IP-numret (IP = Internet Protocol) är datorns adress, internets telefonnummer skulle man kunna kalla det.
Varje ISP (Internet Service Provider, internetleverantör) har en serie IP-nummer, och inom den serien delas nummer ut till kunderna.
Och varje registrerad domän, t.ex. genealogi.se, finns registrerad i internets DNS-servrar (DNS = Domain Name System) med sitt IP-nummer (d.v.s IP-numret till den server där hemsidan, epostlådan m.m. finns).
När vi skriver in adressen
www.genealogi.se i vår webläsares adressfält så överätts den av en DNS-server till Rötter-serverns IP-nummer (som är den egentliga adressen). Samma sak sker när vi sänder epost till någon, då styrs brevet till den server där mottagaradressens domän har sina epostlådor.
Även datorerna i andra änden, alltså vi enskilda internetabonnenter, har IP-nummer. Har du ett fast IP-nummer, så har du samma nummer hela tiden (precis som en server måste ha, då den ska kunna nås utifrån hela tiden). Har du ett dynamiskt IP-nummer, så får du ett nytt nummer varje gång du kopplar upp dig, och det nummer du har vid en uppkoppling kan en annan kund hos samma internetleverantör få vid ett senare tillfälle.
Fast nummer förekommer bara vid bredband; dynamiskt vid både bredband och telefonmodem.
En router kan sägas motsvara en telefonväxel, och de enskilda datorerna är anslutna till internet via routern. Datorerna har interna IP-nummer för att kunna kommunicera med varandra, men utåt uppträder de alltså med samma IP-nummer, routerns. Utifrån går det m.a.o. inte att se någon skillnad mellan de enskilda datorerna som finns bakom routern.