ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 03 juli, 2013  (läst 4519 gånger)

2013-06-20, 09:12
läst 4519 gånger

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 654
  • Senast inloggad: 2024-09-03, 22:44
    • Visa profil
Trevliga nyheter, och välkommen tillbaks Carina, du behövs i den här diskussionen! Om nu Mouhijärvi-spåret är aktuellt så är även mitt intresse i detta likaså, pga av att Carl Blommes änka Christina Teet (som dog i bastun efter badet 1709) eventuellt kan knytas ihop med mina Teitar/Teetar. Hon anges ju (i ett finskt forum, se tidigare inlägg här) heta Melkersdotter, och det namnet förekommer i den gamla finska släkten Teit från Pernå, Nyland men också i en gren i Savolax, Teittinen. Där finns en Melker Mickelsson Teit på 1620-talet i ett karelskt regemente (och en kapten Lars Jöransson Påsas kompani, i Sääminki), som jag antar kan vara av intresse (se Sven-Erik Åström Savon Teittejä, Genos 1986:1 sid 5). Den tidigare nämnda Melker Larsson Teit är minst en generation för gammal för att vara Christinas far, men det finns ett släktskap.

2013-06-20, 16:33
Svar #1

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Spännande, Leif!  Melcher Mickelsson Teit förefaller onekligen vara Carl Blommes svärfar. Förhoppningsvis kommer han att kunna spåras och följas in i 1630-talet, då Christina Melchersdotter Teit uppges vara född kring 1635.
 
Vänligen,
Kristian

2013-06-23, 01:31
Svar #2

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Kort inlägg, jag håller på med att titta igenom Mouhijärvi och Björneborg socknar i Finland.
 
Johan Holst, Casper Fredriks militärkollega, är född 1695 i Gävle, som son till Marcus Holst och Judit Cambou. En av faddrarna till Johan holst är kyrkoherden Johan Schaefer som enligt nätuppgifter ska vara född i Finland. I Mouhijärvi finns Pastorskan Magdalena Schaefer som är ingift i Paulini-släkten, hon var gift med Simon Paulinus Raumannus f. 1652 i Björneborg-Pori, och Magdalena Schaefer förekommer ofta som fadder tillsammans med Carl Carlsson Blomme/Blom och hans systrar Zidone Blom och Maria Blom.
 
Johan Schaefer som är fadder åt Johan Holst 1695 i Gävle är troligtvis en bror till Magdalena Schaefer i Mouhijärvi.
 
Maria Carlsdotter Blom är gift 1684 med Jacob Hansson Root. Tillsammans med Kasper Fredrik och Ottiliana Blomfeldt så förekommer organisten Jonas Wulf född i Umeå, vars hustru nr 1 heter Brita Root/Roth ( är troligtvis inte så mycket känt om Brita Root )
 
Jag är lite tveksam till om Johan Blom/Blomfeldt verkligen var militär. Ibland tror jag att han var akademiker eller professor vid något universitet, kanske först i Uppsala och sedan ett universitet i Dorpat eller någon annanstans i Livland.
 
Vi får ta i beaktning att kanske deras far inte hette Blom. Jag har sett exempel på nu när jag har tittat i Finland, att det är rätt så vanligt att de tar sig ett helt annat namn än det de har. Jag tycker det är konstigt att det inte finns några som helst spår av Blomfeldts. De är högreståndsmänniskor men inte adel. Hade de varit av adel så hade de varit mycket mer omskrivna. Det är relativt lätt att få fram uppgifter om adelssläkter då de är relativt bra bokförda.
 
En sak som slog mig är att vi inte heller någonstans har sett att Kasper Fredrik och Ottiliana skrivs som syskon. Det kan också vara så att Kasper Fredrik är farbror ( pappas bror ) till Ottiliana. Det kan förklara varför Ottiliana även hon får heta Blomfeldt. Det skiljer omkring 10 år på dessa och ingenstans har det synts till några syskon till dom, om de nu är syskon vill säga. Det är också lite konstigt.
 
Men fortsättning följer...

2013-06-24, 03:26
Svar #3

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Intressanta kopplingar, Carina! I synnerhet Maria Carlsdotter Blom gm Jacob Hansson Root skulle kunna vara en geografisk sådan.
 
Vad gäller akademiker har samtliga universitets studentmatriklar gått igenom. Ingen kronologiskt intressant Johan Blom har noterats där, förutom - om än latiniserat - nämnde Johannes Henricius Florinus. Om fader Blomfelt hette Blom i efternamn (vilket allting ändå tyder på) var han således sannolikt ej akademiker. Även så gott som alla kända präster (civila och militära) med anknytning till Livland har namngranskats utan att någon lämplig kandidat påträffats.  
 
Följaktligen ökar därmed sannolikheten att fader Blomfelt trots allt var militär och troligen rentav någon av de fyra huvudmisstänkta ovan; förare Johan Carlsson Blome, löjtnant Johan Christoffer Blum, sergeant Johan Blom resp. mönsterskrivaren Johan Blum (1688). Man kan såklart inte utesluta att han hade ett borgerligt yrke (guldsmed, linvävare el. dyl.). Casper Fredriks och Ottiliana Johannas namn, yrkesval och allmänna sociala status talar dock däremot. Exempelvis gavs namnet Ottiliana där och då i stort sett alltid adelsmäns barn, om än med vissa enstaka undantag. Dock har Ottiliana som del av ett dubbelnamn aldrig påträffats i icke-adliga sammanhang. Vad gäller adelskap stämmer det att syskonen Blomfelt ej tillhörde en på Riddarhuset introducerad adelsätt. Däremot KAN de ha tillhört den uradliga livländska/kurländska adelsätten Blum (även den ointroducerad även i Livland till 1793), till vilken just Johan Christoffer Blum ovan hörde.
 
Det stämmer att det antagna syskonförhållandet mellan de båda ej bevisas i källorna. Dock förefaller den hypotesen mest trolig. Hade Casper Fredrik varit Ottilianas farbror, förutsätts då nämligen att även Ottilianas far, dvs Casper Fredriks bror, skulle ha bytt efternamn till Blomfelt. Någon sådan person synes dock ej ha funnits. Att Ottiliana skulle ha valt sin farbrors efternamn istället för sin (levande eller döde) fader NN Bloms verkar också osannolikt.  
 
Troligen fick fader Blomfelt på 1690-talet ytterligare barn, vilka dock sannolikt avled före eller i samband med pesten 1710. Bara farsoten i sig lär ha skördat halva Rigas befolkning (!). Troligen strök då även föräldrarna med. I det digra bouppteckningsregistret över Stockholms stad finns ingen av dem nämnd, vilket med största sannolikhet hade varit fallet om någondera eller båda föräldrarna följt med Casper Fredrik till Stockholm 1710/1711.  
 
Corpr. Casper Fredrik Johansson Blomfeldt (Livon. = livländare) står förresten med i hfl 1712-14 för Svea livgardes grenadjärbataljons församling: Svea livgardes grenadjärbataljons församling C:2 1735-40 Bild 17 samt Bild 21.
 
Sökandet fortsätter imorgon på Riksarkivet.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-06-24 03:50)

2013-06-24, 22:59
Svar #4

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 654
  • Senast inloggad: 2024-09-03, 22:44
    • Visa profil
Namnet Ottiliana är absolut ovanligt, speciellt för den här tiden. Jag har en omfattande databas med svenska och finska samt närliggande adel (dubbelsiffrigt tusental), och hittar endast färre än en handfull från den här tidesperioden... Men en hänvisning dit verkar absolut Buddenbrock-spåret vara, likaså att namnet Juliana finns bland de släktingarna. Att de förmodade och troliga syskonen Blomfelt hade en far inom det militära verkar onekligen den närmaste förklaringen, annars hade vi nog hittat honom bland de studentmatriklar som finns tillgängliga på finskt håll (ylioppilasmatrikkeli, eller vad det nu heter). Tack för en fin sammanfattning också Kristian, gärna mer sånt i denna maraton- och sudokuliknande diskussion ;-)

2013-06-25, 23:13
Svar #5

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Ja, de är säkerligen av adligt blod på mödernet, det är jag också övertygad om. Både namnet Kasper och Juliana finns i Mouhijärvi och Nådendal, bl a Casper Hästesköld. Säkerligen är det någon av de 4 kandidaterna. Johan Carlsson Blomme kan vara en tänkbar kandidat i och med att han går i krigstjänst, troligtvis dör tidigt och han återvänder inte till hembygden. Men det återstår att pussla ihop bitarna än.
 
Bonus: I Dorpat finns Johan Grothuus i slutet på 1690-talet, på 1680-talet bor han i Björneborg men han avlider 1703 troligtvis i Finland.

2013-06-26, 22:22
Svar #6

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Det här är ingen vanlig släktforskning längre när det gäller Blomfeldts. Det är utöver det vanliga. Alla har inte heller chansen att åka till Riksarkivet för att söka, då man har ca 40 mil dit. Detta är ingenting som rekommenderas till nybörjare. Dessutom så kanske man aldrig hittar deras födelse i någon kyrkbok och då är det ett arbete som är förgäves gjort.  
 
För att med säkerhet kunna fastställa föräldrarna så måste det finnas en födelsnotis införd i ngn kyrkbok eller en bouppteckning som nämner barnen till den avlidna. Utan riktiga bevis så är en släktforskning ingenting värd. Inom släktforskningen kan man inte anta utan här är rena bevis som gäller

2013-06-26, 23:44
Svar #7

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Stort tack, Carina och Leif!
 
Serg. Johan Blom vid Tavastehus reg. hette f.ö. Persson (nämnd med patronymikon ett flertal ggr i Regementsräkenskaperna) och därför sannolikt bror till korpralen (vid samma reg.) Michael Persson Blom. Denna info gör honom följaktligen mindre trolig som fader Blomfelt. Som jag ser det står det nu mellan Johan Carlsson Blome och Johan Christoff Blom (stavat just så). Efter att idogt sökande efter den senare (av Lewenhaupt felaktigt refererad till Riksregistraturen) fann jag honom till slut idag i Riksarkivets Militaria (Övrigt: milistrupper) som löjtnant 1702 vid Reinhold von L?nows Wolmarska lantmilisbataljon. Intressant är att av regementets övriga nämnda officerare - sex kaptener och fyra löjtnanter - saknas med två undantag hos Lewenhaupt (Karl XII:s officerare) senare info än 1701/1702 års officersstatus vid den kortlivade bataljonen ifråga, vars ordinarie rullor dessvärre är förlorade. Sannolikt föll de således eller hamnade i rysk fångenskap 1702/03. Undantagen, kapt. Didrik Johan von Heidecken och löjtn. Ernst Johan von Ziesing, tillhörde nämligen båda redan 1703 resp. 1704 Mengdens lettiska lantmilisbataljon, till vilken samtidigt även tidigare nämnda kapt. Conrad Bluhm och löjtn. Gerhard Bluhm hörde. Tillsammans med Johan Christoff Bluhm var dessa båda ädlingar f.ö. de enda livländska officerarna Blum överhuvudtaget vid denna tid, vilket i allo starkt talar för släktskap de tre emellan. Hursomhelst fanns det endast en adlig liv-/kurländsk ätt Blum.
 
Det misstänkta släktskapet mellan syskonen Blomfelt och Henrik Magnus von Buddenbrock har också stärkts tack vare bevarade dokument på RA. För det första saknas det helt enkelt andra kända passande far-/mormödrar Ottilianor, för det andra var äktenskapet med Fritz Cronman Ottiliana von Berners (von Buddenbrocks mormor) andra (!). Hennes förre make var Johan Nären (Nern), överste vid Skaraborgs reg. och död 1657/58. Översten ägde också ett dussintal namngivna gårdar i Skaraborgs och Älsborgs län, vilka just Henrik Magnus å sina och sina bröders (!) vägnar gör anspråk på i ett dokument (på svenska) från 1715, adresserat till Riksens ständer med hänvisning till sin saliga mormor Ottiliana Berner. Märk väl att ingen av systrarna här nämns som arvingar. Man kan alltså mycket väl tänka sig att Ottiliana fick ett eller flera barn med överste Nären före 1658. Syskonen Blomfelts mor var troligen ett av dessa och i så fall en äldre halvsyster till Charlotta Cronman, Henrik Magni mor.  
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2013-06-27, 12:00
Svar #8

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 654
  • Senast inloggad: 2024-09-03, 22:44
    • Visa profil
Fina fynd där Kristian!  
 
Och utifrån vad Carina skriver så håller jag med om att det här är en annan nivå än just vanlig släktforskning, men jag tycker ändå att man visst kan utföra sina efterforskningnar på det här sättet, när det just på grund av försvunna/förstörda kyrkoböcker inte går att fastställa några bevisbara födelseuppgifter. Men det ska framgå att det inte är 100%-igt bekräftat utan endast mer eller mindre sannolikt, troligt eller så, och att man utifrån dessa uppgifter har ringat in eller uteslutit eventuellt släktskap, vilket också görs bra här. Det kan hjälpa kommande generationers sökare också, vilket jag absolut att den här diskussionen bidrar till. Jag skulle även vilja rekommendera fler att besöka något arkiv, (Riks-, Krigs- eller Landsarkiven) när man kommer till den här nivån, men självklart är det upp till var och en att välja vilken nivå man vill forska om sin släkt.
 
Ang Wolmarska lantmilisbataljonen så hittade jag denna länk vid en sökning, kanske ni redan sett den? http://www.mi.ras.ru/~malinov/list64.htm Där nämns förutom L?now även att H J von Buddenbrock styrde ett kompani Fellinska kretsens lantmilisbataljon samt en H G von Buddenborck för de livländska lantdragonerna.

2013-06-27, 22:16
Svar #9

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Självklart måste man vara klar över skillnaden mellan bevis och indicium. Där genealogiska bevis saknas kan dock indiciekedjor avsevärt öka eller minska sannolika släktskap. Det ena behöver heller inte utesluta det andra, vilket exemplet med det av H.M. von Buddenbrock undertecknade dokumentet ovan visar, där han explicit hänvisar till sin mormor Ottiliana Berner. Explicita släktskapsangivelser kan alltså förekomma i andra källor än i just kyrkböcker.
 
Vad gäller Ottiliana Berner finns i Biographica (SVAR) f.ö. ett bevarat dokument från 1656, vari överste Johan Nairn (sannolikt av skotsk börd) nämner sin hustru och barn: A0069939_00025 (ID-nummer). Nästföljande dokument från 1657 är undertecknat hans änka Ottilia Berner, varigenom vi också får hans dödsår. I gmr för Skaraborgs reg. finns han nämligen också med detta år. Ottiliana f. ca 1625 avled alltså ngn gång 1712-25. Det vore fantastiskt om man kunde lokalisera hennes dödsort och därmed förhoppningsvis finna en bouppteckning.  
 
Tack för länken om Wolmarska lantmilisen! Uppenbarligen existerade bataljonen endast 1701-03 och Riksarkivets akt är påfallande skral, även om officerslistan för 1701-02 tack och lov finns med.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2013-06-28, 00:34
Svar #10

Utloggad Constantinus Lindfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1970
  • Senast inloggad: 2023-08-13, 23:01
    • Visa profil
Kristian: Jag måste återigen ge dig beröm för dina väldigt fantastiska insatser som kommer framtida släktforskare tillgodo!  
 
Ett par funderingar bara. Vad är källuppgiften där det framgår att Ottiliana Berner levde än 1712? Om hon var född redan på 1620-talet vore det inte otänkbart att barnet NN Nairn är en potentiell morfar/mormor till syskonparet Blomfelt - och i så fall kompliceras sökandet efter deras anor ännu mer!  Och känner någon till om det finns bevarade bouppteckningar från äldre tider i Riga och övriga Livland?
 
PS. Ottiliana Berner var avliden senast 1715 enligt ditt inlägg ovan från den 26/6.  
 
(Meddelandet ändrat av Ratengo 2013-06-28 00:39)

2013-06-28, 02:01
Svar #11

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Stort tack Constantinus!  
 
Synnerligen intressant synpunkt! Johan Nairn var överste redan 1648 och huvudsakligen stationerad i Tyskland (Erfurt, L?beck m.fl.), varför deras giftermål torde ha skett där. Låt oss därför söka finna deras vigselår, så att vi därmed kan bibehålla alt. utesluta just den möjligheten. Att Ottiliana Blomfelt fick och Casper Fredrik Blomfelt gav en av sina döttrar just mormors namn förefaller måhända mer troligt än att namnet ifråga togs efter morfars mor/mormors mor, men kronologiskt är det ju fullt möjligt. I sammanhanget bör också nämnas att av de två huvudmisstänkta fäderna är Johan Carlsson Blome f. ca 1660, medan Johan Christoff Blom är f. ca 1668. Vad gäller mönsterskrivaren Johan Blum vid Campenhausens reg. 1688 är denne sannolikt identisk med tidigare nämnde ännu 1695 ogifte och barnlöse bokhållaren från Reval med samma namn, tillhörig Blåa regementet 1687 samt 1689-95, dock ej just 1688.  
 
Dokumentet undertecknat H.M. von Buddenbrock är daterat 1725-10-04, alltså inte 1715. Beklagar felet! Däri beskrivs Ottiliana som sal. änka efter sal. översten Johan Nären. Uppgiften om Ottiliana som levande ännu 1712 har jag endast funnit i släktträd på nätet, vilket såklart måste tas med en nypa salt. Ämnar dock gå till botten med denna uppgift liksom all annan spännande info kring densamma. Intressant i sammanhanget är dock att dokumentmappen ifråga dels består av ett antal dokument/kontrakt från 1650- och 1660-talen (med Johan Nairn resp. Ottiliana Berner som avsändare), dels består av två dokument från 1719 resp. 1725 (nämnt ovan). Dokumentet från 1719 har Isaac von Knorring som avsändare gällande arvegods efter nämnde överste. Dock framgår ej om Ottiliana då redan var avliden (så vitt jag har kunnat tolka det). Det faktum att inga kronologiskt mellanliggande dokument förekommer kan således tyda på att Ottiliana avled 1719 eller strax dessförinnan.
 
Som Leif Persson just tipsade om torde bou efter Ottiliana kunna återfinnas i den dorptiska hovrättens arkiv, såvida hon inte dog i Holland, där ju hennes döttrar Cronman levde. Jag har hursomhelst ett starkt minne av att jag sett henne som dopvittne i Riga ngn gång runt 1708. Ska se om jag kan återfinna henne bland anteckningarna.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström
 
Källa:
Riksens ständers kommission över reduktions- och likvidationsverken (år 1723-48). F1: 10 akt. 213 (Isak von Knorring och Ottilia von Berner).

2013-06-28, 04:22
Svar #12

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
JOHN NAIRN - Källa: St. Andrews university, http://www.st-andrews.ac.uk/history/ssne/item.php?id=3189&id2=3189
 
Record ID: 3189
 
Surname   
NAIRN, NEHRENS, NERN, DER DAEMPFENDE   
 
First Name
JOHN, JAN, JOHANN ERNST
 
Title/Rank   
COLONEL   
 
Nationality
SCOT
 
Region   
MUKKERSY, PERTHSHIRE?   
 
Social Status
OFFICER
 
Service Record
COUNTRY   LOCATION   ARRIVED   RANK A   DEPARTED   RANK B   CAPACITY   PURPOSE
 
SWEDEN   PATRICK/FRANCIS RUTHVEN   1627-01-01   LIEUTENANT   1636-12-31   MAJOR   OFFICER   MILITARY
SWEDEN   SKARABORG, GOTHENBURG   1642-01-01   LT. COLONEL   1657-12-31   COLONEL + CHIEF   OFFICER   MILITARY
SWEDEN   LEIPZIG   1648-01-01   COMMANDANT   1649-12-31   COMMANDANT   COMMANDANT   MILITARY
 
 
John Nairn of Mukkersy joined the Swedish army in 1627. He was the brother of Alexander Nairn [SSNE 3188]. By 1631 he had become a captain and served in Francis Ruthven's [SSNE 3404] regiment between 1633-5. By 1636 he had attained the rank of major and fought at the Battle of Wittstock under Baner. Nairn took part in the Bohemian campaigns of 1639-1640. He became a lieutenant colonel in Skaraborg's regiment in 1642. In 1648 he became a chief of a recruited infantry regiment which he maintained until 1657. He also attained the position of commandant for Erfurt and Leipzig around 1648-1649. He further became colonel of the Västgötadal regiment in 1648 until 1654.  
 
Nairn wrote to Queen Christina from Leipzig in 1649 After I had moved into your former quarters I had the wardrobe next to the door of the dining room opened, for your servant had the key. I found the knives. Concerning the plate I had the two men servants examined on their oath, but they pretend to know nothing whatever about it. At this period he became a member of the German political and literary organisation Der Fruchtbringenden Gesellschaft (October 1649) under the name Der Daempfende. In 1650 he was to recruit 60 men for service abroad, and his men appear to have been involved in being recruited for French service.  
 
John Nairn twice served as Commander in Chief of the Swedish forces at Warsaw during the Swedish-Polish wars. He was in Gothenburg when Bulstrode Whitelocke [SSNE 4438], the Cromwellian ambassador, visited the town. It appears he was the colonel of the Skaraborg regiment from 1654-58. He died during these campaigns c.1657.
 
Swedish Riksarkiv, Adolf Johans Arkiv i Stegeborgssamlingen, 13 letters from Colonel Johan Nairn to Duke Adolf Johan, mostly Gothenburg, 1652-1654; Swedish Krigsarkiv, Muster Roll 1633/11-22; 1634/12-23; 1635/20,22-26,29-31; 1636/17,18; 1642/7; 1643/8,9; 1644/9,10; 1645/10,11; 1646/8,9,19; 1647/9; 1648/9,26; 1649/5,16-18; 1650/4; 1651/4; 1652/4; 1653/2; 1654/3; 1655/2,5; 1656/5; 1657/3; DEAD; Swedish Krigsarkiv, katalog over rullor, vol. 2, pp.711, 716 and 733; Swedish Riksarkiv, P. Sondén, Militärachefer i svenska arméen och deras skrivelser; Numerous letters can be found in 'Krigskollegium Kancelliet; Adressatregistratur till Krigskollegiets Registratur 1631-1654' including gevärets forvaring angående och pardonspatenters publicerande 15/12/1649; angående kvarhållande av bevapning early Jan 1650; angående värvning av 60 män till ett reg att brukas i främmande land 21/3/1650; om varvningspenningar och dess utdelande 3/4/1650; om vissa rullor på värvningsfolket åt kronan Frankrike jämte underskrivna och förseglade rullor på hela sitt reg hit med forderligaste förskicka 23/4/1650; att inrymma och föreställa Erik Larsson Haard for lojt i Nils Nilssons ställe under Alexander Bettons komp 24/7/1650; angående uppskov med värvningen och värvningspenningarnas innehåll tillvidare order 1/5 1651?; att avlösa dem som i Göteborg ligga i garnison 12/5/1651; angående krigskollegii förklaring om majorsplatsen under hans reg att Betton håles därvid sedan om Zanitz går av må översten i stället taga sin kaptlojt eller ock Lennart Bock 5/6/1651; angående några knektar som sig motvilligtvis undanhålla 26/9/1651; varefter han skall låta hålla husesyn med krigsfolket hemma i landet och på vad sätt han den anställer 4/11/1652; att han laater krigskollegium veta vad gevar han har i forråd vid reg och vad han inlagt har 9/11/1652; The letters continue after these and include 10/1/1653, 28/6/1653, 9/7/1653, 12/7/1653, 16/7/1653, 21/7/1653, 21/1/1654, 6/5/1654, 29/7/1654, 22/8/1654, 23/9/1654; T. Fischer, The Scots in Sweden, (Edinburgh, 1907), p. 244; C. Conermann, Die Mitglieder Der Fruchtbringenden Gesellschaft 1617-1650 (Weinheim, 1985), III, no. 526; H.O. Prytz, Historiska Upplysningar om svenska och norska armeernas regementer och kårer jemte flottorna, II, (Stockholm, 1868), pp.391,528; Steve Murdoch, Network North: Scottish Kin, Commercial and Covert Associations in Northern Europe, 1603-1746 (Brill, Leiden, 2006), pp.369-373 ............................................................. FG Poem (Translated from German by Dr Kathrin Zickermann): The Pastinacksahm' (Pastinack seed) has, a power to calm when restlessness is rising. Therefore I was called the calming one: because a noble heart should have a tendency to calm, when uproar is going to be the norm: At he who is calm, high prudence will then show, and how he is minded to cultivate stillness.
 
Möjligen är han identisk med den kapten (!) Hans Neren som i Jakob och Johannes fs, Sthlm (AB) får dottern Christina 1647-12-14.  
 
Vänligen,
Kristian Lagerström
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-06-28 04:33)

2013-06-28, 11:46
Svar #13

Utloggad Constantinus Lindfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1970
  • Senast inloggad: 2023-08-13, 23:01
    • Visa profil
Oj, vilka spännande uppgifter!  Stället Mukkersy måste förstås åsyfta Muckersie i Forteviot, Perthshire. Därifrån kom ätten Nairn[e], som kan spåras ända till 1406 (ni Blomfelt-ättlingar får hålla tummarna stenhårt!) men frågan blir vart i släktträdet som våran överste Johan Nairn passar in (just namnet John är vanligt förekommande där!). Vad är förresten känt om hans bror Alexander? Källänken leder till en databas som kräver förhandsregistrering.

2013-06-29, 05:02
Svar #14

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Jo, även Dunkeld, ett par mil norr om Edinburgh förefaller ha varit en centralort för klanen. Vilka bröderna Nairns föräldrar var är dock oklart, i varje fall så vitt nätet kan förtälja. Dock finns det säkerligen mer informativ litteratur i ämnet, vilket skall undersökas vid tillfälle. Enligt Skaraborgs regementes historia avled f.ö. John Nairn plötsligt i närheten av Warszawa redan i början av nov. 1656 med hänvisning till Riksregistraturen 1656-11-10. Bifogar nedan akten om Alexander Nairn från samma källa:
 
ALEXANDER NAIRN
 
Record ID: 3188
 
Surname   
NAIRN, NEEREN, NEREN, NERNE, NERRI, NEHREN, NELVEN   
 
First Name
ALEXANDER
 
Title/Rank   
LIEUTENANT COLONEL
 
Nationality
SCOT   
 
Region
MUKKERSY, PERTHSHIRE?   
 
Social Status
OFFICER
 
Education   
 
Religion
 
Service Record
COUNTRY   LOCATION   ARRIVED   RANK A   DEPARTED   RANK B   CAPACITY   PURPOSE
DENMARK-NORWAY   LIPPES FOOT   1627-01-01   LIEUTENANT   1628-10-28   CAPTAIN   OFFICER   MILITARY
SWEDEN   PATRICK/FRANCIS RUTHVEN   1634-01-01   REF. ENSIGN   1634-12-31   REF. CAPTAIN   OFFICER   MILITARY
SWEDEN   LIFEGUARD   1648-01-01   REF. CAPTAIN   1649-12-31   REF. CAPTAIN   OFFICER   MILITARY
 
After service in Denmark, Alexander Nairn served as a reformed ensign in Francis Ruthven's [SSNE 3404] infantry regiment. He was later a reformed captain in the Lifguard by 1648. He advanced to the rank of lieutenant colonel and received a pension from 24 September 1653. He was the brother of Colonel John Nairn [SSNE 3189], also of Swedish service
 
G. Lind, Danish Data Archive 1573; T. Riis, Should Auld Acquaintance Be Forgot (Odense, 1988), II, p.115; Swedish Riksarkiv, P. Sondén, Militärachefer i svenska arméen och deras skrivelser; Swedish Krigsarkiv, Muster Roll, 1634/22,23; 1648/1; 1649/1.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-06-29 05:08)

2013-07-01, 11:42
Svar #15

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 654
  • Senast inloggad: 2024-09-03, 22:44
    • Visa profil
Uppgiften om att Ottiliana Berner levde 1712 finns i Elgenstiernas uppgifter (men inte i föregångaren Anreps) och har endast referensen Riga i sin fotnot. Det kan ju därmed finnas någon chans att det går att hitta mer om henne bl.a. i ämnessamlingen Livonica på RA, där som nämnts delar av hovrättssarkivet finns.
 
Ottilianas make Frans hade en brorsdotter med namnet Juliana, kusin med von Buddenbrocks hustru Charlotta, vilket möjligen också kan vara en ledtråd. Då bör inte Niern-spåret vara så aktuellt, även om det verkligen var spännande upptäckt som inte verkar nämnts i något sammanhang före dina inlägg Kristian..?
 
Sedan finns en överstelöjtnant Isak von Knorring (1687-1755) som kusin till den Elisabeth Cronström, vars son Isak Tham som var svärson till HM von Buddenbrock, vilket kanske därmed går att koppla ihop med ovanstående relation till Ottiliana? Överstelöjtnanten har nämligen en brorson Isak von Knorring som blev kammarherre och vars dotter blev gift med en son till Isak Tham, Caspar Tham som var barnbarns barnbarn till Ottiliana.

2013-07-01, 11:47
Svar #16

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 654
  • Senast inloggad: 2024-09-03, 22:44
    • Visa profil
Ytterligare en intressant detalj i namnlikheter är att den Juliana Cronman (gm Fredrik von Marqvard) jag nämnde här ovan, även har en morbror Caspar Fredrik von Knorring (1614-1667, död på Tervalampi i Vichtis sn), farfar till överstelöjtnanten Isak.

2013-07-01, 19:39
Svar #17

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Ottiliana Berner låter mycket trovärdig som mormor till Blomfeldt. Av en ren händelse när jag sökte i Alatornio-Nedertorneå i Finland, fann jag på 1730-talet en Hr Johannes Sadelin. Han kan ju eventuellt vara en bror eller på något vis släkt med syskonen Blomfeldts kamrat Borgmästare Carl Sadelin som väl även också vid något tillfälle var borgmästare i Torneå.

2013-07-01, 19:57
Svar #18

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Ser även din vinkling nu, Leif. Du har rätt att det också kan vara ett tänkvärt spår med Juliana Cronman och morbrodern Caspar Fredrik von Knorring.
 
I finska Alatornio förekommer också namnen Casper ( Hansson Ekman, vars efternamn Ekman ringer igenkännande i samband med Blomfeldts ), och namnet Juliana/Iliana vid början av 1700-talet verkar till att bäras av några stycken kvinnor.
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2013-07-01 20:00)

2013-07-01, 23:57
Svar #19

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Kanonfina uppgifter, Kristian !
 
Ja, då kan vi reducera ner faderskandidaterna till Johan Carlsson Blom/Blomme från Mouhijärvi och Johan Christoff Blom
 
Jag tycker att det finns en del indicier som pekar på att Johan Carlsson Blom är den troligaste faderskandidaten och som skulle kunna kopplas ihop med Blomfeldts, eller i varje fall till personer i deras bekantskapskrets. Hittills lutar det för min del åt Johan Carlsson Blom från Mouhijärvi men jag vet ingenting ännu om Johan Christoff Blom så det får stå öppet tillsvidare.
 
Nedan skriver jag anledningarna till vad jag tycker pekar i den riktningen, allt hämtat från 1690-talet i Mouhijärvi:
 
1. Casper Fredrik hade en parhäst som nämns i någon bok som Kiöpping. I Mouhijärvi 1690 finns Matz Kiypping, han benämns som salig ( död ). Kiöpping/Kiypping kan vara samma namn med olika stavningsvarianter.
 
2. I Mouhijärvi finns personer med anknytning till Gävle, Johan Holst var född i Gävle. I Mouhijärvi finns 1690 Elias Gavelius
 
3. Magdalena Schaefer finns 1690 i Mouhijärvi, gift med Simon Raumannus Paulinus. Magdalena Schaefer är troligtvis syster till Johan Henrik Schaefer som är en av faddrarna till Marcus Holst son Johan Holst ( här kommer han igen ) f. 1695 i Gävle.
 
4. Johan Carlsson Bloms syster, Maria Carlsdotter Blom är gift 1684 med Jacob Hansson Root. Tillsammans med Kasper Fredrik och Ottiliana Blomfeldt så förekommer organisten Jonas Wulf född i Umeå, vars hustru nr 1 heter Brita Root/Roth ( är troligtvis inte så mycket känt om Brita Root  
 
5. I Mouhijärvi finns också släkten Pussi som många av dom var soldater. Namnet Pussi var soldatnamnet Buss om man läser i Genos, och enligt inlägg här i Anbytarforum betyder namnet Buss detsamma som Böös. Kan eventuellt finnas en koppling till Jacob Böös som fanns i Blomfeldts umgängeskrets.
 
6. Johan Carlsson Bloms frånvaro i Mouhijärvi stämmer bra i tiden. Troligtvis dog han i Livland och återvände aldrig hem
 
7. Ottiliana har en son som döps till Carl
 
Dessutom finns 1690 i Mouhijärvi Agneta Anctopolitana och om jag inte minns fel så ska detta namnet förekomma någonstans i Piteå också, men det är jag inte helt säker på.
 
Detta är bara troliga släktuppgifter men som eventuellt kan ge en liten fingervisning i rätt riktning.
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2013-07-02 00:17)

2013-07-02, 00:02
Svar #20

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Referensen Riga förefaller ju lite kryptisk. Förmodligen åsyftas stadens kyrkböcker. Har själv sett henne där i den egenskapen ngn gång runt 1710, om jag inte missminner mig. Förmodligen bodde hon då i slutet av sin levnad hos sin dotter Charlotta Cronman i Kaipen, Sissegal sn, strax utanför Riga. Kaipen var som bekant ett av svärsonen Henrik Gotthard von Buddenbrocks gods och sannolikt Henrik Magnus von Buddenbrocks födelseplats.
 
Frågan är varifrån det iofs betydligt vanligare (än Ottiliana) Juliana fått sitt namn. Möjligen härstammar det från Ursula von Knorrings sida (då inga av Frans syskon fört vidare namnet) eller så har det inget genealogiskt ursprung alls, vilket inte sällan saknas vid denna tid ifråga om just det namnet. Namnet Ottiliana verkar f.ö. ha två alternativa rötter. Ofta är det bildat efter en fader Otto (Otto Johan, Otto Heinrich etc), men i Ottiliana von Berners (Barner zu B?low) fall verkar det snarare vara en variant av Dilliane, vad just den ätten beträffar. En intressant sak i sammanhanget är att liksom Fritz Cronman och Ottiliana Berner ger en av sina döttrar namnet Lunetta (uppenbarligen tagit efter svägerskan Lunetta Mackeleer gm Joachim Cronman), skulle man ju också kunna tänka sig att Frans Cronman å sin sida lät sin svägerska Ottiliana Berner stå modell, om än blott delvis, vid nämnda dotters namngivning.
 
Ja, det måste vara överstelöjtnanten Isak von Knorring det här är tal om, då han är myndig redan 1719. Sedan framgår det inte av dokumentet ifråga om han själv är arvinge till Ottiliana och Johan Nairn eller blott en representant i detta fall för Henrik Magnus von Buddenbrock och dennes bröder. Hursomhelst var de ju närstående.
 
Vad gäller Casper Hansson Ekman blir man ju lite nyfiken på om denne ev. kan vara släkt med Johan Ekman, gm Magdalena Blomfelt. Casper var iofs ett vanligt namn, men Ekman var ju där och då ett inte fullt lika frekvent efternamn.
 
Fortsatte idag den systematiska genomgången av livländska dokument på RA utan att finna någon ny misstänkt faderskandidat. DÄREMOT finns tre brev bevarade från Friedrich Blom (även stavat Bluhm 1643) till Blomenhof (Smilten sn) från 1635 resp. 1643, varav ett glädjande nog även inkluderade hans sigill. Huvudmotivet är ett gående lejon hållande tre stjälkbeklädda blommor (oklart vilket slags blomma) i sin högra tass, vilket dels förekommer på själva den odelade skölden (krönt av en riddarhjälm), dels fristående (identiskt) över densamma mellan bokstäverna F resp. B. Inga övriga motiv förekommer. Det är slående att båda dessa motiv (liksom hjälmens form) är just de som förekommer på Casper Fredrik Blomfelts sigill ett drygt sekel senare, om än på en delad sköld och med en arm svingande ett svärd upptill istället för huvudmotivet kopierat. En ren slump?
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2013-07-02, 00:23
Svar #21

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Måste de inte vara av samma släkt eller ätt om de bär liknande vapensköldar ? I så fall har vi kanske svaret på vilket ätt de kom ifrån.

2013-07-02, 00:30
Svar #22

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Jag tror inte det var tillåtet att bara anamma en vapensköld utan att själv ha anknytning till släkten/ätten. Det här drar åt alla håll. Det kanske inte är Johan Carlsson Blom ändå som är fader till Blomfeldt. Jag tror inte det är en slump. Troligtvis har de sitt ursprung från Blomenhof.

2013-07-02, 00:36
Svar #23

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Svårt när det drar åt alla håll  Liksom ett familjenamn är viktigt, så är troligtvis skölden lika viktig och visar till vilken ätt man tillhör, så nu lutar jag åt Blomenhof

2013-07-02, 01:31
Svar #24

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Lysande Carina! I synnerhet namnet Kiypping är intressant, då det är det ovanligast förekommande av Casper Fredriks livländska vänners diton. Dock förekommer det - om än sällsynt - även i Livland och i Riga. Den mest kända medlemmen torde ha varit sedermera kapten Gustaf Kiöpping vid generalmajor Horns reg. och krigsfånge i Ryssland: A0065207_0007 (SVAR).
 
Onekligen talar de heraldiska likheterna för släktskap. Sköldmotiv var uppenbarligen inget man bara kunde välja hursomhelst efter eget gottfinnande. Låt oss sammanfatta vad som talar för våra resp. huvudkombattanter!
 
JOHAN CARLSSON BLOME
 
1) Passande namn och patronymikon (Ottiliana Blomfelt fick en son Carl).
 
2) Passande ålder; f. ca. 1660.
 
3) Militär liksom Casper Fredrik och senare Caspers ende son Johan.
 
4) Stationerad i Riga-trakten i varje fall 1685-1692. Kan dock ej spåras senare.
 
5) Finländare. Båda syskonen har både tidigt och sent åtskilliga finländska dopvittnen, inte minst sergeant Valentin Holtz (från Fredrikshamn) vid Johan Blomfelts dop 1718.
 
6) Tillhör sannolikt - om än avlägset - samma ätt som Samuel Florinus, adlad Blomfelt 1719.
 
 
JOHANN CHRISTOFF BLOM
 
1) Passande namn.
 
2) Passande ålder; f. ca. 1668.
 
3) Officer liksom Casper Fredrik.
 
4) Kan kopplas till Riga-trakten 1687-88 resp. 1701-02, såvida det inte rör sig om två olika individer. Namnets ovanlighet, i synnerhet i av adeln dominerade officerssammanhang talar dock för att det är samme man.
 
5) Kurländare och balttysk. Gränsen mellan Livland och Kurland går en dryg mil väster om Riga, varför exempelvis andra staden Mitau också formellt tillhör Kurland. Det förefaller mer troligt att en balttysk ger sina barn dubbelnamnen Caspar Friedrich (som han själv stavar det i sitt CV) och Ottiliana Johanna, vilka namn överhuvudtaget inte syns till hos Johan Carlsson Blomes släkt.
 
6) Adelsman, om än uradlig utan lantdagsrepresentation. Den enda (ur-) adliga ätten Blum i Kur- och Livland vid denna tid var just de tre blommornas Blum, ursprungligen till Blomenhof i Smilten, vilket således gör honom till en högst sannolik släkting till nämnde Friedrich Blom ovan, vars sigill ju är påfallande likt Casper Fredriks, liksom till den Herr (!) Carl Blum som i Windau (Kurland) bl a får sonen Friedrich Wilhelm 1681-01-05. Vi känner visserligen ej till Johan Carlsson Blomes (eller hans fars) dito, men Samuel Blomfelts sköld har som jämförelse inga likheter alls med Casper Fredriks.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-07-02 01:41)

2013-07-02, 08:47
Svar #25

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 654
  • Senast inloggad: 2024-09-03, 22:44
    • Visa profil
Fina inlägg som vanligt i denna diskussion  Ang. det heraldiska så bör ju själva huvudmotivet vara samma, men brisyererna kan variera, dvs de bitecken som man sätter på hjälmen osv, för att åtskilja olika syskon- och släktgrenar, eller påvisa någon egenskap osv. Men givetvis kan även en sköld delas (i två men också många fler delar), då oftast för att visa sin härkomst både på fädernet- och mödernet.  
 
Nu spekulerar jag fritt, men kanske är namnet Juliana ärvt från släkten Cronman och Ottiliana endast en hänvisning (hyllning) till släktens matriark, gamla änkan Ottiliana som verkar varit en central figur i denna släktkonstellation (Cronman, von Knorring, von Buddenbrock och ev Blomfelt). Möjligen var hon en sammanbindande länk då övriga släktingar ifrån den generationen hade dött långt tidigare..?

2013-07-02, 09:24
Svar #26

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 654
  • Senast inloggad: 2024-09-03, 22:44
    • Visa profil
Fortsatt intressant är att också namnet Christoff verkar finnas med i detta släktsudoku... Där finns en syster till Caspar Fredrik och Ursula von Knorring som hette Christina. Hon var i sitt första gifte änka efter en Friedrich Christoff Rollhausen (död på 1650-talet) och sedan mor till en Carl Christoffer von Schöneman (1659-1731) med sin andra make Martin v Schöneman (d. 1676). Se vidare i denna Genosartikel http://www.genealogia.fi/genos/36/36_129.htm
 
Även namnet Caspar verkar komma från den familjen då Georg Johan v Knorrings hustru Helena Wulf von Lydinghausens far hette just Kaspar. Möjligen är även Juliana från det hållet då.

2013-07-02, 12:27
Svar #27

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Stort tack Leif!  
 
Det låter högst rimligt, även om heraldik mången gång är snårig business, inte minst i fråga om blommotiv. Just i detta fall är skillnaden dock så tydlig mellan å ena sidan Samuel Blomfelts helt annorlunda och å andra sidan Fredrik Bloms mkt lika sköld.  
 
Intressant spekulation om namnet Julianas ursprung. Just exemplet med Ottiliana Charlotta Numers (dt löjtn. Gustav N.), vid vars dop i Narva (St. Johannis) 1685-07-10 Ottiliana Berner f.ö. är vittne, förefaller visa just detta, såvida inte också släktskap föreligger genom barnets moder. Att den sistnämnda fungerade som ett slags matriark tyder f.ö. också allt på. Om nu Ottiliana Berner ändå är syskonen Blomfelts mormor eller mormors (morfars/farmors) mor torde kopplingen gå via en dotter (eller son) från hennes äktenskap med Johan Nairn, då samtliga barn till Fritz Cronman synes kunna avföras. Fast helt hundra kan man ju som bekant (nästan) aldrig vara.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2013-07-02, 22:02
Svar #28

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Tack Leif och Kristian, för era uppgifter. Måste bara påtala att jag har tyckt ibland genom denna diskussionen att Blomfeldts har dragits åt Västergötland-hållet, dock utan att jag riktigt kan peka på vad det är som drar åt det hållet.

2013-07-03, 06:20
Svar #29

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Tack själv!  
 
Ja, apropå Västgöta-Dal vistas där f.ö. den mig veterligt ende välborne Blom noterad i Egentliga Sverige under den aktuella tiden. Välborne Herr Philip Conrad Blom var gm Birgitta Fahnesköld, bodde 1690 på militiebostället Bärböle i Färgelanda sn och 1698 köpte säteriet Ivägsholm i Ödskölds sn av löjtn. Jöns Johansson Svinhufvud (A. Lignell, Beskrivning över grevskapet Dal (1851).). Han levde ännu 1699. Med all sannolikhet är han son till namnen och tidigare nämnde kaptenen (vid Dalregementet) Philip Conrad Blom, d. i Halden 1660 och gm Birgitta Bagge. Som tidigare noterats är denne Philip Conrad d.ä. i sin tur son till Melchior Blom till båda godsen Blomenhof (Smilten resp. Svaneborg sn.).  
 
Vad gäller kopplingen mellan Ottiliana Berner och släkten von Knorring misstänker jag att hennes andre make, Fritz Cronman, liksom hon själv varit gift en gång tidigare och då fått dottern Anna Catharina. Denna Anna Catharina gifte sig med Frans von Knorring, med vilken hon bl a fick dottern Dorothea Lunetta, gm Gustaf Lorentz von Numers och mor till Ottiliana Charlotta von Numers, döpt i Narva 1685. Det faktum att barnet inte bara namnges efter Ottiliana Berner utan att också denna där och då - för första och sista gången i Narva - agerar dopvittne förefaller klart rimligare om Ottiliana då hade rollen av ana såsom barnets mormors mor, legalt och känslomässigt, om än inte biologiskt. Till saken hör också att hon står antecknad som fru Ottiliana v. Berner, änka efter v. Cronman, som för att markera just detta formella släktskap.
 
Ovan nämnde Isak von Knorring skulle således i sin tur kunna vara en hittills okänd son till Frans von Knorring (alltså icke sin avlägsne släkting och sedermera överstelöjtnanten med samma namn), varför han därmed legalt sett - liksom Henrik Magnus von Buddenbrock - skulle ha intresse av arvet efter Ottiliana och/eller hennes förste make, Johan Nairn.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se