Hej Susanne!
Det verkar inte alls som om du har kört fast. Om du följer Christinas mycket goda råd, kommer du bl a att upptäcka att Jan Peter Elfstrand flyttade till Närtuna församling från Stockholm 1815. Enligt husförhörslängden (Närtuna AI:7, s 238) anges han först vara född 1790. Denna uppgift stryks emellertid och ersätts med det mycket exakta Skeptuna 1789 24/10 - en typ av ändring som man oftast har anledning att lita på. Du kan också notera att det hushåll i Lilla Sången, där han bosätter sig, förutom honom bara består av tre personer - nybyggaren Anders Mattsson och hans hustru Stina Olsdotter samt en dräng - men själv har han ingen aktuell yrkesbeteckning utan kallas avskedad förstärkningskarl. Varför flyttar han då just till Lilla Sången?
Förklaringen har du redan fått av Ella-Britt Gustafsson på ett annat ställe i detta forum: han flyttar tillfälligt hem till sin mor. Nybyggarhustrun Stina Olsdotter är med mycket stor sannolikhet identisk med qwinspersonen Chierstin Olsdotter som 26 år tidigare i Slumsta, Skepptuna födde den oäkta sonen Pehr. När han 1816 flyttar vidare till Edsmansbol, skrivs han för övrigt först in som Per Elfstrand i husförhörslängden (AI:7, s 119), men det ändras snart tillbaka till Jan Pet(er) - det förnamn som han antagligen själv har valt.
Den lilla osäkerhet som ändå finns kring moderns identitet kan du förhoppningsvis undanröja genom att lusläsa Skepptunas husförhörslängder för att ta reda på var Stina och hennes son Per fanns under den senares barndom och uppväxt. Kanske kan du dessutom genom stadsarkivets register hitta uppgifter om hans tid i Stockholm.
När det gäller faderns identitet, har du i varje fall en stark kandidat i Johan Persson Elfstrand, som fanns i en närliggande socken kring den aktuella tiden. Om du ännu inte kollat om det finns några uppgifter om faderskapet i domböckerna, kan det vara en god idé.
Hälsningar
Hans Olof