I Tyskland och England är yrkesbenämningar väldigt vanliga som släktnamn, M?ller (mjölnare) och Smith (smed) t.ex. Denna inspirationskälla förekommer förstås också i Sverige, men inte alls i samma omfattning.
Om man bortser från ortnamnen är det nog naturen som är vår absolut största inspirationskälla. Detta tycks särskilt gälla det lägre borgerskapet, som kanske inte visste från vilken ort deras förfäder härstammade. Lindberg, Lundström m.fl. är bland de vanligaste släktnamn vi har och särskilt då i städerna. Men även en nyadlad herre som Erik Dahlbergh på 1600-talet fann inspiration i naturen när han antog sitt nya släktnamn.
Naturen är däremot ingen inspirationskälla i Frankrike där man som släktnamn ibland använder sig av benämningar, vilka för oss kan te sig som rena öknamn. T.ex. Gros (tjock). Sådana benämningar är inte alls någon inspirationskälla för oss i Sverige.
Om man vidare jämför med utlandet så är vi i Sverige inte något vidare inspirerade av färger. Men utomlands finns hur många Black och White som helst. Det verkar bara vara naturens gröna färg som är gångbar i Sverige. Grönberg, Grönstedt, Grönhagen t.ex.
Man kunde ju tänka sig att de som söker nya namn idag skulle inspireras av moderna företeelser, men så verkar inte vara fallet. Några namn med anknytning till elektronik eller data förefaller inte att existera. Inte heller några namn inspirerade av sportens och idrottens värld eller några hobbyverksamheter.
Namn inspirerade av flora och fauna är kanske att se som en underavdelning till naturnamn. Där har vi förstås hämtat mycken inspiration. Mängder med människor har namn inspirerade av den av de gamla germanerna så hyllade eken. Även andra träd är vanligt förekommande som inspirationskälla. Men om man jämför med t.ex. de gamla grekernas stora förkärlek för hästar, vilket bl.a. avsatte så många namn som innehöll Hippos (häst), t.ex. Hippokrates, den traditionen har vi inte alls i Sverige.
Men kanske är ändå den allra största inspirationskällan helt enkelt det patronymikon man använde till dess att man blev tvingad att anta ett släktnamn. Eller var detta bara ett utslag av brist på fantasi i ett läge där ortnamnet redan var taget av någon annan.