Anders, inskrivningsnummer 389 10/02 innebär att han skrevs in i inskrivningslängden år 1902. ”10” betyder, som du redan klurat ut, att inskrivningen skedde i Kristianstads rullföringsområde som åren 1927-1942 ingick i Malmöhus norra inskrivningsområde. ”389” är hans löpnummer i rullan.
Vid denna tid (1902) fördes de värnpliktiga i sk. stamrullor. År 1918 moderniserades dock rullföringen och nu börjar man föra de värnpliktiga på stamkort (kallas även värnpliktskort) istället för de tidigare stamrullorna. Men, även för de värnpliktiga som mönstrat före 1919 men fortfarande var i värnpliktsåldern upprättades stamkort (dvs uppgifterna för dem överförs från stamrullan till stamkorten).
Gustaf Persson Sjögren (f 1881) mönstrade 1902, men då han fortfarande var i värnpliktig ålder 1919 så finns även han på stamkorten. Du skall därför söka honom i stamkorten.
I rullföringsområdet fördes ett stamkort (värnpliktskort) för respektive värnpliktig. Stamkorten finns tillgängliga både hos Arkiv Digital och SVAR. Vad gäller Arkiv Digital så bedriver de skanning av stamkorten för alla män som mönstrade (blev inskrivna) åren 1902-1941. Än så länge är inte hela materialet skannat och tillgängligt online, men nya volymer tillkommer löpande. SVAR har kanske fler stamkort skannade?
Värnpliktsåldern varade tills man uppnått en viss ålder. Sjögren var född 1881 och mönstrades vid 21-års ålder vilket var den ålder då man inträdde i värnpliktsåldern år 1902. Mellan åren 1914 och 1936 utträdde man ur värnpliktsåldern när man blev 42 år. Sjögren blev 42 år 1923.
För att hitta en värnpliktigs stamkort måste man veta hur de arkiverades. Varje värnpliktigs stamkort uppdaterades kontinuerligt fram till dess han utträdde ur värnpliktsåldern, dvs stamkorten följde den värnpliktige fram till dess han avregistrerades som värnpliktig, vilket år 1923 var vid 42 års ålder. När en person mönstrades in som värnpliktig skedde det i det inskrivningsområde som hans bostadsort tillhörde vid mönstringstillfället. Stamkortet fanns därför vid inskrivningstidpunkten i detta inskrivningsområde. Men, om den värnpliktige senare flyttade till en ort som låg inom ett annat inskrivningsområde så skickades hans stamkort till inskrivningsmyndigheten i detta inskrivningsområde. Detta fortgick på samma sätt om den värnpliktige flyttade till orter inom andra inskrivningsområden fram till det år han avregistrerades som värnpliktig. Då arkiverades hans stamkort slutgiltigt i detta inskrivningsområde (dvs där han var mantalsskriven detta år). Man behöver därför ta reda på var en person var mantalsskriven det år han utträdde ur värnpliktsåldern (ex:vis vid 42 års ålder). I detta inskrivningsområde bör hans stamkort finnas. Sjögren var född 1881, mönstrades vid 21-års ålder år 1902 och blev 42 år gammal år 1923. Om du vet var han bodde 1923 så är det i det inskrivningsområde som denna ort tillhörde du skall söka hans stamkort. Indelningen i inskrivningsområden följde vanligen (men inte alltid) länsindelningen vilket gör att man kan gissa sig till rätt inskrivningsområde. Så ofta räcker det med län för att hitta rätt inskrivningsområde.
På denna sida hittar du bl.a. information om vilken värnpliktsålder som gällt vid olika tidpunkter:
http://www.hhogman.se/soka_soldater_vplikt.htmPå denna sida finns råd om hur man forskar på stamkorten:
http://www.hhogman.se/soka_soldater_swe_vpl.htm /Hans Högman