Hej igen.
Namnet innebär inte att de officiellt bodde i Mångsbodarna. Däremot har släkten ägt dessa fäbodar och i fäbodbruket ingick att man buffrade kor till och från fäboden. Så sommartid vistades man på Mångsbodarna och på vinterhalvåret i Evertsberg.
Ägandet kan följas i jorderevsböcker/revböcker, om sådana finns kvar i kommunarkiv, församlingsarkiv, hos länsstyrelsen eller i depå hos Landsarkivet i Uppsala. De var underlag till exempel för laga skiftet i Dalarna. Alla delägare i varje bys mark finns med, även de som bodde i en annan by. Och om en bonde äger mark i en annan by, så framgår det. M.a.o. ser man här hemmansägarna. När du brukade jorden så var du delägare i en ny. Det innebar att du ägde inte den jord som du ärvt utan förvaltade den jorden för släktens räkning, ärvdajorden och då fanns det särskilda regler i enlighet med det synsättet vid överlåtelser som måste respekteras (bördsrätten och uppbud vid tre olika ting av fastan [fast egendom] som är upphävt sedan ca 90-150 år [därav kommer begreppet fastighet!]). För förvärvad jord som kallades avlingejord, var man fri att sälja etc som man ville.
Det finns säkert särskilda diskussioner om dettahär på AF, jag hänvisar dig dit. jag kan inte så mycket mera om detta med jordarna.
mvh Björn
(Meddelandet ändrat av Sone 2011-03-14 15:34)