Sockenstämman leddes av församlingens kyrkoherde, och protokollet fördes av honom. Sockenstämmoprotokollen är alltså en del av kyrkoarkiven, och i och med att de upphörde att föras 1861 (sockenstämma ersattes av kyrkostämma och kommunalstämma) så är säkerligen samtliga protokollsböcker inlämnade till landsarkiven. Det kan förstås finnas sådant som kommit bort i hanteringen, men kommer man över något sådant så bör man förstås överlämna handlingen till landsarkivet. De finns i kyrkoarkiven i serien K I.
Det är inte så många sockenstämmoprotokoll som finns mikrofilmade, i de fall där detta har skett tror jag att det gjorts på lokalt initiativ. Så gäller i varje fall i Värmland. Men det som filmats finns med i SVAR-katalogen.
Så det är alltså till landsarkiven man skall ta sig för att läsa protokollen, en hembygdsförening kan ge råd men de kan inte förvara arkiven. Iofs kanske man kan ha gjort avskrifter. Jag känner till några exempel där man skrivit av de äldre protokollen ordagrant och utgivit dem av trycket.
När det gäller senare kommunalhandlingar från tiden efter 1862, så kan de dyka upp lite varstans. Vissa kommuner har god ordning på sina arkiv, medan andra protokollsböcker finns kvar ute i bygderna under osäkra förvaringsförhållanden.
Kyrkostämmoprotokollen är dock, precis som sockenstämmans protokoll, en del av kyrkoarkivet och finns följaktligen i den mån det levererats, på landsarkiven. I Värmlands län, så finns kyrkokommunala handlingar från en del församlingar på Värmlandsarkiv t. o. m. 1999. Tanken är att alla kyrkans arkiv före relationsändringen skall överföras till landsarkiven, men just nu har man leveransstopp eftersom man inte fått några resurser reserverade för detta ändamål.