Intresset är troligen svagt, men ifall någon ändå undrar vad svaret är på denna fråga verkar jag ha starkare indicier nu som styrker min första misstanke, att det är Gunne som kommer från Exhult och Bengta från Vekaboda.
Notera i småprotokoll dombok renoverade domboksprotokoll Sunnerbo 1753-11-05 Par 83Göta Hovrätt - Advokatfiskalen EVIIAAC:129 (1753) Bild 2360 / sid 231 (AID: v951063.b2360.s231)
Sammanfattande kan sägas att detta avser första uppbud där Gunne tar över sin del av Exhult av andra arvingar till denna gård. Paragrafen börjar som föjer (stavning ej bibehållen):
Till Tingsrätten inlevererades ett salubrev av d. 16 Januari 1753, vilket Botel Åhman och Nils Nilsson i Åmot Skattegård bevittnat, dy medelst Jöns och Erik Tuvedssöner, samt Lars Larsson med deras hustrurs samtycke till brodern och svågern Gunne (ser ut som "Gumme") Tuvedsson upplåtit och försålt sina fäder- och möderne andelar i skattehemmanet Exhult en fjärding förmedlatg till 3/16-delar...
Det viktiga i denna ovan är att de som sålt är Jöns Tuvedsson, Erik Tuvedsson och Lars Larsson (de förra kända söner till Tuved Jönsson och Gunnel Nilsdotter i Exhult, den senare gift med deras syster Kerstin Tuvedsdotter) och att de sålt till "brodern och svågern Gunne Tuvedsson"...
De renoverade domböckerna kan ha många felaktigheter, men vad som inte verkar sannolikt är att benämningen av Gunne som "broder" skulle dykt upp av misstag. Om det var Bothild Tuvedsdotter som vore från Exhult skulle alla tre (Jöns, Erik och Lars Larsson) vara Gunnes svågrar. Att de kallas "bröder och svågrar" verkar egentligen endast rimligen kunna tolkas som att Erik och Jöns är Gunnes bröder och Lars är hans svåger.
Det finns möjligen någon svaghet i detta resonemang som jag inte kommer på just nu, men jag upplever enda rimliga tolkningen är just att Gunne är från Exhult.
MvhStefan Gelow