Jag hittade Johan Wilhelms död i barnboken
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/halikko/lastenkirja_1802-181 6_jk316/122.htm
Det fanns ett kors i marginalen (liksom även för systern Maria Ulrika) och dödsdatum. Sen var det bara att titta i HisKi och begravningslängden. Halikko här till de församlingar där barnen inte finns i hfl utan i en skild barnbok. Systemet infördes där först på 1800talet. I en tid med stor barndödlighet måste man vara på alerten, isynnerhet som det var vanligt att namnen återanvändes när ett barn dött.
Sen mera generellt. det första man kan göra är att titta i HisKI, och det var ju det Stefan gjorde. Se
http://hiski.genealogia.fi/historia/indexr.htm Läs anvisningarna och gå sen till sökprogrammet. HisKI är inte originaldata utan har kopierats 1-2 gånger, så det finns fel. Välj Egentliga Finland och sen Halikko. Det lönar sej att först söka med vida kriterier och sen begränsa sökningen. Förnamnen är länkade så att en sökning på Johan ger också Johannes och Johanna samt de finska motsvarigheterna Juho, Juhani etc. Men med släkt- och ortnamn får man se upp. I Halikko väljer du nu att söka alla och skriver i fältet efternamn sökordet hede. Resultatet innehåller en del ovidkommande (t ex Heder) men också olika varianter at Hedengren.
Med hjälp av orts- och tidsuppgifterna från HisKi skall man sen söka i respektive längder.
Mikrofilmade kyrkböcker har under de senaste åren digitaliserats med rasande fart. Det finns två huvudkällor:
1. Finlands släkthistoriska förening FSHF
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/index_sve.htm FSHF har kommit längre med att ställa upp index för böckerna, så den sidan brukar jag börja med. Välj Kyrkoböcker och sen församlingen Halikko. Nu ser du vilka böcker det finns digitaliserade, välj bok och sök sen rätt år eller plats.
2. Finlands riksarkiv
http://www.arkisto.fi/sv/framsida Här går man via länken Arkivmaterial. Kyrkböckerna hittas enlkast med att söka församlingens finskspråkiga namn i genetiv, halikon. Riksarkivets sökfunktioner är lite speciella, men utvecklas. Kyrkböckerna har för det mesta inte index utan man måste gå igenom dem sida för sida, som en mikrofilm.
Ofta kan det vara så att kvaliten på det digitala materialet är bättre hos RA eller FSHF. Om man hittat rätt sida i den ena tjänsten är det lättare att hitta i den andra.
Nu lämnar jag andra källor för att posten inte skall bli för lång. Jag önskar att Anbytarforum skulle ha all den här informationen samlad nånstans...
Michael