Det är klart att du har rätt i båda dina inlägg Ingela. Jag nappade och svarade på Ann-Maris inlägg i första hand.
När det gäller Pierres förslag om ändring av sekretessgränsen, så finns ju redan SCB-material fram till 1949 i Arninge med utdrag för födda, vigda, döda och församlingsböcker vart tionde år.
Finns det någon spärr för att ge ut dessa på CD-skivor redan nu egentligen?
Sedan kan man ju alltid diskutera om det är önskvärt eller lämpligt, där det finns vitt skilda åsikter, men det är ju samhällets juridiska instanser och utgivarens ansvar som avgör om det blir en utgivning.
SCB-materialet skiljer ju sig från originalkyrkböckerna genom att vara sekretesskyddade när det gäller t ex dödsorsaker och personliga kommentarer i församlingsboken.
Övriga kyrkboksuppgifter släpps ju efter 70 år.
Att ändra på det är väl inte aktuellt? Eller menar du det Pierre?
Även Skatteverkets uppgifter är ju skyddade efter prövning vad som är offentligt i deras terminaler, vid förfrågan hos dem om t ex om taxering, samt deras servicetelefon som man kan ringa till och få uppgifter ifrån.
Det materialet är inte avsett för annan publicering i sig, men det är möjligt att det går att få tillstånd att publicera i tryckt form, som taxeringskalendern, i CD-form eller på nätet, som
www.birthday.se. De sistnämnda har dock redan tagit bort adressuppgifter, utan anger endast ortnamn.
Menar du att det materialet skulle släppas ut mer lättillgängligt av Skatteverket, t ex på nätet Pierre? Eller att andra skulle ge ut det? Eller att ännu mer uppgifter skulle bli offentliga hos Skatteverket?
Ras är ju ett begrepp som är borttaget i det offentliga Sverige, när det gäller människan. Däremot etnicitet, dvs vilka länder människor kommer ifrån är skyddat på t ex CD-skivorna Sveriges Befolkning 1970 och 1980. Däremot när någon dör så anges ju födelselandet och då kan ju faktiskt levande anhörigas ursprung spåras och avslöjas för dem som har sådana intressen! Det är ju förresten, enligt Ingelas inlägg ovan, redan offentligt. Det ses väl hos Skatteverket då eller? Annars var ju personnumren sådana tidigare att de avslöjade utländsk härkomst och för svenskar födelselän, men det har man väl frångått genom att blanda de fyra sista siffrorna?
Debatt om ovanstående ämnen har förts tidigare i olika delar av Anbytarforum och borde gå att nå via Sök i hela Rötter-funktionen.