Primärkällan till uppgiften om Elias Hammarins död är Lockne kyrkoräkenskaper (LIa:2 sid. 60). Informationen där är dock ytterst kortfattad. Hemort, namn och penningsumman är vad som kan utläsas. Alltså varken titel, ålder eller hustru är angivna.
Ministerialregistret återgår indirekt till denna källa genom en Ersättningslängd för döda och begravna i Lockne 1753-1809, benämnd Lockne FF:1. Där står: skräddare Elias Danielsson Hammarin, Berge f.1696, gift med Karin Jönsdotter Bång. Det framgår inte vem som upprättat denna längd, men jag är säker på att det är dåvarande kansliskrivaren vid ÖLA Knut Byström. En högst inspirerande och hjälpsam person som huvudsakligen tjänstgjorde i landsarkivets expedition - där han verkligen platsade. De flesta forskare från den tiden har säkert ett positivt minne av honom. Enligt min mening kunde han emellertid, naturligtvis med goda avsikter, i sitt arbete stundom övergå till överdrivet tillrättaläggande. Har man då inte rejält underlag kan det bli fel.
Som framgått har 'extrauppgifterna' i Lockne FF:1 beträffande Elias Hammarin inget stöd i källan. Det är inte ens säkert att han avled 1757, eftersom räkenskapsåret omfattar tiden 1/5 1757-30/4 1758. Hammarin kan därmed lika gärna ha dött 1758 !
Att Elias född 1696 avled späd är klarlagt i samtida källa. Ytterligare två barn till Daniel Hammarin är upptagna i födelseboken, Anna f.1697 och Elisabeth f.1702. Tyvärr finns det väldigt stora brister i Lits kyrkobokföring, särskilt den äldsta tiden. Existensen av en födelsebok garanterar alltså inte att samtliga i församlingen födda/döpta är införda där. Elias Hammarin bevistade Frösö trivialskola läsåren 1711-1714. Det sammantaget med syskonens födelseuppgifter samt vigselåret, indikerar ett födelseår omkring 1700. Att han lämnade över gården i Berge till äldste sonen redan 1754 kan väl tala emot detta, men orsaken torde ha varit hans bräcklighet. I 1757 års mantalslängd är noterat om honom: Förfrödd krympling .. mest sängliggande.