ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Annika Sylven

Sidor: [1]
1
Hur  kommer det sig att en person som är född i Sverige 1861i Kalmar och död  på S:t Eriks sjukhus 9 maj 1923 i Stockholm, varken finns i kyrkbok över döda och begravda eller i Sveriges dödsbok9?
I Sveriges dödsbok9 hittar jag ingen som heter Seyffarth.
Jag tror hon var skriven i Maria Magdalena när hon dog. Karlsviksgatan 11 Försörjningsinrättningen?
Är begravd på Skogskyrkogården, Stockholm i en familjegrav nr 252 inom område 15.

2
Tack  för svar.
Jag kontaktar Riksarkivet och hoppas få förklaring till vad man gjort innan  man "bara" skrev ett datum för obefintlig. Det var ju trots allt 1920 som prästen noterat "obefintlig". Det kunde de förhoppningsvis inte göra bara med en "axelryckning"  Något slags  förhör  bör ha hållits med hennes son Fredrik som levt  hela sitt liv tillsammans med sin mor Carin, även som  gift.
Har i övrigt kunna följa henne genom livet. 

3
Tack för puff framåt.
Någon utredning bör ha gjorts. 1920 är inte så länge sedan. Kontaktar Riksarkivet.
Annika Sylvén

4
Vad hände egentligen Daniels Carin Nilsdotter, född 18340830 i Bengtsarvet 16.
Försvann hon, men varför står hon kvar i Bengtsarvet Sollerön i kyrkoböckerna?

I hfl 1893-1899 hfl 12219/A1/15 står en notering jag inte kan tyda, se bifogad bild. Kan någon tyda det åt mig?

I  Hfl 1883-1892 står att hon kan läsa hjälpligt så då lever(?) Carin. Hon står kvar i kommande hfl och församlimgsböcker både på Bengtsarvet 16½ och bland sinnessjuka, men det står också  i församlingsböckerna fr 1900-1908 och 1909-1919 att hon "dog för flera år sedan". Hittar henne inte i någon dödsbok.
Så vad hände?
Försvann hon och aldrig hittades?
Dödförklarades hos 1920? (finns som dödsår i en annans träd)

Bakgrundshistoria:
Hon födde en son Fredrik Alfred Leornad18640308 i Uppsala dit hon flyttade 1860 som piga.
Enl kyrkböckerna gifte hon sig med Johan Maurits Grip 1867, jungman, murare.
Med honom får hon två barn som dör tidigt. Maken Johan dör 1871.
Hon får sedan en dotter 1874 som dör15 febr 1876.
1877 återvänder hon och sonen Fredrik till hennes föräldrar i Bengtsarvet, där de bodde kvar.

 

5
Stort tack, nu när du säger det... ser jag också.

Denna mans öde har fångat mig. En välartad man men fattig. Har inte hittat något negativt om honom som person - bara tillgripit lite mat vad jag förstår.

6
03 - Hur hittar jag... / SV: Fattigvård Barnauktioner
« skrivet: 2023-03-14, 11:10 »
Tack Eva för hjälpen.
De barn jag undrade över tycks inte blivit "omhändertagna" av fattigvården. Men din information kommer jag att ha nytta av i andra ärenden.

7
Johan Jansson är född 18281207 (enl födelseboken) i Stora Tuna.
Hans far dör 1838 genom en olycka "Överrasad i en sandgrop" i Falun. Johan är bara 10 år då. Livet blir hårt för Johan och han dör i fängelse på Långholmen 1869, Stockholm. Han döms till 2 år och 6 månader straffarbete samt10 års förlust av medborgerliga rättigheter.

Fram till 1853 är han dräng på flera ställen i Dalarna och Uppland. Därefter är han hyttarbetare.
I de flesta Hfl  där han finns som dräng, står att att är "Hederlig, ledig och vaccinerad". Men i den sista där han är dräng står det något jag försökt tyda men inte lyckats.
Vad står det efter Ramsta 1850 Falun 1853 24/10?   

8
03 - Hur hittar jag... / SV: Fattigvård Barnauktioner
« skrivet: 2023-03-12, 17:30 »
Tack för att du bekräfta att jag hitintills haft rätt när jag uppfattat att fadern tog hand om barnen själv.
Hade lite svårt att tyda information och ville kontrollera om barnen en tid varit utackorderade.
Jag följt dem alla fram till deras död och sett att flera medlemmar i familjen över generationer har levt ihop långa tider. Ungdomar som varit ute som pigor och drängar har återvänt till familjen.
Men konstaterade att jag inte kunde finna på hur man följer de som lämnats bort genom "barnauktioner" (fram till början av 1900-talet?) eller på annat sätt, som att de t ex bor hos olika  kortare tider "Rotegång" 
Finns det några protokoll (kyrka/ting) där man kan läsa om sådant?

I min egen, lite närmre släkt på Sollerön har jag de som flyttat runt i släktens gårdar efter ett system och några som är upptagna som fosterbarn inom släkten i Hfl.

 

9
03 - Hur hittar jag... / Fattigvård Barnauktioner
« skrivet: 2023-03-10, 15:42 »
Jag fördjupar mig i en familj i minst tre generationer som drabbats hårt. Från Stora Tuna till Falu Kristine.
Enligt Hfl var de "utfattiga". I mellangenerationen ser det ut som barn "lämnats bort"  Modern dog redan vid 38 års ålder  i moders- passion (Hysteri) och feber. Åtminstone de två yngsta verkar ha blivit bortlämnade, kanske mot föräldrarnas vilja.  Kan inte se om det var innan eller efter modern dog.
Vid barnens namn i Hfl står med stora bokstäver "Lundblom?" Fadern hette Eric Ersson. Hur kan jag göra för att finna vad som hände barnen. Avlägsna släktingar till mig. Som äldre återfinns barnen tillsammans med fadern igen. Har sökt på Lundblom i Dalarna och de ända som jag funnit är i Falun.
Kan någon säga hur jag skall göra för att finna vad som hände barnen när de var små.

10
Tack igen Staffan!
Moders-passion var ett gammalt uttryck för "hysteri" läser jag mig till i den bilaga du skickade med. Annas familj var ju mycket fattig och hon hade fött 7 barn på 13 år, så jag kan förstå hennes förtvivlan.
Begreppet "Hetsig feber" kan mycket väl avse en virus eller bakteriell infektion. Med tanke på Annas troliga fysiska och psykiska kondition är det inte alls omöjligt att t ex en lunginflammation utvecklades till en hjärnhinneinflammation.
Efter ditt första svar avseende hennes sondotter Anna Elisabeths diagnos har jag läst på om hjärnhinne-/hjärninflammation och förstår att förloppet av vissa former av hjärnhinneinflammation kan vara mycket hetsig med hög feber och förr var de 100% dödliga. (Dödligheten är fortfarande inte ovanlig om man inte kommer snabbt under behandling.)
Vissa former kan vara epidemiska och smittar genom kroppsvätskor, t ex saliv, men att vi ofta bär på virus utan att det bryter ut.
Tack igen för dina stimulerande svar!

11
Tack för ditt snabba svar!
Det var ju något helt annat än det jag trodde. De flesta diagnoser intill är skrivna med svenska benämningar så detta hade jag inte kunnat klura ut.
Som jag sa är det en hårt drabbad släkt. Så här kommer ytterligare en fråga.
Hennes farmor Anna Jansdotter  (ev Jönsdotter) född 1771 i Rågåker dör 1809 och lämnar maken ensam med flera barn. Den yngsta är född 1806. Maken gifter inte om sig och tar hand om barnen själv. Även här blir jag lite undrande över hennes dödsorsak. Det står något med Moders.... och feber
Kan du tyda vad det står? (Jag har sökt efter om hon fött något barn efter 1806, men kan inte hitta något)

12
Falu Kristine / Läshjälp vad dog Anna Elisabeth Jansdotter av
« skrivet: 2023-03-07, 19:30 »
En drabbad familj
Anna Elisabeth "Anna Lisa" föddes 18350216 i Falu Kristine församling. Familjen drabbades hårt.  Även tidigare generationer är hårt drabbade.
Fadern Johan Ersson dog 1838 efter att familjen flyttat från Stora Tuna runt 1830 till Falu Kristine.
En bror till Anna döms till 10 års straffarbete  på Långholmen Stockholm för lite matstölder. Han dör 21 juni 1869 innan han skulle friges samma år. En syster till Johan och Anna var gift med en avlägsen släkting till mig.
Anna gifter sig aldrig och blir ensam kvar. Sista året är hon skriven i Stora Kopparbergs församling, Östanfors 20:9. Hon dör på Serafen i Stockholm 1 augusti 1897 och begravs där enligt dödsboken - ensam.
Men vad dog hon av? Jag tyder det till att det börjar på "meningslö....

Det står att hon begravs den 5 och sedan står det den 11/8 Vad kan man gjort med hennes kropp. Serafen var ju ett utbildningssjukhus.

13
Letar runt lite bland de som har gårdsnamn Rull och deras ättlingar. (även gifta med Buspers, Bos/Bus Böl)
Noterar att bland dem som funnits i Rothagen och Häradsarvet förvånansvärt många dör barnlösa och lever länge på Sollerön, några dör på annan ort. De är födda mellan 1760 - 1932. Mitt underlag är ju väldigt begränsat, så mitt utforskande är inte vetenskapligt. Kan vara en tillfällighet att dem jag tittat på är de drabbade av barnlöshet,(inte barndödlighet). Men finner det märkligt att det är så många i några släktled.

Har sökt efter någon forskning på sjukdomar som skulle kunna förklara detta. Det finns ju flera farsoter och pandemier. Men dem jag följt, är det flera som lever länge och får inga barn.
Det enda jag känner till är att röda hund och könssjukdomar kan leda till sterilitet.
Är det någon som känner till varför det blev så?


 

14
Tack för hjälpen!
Du ger svar oavsett vilken del av Sverige jag har frågor om Staffan :).
Min far kallades av kunder och kollegor för "en levande uppslagsbok" Det vill jag kalla dig också!
Ett hedersomnämnande.

Jörgen
Jag uttryckte mig lite slarvigt. Hfl bokens namn är Stockholms Län, Järfälla församling, ortsnamn Lövsta (ej Hässelby).
Det finns mycket att säga om gränstrakterna mellan Järfälla Socken, Järfälla Landskommun, Järfälla kommun, Lövsta, Kyrkhamn och Riddersvik/Hässelby, Hässelby Köping. Det har sitt ursprung i olika ägor (och sedan stadsdelarna). Till detta för vi lägga de olika församlingarna inkl Spånga, Vällingby.
 Paret Johansson flyttade mellan flera adresser i Hässelby, ibland när den delen av nuvarande Hässelby hette Riddersvik, och Lövsta som då tillhörde Järfälla. Det är lätt att gå vilse bland namnen.
Vissa kyrkoböcker för Hässelby finns redan från 1904 (Församlingsböcker) enligt Riksarkivet, men det är väldigt varierande beroende på vad för kyrkobok det är. Dödsböcker börjar först 1926.


15
Vid denna tid som husförhörsboken omfattar tillhör Lövsta/Hässelby Järfälla (J-fälla är Uppland) , tidigare tillhörde Hässelby Församling Stockholm och gör det numera. Jag har valt att lägga ut denna fråga på Järfälla Husförhörsbokenhar Beteckningen Stockholm - Järfälla

Personerna som har koppling till mig är Otto Ferdinand Johansson med hustru Karin Persdotter Johansson, rad 4 och 5.

Jag behöver hjälp med att tyda vad som det står för yrke på Otto Ferdinand Johansson. Rad 4
Hustrun Karin var sjuk och intagen 1930 på Långbro och Ulleråker. Hon dog 1934 men vad står det i anmärkninskolumnen?
Det börjar med att hon varit intagen, vårdades på Ulleråker.... vad står det sedan?
Jag har letat efter död och begravningsböckerna i både Stockholm/Hässelby och Stockholm(Uppsala)/Järfälla men finner inte på dem. Någon som vet i vilken bok som Karins död bör vara redovisad förutom i Hfl?




16
Österlövsta / SV: Läshjälp
« skrivet: 2022-03-05, 12:37 »
Stort tack för hjälpen Lennart och Staffan!

Ett sådant tragiskt öde.
Jag kan inte skryta med att ha rika och fina förfäder på fars sida. Där är det mycket fattigdom och elände. Trots det är jag mycket stolt över dem. Flera har utvecklats till duktiga och hederliga människor genom århundradena. Rika har vi än idag inte blivit, men dugliga och uppskattade för våra insatser.
Lars öde är kanske ett av de mer sorgliga. Hans bror Erik Larsson född 1754 ville tydligen ta hand om honom i Tierp, men det fick han inte...

17
Österlövsta / Läshjälp
« skrivet: 2022-02-27, 14:53 »
Lars Larsson född 1759 i Kovälla Tierp återkom från Leufsta 1813 och bodde hos sin bror Erik Larsson född 1754.
Han utvisades 1815 tillbaka till Leufsta, utfattig och mindre vetande (tror jag att det står)
Återfinner en Lars Larsson som dog i Leufsta 20 dec 1818. Åldern 59 år stämmer.

Var står det som by/rote ? Var han hemlös? och vad dog han av?

 

18
Min undrar berör olika ämnesområden men en och samma person.

Eric Ersson var soldat  på Rote 13 i Svanby, Tierp 1777-1790
Född 1752 enl husförhörslängder (Hfl) och generalmösterrullor (Gmr). När jag räknar på åldersuppg i Gmr kom jag fram till att han borde vara född i mars 1752. Men uppgifter i Gmr är mycket osäkra.
I en hfl står att han är född i Tierp. Har inte funnit honom med föräldrar i varken födelsebok eller hfl.
Har hittat en Eric Ersson född 24 mars 1752 i Vendel, men tvivlar på att det är han.
Det finns ett stort antal Erik/Eric Eriksson/Ersson i Tierp och socknar runt om, men har inte kunnat verifiera att någon av den är soldaten Eric Svan Ersson.
Är det någon som vet?

Antogs som soldat 1777 ,Livkompaniet Uppsala Regemente, och enda uppgift om död hittar jag jag i Gmr 1792 där det står att han dog 8 september 1790. (anm troligtvis i Finland eller under transport hem)

Det finns en notering i Gmr som jag uppfattar att han bytt kompani, men stor fortfarande på rote 13, Svanby.
Kan någon tyda det? se bild

Gift 10 jan 1779 med Catarina/Cajsa Welamsdotter, (född 7 april 1751 i Farsbro, Tierp)  i Svanby
De fick två döttrar som döptes till Catharina (vanligt när en dör som barn)
Den första är född  9.12 1782 död 15 september 1783
Den andra Catarina är född 25 jan 1785, Står fel familjenamn på modern. Hennes far hette Welam Mårtensson, så det kanske förklarar att det står Mårtensdtr. Det står rätt på den första Catharinan




19
Tierp / SV: Cajsa Eriksdotter
« skrivet: 2022-01-24, 19:51 »
Tack! Då har vi koll på Cajsa. Hennes föräldrar var Soldaten/Trumslagaren Eric Swan f. 1752 och Catharina Månsdotter (Velamsdotter?) f. 1750. Var föddes de och vilka var deras föräldrar?

Hej Lars
Sitter nu och brottas med Eric Svan.
Hans föräldrar kan jag inte finna, vet inte var han är född.
Enligt GMR 1792 dog han den 8 september 1790, står inte hur eller var. Troligtvis i Nyland, Finland.
Har någon funnit hans föräldrar och var han är född?

I GMR mönstring 6 mars 1789 Hörby Herrgård står något för mig oläsligt i "anteckningar"
Nästa mönstring sker samma år den 21 december 1789 i Ekenäs, Finland och där står det något i anteckningar från föregående mönstring som jag inte kan tyda "Masti? Compagniet.

Betr hustruns är hon född i Farsbo, Tierp den 7 april 1751 och föräldrarna är Welam Mårtensson (du Clou/Klou) född 1703 på Söderfors Bruk och Karin Olofsdotter (saknar uppgift om föräldrar)

20
Söderfors / SV: Läshjälp Avlidna Söderfors 1710.
« skrivet: 2022-01-17, 11:42 »
Så spännande.

21
Söderfors / SV: Läshjälp Avlidna Söderfors 1710.
« skrivet: 2022-01-17, 10:14 »
Mårten Johansson Clou var min förfader i rakt led 8 generationer. Ända fram till min far har de funnits främst Svanby, Åskarby och Söderfors i Tierp.
Bifogar släktrapport mellan Mårten och mig. Kanske har vi fler gemensamma förfäder?

22
Söderfors / SV: Läshjälp Avlidna Söderfors 1710.
« skrivet: 2022-01-12, 20:32 »
Tack för hjälpen och det utförliga svaret!
Så tragiskt hon lämnade fler barn efter sig varav tvillingpojkarna Mårten och Hans födda 13 mars 1708, varav Hans dog i januari 1710.
Fadern fick sedan sonen Olof född 19 oktober 1713 som dör 29 oktober, endast 10 dagar gammal, begravs 1 november. Modern är för mig okänd.
Fadern dör 1740 och jag undrar om han gifte om sig någon gång.

23
Söderfors / Läshjälp Avlidna Söderfors 1710.
« skrivet: 2022-01-12, 15:34 »
Jag har svårt att tyda vad som står i dödsnoteringar avseende mina förfäder i Söderfors.
Det gäller en son som dog 17100127 Hans Mårtensson  Le/Du Clou född 17080313  samt hans mor Ingrid född Larsdotter gift Johansson Le Clou.
Det finns overifierade uppgifterom att modern dött 1709, men jag tror att det är en annan Ingrid.
Hans var tvilling med Mårten Mårtensson du Clou och enligt uppgift har han dött 1733.
Kan någon hjälpa mig att tyda vad som står i kyrkoboken?
Söderfors kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/ULA/11524/C/1 (1689-1725) sid 28 Riksarkivet.
Är det sonen Hans som dog 26 januari och modern Ingrid som dog den 4 maj 1710?

24
Tierp / SV: Cajsa Eriksdotter
« skrivet: 2021-11-27, 13:39 »
Jag har hittat Cajsa döpt Catharina i födelsebok Tierp född 17850125 .
Hennes far heter Eric Svan och modern står som Catharina Månsdotter. Har följt dem tillbaka i tiden och moderns efternamn skiftar. Vad jag kan se är att Catharina Eriksdotter hade en syster som var född 1782 och dog 1783. Ganska vanligt att man gav nästa barn samma namn som det barnet som var barnadöd. Modern hittar jag i Skämsta tidigare blir piga i Svanby 1777 och föräldrarna gifter sig 1778 eller 1779.

Tierps kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker,
SE/ULA/11542/C/3 (1769-1800) bild 161, Riksarkivet.
Hon är min förfader och mormor till min fars farmor som var döpt till Brita Kajsa och ändra sitt namn till Karin på ålderns höst. Hon gifte sig med Andreas Sylvén (Sylvin), snickarmästare. Så jag är en ättling i rakt nedstigande led till Cajsa/Catharina Ersdotter/Svan

25
Sollerön / Rull och Rulljugås i Gruddbo
« skrivet: 2021-11-19, 12:41 »
Min mor var född i Gruddbo f 1918 av Rull Anna Johansson f1895
Jag har inte hittar Rullgard i karta, men Rulljugås finns i Gruddbo. Har dessa två namn något med varandra att göra?

SVAR:
Haha, när jag gick in dop- och födelsebok 1839 så står det att min  gammelgammelmorfar(?) Rull Olof Larssons far är Rulljugås Lars Jönsson, så helt plötsligt växer mitt släktträd med många fler.
i hfl står dock bara Olof Larsson Rull.

En fundering kan det vara så att Olof Larsson byggde en egen gård i Gruddbo som fick namnet Rullgard?

Jag lägger ut detta eftersom jag sett inlägg om Rulljugås ättlingar tidigare här.

26
I karta Sollerön, Byar, hägnad mark och utmark år 1843 står platsnamn med ändelser som -kitt, -täppa, -gärde, -haga, -vål. Vilka betydelser har de?

27
Stefan Jernberg, I vilken hfl för 1758 hittar du Anna Larsdotter född 16880725 på Sollerön?
Hfl för Sollerön ingår i Moras böcker och jag har gått igenom alla
SE/ULA/11069/A I/4 a (1758-1769)
SE/ULA/11069/A I/4 b (1758-1769)
SE/ULA/11069/A I/4 c (1758-1769)
avseende Solleröns byar och hittar henne inte, men hittar några av barnen.
Så om du vet vilken bok, så snälla berätta.

28
Tack Per Larsson. Det stämmer att det inte är rätt person. Men det var jättefin att du undersökte detta. Tack!

29
Det är helt rätt. Men ingen Anna i Rothagen 1758-1760. Varken i död och begravningsboken Mora eller i kladdräkenskaperna Sollerön. Jag har letat i dödboken, men där hittar jag bara en som inte går att härleda till plats. Kan man använda barch, GS-filmnr eller Referens-ID för att dyka djupare i vem denna död- och begravningsuppgift avser?
Funderar om det finns en bouppteckning avseende henne?. Maken var ju fattig när han fick avsked från det militära och beviljades underhåll, så det var kanske inte så mycket att göra bouppteckning över.
Återstår annars bara att be Riksarkivet on hjälp.

30
Kan det vara "Anna i Rothagen" som är Anna Larsdotter gift med Grabb Olof Andersson?
Jag hittar henne inte i Mora Död och Begravningsböcker och husförhörsböckerna för Sollerön finns inte 1755-1769 (brunnit?).
I kladdanteckning till Räkenskaper för Kyrka och Församling hittar jag en notering om "Anna i Rothagen" 20 juni 1756 (hittar många Anna men ingen i Rothagen 1757-1758) SE/ULA/12219/L Ia/7 1745-1758 sid 122. Kan det vara "Likstolspenning" om 6 riksdaler som betalats den 10 december 1754 för hennes begravning?
Jag gör antagandet utifrån detta att hon dog/begravdes juni 1756.

31
Jag har hittat i hfl SE/ULA/11069/A1/2a 1716-1731 bild 26 att Karin Larsdotter född 1691 bor med moder, syskon och syskons familj på Rothagen 3. Det är då troligt att det står fel familjenamn (Andersson)  skall vara  Lars Larsson i dödsboken för Karin Larsdotter.  Modern är då Karin (Catharina) Månsdotter.  Då blir övrig information om hennes familj rimlig. Jag kan inte dra någon annan slutsats.

32
En änkefru Karin Larsdotter står i dödsboken för år 1771  född i Rothagen 1691.
Dödsbok SE/ULA 11069/F/6 1770-1772 bild 148
att hon är dotter till Lars Andersson, sergeant vid Mora Kompani, Dalregementet och Catharina Mårtensdotter. Per Persson som jag tror nämns som hennes son. Texten handlar mycket om hennes far och make.
 I födelseboken SE/ULA/11069/C/2 (1677-1716) sid 48 -59 för år 1690-1692 hittar jag ingen Karin med fader som heter Lars född på Sollerön.
Jag ser att fler har angivit Bos Lars Larsson Dubblare som hennes far, men det hittar jag inte i någon kyrkobok. 

33
Jag hittar Anna Larsdotter, gift med Olof Andersson Grabb, i födelsebok Mora. Hon är dotter till Lars Larsson Dubblare född 1651 och Knubb Karin Mårtensdotter
SE/ULA/11069/C/2 (1677-1716) bild 39
Men när dog hon?
I flera familjeträd står att hon dog 1758, men jag hittar inte henne i dödsbok för Mora där även Sollerön ingår. Det är många som dog under 1757-1759 (dessa år har jag gått igenom) utan finna henne där.
Var kommer uppgiften om hennes dödsår från för källa?
Jag kan ju ha missat henne i dödsboken
SE/ULA/11069/F/4 (1754-1760)
 

34
Mora / Gamla ortsnamn
« skrivet: 2021-09-09, 16:06 »
Ser på några personer från 1600-talet att de är från Solbygge Sexting, Mora Socken. Är det Sollerön eller kanske en del av/by på Sollerön?

35
Gustav Vasa / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-07-23, 19:20 »
Så snabbt svar! Ett stort tack./Annika

36
Gustav Vasa / Läshjälp
« skrivet: 2021-07-23, 16:24 »
Kan någon tyda vad detta är för gata i Gusaf Vasa församling 1914
Jag har letat både på historiska gatunamn och nuvarande utan att hitta något som känns troligt.
Det finns flera personer som uppgift bosatts sig där fast på olika nr vid inflytt.

37
Leksand / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-06-28, 11:11 »
Tack!
Mejl är skickat.

38
Sollerön / SV: Västermyren/Västra Myren
« skrivet: 2021-06-08, 18:59 »
Felskrivning av mig i min kommentar. Det skall vara att "V" uttalas som "U" och inget annat.

39
Sollerön / SV: Västermyren/Västra Myren
« skrivet: 2021-06-06, 14:33 »
Ett stort tack!
Och tack för länkarna du la till. Vill alltid lära mig mer. Läste om "V" i avhandlingen i Ortografi av Teleman. Väldigt intressant för "v" uttalas "Y" när det står framför en konsonant och "V" när det står framför en vokal - om jag uppfattade det rätt. Skall läsa hela avhandlingen.
Nu kan jag "flytta hem" ett antal personer till Sollerön igen.

40
Sollerön / Västermyren/Västra Myren
« skrivet: 2021-06-04, 11:44 »
Vad finns det för historiska uppgifter/belägg om den by som kallas Västra Myren i hfl 11069/A1/1 sid 59 mfl skall vara detsamma som Utanmyra?
Problemet är att det i ortsnamnregistret för Sollerön finns inget Västra Myra, men i Mora Socken, på fastlandet inte långt från Våmhus finns Västermyren/ Västra Myra och samma uppgifter får jag när jag går in på Mora kommun, historiska uppgifter. Jag ser att det är väldigt många som placerat personer i Utanmyra och de är upptagna i  kyrkoböckerna för Västra Myra.

41
Tack!
Ja så är det ju. Och det förklarar varför han bor kvar på samma rote efter att blivit befordrad till korpral, från Daneman till Bichta 1783. Det var ju hans eget ställe  i Bodarna. Föräldrar  bodde i Utanmyra och han var inte inhysing enligt Hfl.

42
Enligt uppgifter i Soldatregistret står att torp 117 Daneman är rote i Häradsarvet medan t ex Daneman Nils Andersson (född 1732 född i Utanmyra) med sin familj bor i Bodarna på nr 34 och 43 i enligt husförhörslängder som soldat.
I Generalmönsterrullorna bor han på torp 117  hela sitt liv som soldat.
Inte orimligt i f s då man ägde mark i olika byar på ön (därav alla dessa skiften) 

43
Rättvik / SV: Läshjälp Rättvik födelse- och dopbok
« skrivet: 2021-05-24, 00:13 »
Tack för svaret. Mycket troligt att det är ett soldatnamn. Det är några soldater jag håller på att titta på nu.

44
Rättvik / SV: Läshjälp Rättvik död- och begravningsbok
« skrivet: 2021-05-24, 00:09 »
Tack, så långt hade jag inte kunnat tolka det.
Dessutom när jag läste din förklaring blev det lite komiskt.
Har läst en del udda omdömen präster skrivit i kyrkböcker.

45
Leksand / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-05-23, 12:35 »
Tack för snabbt svar och ber om ursäkt för sen återkoppling.
Det innebär att denna person är inte intressant för min forskning, så då behöver jag inte lägga onödigt huvudbry här. Tack igen.

46
Rättvik / Läshjälp Rättvik död- och begravningsbok
« skrivet: 2021-05-23, 12:30 »
Jon Matsson begravd 19 juni 1692 , Wikarbyn Rättvik. Jag behöver hjälp med att tyda vad som står i kolumnerna efter namnet.
SE/ULA/11284/C/3 sid 152

47
Rättvik / Läshjälp Rättvik födelse- och dopbok
« skrivet: 2021-05-23, 12:22 »
Jag har uppfattat att i Rättviks dop- och födelseböcker 1600-1700 står endast fadern med namn och ibland yrke (soldat t ex). Faderns namn står först och sedan barnets.  Jag behöver hjälp med att tolka vad som står efter Johan Andersson får en oäkta son Anders, döpt 8 mars 1685.
Vad står det efter namnet och vilken ort i Rättvik är Anders född?

48
Leksand / Läshjälp
« skrivet: 2021-05-17, 15:32 »
Jag behöver läshjälp med vad som står i födelse- och dopbok avseende
En Kierstin född i Leksand september 1711. Död 1784.

Kierstin var först gift med Anders Olsson Råbock  död 1741 och sedan med Hans Mattson död 1777
Det verkar som hennes föräldrar inte finns angivna i födelseboken.
De föräldrar hon får i lysnings- och vigselböcker, samt dödsboken står  Johan Jonsson Winter och Flygare Brita Carlsdotter, de gifte sig 1711. Johan dog 1713 i krig. 
SE/ULA/10826/C/3 (1704-1712) sid 135

49
Tack för hjälpen!

50
Jag undrar om någon kan se vad som står före personnamnet Anders Ersson ,avliden 1693 i Bonäs Mora (2 febr) 74 år.  Gift 49 år, 4 barn
Jag får det till något som "Käiling", kan det då vara hans fru som dött - namnlös. Brukar ju inte skrivas så.
Gårdsnam/ öknamn?

Mora kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/ULA/11069/C/2 (1677-1716) sid 288.

51
Ett stort tack!
Känns som ett lindrigt straff för mord. Att bli utesluten ur församlingen var kanske ett hårt straff på den tiden. Fadern dog 1843.
I rättegångshandlingar kanske man kan hitta mer information.

52
Far och son bland mina förfäder pliktar för mord 42 år drygt, men vad står det att de genomgått? Kan någon hjälpa mig att tyda?

53
Tierp / SV: Johan Wall och Anna Persdotter
« skrivet: 2021-03-13, 07:58 »
Fortsättning följer..🤗

54
Tierp / SV: Johan Wall och Anna Persdotter
« skrivet: 2021-03-12, 08:18 »
Jag har följt hans mor, make, bror och morföräldrar också. Det har varit en riktigt spännande och för mig utvecklande resa. Tack för bollandet med dig. Mycket stimulerande och utvecklande.

55
Tierp / SV: Johan Wall och Anna Persdotter
« skrivet: 2021-03-11, 10:35 »
Nu skall det mycket till för att jag skall motbevisas om vem som blev Johan Wall på torpet 58 Wallby  i Tierp. Hans födelsedatum är troligast 4 juni 1801 som står födelse- och dopboken.
I GMR 1850 står att han är född som Jan "Jonasson" i Tierp socken.
Vid tiden för hans födelse fanns två Eric Ersson  i Degerbo, Den ene en bonde och den andra en ung man som det står att han är född 1684 i Wendel. Eric Ersson ("dy") försvinner från Degerbo 1803/1806. Jag har följt Jan/Johan Walls mor både bakåt och framåt i tiden.
Det är spännande livsöden som jag har bakom mig.

56
Tierp / SV: Johan Wall och Anna Persdotter
« skrivet: 2021-02-25, 11:58 »
Jag har skickat en förfrågan till krigsregistret ca en månad sedan, men inte fått något svar.
Idag gjorde jag en sökning i födelseboken Tierp och upptäcker följande:
Pigan Greta Jönsdotter Degerbo föder en son den 4 juni 1801 uppgift om far saknas, som döps den 7 juni till Jan
Under den raden i kyrkoboken står att Brita Olsdotter föder en död son i Halls?. Han begravs den 7 juni. Hennes man heter Jan Ersson.
Kan det vara så att Jan och Brita tog hand om pigans "oä" son och då blev han Jan Ersson (Wall). För mig är detta inte alls omöjligt
SE ULA/ 11542/C/4 (1801-1837) sid 6

57
Jag har sammanställt de som jag hittat i kyrkoboken SE/ULA/12219/A1/8 (1823-1832). Jag har hittat 50 fast det skall vara 53 personer.
Kanske någon vet vilka jag missat?
Det skall finnas ytterligare 8 som kom senare, men stannade inte så länge. Är det någon som har uppgifter om dem?

58
Tierp / SV: Johan Wall och Anna Persdotter
« skrivet: 2021-02-04, 16:27 »
Tror mig funnit Johan Walls historia.

Jan Ersson född  29 mars 1801 i Åkra, Vendel flyttar och blir dräng i Eken, Vendel 1824. Han flyttar vidare 1827 troligtvis till Wallby Tierp. Jag har följt honom genom hans uppväxt med föräldrar och syskon i husförhörsböckerna i Vendel
Det finns inga flyttböcker varken i Vendel eller i Tierp för 1827, men Johan Wall gifter sig med Anna Persdotter 11 november 1827 i Wallby.  :

Någon Johan Wall född 14 juni 1801 med koppling till Tierp har jag inte funnit i kyrkoböcker.

59
Tierp / SV: Cajsa Eriksdotter
« skrivet: 2021-01-23, 17:27 »
Vet inte om det är av intresse, men Erik Swan står som Eric Svanström i Soldatlängd och tillhörde rotel 58 i Wallby, Tierp mellan 1776-1809 där står det att han är född 1752-12-19
Akt                       Torp    Antagen   Namn                 Född         Död         Avskedad    Familjenamn
UR-01-0058-1776   58      1776       SVANSTRÖM Per 17521219  18410310 1809          Ersson

60
Tierp / SV: Johan Wall och Anna Persdotter
« skrivet: 2021-01-23, 17:14 »
Jag har också funderat kring att han kan vara från någon annan socken och har då gått igenom födda 1801-1802 i bl a Film, Vendel och Vallby socknar  letat runt i Upplands socknar samt tittat lite på Dalarna och Gävle. I Gävles kyrkoarkiv digitalt verkar inte så gamla födelseböcker finnas.

Betr födelsedatumet 18010614 har jag fått det av en bekant som har fått/sammanställt en förteckning över de soldater som tillhört  torpet rotel 58 i Wallby, Tierp där Johan Wall bodde. Det står att uppgifterna är hämtade ur soldatlängd. Jag har letat i olika militära register men har inte funnit uppgift om födelsedatum. Det jag funnit var att han är Upplänning i ett av registren samt ålder på honom.

Akt                      Torp Antagen Namn          Född         Död         Avsked Släktnamn
UR-01-0058-1827  58   1827     WALL Johan 18010614 18680902 1852    Ersson

En fundering jag har; kan han ha uppgivit att han var född tidigare än han var för att bli antagen som soldat? Jag har ju hittat en Johan som är född mars 1802 i Wallby.

61
Tierp / SV: Johan Wall och Anna Persdotter
« skrivet: 2021-01-23, 11:39 »
Jag håller också och "brottas" med Soldaten Johan Wall på torpet rotel 58 Wallby Tierp och hans hustru Anna Persdotter född 1802(i födelsebok för Tierp hittar jag ingen Anna född den 17.7, men en Anna född 18 september 1802 i Wallby med föräldrar Per Olsson och Kajsa Matsdotter) .
Vem var denna Johan Wall? I förteckning över soldattorp och soldater i Tierp står att han är född 14 juni 1801 men kan det stämma, isf var och vilka var hans föräldrar?  En Johan är född i Tierp 12? mars 1802 far Eric Jansson bonde.
Hittar inte vilken dag han var född i någon kyrkobok. I husförhörslängderna, vigsel- och dödsböckerna står endast årtal 1801 men inget exakt datum det året. I en husförhörslängd har prästen skrivit ett frågetecken efter året. Jag har letat runt i olika socknar i Uppland. Endast en hittade jag en Jan/Johan född 13 juni 1801 i Vallby socken(mellan Enköping och Västerås) Hans mor var en piga (ofärdig) Margareta Ersdotter, fader okänd. Vad hände den pojken? Hittar några olika Jan/Johan Ersson i Uppland som är födda 1801 men andra datum och döda i andra socknar(Film, Vendel).

62
Ulf Svensson
Hittar att Anna Andersdotter från Soll och Olof Nilsson gifter sig 22 juni 1702. Samma uppgifter finns på Olof Olssons födelse 20.4 1718.
Kunde man kanske behålla sitt flicknamn även som gift?

Betr när Anna Andersdotter är född är jag mer osäker på. Hittar en 1677 men kan var fel Anna.

Olof Olsson kan ha flyttat från Sollerön/Mora . Jag får leta i de böckerna.

63
Mora Kyrkoarkiv  Födelser och Dop SE/ULA/11069/C/3 (1717-1738) sid 19
Mora kyrkoarkiv, Död- och begravningsböcker, SE/ULA/11069/F/1 (1717-1741) sid 16. Finns en uppgift om en Olof Olofsson som dog vid 11 månader?
Gäller en son till Rull Olof Nilsson 1674-1752 och Anna Nilsson, född Andersdotter 1677-1752, Sollerön
Hoppas någon kan hjälpa.

Sidor: [1]