Det är bättre att våga göra fel - än att inte våga alls!
1) Det är bra om vi publicerar oss mer i olika former, i olika sammanhang, naturligtvis. Det är fantastiskt roligt att ha sin forskning om släkten Simander i såväl Svenska släktkalendern som på den egna hemsidan på nätet (
http://www.freewebs.com/simander) och i olika socknar på Anbytarforum, konstnärligt utformde fotoantavlor, eller faktaspäckade i Svenska Antavlor, med dess fel och brister. Mest med positiva, men ibland kritiska kommentarer.
2) Men ingen förnekar ju att kvaliteten ökar, för en själv och för allmänheten, ju mer belagda källorna är för våra fakta, påståenden, indicier, foton osv. Därför är det bra att Förbundet och dess medlemmar understryker och vägleder vikten av källangivelser och värdet av källkritik, särskilt när det gäller bearbetningar av grundfakta,
UTAN att ta ifrån någon människa rätten eller lusten att kalla sig släktforskare, om den börjat med en av de mest intressanta intressen som finns.
UTAN att ta ifrån eller dämpa lusten och glädjen i sökandet.
MEN med vänliga och positiva råd om att hur det hela kunde bli bättre, vilket gärna får annammas om intresse finns.
OCH en ökad dialog bör givetvis föras i positiv och vänskaplig anda kring de släktforskningar och även enstaka uppgifter som publiceras och presenteras.
Frågan varifrån något kommer och hur trovärdig det är borde ju ligga i allas intresse att veta, särskilt här på Släktforskarförbundets Anbytarforum där en så bra metod som möjligt bör gälla som ideal (men inte som nödvändigt krav för att få deltaga eller ställa nyfikna frågor!), även om inte alla hinner kolla allt själv eller ens har intresse av det. Det borde bara vara bra om någon som vet mer om något har något att tillägga, men då får man inte slå pekpinnen i huvudet på den som man riktar sig till om man vill bli uppskattad!
PROBLEM är det däremot om någon eller några trots vänliga, eller till slut mycket skarpa påpekanden, om bristen på och vikten av de mest grundläggande källangivelser och källkritik i de uppgifter, teorier eller rena önsketänkanden som ibland förekommer även här, (t ex om antavlor bortom historiskt belagda fakta eller om kungabarn eller andra förbättrade fäder som i strikt bemärkelse är okända) inte hörsammas.
I det öppna och alltmer populära nätuppslagsverket Wikipedia har man på ett intressant sätt försökt lösa detta genom att moderatorer och andra besökare, får värdera de uppslagsinlägg som görs eller föreslås. Därmed ratar man uppslag som är alltför osäkra eller anses oseriösa, vilket ju måste vara än nödvändighet för att verket ska få någon större trovärdighet. Om en liknande policy tillämpats här hade vissa Burediskussioner och slottsdiskussioner stängts för länge sedan!
Något som jag i princip är emot, då jag ju gärna vill tro på att råden och kraven på den källkritiska METODEN ska visa sig suverän i diskussionerna, och förstås i mina ögon, och de flesta som yttrat sig också gör. Men när t o m de vänligt sinnade (och ibland mycket kloka och erfarna) rådgivarna blir nonchalerade och ifrågasatta, så blir till slut frågan hur man når fram eller om man ska låta tystnaden råda, vilket inte är rätt i princip eftersom källkritiken är viktig, när det kommer upprepade påståenden och spekulationer. Det är mest förnuftigt eftersom det inte tas emot på ett konstruktivt sätt!?
Man får ju tro vad man vill, men också vara beredd att inse när det inte finns några vetenskapligt säkra belägg som styrker det man tror och då acceptera att det inte är en allmänt accepterad sanning, framför allt inte enligt gängse källkritisk metod.