Svenska akademiens ordbok förklarar ordet notkung/notkonung med ?ledare för ett notlag; i sht vid notfiske under is?. Fiskredskapet not kunde var mycket stora och de krävde ofta många människor för att kunna hanteras. Den som ledde och dirigerade det komplicerade arbetet med att lägga ut och dra in noten mot land, var notkungen.
I artikeln Stornot och strömmingssköt på Åland av Sven Andersson (i boken Åländskt skärgårdsliv, 1945) sägs:
?En av de äldre och mer beprövade i laget var notkung och ledde arbetet. Han skulle se till att noten lades på det rätta stället och på det rätta sättet. Där sjöbottnen var ojämn, så att noten kunde fastna i stenar om man kom på sidan om det upprensade varpstället, gällde det för kungen att var säker på sin sak. Strömmens styrka och riktning var något som därvid alltid måste taga med i räkningen. När noten var lagd, drogs den långsamt mot stranden med vindspel i vardera notbåten. Notbåtarna låg därvid fästade vid stranden på ett bestämt avstånd från varandra. Vindspelen trampades med fötterna. Man vindade i tur. Om en kvinna hade vindartur, kunde hon likväl få en man för sig genom att ge honom en vindarsmörgås, en fjärdedels kaka bröd med smör och ost på. Kungen själv satt på en upphöjd plats på stranden och följde med arbetet. På mitten och ytterst på vardera armen var noten försedd med stora, svarta flöten, hundar, så att man kunde se hur den rörde sig framåt i vattnet. Om man vindade i snabbare takt i den ena båten än i den andra, märkte kungen det på flötena och gav order om att man skulle öka farten, där man blivit efter eller att man skulle vinda långsammare, där man fått försprång.?
Jag skulle tro att denna beskriven gäller förhållanden i slutet av 1800-talet. Tillvägagångssättet på 1600-talet kan givetvis ha varit ett annat. Man bör också komma ihåg att det fanns många typer av notar som fungerade på något olika sätt, även om grundprincipen var densamma.