ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Jordbruk och kreaturshållning  (läst 3208 gånger)

2003-02-19, 16:21
läst 3208 gånger

Utloggad Harri Blomberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 285
  • Senast inloggad: 2013-02-28, 15:08
    • Visa profil
    • gotala.blogg.se
BESKRIVNING I GROVA DRAG AV DET AGRARA SAMHÄLLET OCH DESS UTVECKLING I SVERIGE 1000-1450.
 
Omkring 4000-3000 f Kr. introducerades jordbruksodlingen till det som är Sverige av idag, till den finländska rikshälften kom den cirka 1000 år senare.(1)
Jordbrukskulturen spreds som en id?mässig nyhet till våra hemtrakter och den innebar något nytt, nämligen en förrådsekonomi som möjliggjorde en fast bosättning och med den ett ekonomiskt överskott. Den form jordbrukslandskapet hade före den ”agrara revolutionen” under 1800-talet tillkom mot slutet av vår förhistoriska period, kanske under vikingatiden, åtminstone i våra centrala bygder.  
Det latinska ordet agrarius, avser jordbruket och jordegendomen, samt dess fördelning. Landskapslagarna beskriver olika bruknings- och ägandeformer som blev bestående till de stora omskiftningarna under 1800- och 1900-talen. Detta innebär att vi i Sverige haft regler för ägande, arv och förvärv samt jordbrukets tekniska organisation (sådd, träda, tegsystem, gärdesindelningar) åtminstone alltsedan vår tidiga medeltid.(2)
   
Under medeltiden fanns det stora skillnader i det svenska jordbruket från ensädesmarkerna i väst via tvåsädes i Östersjöregionen (Mälarregionen, Östgöta lagsaga och den sydvästra delen av nuvarande Finland) till svedjebruken (svedjebruk förekom även i sydliga delar av den västra rikshälften, men den var där inte den allenarådande jordbrukstekniken) allra längst österut i det finländska inlandets ödemarker. och beskattningen av detta överskott. Odlingssystemen var konstanta, vilket berodde på det hade naturgeografiska, klimatologiska och politiska orsaker. Tidigare har man bland historiker trott på en utvecklingsteori där all jord låg i ensäde i vikingatid, sedan utvecklades till tvåsäde i evolutionär riktning. Nu har de flesta dito övergett den för att se regionala skillnader av ovannämnda tre orsaker. Resonemanget förtydligas nedan.(3)  
 
Människan organiserar och reglerar den verksamhet som tidigare kännetecknades av en viss ”spontanitet”. Regleringarna tar sig uttryck i myndighetsutövande genom lagar och förordningar. Denna utveckling medför olika praktiska lösningar i olika delar av landet. Specifika former och mönster i bebyggelsebilden framträder allt starkare med tiden.(4) Det ska förtydligas, men först ska de regionala skillnaderna jämföras emellan Väst- och Östsverige under medeltiden:  
 
1) Västsverige. Den allmänna skatteläggningen 1571 visar att Västergötland hade flest boskap av alla Sveriges landskap. Huvudnäringen under medeltiden torde också ha varit åkerbruk och boskapsskötsel. Den odlingsform som var förhärskande var ensädesbruk som innebar att åkerarealen år efter år besåddes med säd. Idealet var ständig rotation av sädesslag, men i realiteten ofta samma säd år efter år.
Inga hägnader skiljde emellan åker (spannmål) och äng (kreatursfoder), bara från utmarkerna. Kreaturen släpptes fria på inägorna först efter skörden/slåttern. Ett sädesbruk som kännetecknades där utav att den disponibla arealen i inägorna bestod av tvenne huvuddelar, av vilka den ena är uteslutande ägnad åt sädesodling och den andra utgjordes av naturlig gräsmark, som användes till slåtter. Bete förekom först efter skördesäsongens slut.
Boskapsskötseln var en förutsättning för detta näringsutsugande jordbruk. Det stora antalet kreatur gav en riklig mängd av kreatursgödsel. I Sjuhäradsbygden i Västergötland som exempel fanns det år 1571 6000 hästar, 30 000 kor och 4200 oxar på en beräknad befolkning på cirka 30 000 personer. Boskap och dess biprodukter såldes från Västsverige till flera olika marknader inom det egna landet, Danmark och Norge. Näringsslöjden var inte lika viktig, som den kom att bli senare.(5)
   
2) Östsverige. Den politiska och ekonomiska makten fanns åtminstone alltsedan 1200-talets mitt i denna region och den vilade på blomstrande jordbruk där boskapsskötseln hade en underordnad roll i jämförelse med västra delarna av Sverige. Det gjorde enskiftet omöjligt, för bristen på kreatur och med den all gödsel husdjuren skulle ha skapat en obalans i kretsloppet. Här krävdes bättre jordbearbetning såsom plöjning och tvåsäde. Halva åkern besåddes, medan den andra halvan låg i träda, jorden kunde vila. Det gav ett komplicerat hägnadssystem i inägorna på grund av att trädesmarken betades av kreaturen med mera. Samtidigt kunde man efter ett års träda så höstsäde, vilket ansågs vara bättre än vårsädet. Här fanns tyngre lerjordar och andra klimatförutsättningar än i väst. Råg var vanligt i öst och havre i väst. Arbetskraftsbehovet synes varit större i öst för att bearbeta markerna, men samtidigt synes skördarna varit större.(6)
 
Det intressanta i det här sammanhanget är att de båda regionerna skilde sig även åt i fördelningen av byarnas marker.(7) Tegskiftena gick under benämningen solskifte i öst och den sammanfaller nästan till hundra procent med tvåsädesområdet. Kronan, adeln och kyrkan var politiskt starkare och kunde genom detta system bättre kontrollera bondens produktion. Genom att mäta varje enskild bondes tomtstorlek och räkna genom devisen ”tomt är tegs moder” så fick man fram vad denne skulle betala i skatt.
I väst där åkerbrukets ställning var svagare hade man ett mindre reglerat system. Skatterna togs ändå in via animalieprodukter.(8)
 
Den svenska medeltiden kan uppdelas i två perioder i agrara utvecklingen. Tiden före och efter Digerdöden som drabbade Sverige omkring år 1350.
Under den första perioden sker en befolkningsökning som hade en orsak i bättre skördar, klimat och nybyggnation. När många nya barn föds kan även nya marker röjas upp. Hur omfattande den var kan ses i våra orters namnformer. Platser som slutar på till exempel -ryd eller liknande har ursprung från denna först hälft av medeltiden. Behovet av folk, samtidigt som den ekonomiska utvecklingen även har satt sina spår inom jordbruket gör att träldomen upphör enligt kungligt påbud år 1335 i Skara, Västergötland. Kungens, kyrkans och adelns makt ifrågasätts inte på samma sätt som den kom att göra efter Digerdöden.(9) Namnet Digerdöden kan gå under benämningen Stora döden eller Svarta döden på kontinenten. Den, oavsett namn, dödar i runda tal 1/3 av Europas befolkning under åren 1348-1350, men den drabbar ojämnt vår världsdel. Till exempel i Florens i Italien dör nästan 2/3 av befolkningen, men andra platser på grund av sin geografiska belägenhet klarar sig helt utan dödsfall. Sverige tillhör inte de senare.  
 
Man beräknar att det år 1300 bodde en miljon personer i Sverige, men det är bara en uppskattning för källorna är få och otillräckliga. Digerdöden kan ha skördat så mycket som från en tredjedel till hälften av befolkningen, inte först 250 år senare i början av 1600-talet har miljonbefolkningen återupprättats till sin mängd.
Historikerna anser att (jordbrukskrisen och med den grogrunden för) Digerdöden berodde på följande orsaker:
 
1. Klimatförsämringar, kan ha inletts redan i början av 1300-talet eller slutet av föregående århundrade.
 
2. Brist på arbetskraft. Bönderna har fått så bra, blivit alltfler så att en del av överskottet - vilka inte påbörjade nyröjning - flyttade in till städerna (Frågan är hur detta gäller Sverige? Våra få städer var fortfarande mycket små, men på grund av att Digerdöden fick fotfäste på kontinenten blev vi indirekt drabbade av skeendet. Fast i för sig så hade kolonisationsverksamheten av Norrland och stora delar av Finland försvagat befolkningsnumerären i de gamla centralbygderna.) och blev matmässigt en belastning för de som brukade jorden. Idag har man ett korntal på 1: 15, medan under medeltiden var den på 1: 2,5 - 3. 1 sparades till nysådd, 0-5 - 1 gavs till herren. (Storleken på denna berodde på om man var skattebonde eller landbonde under det andliga eller världsliga frälset, samt den obligatoriska tionden av animalisk (kvicktionde) eller vegetabilisk (sädestionde) karaktär som tillföll kyrkan.) Endast en mindre del av skörden blev kvar till den egna familjen för bonden. Alltid var man på gränsen till svält. Alltmer år av hungersnöd uppkom åren kring år 1300, berättar brev och krönikor.
 
3. Krigen, som i för sig alltid har funnits, härjade som vanligt. På kontinenten pågick 100-års kriget emellan England och Frankrike Sverige hade före freden i Nöteborg 1323 ständiga tvister med stadsrepubliken Novgorod i öster, bortsett från groll med de närmaste skandinaviska grannarna.
   
4. Jorden har urlakats på grund av intensivt jordbruk under den mest expansiva perioden före Digerdöden, då även utmarkernas sämre jordar har uppodlats. Djuren som var små och alldeles för få till antal räckte inte att skapa den gödselmängd som hade behövts för det alltmer intensiva jordbruket. Thomas Malthus (1766-1834) ansåg att en befolkning alltid växer över sina tillgångar. Allt sämre åkermarker röjs upp, korntalen blir sämre vilket innebär svält och död. När skördarna blir mindre minskar även överskottet, så även herrarna drabbas.
 
5. Epidemiologiska orsaker - i förlängningen pesten. Sista gången Sverige hade en stor pestepidemi var under de Stora nordiska krigen. Långvarigt krigande, skördar som misslyckades därav och stora befolkningsansamlingar i östsvenska städer på grund av flyktingar från östra delarna av Stormaktsväldet.  
 
Under den andra perioden av agrara utvecklingen så förändrades landets jordbrukspolitik i negativ riktning, åtminstone om man räknar till den totala skördens och animalieproduktionens mängd. Vilket i huvudsak berodde på en minskad befolkning, som aldrig kunde växa till sig på grund av efterkommande pestepidemier eller rättare sagt -endemier, som cirkulerade runt i Europa under en lång tid. Utmarksjordarna, de så kallade nybyggena (vilka hade uppmuntrats av bland annat frälset som före Digerdöden på sätt önskade öka sina inkomster) kom på många platser att nu lämnas - ödegårdar uppstod och togs inte upp nytt först långt senare. Bristen på arbetskraft gjorde att frälset slogs om den fåtaliga arbetskraften, så den kunde öka sin realinkomst genom förhandla sig till bättre villkor för att fortsätta vara landbonde. Svårigheten att få arbetskraft tvingade godsägarna att successivt sänka avraden för att förmå landbönderna att stanna på sina gårdar eller för att skaffa nya. Kanske drabbade det mera Östsverige, där brukningsenheterna var större och landbönderna fler. Konsekvensen var att jordpriserna sjönk från slutet av 1300-talet och fram över hela 1400-talet. Ett århundrade som kännetecknas av sociala oroligheter i Sverige och resten av Europa.(10)
 
HARRI BLOMBERG
 
Del av hemtentamen i Medeltidens historia (5 p), höstterminen 2002, Göteborgs universitet (lärare: Thomas Småberg m.fl.).
     
KÄLLMATERIAL:
 
1) Anders Hagen, ”Historiens rötter”, Stockholm 1983, sid. 127.
2) Ulf Sporrong, ”Känn ditt land, del 10. Jordbruksbygd.”, Stockholm 1981, sid. 5.
3) Tankar utifrån en föreläsning med doktorand Lars Nyström på Göteborgs universitet 11 februari 2003, om ”det äldre agrarsamhällets produktion, hemindustri och äldre industri”. Föreläsningen ingår i kursen ”Västsverige och Göteborg genom tiderna I, 10 poäng”. Sädesbruk avser odling av stråsäd, med eller utan avbrott för träda. Det har funnits en uppfattning att såsom nästan över allt i forna dagar var sädesbruket blott ensädesbruk med vårsäd år efter år utan omlopp eller träde:
”Det uråldriga bruket af ensäde är här (dvs. i Mo härad i Smål.) ännu allmänt bibehållet hos allmogen”, lät det hos Allvin 1857.  
4) Sporrong 1981, sid. 6.
5) Mats Segerblom och Anders Larsson, ”Känn Sjuhäradsbygden, del 8. Odling, handel och industri.”, Borås 1993, sid. 5, samt Lars Nyströms föreläsning, se ovan.
6) Nyströms föreläsning.
7) Olika former av jordfördelningssystem är kända under tidig medeltid. De går här under den gemensamma beteckningen tegskiften. Se Sporrong 1981, sid. 8.
8) Enligt ovannämnda Nyström, förespråkar historikern Christer Winberg denna teori.
9) Föreläsning av Thomas Småberg 2003-02-24 i kursen ”Västsverige och Göteborg genom tiderna I, 10 poäng”, Göteborgs universitet.
10) Föreläsning av Thomas Småberg 2002-11-20 i kursen ”Medeltidens historia, 5 poäng”, Göteborgs universitet. Samt Sten Carlsson / Jerker Rosén, ”Svensk historia I. Tiden före 1718.”, Lund 1978, sid. 116, 139 och 208.
 

Jordbrukslandskap i norra delen av byn Ömossa, Sideby i början av 1800-talet. Böndernas liv då skilde sig inte mycket från den vardag som medeltidsbonden upplevde. I jämförelse med jordbruket spelade andra näringsgrenar en helt underordnad roll, under medeltiden som långt senare.

2003-02-22, 01:54
Svar #1

Utloggad Björn Engström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1159
  • Senast inloggad: 2019-10-07, 10:24
    • Visa profil
Jordbruket var inte bara åkerbruk. I slättbygderna blev ju efter hand den mesta av jorden uppodlad, men även där fanns utmarker.
Harri Blomberg nämner inte alls olika skogsmarker och myrmarkers produktion. Fäbodbruket och svedjeodling var en betydande del av jordbrukets produktion även i södra Sverige. Odling av tuvråg på nybränd mark förekom även i Sverige. Enstaka källor från 1200- och 1300-talen visar detta. Svedjeråg odlas inte bara i Finland. Skörden av tuvråg där svedjeråg var en form var avsevärt mycket större än annan sädesodling. Korntalen kunde vissa år överskrida 100. Men övervintringen kunde misslyckas och därför kunde skörden utebli.
Åtminstone svedjerågen var mer näringskrävande än andra sädesslag. Varianten midsommarråg var sannolikt inte lika näringskrävande. Digerdöden påverkar troligen detta så att svedjebruket avtar genom att så mycket ödemark frigörs och behovet av svedjande minskar och därigenom försvinner även kunskapen om tekniken. I Finland som inte drabbas av digerdöden lever kunnandet och behovet kvar. Därifrån sprids tekniken återigen till Sverige på 1500-talet.
Digerdöden påverkar samhällslivet oerhört mycket och en hel del kunnande försvinner. Dels genom att behovet blir mindre genom att folkmängden blir så pass mycket mindre. Men även försvinner de kunskapen genom att så stor andel av befolkningen dör.  
 
På olika sidvallsängar användes ofta bruket av att skörda vartannat år eller att genom göra fördämningar låta översvämningar gödsla markerna.  
Allt hö skördas på olika typer av ängsmark. På slättlandet i större del av fasta ängsmarker. Ju längre norr ut desto större andel sidvallsängar och myrslogar. Bete på ängsmarkerna får anses ha skett i mycket liten utsträckning. Skillnaden mellan norra och södra Sverige var stora. Skogsbetet var den dominerande även i södra Sverige.
 
Detta får ses som en lite kortfattad komplettering. Men kontentan är att skogen var en stor del av foderproduktion, som gav gödsel till åkerbruket.
 
Björn Engström

2003-02-22, 15:53
Svar #2

Utloggad Harri Blomberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 285
  • Senast inloggad: 2013-02-28, 15:08
    • Visa profil
    • gotala.blogg.se
Terve Björn...tack för en mycket bra komplettering! Vi var begränsade till max tre A4-sidor per fråga, så det var mycket jag inte fick plats för i mitt resonemang.
 
Angående Finland och Digerdöden... Historikerna är osäkra på om den östra rikshälften drabbades?! Samtida källor om Digerdöden existerar knappt (ett brev blev skrivet i Lödöse år 1350 av konungen och han skriver att hela rikets befolkning ska be) och sådana som tillkom den närmaste tiden efteråt tar upp katastrofen i bisatser (i slutet av 1300-talet finns tal om att dra in tiondet för de fattiga i Hälsingland på grund av att det inga fattiga fanns kvar), märkligt... men dokument som kanske hade en utförligare text har i så fall brunnit upp i arkiven i Stockholm på 1690-talet och i Åbo på 1820-talet med mera.
 
Det svenska medeltidsmaterialet begränsar sig till i runda tal 40 000 källfattiga brev (diplom), 3-4 krönikor, 5-6 klosterkrönikor, landskapslagar, 40-60 jordeböcker, runinskrifter och ett litet antal tänkeböcker/rättsböcker från städerna.  
 
Island är ett område som historikerna är ense om, att ön klarade sig undan Digerdöden, men drabbades av andra pestepidemier senare i det historiska skeendet, om och om igen.
Ovannämnda Thomas Småberg på Göteborgs universitet anser efter en förfrågan under en föreläsning att Finlands kärn- och kustbygder (i Egentliga Finland, Satakunda, sydvästra Tavastland, Åland och Nyland) med största sannolikhet drabbades, medan glesbygden i öster och i norr mycket väl kan ha klarat sig. Problemet är att inga ödegårdsprojekt är gjorda i Finland, såsom i Sverige.
 
Med vänliga hälsningar
Harri Blomberg
 
Ps. Jag har ingen personlig åsikt om Finlands eventuella Digerdöd. Vet faktiskt inte vad jag ska tro. Ds.

2003-02-22, 22:53
Svar #3

Utloggad Björn Engström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1159
  • Senast inloggad: 2019-10-07, 10:24
    • Visa profil
Angående digerdöden så var ju smittokällan loppor på råttor. I den litteratur jag har läst anses att digerdöden aldrig nådde Finland och Ryssland. Om dessa uppgifter är korrekta kanske kan diskuteras. Samtidigt är det osäkert vad som var Sverige och vad som var Finland. Ingick Finland eller delar Finland i Sverige ? Hälsingland var Storhälsingland, vilket omfattade hela Norrland utom delar av Gästrikland och eventuellt västra Finland.  
Den finska utvandringen från Finland till Sverige som är känd från 1400-talet beror nog på viss överbefolkning i Finland och arbetskraftsbehov i Sverige som berodde på Digerdöden.
Efter digerdöden och flera följande agrarkriser fanns fortfarande öde jord vid mitten av 1500-talet.(Gustav Vasas nedsättningsbrev var delvis öde jord) Lokalt utnyttjade inflyttande svedjefinnar på 1600-talet gamla ödemark som blivit öde vid digerdöden.  
Fortfarande finns områden som aldrig har blivit befolkade sedan digerdöden har utplånat områdena.  
Tyvärr är de skriftliga källorna från medeltiden fåtalig, varför det finns utrymme för mer eller mindre korrekta gissningar.

2006-12-13, 21:16
Svar #4

Utloggad Göran Löfstedt

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1126
  • Senast inloggad: 2019-01-23, 03:44
    • Visa profil
Angående svedjebruk.
 
Hur mycket kan avkastningen ha varit när man sådde råg på en svedja på 1600-talet? Alltså hur mycket råg fick man tillbaka när man exempelvis sått 1 liter råg?
 
Mvh Göran

2006-12-14, 07:43
Svar #5

Utloggad Björn Engström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1159
  • Senast inloggad: 2019-10-07, 10:24
    • Visa profil
Svedjerågen kan ge mycket stora skörderesultat och det har förekommit att avkastningen var tusenfald. En teoretisk skörd ska kunna ge tiotusenfald i skörd. Men en normalskörd bör kunna beräknas till 10-30 gånger. Under dåliga vintrar med skral övervintring kunde dock skörden nästan utebli, liksom vid besvärliga nattfroster.
Jämfört med vanlig sädesodling som gav bara 3-4 gånger utsädet i skörd, gav svedjerågen (eller tuvrågen)oftast mycket bättre resultat.
Svedjerågen gav inte skörd mer än en gång eller möjligen två gånger på samma jordbit. Midsommarrågen (motsvarande den som odlades på åkermarken) kunde däremot odlas under längre tid men skörderesultatet var troligen något lägre än svedjerågen.  
 
Hälsningar
Björn Engström

2006-12-14, 11:36
Svar #6

Utloggad Göran Löfstedt

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1126
  • Senast inloggad: 2019-01-23, 03:44
    • Visa profil
Tack för svar Björn.
 
Nu frågar jag mer. När brände man, när sådde man, när skördade man. När sådde man eventuellt andra gången, när skördade man?
 
Var det möjligt att skörda två gånger samma år?
 
Rovor satte man också på svedjorna, hur var cykeln för dessa?
 
Mvh Göran

2006-12-14, 19:59
Svar #7

Utloggad Björn Engström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1159
  • Senast inloggad: 2019-10-07, 10:24
    • Visa profil
Normalt höggs svedjan under vårvintern och det fick ligga under nästa vinter och sedan brändes det omkring midsommar. Rågen såddes ofta i den varma askan strax efter midsommar och rågen kom upp och på hösten avbetades rågen huvudsakligen av hästarna (eller får och getter). (Korna var inte lämpliga eftersom deras betande riskerade att dra upp rågplantorna med rötterna. I södra Sverige använde man sig ofta av gäss. Betningen innebar att det bildades flera strån och skörden blev därigenom större. Om sommaren hade varit god kunde rågväxten bli för kraftig och skadas under vintern av svamsjukdomar om inte de betades, vilket kunde innebär att plantorna dog på våren. Rågen skördades sedan på hösten året efter. Hemkörningen av säden skedde på vintern och den torkades i rian och tröskades därefter. Det betydde att man svedjade första året och fick skörd tredje året och säden kunde användas til julbaket nästan fyra år efter huggningen av svedjan.
Ny sådd kunde ske året efter oftast sedan man risat svedjan och bränt på nytt. Därefter kunde svedjan användas som slog eller bli permanenta åkrar för kornodling.
Området kunde brännas på nytt sedan det hade växt igen av buskar och träd. Sedan svedjan hade övergivits bör det dröja minst 20 år men oftast längre tid innan det lönade sig att bränna på nytt.
 
Hälsningar
Björn Engström
Odling av rovor kunde ske på olika vis.  
Sådd samtidigt med rågen och skörd samma år.
Sådd efter tidig rågskörd och skörd samma år.
Sådd på sommaren och skörd på våren.
Sådd på gamla svedjor.
Speciella rov- eller kålgårdar.
Ofta gödslade rovåkrarna med ris som brändes eller med aska från spisen.
Eftersom det finns olika typer av rovor som odlades på svedjorna är det lite beroende på sort. Åtminstone en sort bjursrovan (kålrots liknande) är vinterhärdig. Fäbodar i norra Dalarna berättas om att man skördade rovorna vid ditkomsten på våren eller försommaren.

2006-12-15, 15:30
Svar #8

Utloggad Göran Löfstedt

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1126
  • Senast inloggad: 2019-01-23, 03:44
    • Visa profil
Återigen, Tack Björn.
 
När man skulle tröska, då det inte fanns loggolv av trä använde man en träklubba för att banka ut agnen har jag läst. Men vad slog man mot?
 
Jag kan tänka mig att man hade en lös bräda som låg löst på marken, under brädan skulle man kunna haft ett säckvävstyg eller liknande som man fångade upp agnen i. Detta är bara spekulationer, men det vore intressant att höra kommentarer.
 
Mvh Göran

2006-12-15, 16:30
Svar #9

Utloggad Björn Engström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1159
  • Senast inloggad: 2019-10-07, 10:24
    • Visa profil
Tröskningen skedde med slagor och på 1700-talet kommer tröskvältar på större gårdar och senare under 1700-talet kommer olika tröskmaskiner.
Man tröskade i särskilda trösklador eller i rian som hade täljda golv för att inget av säden skulle rasa igenom trägolvet. I brist på trägolv kunde man använda stenhällar eller också isar (åtminstone finns det många berättelser om tröskning på isen, men det måste vara mycket lämplig is för att inte säden skulle fastna i isen och därför var det nog inte ofta det fanns lämplig is att tröska på.)
I liten skala kan man tänka sig att man manglade ut säden ur axen.
 
Slagorna har lite olika lokala utformningar och dessutom finns det olika utformningar beroende på tidsperiod.  
Lokalt har man även använt tröskklubbor för att tröska och i de allra flesta fall gjordes det på ett loggolv eller möjligen en mycket tilltrampad yta eller stenhäll.
Tröskningen skedde också lite olika beroende på vilket sädesslag det var och vilken typ av säd det var också tröskmetod varierade lite grand beroende på om säden torkades före eller efter tröskningen.
Svedjefinnarna tröskade oftast säden efter torkningen, vilket innebar att rågen var mera lättröskad. Andra torkade oftast säden efter tröskningen, vilket innebar att säden var lite mera hårdtröskad. Det innebar därför att kastningen av säden kunde få uppskjutas till efter bastutorkningen.
 
Lite beroende på hur god kvalitet det var på säden använde man ofta även agnarna till bröd eller åtminstone som kreatursfoder.
Vid nödår var säden oftast frostskadad och då användes hela axet och ibland även delar av halmen för att baka bröd av.
 
Björn Engström

2006-12-17, 14:03
Svar #10

Utloggad Göran Löfstedt

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1126
  • Senast inloggad: 2019-01-23, 03:44
    • Visa profil
Tack Björn.
 
Sådde man Rovor?
 
Satte man inte sticklingar från fjolårets rovor?
 
Mvh Göran

2006-12-17, 19:42
Svar #11

Utloggad Björn Engström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1159
  • Senast inloggad: 2019-10-07, 10:24
    • Visa profil
Naturligtvis sådde man rovorna, som är en tvåårig senapsväxt. Så gott som alla rotfrukter är tvååriga växter som samlar näring i rötterna för blomningen och som sedan går i frö andra året och dör därefter. En del senapsväxt har en kortare omloppstid och kan därför ge upphov till blomning redan första året. Annars är det normala att rotfrukterna går i vila under vintern och en del kräver mer eller mindre vinter för att kunna ge blomning.
Ett mycket fåtal rotfrukter är fleråriga, men dessa är så pass ovanliga att inte många vet av dem såsom t.ex. knölklocka (välkänt idag endast som ogräs) och jordmöss eller jordmandel.
En del rovsorter var man tvungen att förvara nästan frostfritt under vintern och sätta rovorna på våren för att få frön. Andra sorter kunde övervintra utomhus kvar i jorden och man skördade en del på våren medan andra fick stå kvar och blomma och ge frön till nya plantor.
 
Jag skulle kunna skriva rätt många sidor om odling av rovor,men jag stannar här.
Jag håller på att skriva en större skrift om odling av olika växter under gångna tider. Just nu omfattar det drygt 300 sidor text och drygt 1000 arter.
 
Hälsningar
Björn Engström

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se