Svar till Börje Öhrling:
Lars Otto Berg, fd landsarkivarie, har i sin artikel Var låg Gestilren? i Namn och Bygd 1999, redovisat en lång serie originalbelägg (från Frösthults kyrkoarkiv) som tycks visa att det i äldre tid faktiskt funnits en by med namnet Gestilren (stavades 1581 Gestillreen) i Frösthults socken.
Berg har även utifrån brukarnamn mm framfört antagandet att detta Gestilren har haft något samband med den stora 'kungsbyn' (drygt tio markland, fördelade på 11 krono- och 1 kyrkohemman) Gästre i samma socken och möjligen blivit inkorporerad i denna under 1600-talets första hälft. Äldsta kända originalbelägg (1482) för Gästre redovisar namnformen Gestharen (Det medeltida Sverige vol 1:8 s 72).
Det relevanta i släktforskningssammanhang är alltså att det i Frösthults kyrkoarkiv finns att hämta namn på ett antal bönder som enligt denna källa i slutet av 1500- och början av 1600-talet bodde i Gestilren.
Vad gäller frågan om slaget vid Gestilren tänker jag, trots att ett visst allmänintresse kan anas, inte utveckla svaret mer än så här i detta sammanhang, då jag vet att det pågår forskning gällande saken och en del av resultaten kommer att publiceras inom en inte alltför avlägsen framtid.