Det här var väldigt roligt, Anders. Tack. Och så bra att du tänkte på att svara här under Götlunda.
Johan Erik Eriksson gav sina söner namnet Göthlin efter hemsocknen, står det i en familjekrönika av Gustaf Göthlins hustru Hedvig (i fortsättningen kallad HG). Det tyder på att han hade ambitioner för dem, och genom att låta dem studera satsade han ju inte heller på att någon av dem skulle ta över gården. HG skriver att Johan Erik Eriksson (som hon kallar honom) var intresserad av läsning. Han var ”allvarligt, nästan strängt anlagd, reslig växt”. Hustrun Kristina Davidsdotter däremot var liten, livlig, humoristisk och ”sjöng alltjämt under sitt hårda arbete”. Det verkar som om hon också var road av att läsa eller att någon läste högt för henne (HG). Man undrar ju vad för böcker de då kan ha läst. I eventuella bouppteckningar kanske det nämns boktitlar, det får jag kolla.
Om deras yngste son Gustaf Göthlins väg till studierna skriver HG: Kom som ung i lanthandel, men vantrivdes att stå där och 'strypa sill'. Hans obetvingliga läslust förde honom småningom till Örebro allmänna läroverk, dit hans moder själv skjutsade honom och inhyste sonen i en arbetarfamilj, där han måste bo tillsammans med alla dess medlemmar samt till största delen leva på den 'torrskaffning': bröd, smör, ost och torkat fårkött, som medförts från Hastahemmet samt efter hand sändes därifrån med bud till Örebro. Det låter ju som om han hade föräldrarnas välsignelse när det gällde studierna. Han gick sedan vidare till universitet i Uppsala, blev stadsläkare och hospitalsöverläkare i Vadstena.
Näst yngste sonen Anton läste också i Uppsala (finns liksom Gustaf med i matrikel för Sörmland-Närkes nation). Blev kamrer vid hypoteksföreningen i Karlstad (HG).
Äldste sonen Erik var också kamrer vid hypoteksföreningen i Karlstad (HG).
Janne blev inspektor på bruk i Närke och hade sedermera agenturplatser i Karlstad och Stockholm (HG). Finns med på Klara-cd:n 1890.
Calle var först inspektor på bruk i Närke, hjälpte sedan sin bror Anton med kontorsgöromål i hypoteksföreningen i Karlstad, drunknade en mörk afton i kanalen (HG) – oklart när.
Om Lotta och hennes man skriver HG att de hade det knappt och föga lyckligt.
Föräldrarna Jan Erik Eriksson och Kristina Davidsdotter flyttade mycket riktigt 1859 till Boda socken i Värmland, Norra Grimstad, ett ställe som äldste sonen Erik i Karlstad hade köpt åt dem. Men han dog redan 1866. (HG) Enligt Boda hfl s 85 (AI:22) flyttade de 1867 till Stora Mellösa.
Fast HG skriver att det var efter Jan Erik Erikssons död 1869 som Kristina Davidsdotter så småningom flyttade till sin äldsta dotter Anna Stina och hennes man Jan Erik Pettersson, på Hjälmstaholm i Stora Mellösa, och vårdades av dem till sin död 1876 (26/2). Jan Erik Eriksson finns i dödboken för Stora Mellösa 1869 1/12 (SCB) med anteckning om attest från Karlstad, där han dog (och begravdes).
Lantbrukaren Jan Erik Pettersson beskrivs av HG som en präktig odalmannatyp och hans Anna Kristina som en rejäl och duglig kvinna. Men i deras visserligen välburgna hem rådde, enligt henne, den mest intensiva arbetsamhet och sparsamhet och sällan hade någon tid för den gamla mormodern som fick ligga ensam i sitt lilla rum.
Nu hoppar jag tillbaka i tiden till Jan Erik Eriksson som ung (Ersson står han som då). I husförhörslängder för Götlunda (AI:9 och 10) står visserligen att han var inflyttad 1801 (från Munktorp!?), men det kan inte stämma. Han finns ju med föräldrarna i husförhörslängd i Fellingsbro (AI:15b nr 225). De ankom 1801 från Götlunda, sedan något om bortflyttade, resten oläsligt. En dotter Anna Kajsa föddes i Fellingsbro 1804 6/9. År 1805 är familjen tillbaka i i Götlunda och bor då i Hasta hos Erik Janssons syster Brita och hennes man Erik Persson (Söder?) f 1761 18/3 (AI:7 s 126). Det är alltså hos denna sin faster och hennes man som Jan Erik Eriksson sedan blir fosterson. Hans mor Anna Olsdotter dog 1805, så det kan ha varit efter det. Men vart tog hans far Erik Jansson och systern Anna Kajsa vägen?
Erik Jansson f 1770 4/1, Brita Jansdotter f 1762 8/7, båda födda i Igelsätter, Götlunda (C:3). Deras föräldrar: Johan Jansson, f omkr 1725 i Igelsätter, och Brita Hansdotter f omkr 1725-26 i Lillkyrka-Ödeby (T).
Anna Olsdotter f 1773 29/10 i Hasta, Götlunda (AI:7 s 126), dotter till Olof Karlsson och Brita Nilsdotter (AI:6 s 135).
Kristina Davidsdotter (Jan Erik Erikssons hustru) var född på Valen, Stora Mellösa, och dotter till David Davidsson.
Jag har inte kollat färdigt i Götlunda. Det skulle vara roligt om någon kände igen ovanstående personer och hade mer uppgifter.