Jag skulle vilja rekomendera att man gör det i HTML, dvs som en klickbar hemsida. OK, det är inte i pappersformat, men det är läsbart i princip på alla persondatorer. Den är distribuerbar via Internet, men också på cd-skiva.
Ett fönster med en antavla på 4-5 generationer, där varje namn är klickbart, brukar bli överskådligt även på en dataskärm. Informationen kan sedan läggas så att man klickar på en person, eller så kan man få upp ett fönster med information bara man ställer musmarkören över namnet.
Fördelen med hemsidetekniken är möjligheten att dela informationen mellan flera olika personer. Bilder på torp, gårdar, kyrkor, kartor och annat som man samlat på sig som inte är personbundet behöver inte tryckas mer än en enda gång. Det kan länkas från alla personer som har anknutning till bilden.
Till skillnad från boken så är man här inte beroende av att allt skall vara färdigt vid en viss tidpunkt, eller att antalet sidor begränsar. Man kan fortsätta bygga på med uppgifter ur tidningsarkiv, kopior på domböcker och kyrkböcker, inscannade brev som personen skrivit, sorgebrev när någon avlidit, bilder på möbler och liknande som man springer på under sitt livslånga forskande.
Hur man än gör med papper som grund så kräver det en massa hänvisningar till olika sidor med information, relationer och bilder. Ibland utgör dessa hänvisningar bortåt 10-15% av textmassan, och det går fort att bläddra sönder en sådan bok för den som vill följa med och leva sig in i släkten.
Disgen har en funktion för att publicera släkten på Internet. Den är en bra grund som i alla fall genererar antavlor till alla inmatade personer. Med den som grund kan man sedan börja komplettera med exempelvis Frontpage eller annan hemsideredigerare som verktyg. Visst blir det en hel del manuellt arbete, men vi är ännu några decennier ifrån att man när man släktforskar trycker på en knapp, och så visas allt upp på skärmen framför en.
Berra