Hej Sara,
Har i många år forskat på mina egna båtsmän, kofferdibåtsmän m fl i Blekinge och hoppas detta kan hjälpa dig vidare på vägen.
Kofferdi kommer från nederländskans koopvaardij eller lågtyskans kopfardie och är en äldre beteckning på handelssjöfart, dvs skeppsfart för handelns skull.
Kofferdibåtsman / kofferdikarl är en båtsman som enligt svenskt kungligt brev den 22 januari 1685 antogs som soldater i handelsflottan. Till skillnad från reguljära båtsmän, som vistades i land på sitt båtsmanstorp när de inte var i militär tjänst, var dessa båtsmän sjömän i handelsflottan under den tid de inte var kallade till militär tjänst. Totalt fanns ca 500 kofferdibåtsmän jämnt fördelade på 10 kompanier. Systemet ändrades 1824 då alla överfördes till matroser eller jungmän.
På motsvarande vis fanns flera kategorier värvat manskap. De som värvade vid flottan kallades länge volontärer men från början av 1800-talet benämndes de istället sjöartillerister. De värvades ofta på 3 år i taget.
Mer om detta kan du hitta bl a i boken Segelfartygens tid av Claes Bernes, 2008.
Det finns en hel del att hitta i Flottans Arkiv hos SVAR. Både kofferdikarlarna och volontärerna var organiserade i kompanier.
Rullor flottan innehåller rullor över flottans olika förband från tidigt 1600- tal till 1900- talets början och redovisar indelta båtsmanskompanier och andra personalkategorier som skeppsgossar, kofferdibåtsmän, sjöartillerister med fler. Här kan du hitta kompanitillhörighet, befattning och soldatnummer. Med lite tur kan du även hitta uppgifter om när han antogs respektive avskedades, hur lång han var, när och var han var född och vilken utrustning t ex vapen han hade. Ibland kan man även se på vilket fartyg han var kommenderad.
Sjöexpeditioner, skeppsmönsterrullor är kronologiskt ordnade rullor över besättningar på flottans olika fartyg. Rullorna redovisar befäl, båtsmän, skeppsgossar, timmermän m.fl. som bemannade ett visst fartyg och omfattar tiden ca 1640 till början av 1900- talet. Det finns rullor från både expeditioner i fred och krig. För varje år redovisas varje fartyg separat och man kan med lite tur följa ett visst fartyg och dess besättning under ett eller flera år, främst i krigstid.
Det är tidskrävande att leta i rullor flottan och ändå mer tidskrävande i skeppsmönsterullorna då man måste bläddra sida för sida men när man väl hittat sin gubbe på ett fartyg får man lön för mödan. Mitt tips är att du börjar med rullor flottan och konstaterar vid vilket kompani han tjänstgjorde och vilket nummer han hade i rullorna. När du vet hans soldatnummer, kompanitillhörighet och befattning kan du gå över till skeppsmönsterrullorna och leta vidare för de år du vet han var i tjänst.
Hör gärna av dig direkt till mig via e-post om du funderar på något.
Lycka till
// Anders