Hej, Lotta!
När husförhörslängder (och katekismlängder) tar slut, är det slut med det trygga följandet av en person, ett litet steg i taget. Man blir tvungen att hoppa på tuvorna! Ministerialböcker (dop, vigsel/lysning, begravning) brukar det finnas något sekel till. Och även om man inte kan vara helt säker (det förekommer skrivfel även under denna tid), brukar det faktiskt gå rätt hyggligt, i varje fall om inte namnen är alltför vanliga. Och så finns det mantalslängder att luta sig emot.
Ett alternativ för den som inte har så gott om tid är att se efter, om ingen annan har samma personer - det händer inte så sällan. Om nu dessa forskare är beredda att släppa ifrån sig några resultat; tyvärr finns det personer, som vill behålla dem för sig själva (det kallar jag inte forskning - att resultaten skall vara allmänt tillgängliga är minst lika viktigt som att man får fram några resultat). Dessutom finns det inget allmänt accepterat sätt att meddela sina resultat. DIS var ett ambitiöst försök, som handikappas av rätt höga kostnader. Ancestry har väldigt mycket data, tyvärr inte alltid av god kvalitet. Och de lär vara svåra att avsluta abonnemang hos. Anbytarforum håller hög kvalitet, men bärs upp av rätt få personer, så chansen att få napp varierar, minst sagt.
Båtsmännen fick normalt namn efter sitt torp. Det gällde endast under tjänstgöringstiden och ärvdes i allmänhet inte av barnen (om inte någon son efterträdde fadern på samma torp, vilket var ovanligt) förrän båtsmansbefattningarna avskaffades omkring år 1900. Undantag förekommer, men samma båtsmansnamn bärs alltså av flera personer, som inte är släkt med varandra.