Trevligt, nu börjar det hetta till! Jag vill kommentera några saker i Björn Sonessons inlägg:
Ordet skogsfinne har enligt Welinder inte många belägg från 1600-talet, två-tre närmare bestämt. Vanligast var enbart benämningen finne. I lagtexten om svedjeförbud 1647 används dessa ord omväxlande som synonymer, men skogsfinne avsåg då endast att markera finnar som bor eller vistas i skogen. I ett annat exempel från äldre tid skrivs skogsfinnar eller wildfinnar men då i betydelsen samer.
Ordet svedjefinne är mycket riktigt ett modernt påfund, belagt så sent som 1936. Svedjefolk med syftning på svedjebrukande finnar är belagt från 1878. Sved eller svedja och olika sammansättningar som t ex svedjefall, svedjegård m m är rikligen belagda från 1500-talet. Allt enligt Welinder.
Det finns inte mycket belagt om skogsfinnarnas matvanor från 1600-talet. Jag har sett en samtida skildring från 1659, och där finns inte ett ord om nävgröt och fläsk. Däremot åt man rovor och rågbröd, och man kokade kött, fisk och fågel (aldrig stekt). Man kokade mjölk i nävergrytor till hälften nedgrävda i marken och lade däri det sovel som fanns tillhands, t ex ägg eller fisk. Man drack inte mjölk annat än i form av tätmjölk (filmjölk och liknande).
När det gäller näverarbeten så tillverkade ju skogsfinnarna det man hade bruk av, men som jag förstår det så var kanske inte hantverksskickligheten så hög som t ex samernas.
Självklart är jag skogsfinneättling i någon mån (om det var mig du menade), vadan detta utbrott?
Jag är medlem i FINNSAM sedan många år. Jag läser allt som skrivs om skogsfinnarna.
/Bjarne