I tysthet har släktforskarförbundets nästa projekt dragit igång. I tysthet eftersom det är till kyrkogårdsförvaltningarna som inbjudan adresserats, inte i första hand släktforskarna. Det gäller att få kyrkogårdsförvaltningarna att dela med sig av sina digitala gravböcker, och då uppgifter enbart om de gravsatta, inte om gravrättsinnehavare, som kan uppfattas som känsligt.
Tanken är att ett sådant register ska gagna både släktforskare och de som ansvarar för gravarna och deras omvårdnad. Många gravar saknar idag gravrättsinnehavare och på de här viset blir det lättare att få kontakt mellan släktforskarna och kyrkogårdsförvaltningarna.
Inbjudan skickades ut i början av juli. Kanske inte bästa tid om man vill få respons, men hittills har det under semestermånaden redan strömmat in 320.000 poster avseende 140 kyrkogårdar, förutom de 480.000 som redan finns avseende elva gravplatser i Stockholm.
Gensvaret har varit mycket positivt hos de som hittills svarat. Några mindre förvaltningar har inga digitala register, vilket i flera fall beklagats. Några citat ur svarsmejlen är ett bra initiativ, eminent projekt, skönt att det fungerar så enkelt, vilket bra initiativ och det är självklart att vi ska vara med.
En gravbok kan innehålla uppgifter om begravda långt bakåt i tiden. Vad vi hittills fått in, så här i början av projektet, är 3 st 1600-talsgravar, ett 50-tal 1700-tals-, drygt 4.000 1800-tals- och ca 60.000 från första halvan av 1900-talet. En närmare projektbeskrivning finns här.
CDn ska komma ut till jul och får betraktas som en första version. Om det blir ett lyckosamt resultat hänger förhoppningsvis flera pastorat på vid nästa utgåva.
Jag ser gärna att de släktforskare som har kontakt med någon kyrkogårdsförvaltning propagerar för projektet där så det blir så fullständigt som möjligt. Fast i inbjudningen har de fram till 31 augusti på sig och många har redan aviserat att de återkommer efter semestrarna.