Finns det någon som har fler fynd eller tips så vill jag gärna höra om det. Jag har försökt stadga upp det så bra som möjligt med årtal och sådär. Jag söker ständigt nya uppgifter
Min anfader Fältskären Joakim Cremon från Stralsund stamfadern för den svenska släkten Cremon. När jag började forska på han 2021 så antog jag efter läsning på nätet att han var adlig och därmed tillhörde tyska släkten Von Cramon. Väldigt många satte deras sköld i sitt träd och hänvisade till tyska adeln. Detta hittade jag inga källor på. Så istället för att spekulera hörde jag direkt av mig till Von Cramons ättlingar i Tyskland. De kunde inte finna några kopplingar till Joakim eller de ledtrådar jag hittat. Så därför så lägger jag inte heller fokus på att fortsätta genomsöka varken tysk adel eller Von Cramon det ser jag inget tillräckligt starkt syfte med att göra. Dels också eftersom namnet Cremon eller Cramon historiskt sett kan hittas över hela världen både förr och nu.
Min teori utifrån aldrig tidigare kända fynd är att Joakim Cremon fältskären från Stralsund tillhörde en högt kyrklig släkt. Jag tror att mina spår till en Cremon jag hittat i Greifswald är en farbror eller morbror till Joakim. Isåfall är det en kyrklig släkt han härstammar ifrån vilket klingar väl med fruns släkt anor både den biologiska linjen och den ingifta. Det klingar också väl med att vi har en stark koppling i Greifswald via Paul Enertsen under samma århundrade.
Vad jag har är iallafall att Fältskären Joakim Cremon gifter sig med kyrkoherden i Helsingborg Jakob Lauridsen Kiöges dotter. Jacob ligger begravd i Sankta Maria kyrkan till vänster om altaret.
Jacobs fru Anna Pedersdatter var halvsyster med Paul Enertsen(Paulus Eneri i Lund och Paulus Eneritus i Grefiswald) Kyrkoherde i Glimåkra. Hennes biologiska far var Peder Hansen Stavanger och styvfadern var prästen Enert Hansen. Pauls farfar var Hans Hansen Aalborg som var hovmästare och god vän till Tyge Brahe han var också förläggare och utgivare av Fredrik ll bibel. Pauls farmor var Anna Jensdatter dotter till den oerhört förmögne borgmästaren i Landskrona Jens Enertsen som ägde skifte med mera till ett värde av 14,103 dlr.
Kyrkoherden Paul bekostade också ett stort epifatium att sätta i Glimåkra kyrka efter sin död. I vissa källor står det att han på slutet var osams med församlingen så detta kan ju ha varit en makt demostration. Epifatiumet sägs ha kostat en förmögenhet men det hade han ju ekonomi till. Han sägs ju ha varit svenskvänlig och blev dessutom fängslad då kanske han inte var helt förtjust i att ej vara omtyckt och därför beställde ett epifatium innan sin död.
https://forum.rotter.se/index.php?topic=200956.msg1686322#msg1686322 Här en efterlysning av Peder Hansen Stavanger
https://forum.rotter.se/index.php?topic=200969.msg1686384#msg1686384Vi vet att Joakims son Christopher blir Kronolänsman och i bokverket Helsingborgs historia så benämns Christopher Cremon och Jacob Kiöge tillhöra de högre skiktet i samhället.
Så Joakim som enkel Fältskär gifter alltså sig med en kvinna som har en djupt kyrklig släkt. Frågan vi ska ställa oss är också varför Joakim blev Fältskär? Stralsund blev ju Svenskt och det var ju krig så det kan ju vara en anledning att ut i krig med er. Precis som att Paul Enertsens son Petrus Paulin Korpral i Södra Skånska Kavalleriregementet drog ut i krig och stupade efter Poltava under färden mot Turkiet! Detta enligt skriften i Von Platens samlade verk.
Jag har skrivit brev till alla möjliga ställen i Tyskland och blev hänvisad till Greifswald Universitets Matrikel. Där det förekommer en teolog, rektor med mera vid namn Iohannes / Johann Cremon. Även i matrikel skriven som Joannes Cremonius.
http://matrikel.uni-rostock.de/id/100024001Översatt från Tyska.
Johann Cremon (död. 1644 i Friedland) var lärare; kom från Greifswald, där han också var inskriven; var då vice rektor i Friedland från åtminstone 1620; I slutet av 1620-talet var han underrektor vid Greifswald rådskola; blef rektor i Anklam 1633; var då rektor i Friedland, där han dog i pesten.
Denne Cremon har utgivit flertalet teologiska skrifter på latin.
https://search.worldcat.org/search?q=au%3D%22Cremon%2C+Johann%22&author=Cremon%2C+JohannDetta kanske är en Cremon? släkting? I Lunds universitets arkiv förekommer Jonas Jonae Cremoenius eventuellt från Skara inskriven 1701 då antagligen född cirka 1680? om han var student.
Paul Enertsen åker till Greifswald 1666(Enligt deras Matrikel) för att studera. Paulus Eneri from Landskrona, Schonen, mentioned in Friedländer's matriculation, 2nd volume, p. 108 no. 40, matriculation June 1, 1666.
https://www.digitale-bibliothek-mv.de/viewer/image/PPN636776611/7/Men bara några år innan har den här Johann Cremon levt och verkat där. Paul Enertsen och Joakim Cremon är ungefär födda samtidigt och 1675 gifter sig Joakim Cremon med Jakob Kiöges dotter.
När Paul Enertsen är i Greifswald så är Joakim Cremons bror 2 år gammal. Det är antagligen även så att Paul och Joakim till och med kanske har träffats när Paul var i Tyskland eftersom Joakim senare följde med armen till Sverige antagligen under Skånska kriget 1675.
Städerna på denna tid var ganska små. Stralsund och Greifswald ligger nära varandra och under denna tid så var det ju dessutom i Svenskt styre där Greifswald vara universitets stad och Stralsund en viktig strategisk punkt.
Jag tror definitivt att Paul Enersten i Glimåkra är en ytterst viktig figur i det hela. Som både läser i Lund och i Greifswald.Jag är ganska säker på att hans tidslinje från studierna i Greifswald och till Sverige är ytterst viktiga. Kanske finns en gammal bok därute med uppgifter som inte blivit officiella.
Jag har hämtat ut digitala kopior på brevet från systrarna Cremon till Sprengtporten i Danmark då Joakim Cremons bror avlidit. Har även några skrivelser kring Kiöge med mera.
Olika läsning
https://search.worldcat.org/search?q=au=%22Cremon%2C%20Johann%22https://gamlalund.se/wordpress/wp-content/uploads/2019/09/gamla_lund_1923.pdfhttps://issuu.com/helsingborgsmuseum/docs/helsingborgs_historia_del_4_1https://issuu.com/helsingborgsmuseum/docs/helsingborgs_historia_del_6_1https://members.tripod.com/bengt_nilsson/Historia/goingeprast.htmhttps://historiafransimontorp.wordpress.com/tag/paul-enertsen/https://runeberg.org/lasfolket/1919/0052.html