ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Mat  (läst 3811 gånger)

2004-01-26, 16:45
läst 3811 gånger

Utloggad Anna Martinsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 647
  • Senast inloggad: 2024-12-09, 22:41
    • Visa profil
Hej
Jag undrar hur gammalt ordet makaroner är? Har hittat en gammal bouppteckning med tillhörande kvitto på inhandlade varor antagligen till bjudningen efter begravningen. kvittot är från 1867 och nämner bland annat makaroner och nåt som kallas för (tror Jag)sjökola kaka. Är det någon som vet nåt om detta hade det varit roligt att få veta
mvh anna
May the Force be with you.

2004-01-26, 21:01
Svar #1

Utloggad Mats Åsenius

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 115
  • Senast inloggad: 2019-03-27, 18:08
    • Visa profil
Enligt SAOB finns Makaroner sedan 1658

2004-01-26, 22:25
Svar #2

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Makaroner behöver inte betyda sådana små pastagrejer som vi vanligen menar nu, utan kan vara en sorts bakverk, kanske med mandel i.  
 
Har sett macarons (tror jag) i fönstret på franska patisserier, så min undran är när det blev namn på det vi har i makaronipudding?

2004-01-26, 23:06
Svar #3

Utloggad Bo Berndtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 3221
  • Senast inloggad: 2024-12-17, 12:41
    • Visa profil
Makroner (fr. macarons), små runda, gulbruna, halftorkade bröd, gräddade af finstött mandel och socker jämte ägghvitskum. Makroner kallas ofta i Sverige oriktigt för biskvier, liksom ordet stundom förväxlas med makaroner (se d. o.).
 
Nordisk familjebok, 2:a uppl

2004-01-26, 23:12
Svar #4

Utloggad Bibi Gustafson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 213
  • Senast inloggad: 2023-03-01, 22:30
    • Visa profil
Makroner är ett bakverk som påminner om mazariner men är runda med två band i kors i samma deg som formen över fyllningen som är någon form av mandelsmet. Finns än i dag på konditorier, åtminstone i Skåne. Macaroon är enligt eng-sv lexikon detsamma som mandelkaka, mandelbiskvi; makron; polyn?. Det andra på kvittot var ju också en kaka.
 
Mvh
Bibi

2004-01-27, 00:57
Svar #5

Malin Ericson

  • Gäst
Polyn?er kallade min mormor dem -- mycket goda! De finns att få tag på i Stockholm på konditorier. Jag har också för mig att recept finns i Sju sorters kakor, men typiskt nog kan jag inte hitta den för att bekräfta saken.

2004-01-27, 06:23
Svar #6

Utloggad Eva Barchas

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 106
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Polyn?er finns på sid. 99 i Sju Sorters kakor tryckt 1980.  Jag som alltid har kallat dessa för Kongresser, men det ser jag nu var fel.
Eva

2004-01-27, 10:40
Svar #7

Utloggad Bibi Gustafson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 213
  • Senast inloggad: 2023-03-01, 22:30
    • Visa profil
Enligt Sju sorters kakor från 1950 består kongressbakelser av smördeg (mjöl, smör, vatten)fylld med ägg, socker och mandel (recept på sid 57). På färgbild på sidan 36 ser de ut som avlånga makroner. Enligt receptet på polyn?er (också sid 57) består de av mördeg (smör, socker, ägg, mjöl, hjorthornssalt) fylld med mandel, bittermandel, socker, vatten o ägg. På beskrivningen ska de bakas på i princip samma sätt. För att ytterligare utöka namnfloran på liknande finns det i Sju sorters kakor från 1978 på sid 97 en bild på Helenabakelser (som naturligtvis också ser ut som makroner). Enligt receptet på sid 94 kallas de även för kejsarkronor. De består av en pajdeg (mjöl, margarin o vatten) fylld med mandel, äggvitor och socker. Ingenstans hittar jag recept på makroner.  
 
Mvh
Bibi

2004-01-27, 12:01
Svar #8

Magdalena Larsson

  • Gäst
I stället för sjökola, står det inte choklad? Det är bara en gissning - det är ett ord som många har haft svårt att stava så man kan se en del roliga stavningar.
 
Hur man gör macarons finns det en sida om på engelska här.  
 
I en av de många historier om mina släktingar ingår en dryck kallad tomtebrus som dracks i början av 1900-talet. Vet någon vad det är?

2004-01-27, 13:14
Svar #9

Utloggad Åke Englund

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 243
  • Senast inloggad: 2022-10-02, 17:52
    • Visa profil
    • gw.geneanet.org/englunda_w?lang=sv&,p=bengtake&,n=englund&,oc=0&,type=tree
Tomtebrus kunde man, när jag var liten på 50-talet köpa i tobak. I en liten påse fick man ett pulver som blandades ut med vatten och det bubblade då som läsk.
 
Åke

2004-01-27, 13:25
Svar #10

Utloggad Åke Englund

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 243
  • Senast inloggad: 2022-10-02, 17:52
    • Visa profil
    • gw.geneanet.org/englunda_w?lang=sv&,p=bengtake&,n=englund&,oc=0&,type=tree
Blev nyfiken och sökte på Google. Där beskrivs tomtebrus som något annat.
 
http://www.ideum.se/rgm/ansgar/4.htm
 
Länken i sig var kul att läsa. Fast den är på Sorseledialekt.
 
Åke

2004-01-27, 17:50
Svar #11

Rune Edström (Rune)

  • Gäst
Tomtebrus var i en liten rektangulär plåtburk, med lock som användes om man skulle göra det med mycket pulver och några droppar vatten. Troligen billigare än läskedryckerna, som det nog motsvarar.
Har svårt tro det såldes i lösvikt.
rune

2004-01-27, 23:01
Svar #12

Utloggad Åke Englund

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 243
  • Senast inloggad: 2022-10-02, 17:52
    • Visa profil
    • gw.geneanet.org/englunda_w?lang=sv&,p=bengtake&,n=englund&,oc=0&,type=tree
Hej Rune,
Jag menade inte att man sålde tomtebrus i lösvikt utan i små förslutna påsar. Eftersom jag är född 1948 borde det här ha varit 1953-1955 då jag flyttade från Solna till, då, landsbygden i Järfälla utanför Stockholm.
 
Åke

2004-01-28, 00:27
Svar #13

Utloggad Anna Martinsson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 647
  • Senast inloggad: 2024-12-09, 22:41
    • Visa profil
Hej allihopa
tack för alla svar.Väldigt roligt att läsa detta.
Sjökola kakan kan nog kanske vara sjokola kaka. de stavade upp åt väggarna ibland.tack för tipset
mvh anna
May the Force be with you.

2004-01-28, 16:06
Svar #14

Utloggad Harriet Boquist

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 111
  • Senast inloggad: 2008-12-31, 22:12
    • Visa profil
Hej alla
Tomtebrus köpte jag när jag var liten, på 50-talet, i oblatliknande förpackning. Det såg ut ungefär som man beskriver UFO (tefatsformat).
Man stoppade in hela förpackningen i munnen och när oblatet smälte så brusade det kraftigt i munnen. Det är inte så länge sedan som jag såg att det fortfarande säljs.

2010-12-03, 23:21
Svar #15

Utloggad Ulrika Lundin

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 218
  • Senast inloggad: 2014-07-29, 23:04
    • Visa profil
    • www.facebook.com/pages/Ten-siblings-from-N%C3%A4rke-Tio-syskon-fr%C3%A5n-N%C3%A4rke/1473390246207688
Hej!
Jag har tillgång till min farfars dagböcker från 1920-talet. Han hade en morbror som jag tror hade det ganska bra ekonomiskt, morbrodern drev en kortvaruaffär på Söder och ägde både bil och telefon. Nåväl, i mars 1923 fyllde denna morbror 50 år och kalaset avslutas med grädde och jordgubbar!
 
Hur var detta möjligt? Jordgubbar i mars år 1923? Fanns det möjlighet att hålla bären frysta sedan föregående sommar eller vad är förklaringen?

2010-12-04, 12:56
Svar #16

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-11-01, 15:44
    • Visa profil
Växthus kanske?

2010-12-04, 18:07
Svar #17

Utloggad Ingrid och Olof Bergström

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 866
  • Senast inloggad: 2024-12-11, 18:26
    • Visa profil
Konserverade kanske?  
Ingrid
Olof och Ingrid Bergström

2010-12-05, 22:22
Svar #18

Utloggad Gunnar Håkansson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 528
  • Senast inloggad: 2016-01-13, 08:55
    • Visa profil
Hej, Ulrika!
Frysta var bären med säkerhet inte. Djupfrysning kom inte till Sverige förrän på 1950-talet. Troligen har de varit odlade i växthus med eldning och lyse. Vid aktuell tidpunkt var sådana bär billigare än sådana, som hämtats från tillräckligt sydliga trakter med flyg, även om detta var möjligt.

2010-12-05, 22:50
Svar #19

Utloggad Kristina Gunnarsdotter

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6222
  • Senast inloggad: 2024-12-17, 23:52
    • Visa profil
Jag tror de fick jordgubbskompott. Konserverad alltså.

2010-12-10, 16:52
Svar #20

Utloggad Ulrika Lundin

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 218
  • Senast inloggad: 2014-07-29, 23:04
    • Visa profil
    • www.facebook.com/pages/Ten-siblings-from-N%C3%A4rke-Tio-syskon-fr%C3%A5n-N%C3%A4rke/1473390246207688
Hej alla som svarat på min fråga om jordgubbar i mars 1923!  
Av era förslag så känns det med konservering mest troligt.
/Ulirka

2010-12-11, 14:31
Svar #21

Utloggad Björn Engström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1159
  • Senast inloggad: 2019-10-07, 10:24
    • Visa profil
I och för sig så fanns förstås möjlighet med djupfrysning i någon iskällare, men osannolikt. Konserverade jordgubbar var det nog troligt och då av sorten Abundance som var fast och hård och var särskilt lämplig till konservering. Det enda som hände med dessa var att de blev bleka i färgen, men höll konsistensen väldigt bra. Med lämplig sockerhalt i sockerlagen behöll de konsistensen nästan bättre än djupfrysta. Konservering av jordgubbar gjorde vi in på 60-talet, trots att vi fick frysbox 1959.

2011-01-02, 23:41
Svar #22

Utloggad Ulrika Lundin

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 218
  • Senast inloggad: 2014-07-29, 23:04
    • Visa profil
    • www.facebook.com/pages/Ten-siblings-from-N%C3%A4rke-Tio-syskon-fr%C3%A5n-N%C3%A4rke/1473390246207688
Potato sausage? Jag har emigranter i släkten och därför kontakt med många nu levande släktingar i USA. Nu har jag fått mitt tredje e-postmeddelande den här julen där det entusiatiskt pratas om potato sausage. Alltså, vad är det?? /Ulrika

2011-01-03, 01:42
Svar #23

Utloggad Lasse Waldemarsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5784
  • Senast inloggad: 2024-09-09, 17:28
    • Visa profil
enkel sökning på google ger massor av träffar.
kallas ofta swedish potato sausage.
personligen har jag inte hört talas om detta förr.
http://www.onekama.k12.mi.us/beldridg/oien/potato.sausage.htm
 
Lasse

2011-01-03, 09:19
Svar #24

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-11-01, 15:44
    • Visa profil

2011-01-03, 11:42
Svar #25

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Eller Värmlandskorv. Min gamla släkting i Upper Michigan med värmländska föräldrar fick fatt på ett recept på Värmlandskorv, och utbrast då ungefär inte visste jag att den korven mor gjorde till jul var från Värmland!

2011-01-03, 11:51
Svar #26

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-11-01, 15:44
    • Visa profil

2011-01-03, 11:56
Svar #27

Utloggad Eva Dahlberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4040
  • Senast inloggad: 2024-11-23, 14:02
    • Visa profil
Potatiskorv i DN den 1 jan 2011 Potatiskorv är en saftig korv som också kallas för Värmlandskorv. Den kan ätas både kall och varm och är renare i smaken är fläskkorven. (datumet enligt google)
 
Hälsningar,
Eva

2011-01-03, 12:07
Svar #28

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
1988 gav makarna Tord och Eivor Wallström ut en bok, som heter Potatiskorv & Pionjärer. Mat och människor i Amerikas svenskbygder, som berättar om bl.a. äggkaffe, potatiskorv, och headcheese. Där finns 35 recept och en trevlig text om deras resor i svenskbygderna, inklusive Bishop Hill och Scandia.

2011-01-03, 16:00
Svar #29

Utloggad Ulrika Lundin

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 218
  • Senast inloggad: 2014-07-29, 23:04
    • Visa profil
    • www.facebook.com/pages/Ten-siblings-from-N%C3%A4rke-Tio-syskon-fr%C3%A5n-N%C3%A4rke/1473390246207688
Hej allihop och tack! Ja, Värmlandskorv har jag sett i diskarna på COOP.

2011-01-03, 17:54
Svar #30

Utloggad Rune Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1331
  • Senast inloggad: 2018-01-28, 11:18
    • Visa profil
Från Agneta Lampes lilla utmärkta bok Swedish smorgasbord finns Christmas sausage.
1 pound lean pork
1 pound beef
1 pound fat pork
1 pound cooked potatoes
1 quart scalded cold milk
½ pint stock
2 tablespoons salt
1 teaspoon pepper
1 teaspoon allspice
½ teaspoon cloves
½ teaspoon thyme
½ teaspoon ginger
1 tablespoon potato flour
 
Grind lean pork and beef 5-6 times. Grind fat pork and potatoes once. Knead well and add gradually cold milk and stock. Stir for at least 10 minutes. Season and add potato flour. Stuff cleaned pig casings with sausage meat, tie both ends and rinse in cold water. Prick casings with fork, rub with saltpetre mixture and leave 24 hours. Keep in light brine until needed but not longer than 4-5 days.
 
/Rune

2011-08-03, 21:04
Svar #31

Niklas Kant

  • Gäst
Omyndiga Hans Larsson skulle ställa till med gästabud i Västervik 1664, för en rosenobel hade han växlat till sig 5 daler kopparmynt, för han vilket bl.a. köpte en höna, 6 ägg, korinter, kanel, socker, muskotblommor, ett skålpund ris, ett stop mjöd och två kannor öl. Han sköt även en järpe själv. Även vin nämns men oklart om han köpte det.
 
Vad kan man ha lagat av detta? Fanns risgrynsgröt redan på den här tiden?

2011-08-04, 05:42
Svar #32

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-11-01, 15:44
    • Visa profil
Det fanns säkert risgrynsgröt. Men man fyllde också t ex fåglar med en blandning av ris och kryddor. Den blandningen kunde vara söt, något som vi kanske inte uppskattar idag. Så hans fest kunde varit fåglarna bara, eller fågel samt någon form av efterrätt.

2011-08-04, 21:10
Svar #33

Niklas Kant

  • Gäst
Tack för svaret Chris! Intressant.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se