Nej, Sture Bjelkåker; Ulf Berggren har ovan givit en korrekt, om än förenklad, bild av förbundsbildningen.
Det är riktigt, som Ulf skriver, att förbundet bildades på ett ursprungligt initiativ från Genealogiska Föreningen (GF). GF:s planering för en förbundsbildning startade redan 1981 (se t.ex. Erik Thorells artikel i ShF 4/87 s 6). I denna tidiga planering från GF:s sida ingick bl.a. att en arbetsgrupp, som jag själv ingick i, tillsattes i november 1982 för bildandet av en regional släktforskarförening i Stockholmsområdet. Denna skulle ta över GF:s programverksamhet med temakvällar etc i Stockholm, eftersom GF vid sonderingar ute i landet om ett ev. förbundsbildande kritiserats för att vara allt för stockholmscentrerat. I mars 1983 bildades därför StorStockholms Genealogiska förening (SSGF) i vars styrelse jag ingick under några år, och vars viktigaste verksamhetsgren från början var de från GF ärvda temakvällarna - en alltjämt mycket uppskattad och välbesökt kärnverksamhet inom SSGF (för att anknyta till diskussion om behovet av alla dessa föreningar - sociala möten IRL släktforskare emellan behövs också, även om Internet, t.ex. Anbytarforum, övertagit mycket av de renodlade anbytarträffarnas funktion).
I förutsättningarna för en förbundsbildning som en interimsstyrelse utarbetade 1985/86 under framlidne rådman Johan von Sydows ordförandeskap, ingick att de båda rikstäckande föreningarna Genealogisk Ungdom (GU) och GF skulle upphöra som föreningar och överlåta sina respektive verksamheter och resurser till förbundet, samt erbjuda GF:s och GU:s medlemmar medlemskap i förbundet som personliga medlemmar; således en sammanslagning av dessa två riksföreningar och ett ombildande till ett riksförbund där GF:s regionalföreningar och övriga lokalföreningar i Sverige var presumtiva medlemsföreningar.
Den 25 oktober 1986 bildades Sveriges släktforskarförbund på ett möte i Göteborg, när ombud från 34 olika släktforskarföreningar (däribland GU och GF) enhälligt röstade för en förbundsbildning. I den första förbundsstyrelsen hämtades ordföranden Erik Thorell, som då var GF:s ordförande, och ytterligare fyra styrelseledamöter från GF:s styrelse, en från GU:s styrelse och övriga fem från olika lokalföreningar.
Förbundsstyrelsen ingick planeligt ett avtal med GU om övertagande av dess verksamhet och GU upphörde som förening 1 januari 1987. Under det följande halvåret anslöt sig 27 föreningar till förbundet och efter ett år hade förbundet 43 medlemsföreningar. Men med GF:s nya styrelse gick förhandlingarna om ett övertagande trögare - flertalet av förbundsivrarna hade lämnat GF:s styrelse och istället blivit ledamöter av den nybildade förbundsstyrelsen. En schism uppstod mellan förbundsstyrelsen och GF:s styrelse, som bl.a. tog sig uttryck i tråkiga personangrepp i tidningen GF-aktuellt mot medlemmar av förbundsstyrelsen. Det avtal om övertagande av GF:s verksamhet och resurser, som den konstituerande förbundsstämman fattat beslut om 1986, kom aldrig till stånd.
Redan under förbundets andra verksamhetsår 1988 utträdde GF ur förbundet, som i avvaktan på avtalet om förbundets övertagande av verksamheten, valt att inträda som vanlig medlemsförening 1987. Ett utbrytar-GF uppstod, om man använder Ulf Berggrens något drastiska ordval, då GF under dess delvis nya ledning, valde att utträda ur det förbund GF själv initierat och inledningsvis varit tongivnade i, och överge de tidigare planer och utfästelser som GF-styrelsen gjort vid dess medverkan i planeringen av förbundet. Inte förrän 1999 återinträdde GF som medlemsförening i förbundet.
Sture Bjelkåker m.fl. förfäktar att ett förbund inte kan vara en förening, utan endast en sammanstlutning av föreningar. Detta märkliga och uppenbart oriktiga argument har under senare tid (och även tidigare) hörts i olika debatter här på Anbytarforum (se även C-F Hanzons inlägg 11/7 2002 under Ordet är fritt: Kvalitetsutredningen). Släktforskarförbundets snart 16-åriga existens är dock ett bevis på motsatsen. Släktforskarförbundet är, med sina 131 medlemsföreningar och drygt 9.000 stödjande medlemmar (sista dec 2001), en välfungerande och ändamålsenlig organsation. Förbundet är inte unikt när det gäller medlemsanslutningsform - själv är jag direktansluten medlem (inte via någon lokalförening) i flera olika förbund, t.ex. Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund och Akademikerförbundet SSR. Ett förbund behöver således per definition inte vara en sammanslutning av föreningar, det kan vara en sammanslutning av personer, föreningar eller både och!
Den nuvarande förbundsordföranden Ted Rosvall far tyvärr delvis med osanning, när han påstår i ett inlägg den 10/7 2002 (Ordet är fritt: Kvalitetsutredningen) att det aldrig varit avsikten att Sveriges Släktforskarförbund skulle fungera som en 'riksförening för släktforskning'. Som framgår ovan av redogörelsen för förbundsbildningen, som jag hade möjlighet att på nära håll följa genom mitt engagemang vid tillkomsten av SSGF, och som medlem i såväl GF som GU m.fl. föreningar, så var syftet dubbelt:
- dels att bilda en sammanhållande paraplyorganisation för landets släktforskarföreningar
- dels att ersätta de båda dåvarande riksföreningarna GF och GU med en ny riksorganisation öppen inte bara för föreningar utan även för personliga medlemmar.
Denna riksorganisation för släkforskning fick namnet Sveriges Släktforskarförbund.