Om Röttervänner och Användarkonton
Information från Förbundsstyrelsen
Nättidningen Rötter med databaser och diskussionsfora är en enastående kunskapsbank för svensk släktforskning, en ständigt växande resurs som dock kräver vård, ständig översyn och utveckling. Förbundsstyrelsen har långt framskridna planer på att ge Rötter en helt ny plattform, med nytt material men dit också databaser och relevanta delar av den nuvarande webbsidan kan flyttas. Detta är emellertid en kostnadskrävande process, som innefattar både konsultmedverkan och stora insatser från den egna personalen. Det är här begreppet Rötters Vänner kommer in.
Rötters Vänner skall inte ses som en förening eller gruppering, utan endast som ett sätt för användarna att stödja den utmärkta och oumbärliga resurs som Rötter är, och skapa förutsättningar för fortsatt utveckling och nytt och spännande material i form av databaser, digitala bilder, sökmöjligheter o.s.v. Bidraget till Rötters Vänner, stort eller smått, har alltid varit och kommer att förbli frivilligt. Det finns inget ”obligatorium” eller ”måste” i begreppet Rötters Vänner. Var och en bestämmer själv om och med hur mycket man vill stödja Nättidningen Rötter. Den som inte vill ekonomiskt stödja Rötter kan ändå ta del av stora delar av resursen, inklusive att läsa och söka på Anbytarforum.
All vänskap är ömsesidig. Som ett tack för det frivilliga bidraget bjuder förbundet alla dem som skickat in minst 100 kronor per 12-månaderspriod på ett antal särskilda förmåner, framför allt möjligheten att aktivera användarkonto på Anbytarforum. Läs mer om Rötters vänner, olika sätt att betala och de förmåner man som Röttervän får på särskild sida, som uppdateras med ny information under dagen.
Sedan nyöppnandet den 1 december 2007 är Användarkonto obligatoriskt på Anbytarforum. Från och med den 1 februari 2008 är användarkontot avgiftsbelagt och kostar 100 kronor för 12 månader. När betalningen skett räknas man som Röttervän och får de övriga förmåner som Röttervänner har. Läs mer om Användarkontot på särskild sida, som uppdateras under dagen.
Nyligen öppnades en ny mötesplats på Rötter: FÖRBUNDSFORUM. Detta är ett diskussionsforum, speciellt avsett för diskussioner kring organisatoriska frågor, föreningsliv, förbundets verksamhet och ekonomi, Nättidningen Rötter med underavdelningar och mycket annat. Tillträde till denna resurs har alla medlemmar i förbundets medlemsföreningar, d.v.s. nästan alla som läser och använder sig av Nättidningen Rötter.
I nuläget ligger Förbundsforum som en underavdelning eller särskild del av Anbytarforum. Förbundsstyrelsen är medveten om att detta inte är någon lyckad lösning, och kommer sannolikt att på sikt låta Förbundsforum stå på egna ben. Om detta låter sig göras utan dubbla system för hanteringen av användarkonton eller på annat sätt ökade kostnader, finns det ingen anledning att fortsätta med de rutiner som gäller idag. Förbundsstyrelsen vidtar redan nu några åtgärder, ägnade att separera de båda avdelningarna. Det kommer t.ex. inte längre vara möjligt att på Anbytarforum se vilka diskussioner på Förbundsforum som är igång, och man skall inte heller behöva gå via Anbytarforum för att komma in i Förbundsforum. Tills vidare kvarstår dock de nuvarande rutinerna kring erhållande av användarkonto för Förbundsforum.
Det har diskuterats huruvida det är rimligt eller inte att deltagande i ”Förbundsforum” skall kosta pengar, vilket det gör så länge som Förbundsforum är en del av Anbytarforum. Förbundsstyrelsen har, i avvaktan på de tekniska lösningarna kring ett helt separat Förbundsforum valt att inte ta ställning i denna fråga.
De enda avdelningar av ”icke-släktforskningskaraktär” som funnits kvar på Anbytarforum sedan Förbundsforum startade har varit diskussioner om själva Anbytarforum av typen ”Ett bättre Anbytarforum”. Även dessa flyttas nu till Förbundsforum. På så sätt verkställs Förbundsstyrelsens ambition att Anbytarforum skall vara ett renodlat släktforskningsforum medan man på Förbundsforum diskuterar organisatoriska frågor, inklusive sådana som handlar om Rötter och Anbytarforum.
6 februari 2008
Förbundsstyrelsen
gm Ted Rosvall