Det förekommer att prästerna av en aller annan orsak TYCKS hoppa över ett år, men är inte speciellt vanligt utan ovanligt.
Alkoholism, väntan på ny präst som kanske inte kom i tid att ersätta föregångaren eller brand? I Malung var det brand år 1797 som gjorde att man tappade lusten att föra husförhörslängd. Kyrkoherden berättas att han hade nästan inte kläder kvar efter branden - uttrycket var ungefär kunde kanppat visa sig som präst. Först år 1803 började en asisterande räst med at göra det hans chef, kyrkoherden inte längre förmådde att göra. Därför finns husförhör först 1803. man tycker ju så här efteråt att kollegorna i Västerås stift borde ha skickat upp hjälp och mer hjälp om viss hjälp fanns, för uppenbarligen ahr man INTE stött prästen i Malung ordentligt! (husförhörslängderna förstördes, men tur i otur var att senaste födelse, vigsel- och dödböcker kvarglömts i sakristian när prästgården brann ned. Arkivskåpet var nytt, men detta hjälpte inte för det var av trä ...
Vissa delar av socknarna avstod prästerna eller deras medhjälpare som klockare från att göra husförhör. Orasken var avstånden och dåliga vägar. Gäller t ex de s k finnmarkerna i Ekshärad under 1700-talet och finnamrkerna i Malung under tidigt 1800-tal. Det syns då årtal överst samt datum och markeringar nedan på motsvarande ställe saknas jämfört med andra sockendelar.
mvh Björn