Som en del i ett långt dokument, skrivet i Norge någon gång mellan 1320 och 1350, finns den text som avses i inlägget ovan. Nyare forskning har konstaterat att den texten kommer från ett protokoll som skrevs vid ett ting i Sveg, någon gång mellan 1269 och 1272. Tyvärr har resten av protokollet gått förlorat, så vi vet inte varför riksgränsen nämndes - men det var inte fråga om något gränsting!
Vid tinget vittnade en bonde vid namn Lodin, att han en gång varit med om att gå upp gränsen mellan Norges rike och Sveakungens rike, det bör ha skett någon gång före 1250-talet. Gränsen han beskriver följer i stort sett dagens landskapsgräns mellan Jämtland och Ångermanland/Medelpad. Varken Hammerdal eller Ragunda nämns, men däremot Ström och Ramsele, på varsin sida av gränsen. Men det står ingenting om att Hammerdal och Ragunda fördes till Jämtland!
I det långa dokumentet finns ytterligare två gränsbeskrivningar som rör Jämtland - förmodligen ännu äldre än den som Lodin bonde beskrev. Inte heller i dessa antyds att Hammerdal eller Ragunda tidigare skulle ha tillhört Svearnas rike. Och att riksgränsen skulle ha gått tvärs igenom Hammerdal är inget annat än en skröna.
Jag tror att uttrycket utrikes Hammerdal möjligen uppstod under början av 1600-talet (före 1645) och då bland prästerna i Ramsele. Det fanns en by i Ramsele socken som hette Stamsele, där byborna hade närmare till kyrkan i Ström - på den norska sidan om gränsen - än till den egna. Det finns omvittnat i ett landstingsprotokoll från år 1624, att Stamsele-borna hade goda (och intima) kontakter med Ströms-borna, och detta sågs förmodligen inte med blida ögon av prästen i Ramsele. På den tiden ingick Ströms socken i Hammerdals tingslag och pastorat, och uttrycket att Stamsele-borna for utrikes till Hammerdal hade då en verklig innebörd.