ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Genealogisk Ungdom på nytt?  (läst 1991 gånger)

2001-03-23, 10:27
läst 1991 gånger

Anton Stigsjö

  • Gäst
Tack för svar!
 
Självklart har jag skroderat ut min belägenhet lite i överkant. Mitt beroende kan knappast liknas vid t ex spelberoende - det är helt enkelt det beroende jag trodde de flesta kände mer eller mindre.
 
Huvudtanken är likväl allvarligt menad. Det måste ni förstå. Jag tror inte jag hade varit olyckligare utan släktforskningen, möjligen lyckligare, men det är inte säkert. Men varför ska man sprida ut en sådan här tidsödande och på sitt sätt meningslös hobby till ungdomar som har utbildning och allt framför sig? De blir knappast lyckligare. Och de skapar inte en bättre värld med sitt forskande.
 
Var och en har sin rätt som fri människa att tycka, tänka och handla som den vill sålänge det inte bryter direkt mot lagen. Jag skulle aldrig drömma om att hindra någon från att börja forska, nej knappt ens avråda. Det sista jag vill ha är dock en kampanj som sprider ut släktforskandet ännu mer. Är det inte redan tillräckligt stort?

2001-08-26, 17:35
Svar #1

Johan Lövenhielm

  • Gäst
Hejsan alla entuaster, min släkt är utspridd över hela Sverige, men då jag för närvarande är studerande vid Umeå univeritet, så har jag endast tillgång till Norrlands kyrkböcker(gävleborg till Haparanda). Och som Fattig student är kanske ett brinnande intresse för sina rötter inte det bästa, då kostnaderna blir förödande om man börjar beställa från SVAR. Men då jag fann era tankar om samarbete ungdomar emellan, så väcktes en välvillig ide hos mig själv, att kanske byta tjänster emellan de olika länen. Så har ni problem med era norrlanska anor så hör av er till mig. Själv har jag främst intresse av utbyte av material från Stockholm, Göteborg och Karlstad med omnejd. Har erfarenhet av kyrkböcker,domböcker,småprotokoll, bouppteckningar, fångrullar,resolutioner, med mera. Mitt främsta intresse är egentligen det som finns att berätta kring var person, och då börjar man kanske närma sig etnologi mera än genealogi. Har dessutom samlat fotografier i flera år, och på min mormors sida som har sin härkomst härifrån Umeå Stad, finns bilder från ca 1860 och framåt. Så foton är något jag verkligen råder att så tidigt som möjligt börja leta, för det gör forskningen mera levande. Så nu har jag skrivet några rader om mig själv och mina mål, och jag hoppas att någon finner intresse av utbyte av material.
Johan, 24 år

2003-03-20, 13:49
Svar #2

Utloggad Maria Winnem

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 727
  • Senast inloggad: 2021-05-02, 13:06
    • Visa profil
Vad tyst det blev här.
 
Iallafall, mitt intresse började så smått för ca 9 år sedan då jag fick ett släktträd i födelsedagspresent. Det fanns luckor i trädet och jag blev nyfiken.
 
Hos mina morföräldrar fanns gamla fotografier som jag tittade på varje gång jag var där. Idag har jag fått dem av dem.
 
Sedan dess har jag forskat lite till och från under åren. Det var farfar som höll på mest och han delade gärna med sig. Numera har han lagt det på hyllan. Dock fick jag följa med honom till Riksarkivet i Uppsala en gång.
 
Men så tog det fart på allvar i oktober förra året efter ett besök i Vällingby centrum där det satt två herrar som svarade på frågor om släktforskning. Fick ett papper med tips om länkar. En länk ledde hit.
 
Idag är jag 19 år och är en glad amatör. Hitills har jag blivit väl bemött av de lite mer erfarna forskarna. Tack för det . Och jag har hjälpt till så gott jag kunnat.
 
Jag bor i Stockholm och kan ta mig till Stadsarkivet. Dock har jag själv ingen nytta av att söka där eftersom släkten numera utspridd i landet. Från Småland upp till Hälsingland. Dock har min pappa lovat mig att ta med mig till Riksarkivet någon dag i vår.
 
Jag har lyckats få vänner och bekanta intresserade. Tipsade om denna sida.
 
Mitt mål är att inte få fram namn och datum (även om det kanske blir så på de flesta) utan yrken, levnadsöden m.m.
 
Det skulle nog vara trevligt med en förening för unga släktforskare men själv känner jag inget direkt behov.

2003-07-07, 15:09
Svar #3

Jenny Sjöborg

  • Gäst
Hej Johan!
 
Var ju ett tag sen du skrev ditt inlägg. Men om du fortfarande vill komma i kontakt med någon i Karlstad för utbyte av material så skulle jag kunna tänka mig att ställa upp eftersom jag inte har mer än 10 minuter till Värmlandsarkivet.
 
Hör av dig om du vill.
 
Hälsningar
Jenny

2003-07-08, 14:21
Svar #4

Utloggad Tobias Svedberg

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 51
  • Senast inloggad: 2013-12-22, 02:08
    • Visa profil
Hittar denna gamla diskussion och känner mig manad att ge ett bidrag :-)
 
Angående bildandet av en ungdomsförening kan jag se både för- och nackdelar och tar därför inte ställning i nuläget. Däremot håller jag fullt och fast med om att det är väldigt ensamt att vara ung med släktforskningsintresse. Själv började jag släktforska redan som 10-åring genom en frivillig kurs i skolan och sedan har det hållt i sig. I dag är jag 27 och har alltså forskat i 17 år och har under hela den tiden inte stött på en enda jämnårig släktforskare.
 
Om jag får spåna lite fritt så tror jag att just detta är en orsak till att inte fler unga söker sig till hobbyn. Just för att släktforskning är så starkt förknippas med en identitet av hög ålder på medlemmarna. En identitet som inte yngre känner sig hemma i.
 
Visst har det varit nyttigt att lära av äldre, det ska på intet sätt förnekas, men det har ändå, som ventilerats ovan, känts lite konstigt att vara den enda släktforskaren under 50-årsåldern. Många gånger hade man önskat någon mer jämnårig att samspråka med.
 
Kan även känna igen det där i Hanna Anderssons gamla inlägg ovan, att ens hobby anses väldigt udda. Det har hänt att en del människor ibland tittat lite snett på en och undrat varför man ägnat sig åt den där pensionärshobbyn. Däremot har jag aldrig varit med om att bli undanskuffad när jag gjort förfrågningar på olika arkiv utan alltid fått bra hjälp. Dock ska sägas att just Riksarkivet är för mig okänd mark.
 
Frågan är alltså... Vad ska vi göra för att få fler unga till hobbyn? En mötesplats för unga forskare (ej att förväxla med en fullt utvecklad förening) tror jag skulle kunna ge ett visst genomslag. Kanske skulle en sådan. som föreslagits ovan, kunna bestå av en sida här på Rötter.
 
Vad säger ni andra?
 
Hälsningar:
 
// Tobbe!

2003-07-08, 17:01
Svar #5

Utloggad Maria Svärd

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 141
  • Senast inloggad: 2013-08-19, 08:35
    • Visa profil
Hej,
 
Jag kan inte låta bli att lägga min nos iblöt här.
Jag själv är 34 år (född 1969) och har forskat själv i c:a 2 år men varit intresserad sedan jag var liten då min mormor var och är en inbiten släktforskare. Jag delar hennes intresse för historia över huvud taget.
 
Själv har jag bara fått positiva kommentarer av
äldre släktforskare, typ vad roligt att även ungdomar är intresserade.  
 
Jag tror att detta med att många släktforskare är pensionärer är att dessa människor efter ett långt yrkesverksamt liv nu plötsligt fått en massa tid över, som vi lite yngre inte alltid har.
 
Själv har jag tex en liten bebis på 6 månader.
Alla föräldrar vet ju hur mycket tid dessa tar....
 
Hälsningar  
Maria Svärd

2003-07-08, 19:40
Svar #6

Utloggad Håkan Skogsjö

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1443
  • Senast inloggad: 2013-04-24, 08:42
    • Visa profil
    • www.bokhandeln.ax
Eftersom jag själv en gång i tiden (1977) var med och drog i gång föreningen Genealogisk Ungdom (som senare blev den bas på vilken Sveriges Släktforskarförbund bildades), är det naturligtvis trevligt att unga släktforskare också i dag är intresserade av att på ett eller annat sätt finna en gemensam samlingspunkt. Skulle Nättidningen RÖTTER på något vis kunna vara en sådan samlingspunkt - som Tobias Svedberg är inne på - är det förstås någonting som redaktionen gärna understödjer. Tag gärna kontakt om intresse finns!

2003-07-08, 22:35
Svar #7

Utloggad Tobias Svedberg

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 51
  • Senast inloggad: 2013-12-22, 02:08
    • Visa profil
Håkan!
 
Visst vore det intressant att försöka bygga upp en ungdomsplattform här på Rötter, inte minst för att plattformen då kommer ligga nära alla andra delar av förbundet. Kanske är jag aningen för gammal för att bestämma formerna för ett sådant forum (jag närmar mig ju trots allt med raska steg 30 och kan kanske inte längre klassas som ung forskare) men id?n är intressant. Inte minst för att de unga intresserade då får en bas för att träffa likasinnade.
 
Johan Sjöbergs inledande citat i denna diskussion släktforskare under 70 år är lika sällsynta som ekar i Norrbotten äger ju sin riktighet och tyvärr verkar det ju även vara så att ekarna (de unga forskarna) inte känner till varandras existens. Där kunde en plattform göra stor nytta.
 
Nu kan visserligen ingen garantera att en ungdomsplattform skulle göra succ? (eller ens lyckas) men jag anser ändå att det vore värt ett försök.
 
Ni andra, vad säger ni? Finns det ett intresse stort nog att sätta i gång ett projekt av denna typ?
 
... Och till slut. Om nu ett intresse finns: Hur ska samlingsplatsen utformas? Vad ska den innehålla? Vem administrerar?
 
Id?er och förslag behövs.
 
Vänliga hälsningar:
 
// Tobbe!

2003-07-09, 00:54
Svar #8

Mikael Andersson

  • Gäst
Jag har inte följt debatten, men jag tror dock att en mötesplats hade varit något bra. Jag själv är ju 20, och har bara forskat i lite mer än ett år  Men kommit en bra bit

2003-07-09, 09:45
Svar #9

Jenny Sjöborg

  • Gäst
Tycker att det låter som en jättebra ide!  
Tror säkert att intresset skulle bli stort bland de unga forskarna här. Har forskat sen jag var 16 och är idag 22. Har flera gången under de 6 åren, särskilt under de första önskat att det fanns någon typ av diskussionsställe för oss unga.
Håller med Tobias Svedberg i det han skriver ovan angående att de unga forskarna kanske inte känner till varandras existens. Ofta när man var yngre så kändes det som om man var ensam om sitt intresse. Inte för att det störde mig särskilt mycket egentligen, men visst hade det varit skönt att veta att det fanns många andra med samma intresse, som man hade kunnat utbyta erfarenheter med. Det verkar ju trots alllt som vi är en hel del  
 
Hälsningar,
Jenny, Karlstad

2003-07-09, 13:51
Svar #10

Lars-Göran Larsson

  • Gäst
Hejsan!  
      Detta låter som en kanon bra ide ju..
                     Hälsningar
                     Lars-Göran

2003-07-09, 14:01
Svar #11

Lars-Göran Larsson

  • Gäst
Hejsan Alla Glada!
Jag glömde att berätta jag började släktforska
när jag var 12år sen dessa har jag hållt på...
idag är jag 25..
Skulle vara mycket intressant att veta
Undrar hur många som är under 25 år som är medlemar i sveriges släktforskarförbund??
 
                    Hälsningar
                    Lars-Göran

2003-07-09, 19:02
Svar #12

Utloggad Tobias Svedberg

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 51
  • Senast inloggad: 2013-12-22, 02:08
    • Visa profil
Hej igen!
 
Ja, det verkar ju som att det faktiskt finns ett intresse för att starta en ungdomsplats här på Rötter. Förutsatt kanske att det inte bara är de få tappra som gjort sin stämma hörd här som är intresserade :-)
 
Precis som Jenny Sjöborg skriver så är det nog många unga forskare som känt sig aningen isolerade i sin generation. Vet själv hur det kan kännas när man sitter i en forskarsal tillsammans med andra forskare och de alla skulle kunna vara ens mormor eller farfar. Absolut inget ont om de äldre, dessa har jag lärt mig oerhört mycket av, men det är en identitetsfråga.
 
Men nu känner jag att mitt inlägg börjar gå på rundgång. Så, vidare... Hur gör vi nu? Förslag?
 
Att många unga i dag har ett grundläggande historieintresse är ganska väl känt. Intresset för historia har ju ökat stadigt de senaste åren (om det sedan beror på Herman Lindqvist, böckerna om Arn, s.k. Lajv och fantasy eller annat låter jag dock vara osagt) men på det stora hela känns det som om vi just nu är inne i en gynnsam tid för sjösättningen av ett projekt av denna typ.
 
Jag själv skulle kunna tänka mig att medverka vid detta sjösättande. Någon mer? Alla tankar, id?er och förslag välkomnas.
 
MVH:
 
// Tobbe - igen...

2003-07-09, 20:28
Svar #13

Lars-Göran Larsson

  • Gäst
Hejsan Tobbe!
          Jag hänger gärna på detta...
                  Hälsningar
                  Lars-Göran

2003-08-30, 17:22
Svar #14

Utloggad Tobias Svedberg

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 51
  • Senast inloggad: 2013-12-22, 02:08
    • Visa profil
Hmmm...
 
Nu har jag i nästan två månader väntat på förslag om hur vi ska lägga upp det här men det verkar inte komma några. Kanske var inte intresset för en ny ungdomsplattform så stort trots allt...
 
MVH:
 
// Tobbe!

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se