Ja, så trist är det. Muséer tenderar betrakta sina arkivhandlingar som artefakter och är inte över sig glada att få dem filmade. Det blir bara ett skäl mindre för någon att besöka muséet och antal besökare är det som gäller.
Jag ser i mtl 1789 för Landskrona stad, kvarteret Snäppan N:r 11, att där bor en murmästare Hartwig Dümling som har en gesäll Ahlström. Det är väl troligt att det är han.
I mtl 1788 har han en gesäll Ahlgren. Kan ju röra sig om samma person som felskrivits.
I mtl 1787 har han ingen gesäll och ej heller någon lärling Hans.
Då kan vi dra några slutsatser.
1. Han har sannolikt inte varit lärling hos Dümling - i vart fall inte i direkt anslutning till att han blev gesäll.
2. Om han varit lärling i Landskrona så är det hos en annan murmästare. Leta igenom mantalslängden säg 1786 och se om du hittar någon annan murmästare. Dümling var den förste jag stötte på när jag började leta från början av staden.
3. Finns ingen annan murmästare, eller de som påträffas varken har gesäll eller lärling som passar in till namnet, då är det ett mycket starkt indicium för att Ahlström kommit till Landskrona som gesäll och således gått i lära någon annanstans.
Han bör finnas med i den inskrivningsbok för gesäller som förvaras i Landskrona och då bör där också stå varifrån han kommit då han skrivits in (och i bästa fall ännu mer uppgifter om honom).
/Paul