Sök på kolstybb på Google så finns det massa information om kolstybb och även namnet kolstubb används.
Kolstybb är krossmaterialet som man får när man hanterar kol.
I kolmilan blev det ju massa småpartiklar kvar när man tagit de stora bitarna, om man satte upp en ny mila på samma ställe så användes detta till att täcka milan, man grävde då i marken och det kom med jord och sand.
När man inte milade mer på den platsen så blev det kvar en kolbotten, detta var lätt att gräva upp och använda som fyllnadsmaterial
Kolstybb och slagg användes som isoleringsmaterial i golv, det kan ju ha ramlat ner i grunden
Kapilärt suger inte kolstybb så mycket som en lera eller fin silt (mycket fin sand) så det har nog snarast en upptorkande effekt under huset.
Det varierar som sagts ovan med fukten under huset beroende på vilken årstid det är och då kan kolen hjälpa till att utjämna detta.
Ett annat alternativ kan vara att kolen har en hämmande effekt på svamptillväxt
Det finns nog olika alternativ till varför man lade in slagg, kol, aska mm i byggnaderna.
Det varierar med var i Sverige vi är, det är ju både tillgång till materialet och funktioner som spelar in, dessutom är det ju stora skillnader i landet hur man byggde och dessutom hade varje snickare/byggmästare sitt sätt att bygga.
Beträffande torpargrunder eller krypgrunder så fungerade det hyggligt förr då det var dåligt isolerade golv och värmen läckte neråt på vintern och det torkade rakt genom golvet upp på sommaren.
Man lade husen på små kullar där det var torrt och man levde mycket torrare inomhus.
Jag har sysslat med husbesiktningar och ser ofta problem med gamla hus då man tilläggsisolerat och skapat problem som inte funnits förr.