Finns det någon som har kunskap om Magersryd (Ry, Ryd) tiden före 1750.
Uppvidinge härads dombok 1671 21/6 bild 33
Nils Månsson i Wägershult och Anders Gudmundsson i Rijsinge, Hemmesiö sochn och Konga härad tillsade för rätten sig vara medh Per Pedersson, Johan Larsson, Håkan Pedersson och Lars Månsson sålunda wänligen och wäl förente och förlijkte om den förmente hafwande praetention till att inbyrda Marsrydh uthi Herråkra sochn och Dädesiö giäll som för länge sedan ähr försåldt men ingen Tingskiötning där på tagen, at thesse skola gifwa them tillsamman 9 skäppor Rågh hwaremot de bägge för en och en för bäggeskole hålle dem frij från allt wijdarer tilltal, hwilken förlijkning der medh Handsträckning å alle sijdor confirmerade och stadfeste.
Per Pedersson är troligen den Per Persson, vilkens hustru var arvinge till länsmannen Johan Håkansson i Betingetorp, men ingenstans hittar jag denna hustrus fullständiga namn. Var hon länsmannens dotter eller styvdotter dvs. hustrun Ingrid Håkansdotters dotter i äktenskap med Gudmund Sonesson i Linnebjörke?
Vilka var de andra tre delägarna i Mageryd 1671 Vilka var deras barn och barnbarn?
Uppv h:d 1689 17/10- § 6
Talar Daniel Andersson i Lineberke till Per Persson i Betingetorp dhet han må få inlösa sin svärfaders, Börje Sånessons, jord en fjärding i skattegården Lineberke som Pers svärfar i pant bekommit mot 40 dlr smt för Capital för 17 år sedan.
1713 20/10 § 74
Beviljas Sven Svensson i Betingetorp fasta på en fjärdedel ibm som han Kiöpt af sina svågrar och medarf. Håkan i Ry, Gumme i Rambnåsa, Anders i Nääsby, Jon i Linnebörke, Nils i Råsa, Erik i Ry, Gumme i Näsby och Hustru Kerstin i Betingetorp för 80 dlr smt som de praesentes tillstår samt uppbudet och nu utan klander lagståendet är.
Ovannämnda bör vara Per Perssons arvingar, men på vilket sätt? Är Håkan och Erik i Ry identiska med Håkan Håkansson och Erik Jonsson som finns i Magersryd i den äldsta husförhörslängden. Söker uppgifter om barn och barmnbarn till samtliga Sven Svenssons svågrar och medarvingar 1713.
En lat häradsskrivare i Uppvidinge har ställt till stor skada för forskningen.
Christer Abrahamsson