Agneta, det kan förstås också ha varit en gift man som var fadern, och som sedan dött och därmed så gick man inte vidare med fallet.
Det kan också ha varit en kyrkans man. Jag stött på flera fall där prästen bidragit till att dölja omständigheter till och med in i 1900-talet.
Lustigt nog har jag genom ett ströfynd under Arkiv Digitals gratiserbjudande funnit en dokumenterad lösning på fadern till min ana Katarina Jansdotter Schick genom att jag råkade kika i Uppsala Domkyrkoförsamling G:1 Kyrkoplikt År 1751.
Där fann jag modern: Den 8 Martii Stod QwinsPärsson OLSDOTTER DUVA sin kyrckoplicht för begångit Lägersmåhl, utan någon Lägersman, tient hos Notarien SCHICK.
Efter att tidigare ha funnit att Katarinas mor hette Elisabet Olsdotter och var från Hanebo, så ledde ett spår till en soldat Olof Dufva som fick den enda rimliga dottern Elisabet, visserligen med fel på något år!
Dessutom hade jag tidigare lyckats finna hennes namn i en mycket svag marginalanteckning vid Ekeby kvarns pappersbruk i Gamla Uppsala (i nuvarande Storvreta), som ägdes av Notarien Johan Johansson Schick. Denne dog ogift några år senare, utan något angivet barn i bouppteckningen.
--------------------
98. mf ff mf
JOHAN JOHANSS0N-SCHICK. Född söndag 12/12 1709 i Prästgården, Norrby, U [C:]. Död af gicktfeber, 45 år gammal fredag 31/1 1755 i Uppsala Domkyrko, C. Begravd i en murgraf nedre wid orgellectaren torsdag 13/2 1755 Uppsala Domkyrko, C. Pappersmakare i Ekeby kvarn i Gamla Uppsala (i Storvreta). Directeur. Notarius vid Upsala Auctionskammare. Dess grundare?. På stor balance vid sin död.
Directeur, begr. 13/2 i en murgraf nedre wid orgellectaren, 45 år, död af gicktfeber. Grafwen 17:23, alla klockorna 24:-. Bästa Bårklädet 12:-. Summan för begravningskostnaderna: 62:23. Bouppteckning 1757 i Uppsala, C [Uppsala Rådhusrätt FIIa:18 nr 198]. (Barn 49, Far 196, Mor 197)
U ä barn tillsammans onsdag 11/10 1749 i Uppsala Domkyrko, C med ELISABET OLOFSDOTTER. Se 99.
Barn
KATARINA JOHANSDOTTER-SCHICK. Se 49.
99. mf ff mm
ELISABET OLOFSDOTTER. Född 1728 i Hanebo, X [AI:]. Död 64 år gammal torsdag 26/4 1792 i Kv Draken, Uppsala Domkyrko, C. Piga. Har en oäkta dotter. (Barn 49, Far 198, Mor 199)
Källa: Min hemsida Simanderska palatset
www.freewebs.com/simander där det finns mer uppgifter om deras anor och ättlingar.
------------
Här fick jag beviset för att hon faktiskt fått ett barn i Uppsala, att hon tjänte hos Notarien Schick, vilket uttryckligen nämns i detta dokument och därför gör det sannolikt att faderskapet var känt, och det bekräftade också av denna korta mening att hon bar namnet Duva, vilket kopplar henne till min misstänkta fader soldat Olof Dufva i Hanebo!!! Tredubbel jackpot!!! På bara en nyfiken titt i en källa jag såg av en slump, för att bara testa någon längd att kolla lite i! Tala om serendipitet!
Att faderskapet inte skrivs ut tydligt kan dessutom ha att göra med att Johan Schick var prästson och att hans broder Anders Schick tjänstgjorde som domkyrkosyssloman!
---
Den enda oäkta Catharina med en moder Lisa Olsdotter jag funnit i Uppsala domkyrkoförsamling är född 10 november 1749, men där står Fadren säjes wara en Bagare gesäll Petter. Modren Lisa Olsdotter. Mag. Hernodius förrätta dopet.
Antingen så är det helt fel födelsenotis eller så är det angivna faderskapet medvetet felaktigt för att dölja det riktiga förhållandet!?
Nu har jag inte kollat hur lång tid som förflutit i de andra fallen av kyrkoplikt, men är det rimligt att en moder som fött 1 år och 5 månader tidigare kyrkopliktar? Borde inte barnet vara fött senare i sådant fall?
------------------------------------
Det är inte alltid man löser fall med okända föräldrar. Min mormors farfar föddes helt anonymt på Barnhus i Stockholm 12 januari 1821 vid namn Johan Ulrik, så småningom tog hans sig efternamnet Bergström, som sedermera blev Wahlström. Där fattas en 1/16 av mina anor!
(Meddelandet ändrat av simson 2010-01-12 14:15)