-----------------------------------------------
Tre små principer för säkerhetskopiering av släktforskning databasen.
-----------------------------------------------
Rutiner för backup av släktforskning och andra dokument. De tre principerna för säkerhetskopiering är inte lagar utan bara förslag om hur man kan säkerhetskopiera sina släktforskningsfiler. Man får givetvis anpassa de rutiner man har efter det system man använder. De principer jag föreskriver här nedan kan användas om man inte har en cd-brännare tillgänglig utan man sparar på traditionella dator disketter. Men även om råden eller principerna är främst för de människor som inte har en cd-brännare så kan principerna givetvis tillämpas med cd-brännare.
Märk också att all säkerhetskopiering gäller överskrivning, dvs att vi tar bort den gamla filen och ersätter med en ny. Om vi förutsätter att vi sparar veckovis så innebär detta att v49 filen tas bort och ersätts med v50 filen. Om ni har cd-brännare utan rw möjlighet så går givetvis inte detta men då saknas inte utrymme och vi kan spara fil, efter fil efter fil.
Många tycker säkert att detta är ett överdrivet säkerhetstänkande och om man tycker det så är man fri att strukturera upp sina backuper på sitt eget personliga vis. Man kan givetvis använda någon av de här principerna och snickra om dem så det stämmer bättre med deras behov.
Varför jag skriver ned detta beror på den senaste tidens virusproblem och den oro som den har spridit. Om vi har rutiner för säkerhetskopiering så vet vi i alla fall att vi har vår data (släkt) på ett annat ställe än i den f-rbannade datorn. Dessutom så kan man förena säkerhetskopieringen med en antivirusscanning (scanna först, säkerhetskopiera sedan). Texten vänder sig till släktforskare som inte har en aning om hur de skall lägga upp sin säkerhetskopiering och som sagt det är inte en lag.
Med volym menas den enhet som krävs för att spara släktdata filen (i alla fall som inte hänvisar till cd-brännare). Alltså om släktdatabasen kräver 4 disketter så är 4 disketter en volym.
Om den komprimerade släktfilen är på tex 4 MB så kan man dela upp filen i passande storlekar (1.44 MB) med den registrerade versionen av winRAR. winRAR är ett komprimeringsverktyg typ WinZIP.
-----------------------------------------------
Princip I, veckovis säkerhetskopiering med fyra volymer.
-----------------------------------------------
Full säkerhetskopiering varje veckoslut (typ fredag). Märk volymerna på ett sätt som du lätt kommer ihåg (1,2,3,4). Ett och tre för udda veckor och två och fyra för jämna veckor.
Exempel på användning av volym och vecka:
volym 1: 1, 5, 9, 13, 17, 21, 25, 29, 33, 37, 41, 45, 49
volym 2: 2, 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34, 38, 42, 46, 50
volym 3: 3, 7, 11, 15, 19, 23, 27, 31, 35, 39, 43, 47, 51, 53
volym 4: 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, 52
Metoden är enkel och kräver endast fyra volymer, men den har ett par nackdelar. Använder man volymer med liten kapacitet, som disketter eller band med litet lagringsutrymme, får man endast 3 veckors historik i säkerhetskopieringen. Normalt sett är detta tillräckligt för säkerheten, men man tappar möjligheterna till återläsning av gamla versioner (äldre än 3 veckor), av data- och programfiler. En volymerna kan vara x antal disketter. Om ni använder 1.44 MB dator disketter bör ni byta ut dem varje år.
Släktforskarfilerna kan zippas eller på annat sätt komprimeras och arkivet kan med fördel namnges efter dagens datum.
ex;
980223.zip
Tycker man det är överdrivet så kan vi med lätthet förändra veckorna och volymerna till månader eller kvartal.
volym 1 = kvartal 1, etc.
Vid månads sparning så har vi en historik på tre månader och vi riskerar samtidigt att förlora en månads arbete. Om vi använder kvartal ökas historiken från 3 veckor till 3 kvartal. Samtidigt så riskerar vi att förlora arbeten som är 3 månader långa.
-----------------------------------------------
Princip II, samma princip som ovan fast med cd-brännare.
-----------------------------------------------
Eftersom en cd-skiva inte är hur säker som helst och det faktiskt hända en olycka så tycker jag att man använder åtminstone två cd-skivor och i ett worst case bara förlorar två veckors arbete, dvs om datorns hårddisk inte längre har filen och den senast sparade skivan har gått sönder. Jag förutsätter att cd-brännaren klarar av att lämna skivan öppen (alltså texten gäller inte endast cd-rw utan även brännare som klarar av att lämna disken öppen).
cd-1 används ojämna veckor.
cd-2 används ojämna veckor.
Principen här är alltså ännu enklare, vi bränner bara ner våra filer på skivan, med fördel kan även dessa namnges efter dagens datum. Typ 010424.zip.
För lägre säkerhet och mindre jobb. cd1 kvartal 1 och kvartal 3, och cd2 kvartal 2 och kvartal 3.
-----------------------------------------------
Princip III, vecka, månad och kvartal.
-----------------------------------------------
För denna princip krävs tre volymer och de används på detta sätt. Vi namnger volymerna vecka, månad och kvartal.
Varje veckoslut, typ fredag sparas data ned till vecka volymen, varje månadsslut sparas data ned till månads volymen och slutligen varje kvartal sparas data ned till kvartals disken. Om vi talar om disketter innebär detta att vi sparar över senaste filen och då får vi en historik på tre månader och om något går snett så har vi förlorat en veckas arbete. Om vi har en cd-brännare är denna metod i princip värdelös såvida man inte har den på tre cd-skivor och därmed ökar säkerheten gentemot varannangång principen (princip II).
En minskning av säkerheten och en minskning av jobbet kan även användas på denna princip. Månad, kvartal och år. Historiken ökar då till ett år och dataförlusten till en månad.