ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Recept på en kanna bläck, kuriosa  (läst 1408 gånger)

2012-03-09, 18:43
läst 1408 gånger

Utloggad Ove Tegnér

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 245
  • Senast inloggad: 2020-09-30, 05:46
    • Visa profil
    • www.binatech.se/hem
Hittade i början på en flyttlängd i Solberga (O) ett recept på en kanna bläck som jag tyckte var lite ovanligt i en kyrkobok.
Tyvärr så går det ju inte att lägga in nya trådar under övrigt. Varför vet jag inte. Jag provar här för jag har också svårt att tyda vilka mått som används. Hade varit roligt att göra detta bälck och prova med en riktig gammaldags bläckpenna.
Vitriol, gummi, kvarter vinättika, galläpple, ett stop regnvatten mm. Kan någon tolka allt?
 
 
 
Källa: Solberga B:2 (1803-1811) Bild 6 (AD)
 
mvh // Ove Tegnér

2012-03-09, 20:42
Svar #1

Utloggad Mats Pettersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4723
  • Senast inloggad: 2024-09-15, 12:59
    • Visa profil
Nederst: förenemnde ingredientier stötes väl sönder och lägges först i blöt i ättikan, hwar efter bläcket sättes sista qvarteret uti ny(-måne), då det är färdigt 1ta qvarteret uti nästa ny(-måne).  Alltså ca ½ månad.  
Du har missat ingredienserna 3 lod socker candi (kandisocker) och 1½ lod Lynneburgs salt. 1 lod=13,3 gram.
Hälsar Mats

2012-03-09, 20:48
Svar #2

Utloggad Mats Pettersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4723
  • Senast inloggad: 2024-09-15, 12:59
    • Visa profil
Och så var det ju 2½ qvarter efterlanck, dvs svagt brännvin, enligt SAOB:Efterlank av vin, när drufvor prässas andra gången, sedan man slagit vatn på them.   1 kvarter=kvarts krus eller ca 33 cl.
Mats

2012-03-09, 23:15
Svar #3

Utloggad Ove Tegnér

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 245
  • Senast inloggad: 2020-09-30, 05:46
    • Visa profil
    • www.binatech.se/hem
Kanon Mats men vad är 1 1/2 Lyreberssalt som kommer från det mått som är mellan gummit och något som är tre lod några rader ovan ...
Ett bra recept måste det vara för Spekeröd, Solberga och Jörlandas (Bohuslän) kyrkoböcker är från tidigr 1600 tal, några av dem.

2012-03-10, 09:52
Svar #4

Utloggad Mats Pettersson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4723
  • Senast inloggad: 2024-09-15, 12:59
    • Visa profil
1½ Dito (dvs lod) L?neburgersalt  skulle det skrivas idag. Det är alltså salt från gruvorna i L?neburg i norra Tyskland. (och inte i s.k. saliner kristalliserat salt.) Jag citerar: Under medeltiden var L?neburgersaltet ett av Hansaförbundets trumfkort i kampen om den nordeuropeiska marknaden.  
Mats

2012-03-10, 18:02
Svar #5

Utloggad Gunnar Håkansson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 528
  • Senast inloggad: 2016-01-13, 08:55
    • Visa profil
Men ni har ju tappat bort det som ger själva färgen (tillsammans med galläpplena), nämligen vitriolen (alltså järn(II)sulfat)!

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se