För många år sedan ville ett stort skoföretag utvidga sin marknad. Styrelsen beslöt att skicka ut två olika representanter, som på var sitt håll skulle undersöka möjligheten att sälja skor. Representanterna skickades till olika delar av Australien, för att se om det fanns en marknad främst bland aboriginerna.
En tid senare kom två telegram.
Det första löd: Omöjlig marknad. Alla går barfota.
Det andra löd: Oändlig marknad! Alla går barfota!
Jag kom att tänka på denna sedelärande berättelse, hämtad ur essäsamlingen Det är aldrig kört av Kristina Reftel [Argument förlag] när jag läste inläggen i denna tråd.
Där några ser möjligheter ser andra bara svårigheter.
Klart är att besöksfrekvensen i våra forskarsalar har minskat drastiskt den senaste tiden. Skälen härtill är självklara. Numera är det möjligt att utföra mycket av sin grundforskning ifrån hemmet, via Genline, SVAR eller någon annan aktör. Det är bekvämt och praktiskt, man behöver inte passa några tider och om man ser till uteblivna rese- och övernattningskostnader så är det dessutom ofta billigare än arkivbesök.
Å andra sidan forskar man fortfarande bäst på arkivet. Inte minst eftersom det där finns andra källor att jämföra med, hitta ledtrådar i och att inspireras av. Dessutom har arkiven nycklar och personregister och geografiska hjälpmedel, som underlättar forskningen och som än så länge saknas på nätet.
Tyvärr räknar arkiven fortfarande sin framgång i antalet besökare i forskarsalen. Liksom biblioteken räknar antalet boklån, utan avseende på allt annat som ett bibliotek har att erbjuda besökarna. Arkiven fruktar nu, att med färre besökare minskar också medelstilldelningen. Det behövs inte lika mångar arkivarier och vaktmästare för att ta hand om besökarna.
Här skulle man vilja lyfta fram den andre skorepresentanten, han som sa Oändlig marknad. För så är det ju. Nu när inte forskarsalarna längre är fyllda till bristningsgränsen är det ett gyllene tillfälle att ta itu med den delen av arakivuppdraget som handlar om utbildningsinsatser, kurser med introduktion av viktiga källor, domböcker, länsräkenskaper, inneliggande handlingar, kartor, enskilda arkiv os.v. Satsningar på skolor och universitet, på klubbar och föreningar. Göra allt det där man inte hann med när det mesta handlade om kyrkoböcker.
Förr var det så, att 95% av arkivbesökarna trängdes i 5% av materialet - d.v.s. släktforskarna respektive kyrkoböckerna. Vilken möjlighet för arkiven att nu, när trycket minskat, verkligen få till de nya grepp, som man talat så mycket om.
Oändlig marknad!
Ted Rosvall