Ideellt utförd släktforskning som dammsugits upp i kommersiella släktdatabaser bortom släktforskarens kontroll är ett problem.
Jag publicerade 2010 min sockendatabas Familjer i Norrala på Rötter, såväl i html-format som hela databasen i gedcom-format, med källor, excerpter, indicieresonemang och allt. Vid utskrift omfattade det runt 4.600 A4-sidor när alla sidbrytningar tagits bort. Jag specificerade ett villkor för användandet under rubriken »Hur du får använda uppgifterna«:
»Det har tagit lång tid att identifiera källorna, värdera uppgifterna och ställa samman materialet. Många av identifieringarna har enbart varit möjliga utifrån en bred och samtidigt djup detaljkännedom om befolkningen i socknen. Det har krävt specialkompetens av olika slag, där läsningen av den bitvis mycket svårbemästrade handstilen är en av de enklare. Det har dessutom kostat mig mycket i reda pengar i arkivbesök, papperskopior, mikrokortslån och boklån.
Sammanställningarna omfattas av lagen om upphovsrätt. Du får emellertid fritt förfoga över uppgifterna för personligt, icke-kommersiellt bruk, under förutsättning att du tydligt anger varifrån du hämtat dem. Det finns emellertid ett absolut undantag: du får inte i din tur publicera sammanställningarna i eller skicka in delar av dessa till icke-kvalitetssäkrade Internetdatabaser som FamilySearch och DISBYT. Det ber jag dig respektera.« [https://www.rotter.se/faktabanken/slaekt-soek/familjer-i-norrala/anvanda-uppgifter]
Jag valde att inte försöka tjäna pengar på min släktforskning utan publicerade resultatet ideellt för att det skulle nå ut. För några år sedan (2011) visade det sig att databasen fanns upplagd på Ancestry.com, och när jag kontaktade Ancestry vägrade man ta bort den, trots att det var ett tydligt brott mot företagets egen policy. För att få se mitt eget material och se hur mycket av databasen som lagts upp skulle jag vara tvungen att skaffa ett Ancestry-abonnemang, vilket jag inte ville. Jag skrev om det på Anbytarforum och problemet med att ideellt utförd släktforskning utnyttjas av privata företag, och det diskuterades här 2011 och 2012. (Forum > Metoder & hjälpmedel > Källor > Internet > Ancestry / Genline > Allmänt > Ancestry > Allmänt > Ancestry,
https://forum.rotter.se/index.php?topic=62453.0,
https://forum.rotter.se/index.php?topic=62454.0) Det var först efter det som Ancestry tog bort databasen.
Och nu ser jag att min databas i sin helhet finns på Myheritage.se, som också kräver abonnemang. Jag har skrivit till dem i dag och begärt att de ska ta bort min databas. Vi får se hur det går.