Hej!
På sidan 364 i Wiggen och under namnet Wänshö?tä (Svenshöjden) i Norra Ny församling återfinns familjen i Norra Ny husförhörslängder 1820-25. I denna husförhörslängd har den finske studenten Carl Axel Gottlund passat på och fyllt i släktnamnen som finnarna hade. Han var mycket intresserad av dem och lånade böckerna vis sitt besök i Stöllet i början av februari 1821.
Änkan Britta Andersdotter f. 1768 i N. Viggen av släkten Vaisinen. Är enligt Gottlund syster till den gifte Per Andersson Vaisinen med familj som finns längre upp på samma sida. Han var född 1774 i N. Viggen.
dotter Annika Mattsdotter född 1804 i N. Viggen av släkten Öhmöinen.
dotter Karin Mattsdotter född 1808 24 mars i N. Viggen av släkten Öhmöinen.
Uppgifterna är emellertid sekundära, kommer ifrån sidan 35 Anna Forsbergs och Niclas Perssons häfte !C.A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Norra Ny församling. Tolkade och författade av Anna Forsberg och Niclas Persson.. Det om Gottlunds besök finns på sidorna 4-5.
Släkten Vaissinen eller Vaisinen har funnits sedan mitten av 1600-talet i Norra Viggen. En Anders Pålsson Vaissinen köpte jord här redan år 1652. Mer finns att läsa i Jarl Ericssons bok Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga. Den har stora förtjänster, men innehåller liksom många andra böcker här och var en del fel. Kolla mot källorna förstås. Trevligt är att jarl Ericsson utöver vad kyrkböcker och amntalslängder kan ge, har fått med en hel del av vad domböckerna berättar.
Några tunga böcker är Petrus Nordmanns Finnarne i mellersta Sverige, Richard Broberg Finsk invandring till mellersta Sverige, Föreningen FINNSAM:s bok Det skogsfinska kulturarvet och C. A; Gottlunds två dagböcker som givits ut i tryck först udner 1900-talet.
Mer finns. Ett stort bibliotek finns på Finnkulturcentrum i Torsby, ett annat nära Alfta i Skräddrabo. Norskt Finnskogsmuseum som jag tror finns i Oslo har också mycket kunskap. FINNSAM också och de har på sin hemsida lagt en bibliografisk databas där man kan söka t.ex. på släktnamn. Gå till finnsam.org. Det är för övrigt en mycket aktiv förening. Medlemmarna åker till olika ställen där föredrag och rundresor till olika ställen görs. Man besöker gamla gårdar som har det här finskt genuina som rökstugor, rior och finnbastur eller har kvar särskilda skogsfinska redskap.
mvh Björn