Sockerbagare är detsamma som konditor. Det var ett yrke som man utbildade sig till som lärling, efter gesällprov fick man bli gesäll och så småningom konditormästare. Många konditorer gick i lära i Tyskland, Schweiz eller Holland. Konditoriernas känenteckn var bakverk som tårtor och bakelser, till skillnad från bagerier som känntecknades av bröd i olika former. I äldre tider kallades konditorierna i Sverige för schweizerier, men de serverade även alkohol. Därför försvann schweizerierna omkring förra sekelskiftet, med strängare alkohollagstiftning och varietéförbud. Då uppstod konditorierna där bakverken serverades enbart tillsammans med kaffe eller te. -- I äldre tider finns skråhandlingar, i modern tid finns nog hantverkarföreningar. Det fanns en riksomfattande branschförening som hette Sveriges Konditorförening ännu in på 1960-talet. Då slog sig konditorer och bagare samman. Men det fanns också regionala föreningar, t ex Södra Sveriges Konditorförening (säte i Malmö?). Det är möjligt att den finns kvar (inte troligt). Eller också kanske eventuellt material i bästa fall kan ha hamnat på landsarkivet i Lund.