OK, Carl! Vi fortsätter vårt meningutbyte under rubriken Arboga.
Det förefaller vara mer än oklart hur gränserna mellan landskapen är dragna i Arbogatrakten. Jag har forskat litet i tillgänglig litteratur och funnit, om inte direkta, så åtminstone indirekta indicier på att landskapsgränsen mellan Södermanland och Västmanland är Arbogaån och mellan Södermanland och Närke är den gemensam med Götlunda sockengräns.
Ang din kommentar om Säterbo, så går Säterbo's nordgräns i Arbogaån och så långt kan vi väl vara överens om att gränsen mellan Södermanland och Västmanland till den delen är gemensam med Säterbo's gräns.
I väst skjuter Arboga Landsförsamling som en tarm ner mot Hjälmaren. På smalaste stället är tarmen mellan Säterbo och Götlunda bara c:a kilometen bred.
Förefaller osannolikt att det dras två landskapsgränser på så korta avstånd.
Nu till litteraturen;
Sv Uppslagsbok årg 1929:
Arboga:
... Stad i Västmanlands Län ... ... Staden, som ligger helt nära den punkt där Västmanland, Närke och Södermanland sammanstöta...
Obs - den punkt inte de punkter där ...
Nat Enc:
Arboga:
... troligen under senare medeltid bebyggdes s åstranden som låg i Strängnäs stift; n åstanden tillhörde Västerås Stift...
Sv Uppslb:
Strängnäs stift:
... omfattade til en början ö o mell Södermanland och 1170 tillades Rekarne o Närke. Sedan (1300) har endast obetydliga förskjutningar förekommit.
Sv Uppslb:
Södermanland:
... S omfattar hela Södermanalnds län, samt av Västmanlands län området s om Mälaren och Arbogaån.
Både Nationalecyklopedin och Sv Uppslagsbok har mer att hämta under olika rubriker, men är i huvudsak upprepningar av ovanstående.
Allt tyder på att Arbogaån är den gamla gränsen mellan Landskapen Västmanland och Södermanland, till dess den i trakten av Röfors, blir gränsen mellan Närke och Västmanland.
Götlunda Socken ligger i Närke, även om den sedan 1974 räknas till Västmanlands län och Västerås stift.
Kommun- socken och andra sammanslagningar över Arbogaån har förvirrat begreppen och på sikt har länet tagit över landskapet, men någon egentlig förändring av landskapsgränserna har inte ägt rum.
Landskapen har idag ingen egentlig betydelse utöver det rent kulturhistoriska, men det kan väl vara skäl nog att behålla dem.
Kan som lite grädde på moset tillägga att i Det Bästas Bilbok, 1969, är det tydligt utsatt att gränsen mellan Södermanalnd och Närke går i Arbogaån och längs Götlundagränsen. Tyvärr var de litet fega och tog inte ställning för hur gränsen berör själva Arboga, så fortfarande är det litet luddigt huruvida Arboga sunnan ån är Södermanland eller inte.
Mvh
Rolf Liljhammar