingen äldre hfl än 1819. Om det är någon släktforskare som har egna avskrifter av äldre hfl från 1770-80-90-talen från landsarkivet för Malmö gar. vill jag gärna komma i kontakt antingen här eller via e-post (min e-post finns om man trycker på mitt namn här till höger). Tacksam för svar !
 
Med vänlig hälsning,
Carl Johan

248
Lunds stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-07-02
« skrivet: 2013-03-12, 16:59 »
Jag har tidigare gått igenom Lunds fb efter en bejänt Per Lundberg född 1762 7/4 i Lilla Råby, Lund men inte hittat något. Finns han verkligen inte där eller missar jag honom ? Han blev i alla senare gift med en Maria Christina Olsdotter Lundgren och bodde i Bjällerup. En eventuell ledtråd till Pers föräldrar kan vara blytäckaren och fabrikören Jöns Lundberg i Lund (död 1815, 78 år) som lär ha ägt en gård i Lilla Råby.  
 
//CJ

249
Lunds stadsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-05
« skrivet: 2012-03-09, 23:16 »
Känner någon Lundaforskare igen följande personer eller namn i Lund och dess omnejd? Allt av intresse då jag själv sökt utan reslutat.  
 
Petter/Pär Lundberg d.ä., född c:a 1743, son till en Sven Lundberg.
Petter/Pär Lundberg d.y., enl. uppg. född 1762 i Lilla Råby och fader okänd (ej i fb och ej son till d.ä.).
Annika Lundberg, född c:a 1753, dotter till en Andreas/Anders Lundberg.
Nils Lundberg, född c:a 1726, fader möjligen en Kristian eller Petter/Per Lundberg.
 
Vänligen
C. J. Ljungquist

250
Hej Anders!
 
Trumslagaren Fredrik R. med hustrun Ulrika Carlsdotter får en dotter Christina 1828 i Mossebo (P) [Mossebo C:3 (1827-1860) Bild 9 / sid 9]; dopvittnen från nejden (-ander namn tyder på knallar!). Denne trumslagare tror jag kan vara identisk med soldaten Christian R:s (född c:a 1775) son Carl Fredrik (född 1796) ty den halshugge Carl Fredriks (född 1778) son Carl Fredrik (född ~1805) får med sin fästekvinna Gustava Andersdotter en son Gustav 1829 i Örby (P) [Örby C:2 (1825-1848) Bild 36 / sid 67]. Jag har dock inte återfunnit honom än i gm-rullorna för att kontrollera uppgiven ålder mot födelseåret i Kumla fb. Han verkar heller inte vara skriven i Landskrona garnison.
 
Genom bouppteckningen vågar jag då avskriva Erik R. såsom resande, som istället förefaller vara av  västgösk handelssläkt. Som framgår av Landskrona hfl AI:1 s. 30 är Erik R. född 1775 13/10 i Svenljunga socken (P), där han även återfinns i dess fb [Svenljunga C:3 (1749-1820) Bild 84 / sid 157]. Tack för texttydningen!

251
Jag har två soldater vid Landskrona garnison som bägge förekommer i kyrkoböcker från Älvsborgs län och som jag behöver lite assistans med. För det första, vill någon vara vänlig att tyda bouppteckningen (inventariet behövs inte!) efter Erik Rosengren [Landskrona rådhusrätt och magistrat FIIa:22 (1819-1821) Bild 720 / sid 27]? Där framgår en del uppgifter men jag lyckas inte tyda texten i sin helhet. För det andra, trumslagaren Fredrik Rosengren och dennes hustru Ulrica Persdotter lär c:a 1824 vara skriva i Landskrona gar.för. men jag återfinner inte dem. Har någon annan stött på detta par?
 
CJ

252
Hej Jonas!  
 
Enligt födelsenotisen du bifogar här så ska Johan Schmidt vara soldat nummer 51 vid Klerckers kompani.
Har jag inte fel så borde du då titta i GMR (generalmönsterrullorna) för Vendes artilleriregemente för där kan det finnas matnytig information om hans bakgrund. Aktuell GMR som du ska titta finns utlagd på SVAR men då måste man ha ett abonnemang. Här är länk till Vendes art.reg:  
 
http://www.svar.ra.se/web/svarfolder/forska/tjanster/databaser/nad/Nadstruktur.a sp?uidObjectGUID=7B76B993-4707-4E6A-9344-498E5829BE02&fritext=Generalm%C3%B6nste rrullor&Typnr=17&lan=00&arkiv=5&typ=2&uidRef=BDE53AAD-7A9B-4FB7-8EA1-993B11605B7 A&lngPage=1&uidEnhet=B8940462-258B-4F15-9DA9-33BBB841A6DA&anm=Vendes
 
//CJ

253
Har någon Kristianstadsforksare stött på släktnamnet Rosengren? Jag har en en soldatsläkt Rosengren som tjänar vid garnisonen på 1770-90-talen.  
 
CJ

254
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 31 mars, 2014
« skrivet: 2013-04-28, 23:11 »
Var ett tag sedan man spammande här.
 
Kan i alla fall konstatera att ingen av de Borgströmsläkter jag nämner här uppe 19/5 -12 verkar vara aktuella, detta efter nästan fullständig utredning av bägge släkterna fram till år 1810 . Inte heller kommer jag någonstans med Lundberg: har undersökt ett otal andra slott/säterier runt om i Skåneland efter potentiella släktingar men hittar inget. Jag har även försökt men med utan resultat att följa personkretsen kring godsherren själv - Jacob Tage Silfverskiöld (1726-1802) - som blev Häckebergas herre 1758, för att se hur han och Nils Lundberg kom i kontakt med varandra kring 1760, då Nils och Per Lundberg just kom till Häckeberga.
 
Förövrigt så heter nog betjenten Borgström på Häckeberga enbart Bergström och den Per Lunddberg som ska vara född 1762 i Lilla Råby, Lund (ej i fb) tillhör säkerligen släktkretsen men Lunds kyrkoböcker tiger...

255
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-05-19, 22:41 »
Hej Anders!
 
Jag har två Borgströmsläkter med anknytning till Häckeberga och Toppeladugård som är potentiella kandidater för Elsa Catharina Borgström. Den första är prästesläkten Borgström, den andre är en smedsläkt utanför Ystad, som smeden Sven Borgström är av. Hans dotter Else Catharina gifter sig sedan 1807 27/12 i Balkåkra med skomakargesällen från Heckeberga (slottet eller byn kan man fråga sig?) Martin Herrström (se även inläggen på nedanstående länk). Denne Martin kan vara en släkting till Murmäst. Herström bosatt på Lilla Dramaten i Genarp och vars granne Lars Olsson i sitt andra gifte är gift med Sven Borgströms släkting Christina Borgström född 1758 26/12 i Balkåkra [se Genarp AI:3 (1802-1806) Bild 24 / sid 35].
 
Av vad jag hittills kartlagt av dessa två släkter, som ett antal gånger korsar varandras vägar, finner jag som sagt ingenting som direkt kan knyta Elsa Catharina till någon av dem. Då E. C. och Petter Lundberg bägge tjänar på Toppeladugård (troligen, inga klara skriftliga bevis för detta) och deras son Anders Persson sedan står skriven i Skabersjö samtidigt som klockaren Erik Borgströms  - som förövrigt är jämnårig med E. C. - barn Fredrika och Otto, är detta starkaste argumentet som talar för prästesläkten. Sedan skall man komma ihåg att E. C. och Petter Svensson Lundberg även har tre söner med namnet Sven, som kan tala för smedsläkten då det finns åtminstone två herrar med namnet Sven i den släkten.  
 
En inresant sak att nämna i sammanhanget är då maken till inspektorn Samuel Borgströms syster Anna Margaretha Borgström framlider år 1800 i Ystad [se Ystads rådhusrätt och magistrat FII:40 (1800-1801) Bild 280 / sid 25]. I bouppteckningen anges att ingen fastighet finns. I Ystads Sanka Maria hfl för 1800 återfinns hon istället upptagen på fastigheten N:o 324  som Märta Borgström och inneboende hos visiteuren Nils Lundberg (c:a 1745-1806) [se Ystads rådhusrätt och magistrat FII:42 (1804-1806) Bild 2680 / sid 265]. Namnen på nästan alla hans barn är identiska med Lundbergarnas barn i Genarp. Hans barn lär vara födda i Ystad men ingen av dem återfinns vid kontroll i original fb (DDSS har gjort misstaget att utelämna en rad poster för Ystad har jag märkt). Var denne Nils är kommen ifrån framgår inte heller någonstans.  
 
Om det går att hitta fler eventuella barn på andra orter än Tranås till inspektorn Samuel Borgström kan kanske tesen om prästesläkten bekräftas eller avfärdas helt. Jag får nog fortsätta ,,  och  ett tag till.    
 
CJ
 
http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/18494/42804.shtml
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2012-05-19 23:48)

256
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-05-19, 12:03 »
Skall tilläggas så här vid lunchtid, att det i Tranås hfl över Esperöds gård finns folk som anges vara födda i Heckeberga, vilket åtminstone visar att folk där har anknytning till Genarp. Samuel Borgström återfinns i husmannen Nils Perssons hushåll under Statsburg.  
 
CJ

257
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-05-18, 21:59 »
I min forskning för Elsa Catharina Borgström har jag inte funnit några uppgifter som direkt pekar på (dopvittnen eller bouppteckningar etc.) vilken av alla Borgströmssläkter hon kan tillhöra som antingen lever i nejden eller förekommer i Lyngby och Genarps kyrkoböcker. Jag skall här ställa upp en möjlig hypotes om hon kan vara av prästesläkten Borgström med den holländske köpmannen Asmund Matsson som stamfader.  
 
Mellan 1785 till 1789 flyttar E. C. med sin man och barn till Lyngby. Gissningsvis tar hon och hennes man tjänst vid Toppeladugårds slott, som greven Tage Thott sedermera inköper 1791 (Wikipedia) och som hennes son Anders Persson senare kommer att tjäna hos i Skabersjö socken.  I samma hfl, som jag tidigare framlagt härovan, återfinns en Otto Borgström född 1789 28/3 i västra Kärrtorp och son till klockaren Erik Borgström d.y. Denne Erik har även en dotter Fredrika, som i sin vigselnotis 1801 9/10 i Lyngby anges vara kammarjungfru på Toppeladugård.  
 
Som Anders Berg nämner här 2012 29/1 finns på Toppladugården även från 1784 vävaren Andreas Borgström från Lund, som jag ej återfunnit i senare hfl. Dennes något svårlästa bouppteckning från december 1804 återfinns dock i Lund [Lunds rådhusrätt och magistrat FIIa:33 (1803-1804), s. 433], där änkan (Kajsa) Dahl och en okänd unge Dahl finns omnämnda. I mina efterforskningar på prästesläkten Borgström och dess förgreningar har jag i skrivande stund inte funnit någon gren han kan tänkas tillhöra, om han nu ens tillhör denna släkt.
   
Då E. C. ännu var vid knuten till Häckeberga återfinns som sagt en okänd betjänt B., som blott finns uppräknad i Genarps hfl för 1774 och 1792.  
Men med tanke på följande bild bör det vara en släkting (den andre betjänten är E. C:s man Petter):

 
Skall man försöka att placera E. C.  och hennes okände betjäntsläkting i prästesläkten Borgströms ätteträd, finner jag Erik Borgström d.ä:s (Erik d.y.s fader) son frälseinspektorn Samuel Borgström (1727-1818) vid Esperöds gård i Tranås vara den mest trolige kandidaten. Detta då inspektor och betjänt/kammarjungfru ligger inom samma yrkesområde - tjänstefolk åt adeln - samt tidsmässigt då Samuel är född 1727 och passar som fader åt E. C. som är född cirka 1751. Problemet är dock att Tranås kyrkobok blivit uppeldad för 1700-talets andra hälft och jag återfinner ingen son till Samuel född före 1751 i Tranås kyrkobok (betjänten i 1774 års hfl bör ju rimligen vara minst c:a 25 år gammal). Det enda möjliga kända barnet som Samuel får är dottern Anna Catharina B., som han återfinns skriven hos under 1800-talet fram till sin död 1818 19/7 i Tranås (db). Han bör rimligen ha haft fler barn då tvillingbrodern vicepastorn i Gammalstorp Hans B. hade flera barn med i åtminstone tre olika äktenskap... Slutligen kan noteras att Samuel har en syster Elsa Christina (Catharina!), som E. C. kan vara uppkallad efter (Samuels andra möjliga dotters tilltalsnamn är samma som E. C:s, Catharina, vilket ett flertal andra kvinnor i släkten Borgström även heter).
 
Låter denna tes rimlig eller är jag ute och seglar i det blå?

258
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-04-12, 20:48 »
Betjänten Per Lundberg (3) kan strykas från listan då han faktiskt är född 1762 7/4 i Lilla Råby och detta som son till drängen Hans Eriksson och dennes hustru Anna Nörns- eller Hörnsdotter. Lundberg är ett namn han tagit sig som betjänt.

259
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-03-21, 14:42 »
Lundberg - Häckebergasläkten
Gör här ett sammanfattade inlägg av allt som tidigare är känt samt en del nyheter. Får väl sägas vara en fortsättning på mitt inlägg från den 7/12 2011. Alla kompletteringar välkomnas som sagt för att besvara den stora frågan: varifrån kom de innan Häckeberga ?  
 
Lumpsamlaren Anders Lundberg alias Berger står åtalad för 3:e resan stöld och uppger inför Skytts häradsrätt 1821 27/11 att han är född 1789 14/10 uti Lyngby socken, Bara härad; att fadern är död sedan 17 år tillbaka men varit fjerdingsman och hetat Per Swensson Lundberg. I Lyngby födelsebok återfinns på angivet datum en Andreas som son till en ladufogde Lundberg (2) och dess hustru Elsa Catharina Borgström (5). Denne Lundberg har någon gång emellan åren 1785 och 1789 kommit till Lyngby sn från Häckeberga slott, Genarps socken. Inget prästbetyg finns bevarat rörande denna flytt.
 
(1) Nils Lundberg. Lakej, ladufogde. Född omkring 1726 och begravd 1802 6/6 i Genarp [76 år]. Förekommer första gången i Genarp 1761. Anges i källorna dels skriven på Häckeberga, dels på Hjortvångshus l. Bödkarehus, där han även troligen ägde ett hus. Gift 1764 2/11 med Sissela Persdotter född 1742 10/10 i Genarp. Barn: Christian född 1764 28/12 och begravd 1765 13/3, Johanna född 1766 29/6 och Per född 1777 7/12. Vid C:s och J:s dop förekommer en fadder Andreas Lundell alias Lundgren, som är vävare och ladufogde på Häckeberga. Denne bor granne med Nils och i nuläget bedömer jag honom ej att vara en släkting till Lundbergarna. Då Nils första son får namnet Christian kanske även hans fader heter så.
 
(2) Petter Svensson Lundberg. Av att döma från källorna troligen kallad Pär på Häckeberga eller enbart Ladufogden. Född omkring 1743 och död 1801 (åu efter hfl: ej i Lyngby db då denna brunnit). Fjärdingsman, ladufogde, betjänt. Förekommer första gången i Genarp 1762. Skriven på Häckeberga, sedan på Sjökrokshus i Lyngby. Gift 1777 5/12 med Elsa Catharina Borgström se (5). Barn: oäkta sonen Samuel född 1768 2/7 med Lisa Biörman, sedan Sven född 1779 3/5, Sven född 1780 1/10 och begravd 1784 1/2, Mattias född 1782 12/10 och begravd 1783 4/5, Sven född 1784 31/12 och Anders född 1789 14/10. Vid dopen av hans barn står familjen Silversköld själv och andra upphöjda personer som faddrar.
 
Sonen Sven Pettersson född -84 är i ungdomen fjärdingsman och sedan husman (torpare). 1:a giftet okänt år med Bengta Larsdotter född omkring 1781, död före 1817. Barn: Pär född 1805 22/11 i Lyngby (uppges död), Petter Ulrik Wilhelm född 1807 8/10 i Lyngby (döpt efter kronolänsmannens son), Elna född 1809 29/9 i Lyngby och Anders född 1812 26/2 i Hyby. 2:a giftet 1817 17/12 i Svedala med Kjersti(na) Jönsdotter född 1797 12/2 & död 1846 12/5 i Svedala. Barn: Bengta f. 1821 15/8, Jöns född 1826 6/9 och död 17/9, Per född 1829 25/4, Margaretha född 1832 16/6 och död 1843 15/4, Jöns född 1835 26/10 och Carl Petter född 1839 10/3 & död 1844 19/1. Sven framlider sedan i Svedala 1853 5/3. Om sonen Anders fortsatta äventyr hänvisar jag till resandesläkten Lundberg under Särskilda Forskningsområden.
 
(3) Per Lundberg. Betjänt. Enligt prästbetyg ankommer han till Häckeberga 1787. Verksam vid Bjällerups och Häckeberga gårdar. Född 1762 7/4 i Lilla Råby (ej i Lunds fb). Gift med Maria Christina Lundgren född 1763 4/12 i Skabersjö (ej i fb). Barn: Charlotta född 1799 17/8 i Ramsåsa, Petronella född omkring 1802 och död 1805 13/10 i Bjällerup och Fredrik född 1806 2/9 i Bjällerup. Om han verkligen tillhör denna släkt återstår väl att se.  
 
(4) Annika Andersdotter Lundberg. Kammarjungfru. Född mellan 1753 och 1757 samt död omkring 1795 i Malmö. Bosatt vid Häckeberga och Malmö. Förekommer första gången i Genarp då hon 1778 13/10 äktar kusken och husaren Johan Christian Lohrman. Barn: Anders född 1779 6/1, Johanna Maria född 1781 28/7, Anna Dorothea född 1784 2/9 och Christina f. 1788 22/9 i Malmö garnison. 2:a giftet 1791 9/25 i i Malmö garnison med husaren Lars Jönsson Winning. Barn: Christina född 1792 7/2 i Malmö Sankt Petri. Vid dopet av hennes son Anders står ladufogden Lundberg som dopvittne, enligt konstens regler torde denne vara identisk med Petter Lundberg (2). Intressant att notera är att dottern Anna Doroteha, likt sin trolige tremänning, en tid drar fram på vägarna såsom bettlerska.
 
(5) Elsa Catharina Borgström. Kammarjungfru. Född omkring 1751 och död 1812 7/5 i Lyngby. Kan vara identisk med den Catharina [Genarp DII:1 s. 27] och Elsa Christina [Genarp AI:1 s. 3 l. AD bild 17] som 1765 och 1774 återfinns skriven hos Nils Lundberg (1). Är högst troligen befryndad med den förnamnslöse betjänten Borgström som återfinns på Häckeberga i hfl 1774 respektive 1791.
 
Genealogin antyder även att hon möjligen kan vara av den Borgströmsläkten som stammar från Värmland. Som Markus Gunshaga tidgare skrivit här återfinns efter klockaren Erik B. d.y ingen broder som varit trädgårdsmästare. Däremot var brodern Asmund snickaregesäll och gift 1768 12/10 i Stora Herrestad med pigan Bolla Persdotter, där de även finge barna Margreta född 1769 12/2, Margreta född 1772 28/9, Ingar född 1775 22/8 och Erik född 1777 11/2. Söder om Stora Herrestad, i Ystad, återfinns samtidigt systern Britta Maria gift med målaren Petter Kållander samt brodern garvargesällen Gustav Adolf B. död 1808 10/1. Intressant att notera är att dessa även har en syster Elsa Christina född -35, men hennes vidare öden är för mig okända.

260
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-03-15, 04:58 »
Markus! Här får du lite uppgifter om Annika Lundberg att forska vidare kring:  
Annikas andre mans fullständiga namn är Lars Jönsson Winning, och han uppges vara husar vid Major Silverskölds (!) skvadron [fb]. Första kända giftet är med Johanna Nilsdotter, de får barna Elna f. 1779 29/7, en död son f. 1782 15/3, en död son f.  1783 31/3, Bengta f. 1784 20/5, alla i Malmö Caroli. Vid dopet av Bengta figurerar några Borgström, men jag tippar på att de tillhör en annan Borgströmsläkt. Annika och Lars begår lysning 1791 28/8 och äktar varandra 9/25 i Malmö garnison, Lars uppges då heta Jöns[son] Winning. Dottern Christina födds 1792 7/2 och döps 9/2 i Malmö Sankt Petri. Annika kallas då Annicka Anders doter och uppges vara 35 år gammal (f. c:a 1757, jfr tidigare fb-uppg. om c:a 1753: när är hon född egentligen ?).  
   
För Genarps och Lyngbys mantalslängder: Nils och Petter Lundberg nämns några gånger i mtl från 1760-70-talen, sedan försvinner de helt där medan de återfinns i hfl. Har även jämfört mtl och hfl för att utröna om de i ställes skrivs med sina sonnamn, vilket ej verkar vara fallet. Annika har jag ej heller kunnat noterat där. Vad av denna skattefrihet  kan jag inte besvara. Att Johan Chrisian och Annika skulle kunna återfinnas i Malmö mtl tror jag inte av det enkla skälet att värvade soldater var just skattebefriade. Men jag har inte kollat för att vara ärlig!

261
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-02-09, 03:53 »
Markus, här kommer lite nya uppgifter som rör till mer än besvarar. Ett genealogiskt mysterium à la Sherlock Holmes!  
 
1787 2/9 uti Genarps socken begrofs väfvaren Lundell i Nyvångshuset och denne är högst sannolikt identisk med vävaren och ladufogden Andreas Lundgren i Nyvångshuset. Rötterforumets egen sökfunktion ger sedan uppslag för intressanta funderingar. Jag återger här de vitalaste inläggen av Markus Gunshaga och Anders Berg:    
 
Under släkten Grönvall:  
 
Markus Gunshaga Postat lördagen 24 januari 2009 - 18:02         
________________________________________
Hej!  
 
Den 28 december 2008 skrev jag kl. 16:28 att en Beata Lundell vid Häckeberga gård var fadder när Nils Grönvalls och Catharina Fagerströms barn döptes i Börringe. Johan Trollencrona svarade samma dag Ang. Beata Lundell vid Häckeberga gård har jag för mig så här att vid tidpunkten för Catharina Fagerströms o Nils Grönwalls giftermål 1756 så vart Catharina skriven hos en Jacob Lundell, kommer inte ihåg hans yrkestitel men kan det varit vävare?.  
 
Jag kom då att tänka på min trolige släkting, Anders (Andreas) Lundell från Simrishamn, som 1747 var vävare vid just Häckeberga, då han ärvde sin far, glasmästaren Hans Nilsson (ca 1690-1746) i Simrishamn (Simrishamns rådhusrätts och magistrats arkuv, FIIa:3, nr 23). Kan denne vara identisk med Jacob Lundell 1756? Jag har fått fram några uppgifter om Anders - han gifte sig som vävaregesäll 1732 i Munka-Ljungby med Bengta Nilsdotter och fick tillsammans åtminstone tre döttrar:  
 
1) Anna Christina Lundell. Född 1733 1/10 i Munka-Ljungby (gift från Hjortsvångshus som pigan Johanna Stina Lundell, i Genarp 1753 28/10 med skomakaregesällen Johan Lindman?)  
2) Elsa Lundell. Född 1736 27/1 Ekeby, Ekeby.  
3) Christina Juliana Lundell. Född 1738 (12/2) Genarp.  
 
Kanske ingår Beata Lundell, faddern 1761, i denna barnaskara? Det verkar dock inte som att det finns något släktskap mellan familjen Lundell och Grönvall-Fagerström, även om man väl aldrig ska säga aldrig.
     
Anders Berg Postat lördagen 24 januari 2009 - 19:54         
________________________________________
Andreas Lundell är väl den vävare Lundell som dör 1787 (begr 2/9) i Nyvångshuset i Genarp, ålder ej angiven. Dottern Christina Juliana Lundell blir gift med handskmakaren Peter Hyberg (ett barn i Genarp 1768) och dör 90 år gammal i Öved 1828 14/6. Elsa Lundell är kanske jungfrun och hushållerskan Elsa Catharina Lundell på Vegeholm, som 1775 10/5 gifter sig i Strövelstorp med handskmakaren Mikael Brandt i Laholm.  
 
Att Andreas är son till glasmästaren Hans Nilsson i Simrishamn var en överraskning! Hur kommer du in på Hans Nilsson, Markus? Hade han fler barn som kallade sig Lundell? (lite off topic...)
     
Markus Gunshaga Postat lördagen 24 januari 2009 - 20:31         
________________________________________
Hej Anders!  
 
I all hast missade jag ett barn till Andreas Lundell, nämligen dottern Elsa Catharina, född på Häckeberga i Genarp 1743 (döpt 10/7) - nu kan vi väl vara i princip säkra på att hon är identisk med hushållerskan på Vegeholm!  
 
I mantalslängden 1766 bor wäfwaren Lundell (utan ålder) och den 66-åriga namnlösa hustrun tillsammans med dottern Juliana i Jortsvångshuset i Genarp. I Genarps hfl. 1778 bor han i Nyvångshus (bekräftar väl att vävaren som dör 1787 är rätt) tillsammans med hustrun Bengta, svärsonen Hyberg samt dottern Juliana och deras 9-åriga dotter Anna Stina.  
 
Jag skriver vidare under Socknar > Simrishamn, angående glasmästaren Hans Nilssons familj  
 
-------------------------------------------------------------------------------- ------------------------------------
 
Under Skånes socknar Simrishamn:
 
Markus Gunshaga Postat lördagen 24 januari 2009 - 20:54         
________________________________________
Fortsättning från Övriga släkter > Grönvall, angående vävaren Andreas Lundells i Häckeberga, Genarp socken, ursprung.  
 
Andreas var alltså son till glasmästaren i Simrishamn, Hans Nilsson (född ca 1690, död 56 år gammal 1746 11/11 i Simrishamn) och dennes första hustru Kjerstina, Kirstina Hans GlasMästares (född ca 1682, död 45 år gammal 1727 18/4 i Simrishamn). Hans gifte sig andra gången 1728 3/1 i Simrishamn med Elna Sörensdotter - det är efter henne som bouppteckningen upprättas 1747 4/4, även om makens barn från första äktenskapet nämns. Familjen bodde du i 3:e kvarteret, hus nr 10, i Simrishamn.  
 
Hans Nilssons barn i första äktenskapet:  
1) barn. Begravd i de fattigas jord i Simrishamn 1710 26/7.  
2) Andreas Lundell. Vävare i Genarps socken fr.o.m. ca 1738, nämnd i styvmoderns bouppteckning.  
3) Anna Maria Hansdotter. Född före 1724, bodde i Ystad vid styvmoderns bouppteckning 1747.  
4) Tala Hansdotter. Bodde i Simrishamn 1747, och födde där oäkta sonen Lars 1744 23/4 - På tillfrågan hwem barnefaderen war, Swarades: Äckta mannen och borgaren Esbiörn Westerwik här i Staden.  
5) Dorothea Hansdotter. Född ca 1723. Död 32 veckor gammal 1724 7/3 i Simrishamn.  
 
Hans Nilssons barn i andra äktenskapet:  
1) Mätta Stina Hansdotter. Född 1728 24/5 i Simrishamn. Nämnd i moderns bouppteckning.  
2) Nils Hansson. Född 1731 18/4 i Simrishamn. Nämnd i moderns bouppteckning.  
3) Elsa Catharina Hansdotter. Född 1733 19/10 i Simrishamn. Nämnd i moderns bouppteckning.  
4) Sören Hansson. Född 1736 14/5 i Simrishamn.  
5) Johanna Hansdotter. Född 1739 17/1 i Simrishamn. Nämnd i moderns bouppteckning.  
6) Karna Hansdotter. Född 1743 4/7 i Simrishamn.  
7) Hans Hansson. Född 1746 2/5 i Simrishamn. Nämnd i moderns bouppteckning.  
 
Min teori är/var att Hans Nilsson var son till skomakaren Nils Henriksson och hans hustru Tala (Willasdotter?) i Vemmerlövstorp, Östra Vemmerlöv, med tanke på att han döper två av sina barn till Tala och Anna Maria (se diskussion under Socknar > Östra Vemmerlöv - dessa namn återfinns bland de bevisade barnbarnen till Nils och Tala i Vemmerlövstorp), men jag undrade varför inga av Nils Henrikssons bevisade barn, som då bodde i Simrishamn, var faddrar åt Hans Nilssons barn i äktenskapet med Elna Sörensdotter. Detta verkar få sin förklaring om man istället antar att det var Hans Nilssons första hustru som var dotter till Nils och Tala i Vemmerlövstorp - det var ju i detta äktenskap som barnen Tala och Anna Maria föddes, och varför skulle Hans Nilssons första hustrus syskon vara faddrar åt sin f.d. svågers senare barn, om vi antar att det inte var Hans Nilsson som var deras bror?  
 
Jag har tyvärr inte lyckats hitta några tecken på att Andreas syskon kallade sig Lundell - systern Tala kallar sig åtminstone Hansdotter 1744. Dock kollade jag upp det för säkerhets skull nu när frågan dök upp, och hittade minsann en Anna Maria Lundell i Ystad (systern Anna Maria Hansdotter bodde ju i Ystad 1747), vars båda makars bouppteckningar finns bevarade i Ystads rådhusrätts och magistrats arkiv enligt DigiArkivs register, 1746 efter timmermansmästaren Johan Georg Hirsch (osäkert om detta är rätt - ska checka bouppteckningen) samt 1770 efter timmermannen Jöns Lindgren.
 
-------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------
 
Vid dopen av Nils Lundbergs barn Christian och Johanna förekommer Andreas Lundgren alias Lundell som dopvittne. Vid dopet av Nils' son Per förekommer vävaren Appelquist och denne är möjligen identisk med den vävare Pett. Appelquist från Sandåkra som 1773 2/4 i Genarp gifter sig med änkan Helena Lundgren och som troligen är befryndad med den andra vävaren i Sandåkra. För det citerar jag följande ur Linvävarämbetet i Malmö och det skånska linneväveriet (1959) av Ernst Fischer (  http://www.bjaeverskov.dk/stam/2208.htm ):
 
Den nye vävare, som 1769 uppträder i Börringes räkenskaper heter Anders Apelquist. Han
var heller icke bosatt i vävarhuset utan hade sin bostad i Sandåkra by i Skurup. Jag har
tidigare haft anledning i samband med Malmövävarna nämna dennes namn. Vävarhuset
beboddes vid denna tid av handskmakare Peter Hyberg och hans hustru Jullana Lundell. Om
Appelquists verksamhet få vi bättre underrättelser i de bevarade räkenskaperna.
 
Slutligen kan tilläggas att Andreas Lundgren även har en son Erik 1749 3/10 (i katekisationslängden för 1750 återfinns Lundgren med hustru, dotter och en son men ej senare) och att ovannämnde Peter Hyberg och hustrun Juliana Lundell står skrivna under Lundgrens hushåll i Nyvångshus i Genarp hfl AI:1.

262
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-02-08, 22:55 »
Markus! Ytterligare fynd behövs att vederlägga det jag spekulerar om. Som jag skriver är Annicka ej skriven hos denne Andreas Lundgren (som återfinns finns i Genarp redan år 1760) och dyker först upp då hon gifter sig. Var Annicka uppehållit sig från c:a 1753 till 1778 är ett mysterium men 3 st ladufogdar Lundberg/Lundgren verksamma vid samma gård tör väl inte vara en ren slump.

263
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-02-08, 06:36 »
Tänk vilka roliga saker man finner då man lärt sig skrivstil bättre och gör en ny genomgång av prästens ettriga kråkefötter! Detta kan vara något för dig Markus Andersson.
 
Första gången Lundbergarna dyker upp i Genarps kyrkoböcker är i kommunionlängden för 1761 till 62 då lakejen Nils Lundberg står skriven under Häckeberga. I nästkommande längd för 62 till 63 står både ladufogden Pär Svenson (Lundberg) och lakejen Nils Lundberg skriva under Häckeberga. I längden för 63 till 64 står lakejen Nils Lundgren skriven under Häckeberga och 1764 2/11 vigs lakejen på Häckeberga Nils Lundberg med Sissela Persdotter. I längden för 64 till 65 och senare längder återfinns Nils Lundberg med hustru under Nyhus/Böckarehus; i nabogården Nyvångshus(et) återfinns vävaren Andreas (Anders) Lundgren med hustru och dotter Juliana. Tidigare i längden för 62 till 63 återfinns ladufogden And. Lundgren med hustru och dotter under Nyvångshus. I de senare längderna för 66 till 67 och 67 till 68 återfinns ladufogden Andreas skriven under Häckeberga samtidigt som vävaren Lundgren med familj är skrivna under Nyvångshus. Då ingen ladufogde Andreas återfinns på andra ställen i kyrkoböckerna vid denna tid torde dessa tvenne personer vara identiska.  
 
Att släktskap föreligger emellan ladufogden, betjänten & fjärdingsmannen Petter Svensson Lundberg (cirka 1743-1801) och ladufogden & lakejen Nils Lundberg (cirka 1726-1802), bägge knutna till Häckeberga, har jag tidigare antagit. Att Nils skrivs som Lundgren vid ett tillfälle förefaller intressant även om det kan vara en felskrivning av en trött präst. Då Nils även senare är granne med denne vävare och andre ladufogde vid Häckeberga Andreas Lundgren blir detta desto mer spännande.
 
Genom dopvittnen har kammarjungfrun vid Häckeberga Annicka Lundberg tidigare kunnat knytas till gubbarna Lundberg och då hennes flicknamn uppges vara Andersdotter skulle denne Andreas Lundgren rent av kunna vara hennes fader. Problemet är bra att hon ej finns skriven hos denne Andreas och första gången hon dyker upp är då hon gifter sig med Christian Lohrman. Måhända förhåller det även sig så då att de byter namn från Lundgren till Lundberg då de tar tjänst hos Silverskiöldarna.

264
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-01-31, 00:10 »
Då hade jag på sätt och vis rätt i mitt antagade här ovan om att förfäderna var präster. Frågan nu är bara var Elsa Catharina exakt kommer in i bilden!

265
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-01-29, 15:04 »
1784 20/1 på Toppladugården födds Otto Wilhelm till vävaren Borgström; han har ej återfunnits. I Skabersjö hfl AI:3 s. 1 under Landshöving Herr Tage Skotts hushåll förekommer en Otto Borgström, 16 år, född 1789 28/3 i Kiecft?/Kielt?: s:[ocken] och Elsa Catharina Borgströms egen son Anders Pehrsson, 16 år.
 
Vilken socken kan Otto B. vara född i då stafwningen verkar vara en ålderdomlig form?
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2012-01-29 15:22)

266
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-01-10, 23:11 »
Tack så mycket för detta Markus. Att herrarna av släkten Borgström inte nämns vid förnamn verkar vara vanligt då jag sedan tidigare har en okänd betjänt Borgström och vävare Borgström. Förhoppningsvis går de med tiden att pussla ihop en sammanhängande släkt.    
 
Mvh Carl Johan

267
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2012-01-10, 19:26 »
Fyller i lite luckor om familjens vidare öden efter faderns död omkring 1801 (åldersuppgift efter husförhörslängd: Lyngby dödbok har en lucka för aktuella tid och ingen bouppteckning återfinns):  
 
Änka Catharina står med sina tvenne söner Sven 17 och Andreas 12 skriva under Möllehus i Lyngby socken i hfl för åren 1796-1802. I nästa hfl för åren 1806-1813 under Möllehus återfinns modern och sonen Sven med familj medan sonen Anders redan vid 13 års ålder vandrat sin väg och blivit dräng i bland annat Österlen, för att vid 18 års ålder gå in i militären vid Landskrona.  
 
Elsa Catharina Borgström framlider i ålder 1812 7/5 i Lyngby i en ålder av 61, vilket med tidigare beräknat födelseår från hfl placerar henne som född år 1751. I mina anteckningar har jag en Else Christina född 1751 17/3 i Genarp men med oläsliga föräldrar. Intressant återfinns i Lyngby vigsellängd för 1801 9/10 en kammarjungfru Fredrika Borgström från Toppladugården (eg. Häckeberga slott), som gifter sig med en klockare Gangström. Undra var denna Fredrika placerar sig i det Borgströmska släktet ? Och två vigslar under denne Fredrika Borgström återfinns ironisk nog vallackaren Johan Fridricksson.  
 
Sonen Sven förekommer aldrig i skrift med namnet Lundberg (vilket brodern gör), allenast med sitt patronymikon. Han tituleras under sitt liv som fjärdingsman (lägre polisman l. fogde) och husman (torpare). Han är i sitt första äktenskap (okänt år) gift med en Bengta Larsdotter f. c:a 1781, död före 1817. De har barna: Pär f. 1805 22/11 i Lyngby (uppges död), Petter f. 1807 8/10 i Lyngby, Elna f. 1809 29/9 i Lyngby och Anders f. 1812 26/2 i Hyby. I andra giftet 1817 17/12 i Svedala med en Kjersti(na) Jönsdotter f. 1797 12/2 i Svedala & d. 1846 12/5 får han barna Bengta f. 1821 15/8, Jöns f. 1826 6/9 & d. 17/9, Per f. 1829 25/4, Margaretha f. 1832 16/6 & d. 1843 15/4, Jöns f. 1835 26/10 och Carl Petter f. 1839 10/3 & d. 1844 19/1. Sven framlider sedermera i bräcklighet 1853 5/3 i Svedala i en ålder av 68.
 
Sven Pettersson förefaller ha levat ett typiskt torparliv i 1800-talets Sverige. Han har fyra söner som efter hans egen fader får namnet Pe(tte)r. Inget uppseendeväckande, om det inte vore för att hans andre son Petter född 1807 i födelseboken får dopnamnet Petter Ullric Willhelm. Bruket att ge 3 stycken förnamn vill jag erinra mig enbart förekommer hos de högre stånden (och resande) vid denna tid och Sven är torpare men hans fader var befallningsman. Sålunda ligger det nära att anta att farfaderns fullständiga namn var Petter Ulrik Wilhelm Svensson Lundberg. Hans födelsenotis återstår dock att finna för att bekräfta detta!

268
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2012
« skrivet: 2011-12-21, 18:53 »
Annicka, Petter och Nils Lundbergs härkomst lyckas jag ej besvara genom att söka i Genarp med omnejd. Då återstår att prova min sista ledtråd för att spåra var varifrån de kom. Annars återstår bara att vänta på tillfällighetsfynd.
 
Det berättas ännu av de gamle att förfäderna bar namnet Herdinius och att de var komna från Ryssland med Carl XII & hans tartarer (jfr K. Karlssons inlägg under släkten Rosenqvist). Med tanke på att släkten stammar från befallningsmän ter det sistnämnda i sagan sig osannolikt, medan det första blir mer intressant då en del prästsöner faktiskt blev befallningsmän (jfr äv. släkten Darelius - Darell). Då det är ett ius-namn bör det anspela på ett ortsnamn; varje sig jag eller SOFI har funnit ett. Namnet kan eventuellt härledes av att vara en latinsiering av ex. tyska Herdegen eller sammandragning av tyska förledet Her- och det litauiska efternamnet Dinius: noterna här att ius-ändelse i det litauiska språket markerar att det är ett maskulint namn.  
 
Räknat med Anders Lundbergs son Johan Mårten Lundberg (1817-1872) som stamfader, förekommer namnet inom samtliga agnatiska linjer i Sverige som ett arvenamn en av sönerna får bära (i Amerika är släkten utslocknad på manssidan). Namnet förekommer även i ingifta släkter såsom Lindqvist & Fogelquist m.fl. Namnet verkar ej förekomma bland ättlingarna till Petter Lundbergs son Sven Pettersson, fast jag har ännu icke utforskat denna gren till fullo. Den småländska släkt Johansson som på 1930-talet tar sig namnet som nybildat efternamn finner jag inget genealogisk släktskap med. Har även noterat att namnet förekommer i den feminina varianten Herdina.  
 
Har någon i skrift påträffat familjen Herdinius på 1500-, 1600- eller 1700-talen ? Eller förslag på var man kan gå vidare ?

269
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-12-07
« skrivet: 2011-12-07, 19:17 »
Gör här ett sammanfattade inlägg för vad som hittills är känt anbelangade familjen Lundberg vid Häckeberga gård (slott) i Genarps socken under 1700-talets andra hälft. Då de alla är knutna till Häckeberga och dopvitten ger antydan till släktskap, kan det antas att det rör sig om en och samma släkt. Det tidigare omnämnda dopvittnet ladufogden Ola Lundberg går ej att återfinna, det torde röra sig om en missuppfattning; antingen rör det sig om Nils eller Petter.
 
Nils Lundberg, lakej, ladufogde (~ befallningsman), f. c:a 1726 (åu efter db) och d. 1802 6/6. Gift 1764 2/11 med pigan Cecilia (Sissela) Persdotter. Bosatt vid Häckeberga o. Hjortvångshus/Bödkarehus. Barn: Christian f. 1764 28/12 i, Johanna f. 1766 29/6 & Per f. 1777 7/12. Troligen identisk med den betjänt Lundberg som förekommer i 1772 års hfl för Häckeberga.  
 
Petter (Per) Svensson Lundberg, ladufogde (-||-), c:a 1743-1801 (åu efter hfl: ej i Lyngby db), gift 1777 5/12 med jungfrun Elsa Catharina Borgström f. c:a 1751 (högst troligast befryndad med den för övrigt okände betjänten & vävaren Borgström som är knuten till Häckeberga på 1770- & 80-talen). Bosatt vid Häckeberga, Genarps sn och Sjökrokshus, Lyngby sn. Barn: Sven f. 1779 3/5 (död), Sven f. 1780 1/10 (död), Sven f. 1784 31/12 & Anders f. 1789 14/10 i Lyngby sn. Sonen Sven blir husman i södra Skåne, medan brodern Anders börjar sin bana som indelt knekt, för att sedermera bli lumpsamlare & artillerist och stamfader åt den sydsvenska resandesläkten Lundberg.  
 
Annicka Andersdotter Lohrman Lundberg, kammarjungfru, f. c:a 1753 och d. c:a 1795. Gift 1778 13/10 med kusken & husaren Johan Christian Lohrman. Bosatt vid Häckeberga och Malmö. Barn: Anders f. 1779 6/1, Johanna Maria f.  1781 28/7, Anna Dorothea f. 1784 2/9 & Christina f. 1788 22/9 i Malmö gar. (Information från Markus Andersson.)
 
Den stora frågan som Genarps kyrkoböcker inte verkar kunna besvara: varfrån kom Nils, Petter och Annicka innan de kom till Häckeberga ?

270
Genarp / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-12-07
« skrivet: 2011-11-15, 15:02 »
Jag söker inforamtion om släkten Lundberg verksam på Häckeberga slott; jag har de två troliga bröderna ladufogdarna (~ frälseinspektor) Petter Svensson Lundberg (c:a 1743-1801) och Nils Lundberg (c:a 1726-1802) med familjer. De förekommer i Genarps kyrkoarkivalier från 1760-talet och framåt men varifrån kom de innan de bosatte sig i Genarp ?

271
Allmänt / Värmlänningar i Jämtland
« skrivet: 2011-05-16, 22:28 »
Sökte i bibliotekskatalogen: Långväga: arbetsvandringarna från Värmland till Härjedalen av Jacobsson, Sten (1996).
Tack för boktipset Marianne!
 
Mvh Carl Johan

272
Allmänt / Värmlänningar i Jämtland
« skrivet: 2011-05-16, 21:42 »
Tack för svaren Marianne och Martin; intressant läsning om släkten Goder också.  
 
Mvh
Carl Johan

273
Allmänt / Värmlänningar i Jämtland
« skrivet: 2011-05-16, 17:13 »
I min släktforskning har jag noterat att ett antal anor som stammar från Värmland. Kommer detta sig? Kan det vara för att skogen, som alltid varit viktig i Värmland, blev såpass avverkad att skogsarbetarna for till Jämtland för att kunna fortsätta förtjäna sitt uppehälle? Eller kan det ha något att göra med den skattefrihet kronan gav under ett antal år till dem som koloniserade Norrland?
 
Mvh Carl Johan

274
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2011
« skrivet: 2011-05-16, 21:28 »
Det kan vara byn Långkälen (om det är den du avser) jag söker, tack för tipset!
 
Mvh  
Carl Johan

275
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2011
« skrivet: 2011-05-16, 17:33 »
Någon som vet var byn/platsen Kälen/Tjälen (jamtska Käla/Tjäla) ligger i Lit socken?
 
Mvh
Carl Johan

276
Var ligger platsen / Var ligger platsen
« skrivet: 2011-05-16, 22:15 »
Det är rätt Kälen, tack för hjälpen.
 
Mvh
Carl Johan

277
Allmänt / Hallands infanteribataljon I 28
« skrivet: 2011-09-25, 17:56 »
Har en släkting som var beväring, sedermera någon form av civil militär eller underofficerare, och som var involverad i övningarna på Skedala hed till början av 1900-talet. Han fick även genom åren en hel del landmarker av kronan som belöning. Någon som vet var man kan finna mer information om dennes tjänstgöring, kronans överlåtelser av mark / lönelistor och Hallands infanteribataljon i allmänhet?  
 
Vänligen,
Carl Johan

278
Torup / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2013
« skrivet: 2012-03-04, 19:17 »
Tack så mycket Britt-Marie för de dödsuppgifterna. Åkerfeldts bok har jag redan hämtat uppgifter ur; kollar du på annant håll här på Rötters ser du även att jag genealogiskt visat att Lundbergarna stammar ifrån en skånsk fjärdingsman och inspektor.  
 
Jag söker huvudsakligen uppgifter som muntliga historier, fotografier eller om någon vet om folkminnesnedteckningar från Torupsbygden där Lundbergarna figurerar.  
 
Vänligen
Carl Johan

279
Torup / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2013
« skrivet: 2012-03-04, 16:16 »
Kopparslagaren Carl Oscar Lundberg född 1847 12/2 i Torup och bosatt i byn Kobbol. Någon som vet när han dör? Finner nämligen själv inte hans dödsdatum!  
 
Är det sedan någon som vet eller kan något om resandesläkten Lundberg i Torup? Allt av intresse antingen här eller via e-post.  
 
Med vänlig hälsning
Carl Johan H. Ljungquist

280
Tack för detta Margareta, nu kan jag sova gott.

281
Söker vidare uppgifter om borgaren och järnhandlaren Carl Fredrik Kindberg, som på 1820-, 30- och 40-talen är bosatt i Göteborg. Han är gift med en Regina Brodell och de har sönerna Johan Andreas, Anders Aron och Carl Gustaf. Vilken församling lever han i och när dör han m.m. ?  
 
M.v.h. Carl Johan

282
Hej!
 
Jag har kört fast i min släktforskning och behöver lite hjälp; är det någon som vet något om Helena Hillman, som den 1770 28/9 i Karlskrona amiralitetsförsamling gifter sig med volontären Fredrik Lundberg vid 2:a amiralitetsvolontärregementet ?
 
Vänligen  
Carl Johan

283
*angränsande socknar = Lösen, Nättraby: Haselö, Tjurkö, Asp finns inget för på AD.

284
Hej!
 
Jag har tidigare i denna tråd frågat om en Olof Wigren och Elin Strömgren som gifter sig 1812. Jag har hittills gått igenom Karlskronas tre församlingar, ami., tys. och stor., hfl, flytt, födelse- och dödböcker, samt angränsande socknar. Trots detta har jag inte funnit paret! Jag vet att 1817 tar Elin ut ett prästbevis och far till Skåne (jag har inte återfunnit detta prästbevis då jag letat), där hon föder ett barn och då uppges Olof vara död. Senare vet jag att Elin har gift om sig med en Andreas Lundberg, som då i hfl för Varberg, Halland står som barnets far. Hon uppges även vara född c:a 1780-85 i Kronobergs län, där har jag en möjlig födelsenotis från 1787, Östra Torsås socken.  
 
Kan någon vara snäll och hjälpa mig eller föreslå var jag ska gå vidare?
 
//Carl Johan
 
Källor:
Karlskrona ami.förs. EIa:3 (1769-1820), s. 251
Löderup C:2 (1789-1832), s. 302, längst ned
Östra Torsås C:2 (1777-1833), sid 101, 1787-02-18

285
Hej Christina!
 
Jag är mycket väl medveten om släkten Lundberg då jag just forksar på dess agnatiska linje, den stora tvistefrågan är om det är Olof eller Anders (eller någon annan för den delen) som är biologisk fader (Anders kan ju ha adopterat). Tanken på att hon aldrig återvände till Karlskrona är intressant, då gäller det att hitta när anders och elin gifter sig ... fast olofs dödsnotis kan också briga klarhet om han är möjlig fader till Martin. Jag får nog söka i angränsade socknar till Karlskrona ami.  
 
Mvh
Carl Johan
 
(Meddelandet ändrat av ljungquist 2011-06-09 11:06)

286
Hej Christina!
 
Barnet Martin vet jag redan om sedan tidigare då jag sökt i kyrkoböcker för Österlen, Skåne. Mitt nuvarande problem är att jag finner Olof och Elin i vigselboken men inte i hfl; jag har även sökt igenom dödsboken från augusti 1816 till maj 1817 men inte funnit någon Olof Wigren. Den Olof Wigren i DDSS är nog inte min Olof då han dör ogift. Tack i alla fall Christina.
 
Om det är någon vänlig själ som sett Olof Wigren och Elin Strömgren i hfl för Karlskrona, snälla säg till !  Antingen är de inte skriva där (fast Elin uppger detta i Löderup??) eller så missar jag dem...
 
Mvh  
Carl Johan

287
Hej!
Jag behöver hjälp med kofferdikarlen Olof Wigren. Jag vet att han gifter sig med pigan Elin Strömgren 1812-03-15 (Karlskrona ami.förs. EIa:3 (1769-1820), s. 251). Men jag inte varifrån han kommer eller när han är född? Då han är förlagd i Karlskrona, vilka av flottans rullor kan tänkas innehålla uppgifter om hans tjänstgöring? Vilket kompani kan han ha tänkats tillhört? Ytterst tacksam för någon hjälp !
 
Mvh
Carl Johan

288
Karlshamn / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-10
« skrivet: 2012-07-22, 21:28 »
Är något känt om följande personer ?  
 
Johanna Maria Runquist och hennes make kammartjänaren Anders Lundberg får sonen Johannes Andreas 1764 29/9 i Karlshamn. Johanna Maria är gissningsvis identisk med den Maria Johanna född 1742 19/9 i Karlshamn till glasmästaren Johan Runquist och hans hustru Maria Sellander. Vid detta dop återfinns en hustrun Regina Lundberg (vems hustru?). Jag återfinner ingen vigselnotis i Karlshamn för Johanna Maria & Anders och jag vet inte heller var de tar vägen sedan.

Sidor: [1]