ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2013  (läst 4378 gånger)

2013-07-11, 08:05
läst 4378 gånger

Utloggad Bengt Nilsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 324
  • Senast inloggad: 2015-04-20, 21:31
    • Visa profil
Det finns f.ö. en löjtnant Georg Gustav von Blohm  i J. F. Liphardts lantmilisbataljon, december 1701 (LVVA, fond 7349, op. 1, vol. 310, s. 51)

2013-07-11, 11:10
Svar #1

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Tack så mycket, Bengt, för att du tittade efter och förklarade !

2013-07-11, 13:35
Svar #2

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Stort tack för dessa klargöranden!  
 
Med tanke på Blums relativa ovanlighet i Baltikum är varje individ oavsett status med detta namn - som just löjtnanten ifråga - varmt välkommen till diskussionen, så att ev. mönster/skiljelinjer lättare kan urskiljas. Georg Gustav von Blohm måste ju rimligen vara identisk med namnen, löjtnanten och ägaren till Blomenhof (Svaneborg), d. 1712 och son till J?rgen Eberhart Blum (äldste st Melchior Blum) samt far till Gotthard Georg, Dorothea Helena och Margareta Gertruda. Varken Johann Christoff Blom eller Georg Gustaf von Blohm förekommer i Riksregistraturen. Var månne just dessa lantmilisbataljoner på något vis undantagna från denna? Däremot nämns kapt. Conrad Blohm vid Mengdens lettiska lantmilis 1703. Värdefullt också att veta att auditör Gustaf Blum - som förekommer i Riga kring år 1700 - verkar tillhöra den stockholmsbaserade släkten, som Carina nystat i ovan.
 
Samtidigt kvarstår namnmysteriet. Om nu Casper Fredriks far var militär/officer med efternamnet Blom, vad fanns det då för skäl för Casper Fredrik (1712) och systern Johanna Ottiliana (bevisligen senast fr.o.m. 1719) till att bifoga efterledet -felt? Ville man månne undvika förvirring då det samtidigt vid Livgardet redan fanns ett flertal soldater/underofficerare Blom med uteslutande svenskt (västmanländskt, sörmländskt resp. västgötskt) ursprung? Förekom sådant verkligen i fråga om släktnamn? Ville Casper Fredrik av estetiska skäl byta till ett mer adelsklingande/militäriskt namn? Om det sistnämnda var det enda möjliga skälet, måste väl fadern således ha varit icke-militär? Man hade vidare med lätthet kunnat anta att namnet (även det första Blom) var ett soldatnamn och att fadern således saknade ett släktnamn, om det inte vore för syskonens dubbla förnamn (i synnerhet systerns), deras sociala, geografiska och namnmässiga kopplingar till Henrik Magnus von Buddenbrock, Casper Fredriks sigills slående heraldiska likheter med livländska ätten Blums samt deras allmänna status av ståndspersoner.  
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2013-07-11, 15:12
Svar #3

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Tack, Kristian, just övergången från namnet Blom till Blomfeldt är en gåta. Om det skulle låta mer militäriskt så behöver ju inte Ottiliana också heta Blomfeldt, utan i hennes fall hade det räckt med Blom. Troligast i hennes fall så har säkert pappa Blom tagit sig namnet Blomfeldt, då går ju namnet i arv till Ottiliana också. Jag kan inte riktigt hålla med om att hon pga Kasper Fredriks namnbyte, själv ändrar sitt namn till Blomfeldt, han är ju trol. hennes bror, så jag vidhåller att deras fader tog sig namnet Blomfeldt, då kan även dottern få namnet.
 
Har för mig att Kasper Fredrik började som korpral inom det militära. Korpral är ingen särskilt hög rang inom det militära. Även om han var högreståndsperson, så undrar jag och tror att han var inte av så enormt fin börd, utan han kan ha klättrat i det militära just pga att även han hade fallenhet och skicklighet för yrket. Som sagt var, jag vet inte hur det ligger till, men jag tror att på något sätt är det just släkten Blom i Tyska Sankta Gertrud, han tillhör. Ett par indicier med faddrar bland annat pekar åt det hållet. Troligtvis kallas de livländare för att de är födda och uppväxta i Livland, och den första Johan Blom i Ty sta Gert. som dog omk 1680 skrivs som besökare, alltså han var inte från Stockholm, ev. kan ju även han vara en livländare.

2013-07-11, 16:38
Svar #4

Utloggad Bengt Nilsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 324
  • Senast inloggad: 2015-04-20, 21:31
    • Visa profil
När det gäller fullmakter: Jag har inte undersökt lantmilisen specifikt, men annars var det ofta så att generaler med självständigt kommando fick rätt att själva utfärda fullmakter vid vakanser inom de förband som stod under deras befäl. Detta sannolikt till stor del av praktiska skäl, mot bakgrund av bl.a. postförbindelsernas osäkerhet. Sedan var det vanligt att de officerare som fått fullmakter på det här sättet så småningom försågs med kungliga bekräftelser, s.k. konfirmationer.  
 
Mitt intryck av lantmilisen är att respektive befälhavare uppgjorde förslag på lämpliga officerare, varpå detta insändes till generalguvernören som utfärdade fullmakterna. Det finns en del sådana listor i det livländska generalguvernementsarkivet. Man ska i sammanhanget ha klart för sig att Karl XII:s officerare bygger på i huvudsak material i Riksarkivet och Krigsarkivet - och inte ens därvidlag särskilt fullständigt. Det innebär att det framför allt finns stora luckor för förbanden i t.ex. Baltikum och Tyskland samt för de regementen som värvades på krigsskådeplatsen och upphörde att existera efter kapitulationen 1709. Adam Lewenhaupt gjorde ett enormt arbete, men man ska inte förvänta sig att hitta alla Karl XII:s officerare i hans verk.

2013-07-11, 22:34
Svar #5

Utloggad Leif Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 654
  • Senast inloggad: 2024-09-03, 22:44
    • Visa profil
Angående Generalguvernörens handlingar i just detta område kan förhoppningsvis följande arkiv vara av intresse, utöver vad Bengt skriver i sina väl formulerade inlägg  länk till Livonica II Generalguvernörers och tjänstemäns arkiv på NAD
 
 
(Meddelandet ändrat av lp72 2013-07-11 22:36)

2013-07-11, 23:12
Svar #6

Utloggad Bengt Nilsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 324
  • Senast inloggad: 2015-04-20, 21:31
    • Visa profil
I och med att det livländska generalguvernementsarkivet låg vanvårdat i halvannat sekel så finns det handlingar därifrån på ganska oväntade ställen. På RA finns det exempelvis ett och annat i Carl Schirrens samling, i Uppsala UB den oordnade Tartu-Dorpatsamlingen, i Linköpings Stiftsbibliotek de Lewenhauptska handlingarna etc. etc.  
 
Sedan hittade jag faktiskt en del brev från Reinhold L?now, chef för den Wolmarska lantmilisbataljonen, i LVVA, op. 3, vol. 62. Denne nämner att han vill ha fullmakt för en löjtnant Blohm och en löjtnant Arvidus Ferlander (brev av den 19 september 1701). Inga ytterligare detaljer om Blohm.

2013-07-11, 23:52
Svar #7

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
En fråga i all välmening, men vad är det mer än att Kasper Fredrik är yrkes-militär som talar för att även deras far är det ? Vi vet inte mer om honom än bara just namnet Johan Blom, resten är okänt. Kan vi med 100 % säkerhet säga att Johan Blom är militär ?
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2013-07-11 23:56)

2013-07-12, 07:52
Svar #8

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Stort tack för dessa uppgifter!
 
Vi vet såklart inte om Casper Fredriks far var militär. Sökandet har heller inte endast utgått ifrån det antagandet. En sak som skulle kunna tala för att fadern EJ var militär är just barnens byte av efternamn. Man kan jämföra med prästen Henrik Florinus (latin för Blom), vars son som bekant adlades Blomfelt.
 
Beträffande Ottilianas efternamnsbyte visar just det samtida exemplet ovan från Jakobstad att sådant kunde förekomma. Fadern Erik Purmerus barn tog sig successivt namnet Blomerus när fadern ännu levde. Fadern avled också som just Erik Purmerus. Om nu Ottiliana - vilket rimligen kan antas - legalt sett möjligen redan 1711 hade sin äldre och sannolikt ende bror som förmyndare (då föräldrarna sannolikt var avlidna) blir ju också hennes nya efternamn fullt begripligt.
 
För att undvika ev. dubbelarbete följer här de källor och arkiv som hittills undersökts.  
 
Samtliga bevarade kyrkböcker tillhörande Rigas och Wolmars distrikt. (Raduraksti)
 
Samtliga hos SVAR bevarade rullor för armeerna i Östersjöprovinserna.
 
Samtliga bevarade räkenskapsböcker för Livgardet till fot, Västerbottens reg., Nylands inf. reg., Tavastehus läns inf. reg., Västgöta fyr - och femmänningsreg. och Björneborgs reg. (Krigsarkivet)
 
Biografica (SVAR)
 
Biographica (SVAR)
 
Karl XII:s officerare (Lewenhaupt, Adam)
 
Krigsarkivets samtliga namnregister
 
Die evangelischen Prediger Livlands bis 1918 (Baerent, Paul)
 
Släkten Blum (Blum, Gösta)
 
Geschichte des uradeligen Geschlechts der Herren und Grafen Blome (Hintze, Otto)
 
SAAGA - HerBalt
 
Riksregistraturens namnregister 1640-1718. (SVAR)
 
Livonica II (RA) - ett hundratal civila och militära volymer
 
Reduktionskontorets arkiv (RA)
 
Materialien zu einer Geschichte der Landg?ter Livlands (Hagermeister, Heinrich)
 
Dorpats universitets studentmatrikel
 
Åbo universitets studentmatrikel
 
Militaria (RA)
 
Eder (RA) - civila och militära
 
Elgenstiernas ättartavlor
 
Genealogisches Handbuch der baltischen Ritterschaften
 
Återstående arkiv är dels de som endast finns i Riga och Dorpat, dels nämnda generalers arkiv.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-07-12 08:00)
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-07-12 08:03)
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-07-12 08:05)
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-07-12 08:44)

2013-07-12, 20:44
Svar #9

Utloggad Bengt Nilsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 324
  • Senast inloggad: 2015-04-20, 21:31
    • Visa profil
Har du kollat upp den källa som anges i Karl XII:s officerare? Lönelikvidationerna kan ibland vara omfångsrika och innehålla attester från andra personer om huvudpersonens karriär.

2013-07-13, 13:15
Svar #10

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Tack för tipset! Ja, Adam Lewenhaupt är dock ganska slarvig här och var. Exempelvis anger han felaktigt Riksregistraturen som källa till Johan Christoff Blom, där denne bevisligen ej finns med. Honom fann jag dock i en särskild akt i Militaria (RA) för just milistrupper. Han uppger vidare att Casper Fredrik Blomfeldt skulle ha inlett sin bana som volontär vid Estniska adelsfanan 1710, sannolikt sammanblandad med Diedrich Blomfeldt som den ende med detta namn tillhörig adelsfanan i fråga 1710/11. Enligt Casper Fredriks egen meritförteckning började han som volontär vid Buddbergs reg. (Nylands inf.reg.) i samband med belägringen av Riga samma år, varefter han först blev volontär och sedan korpral vid Livgardet till fot 1711.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2013-07-13, 13:39
Svar #11

Utloggad Bengt Nilsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 324
  • Senast inloggad: 2015-04-20, 21:31
    • Visa profil
Jo, jag noterade att Lewenhaupts uppgifter skiljer sig från de som finns i Steckzéns matrikel över officerare vid Västerbottens regemente, så därför funderade jag över om det kunde stå en sak i Lewenhaupts källa (en lönelikvidation) och något annat i Steckzéns (som uppenbarligen är en meritförteckning). Det är möjligt att Lewenhaupt blandade ihop honom med Didrik Blomfelt, men Lew. använde inte rullorna så då måste den hopblandningen ha kommit från någon annan källa. Lewenhaupts excerpter och annat underlagsmaterial ingår i Sjöholmsarkivet (vol. 419-488)
 
Fast säger Lewenhaupt verkligen det om om Johan Christoff Blom? Källan han hänvisar till är Ch, alltså regementschefernas skrivelser eller numera de administrativa delarna av M-samlingen (väl M 758 i det aktuella fallet).

2013-07-13, 14:08
Svar #12

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Aha, tack för tipset! Ska kika närmare på det vid tillfälle. Du har förresten helt rätt ang. Johann Christoff. Beklagar missen. Det var dock just den volymen jag fann honom i.
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2013-07-13, 17:06
Svar #13

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Tack för era förklaringar, Kristian och Bengt.
 
Det kan vara så att vi båda har rätt, faktum är att en del som befinner sig i Tyska Sankta Gertrud, Stockholm och i Maria Magdalena, Stockholm, på 1680-talet, ett 10-tal år senare befinner sig i Dorpat och Riga, i alla fall deras namne, t ex. finns i Sankta Gertrud, [color=0000ff]Johan Grotjohann[/color], och tiotalet år senare finns [color=0000ff]Johan Grothian [/color] i Dorpat. Det ena utesluter inte det andra. Även en del  
Blom finns som förresta ( bortresta ), enligt bouppteckningar, till främmande land, vari de aldrig har hörts av mer.
 
[color=0000ff]Kasper Fredrik [/color] och [color=0000ff]Brita [/color] har till[color=0000ff] sonen Johan [/color] som föds 1718 i Svea Lifgardes norra bataljonsförsamling, en fadder vid sonens dop, Hustru Stina Bruno. Hon är identisk med Christina Melchiorsdotter som vi har konstaterat i inlägg tidigare i den här diskussionen. Christina Melchiorsdotter, död 5/8 1749, gift med skepparen Johan Bruno. De hade många barn, varav hon överlevde de flesta utom en son ( har jag för mig, plus en son som rest till främmande land som aldrig hörts av mer och som de befarade var död ).Hon var dotter till Melker ( Melchior ) Classon, död 1700
 
Christina Melchiorsdotter och Johan Brunos barn:
 
1. Anna Maria Bruno, d. 1713, gift med Johan Henrik Grefve, skräddare
 
2. Avlidna Catharina Bruno, gift med Henrik Larsson, skeppare
 
3. Sofia Bruno, änka efter David Smitt, hovslagare
 
4. Avlidna Elisabeth Bruno, har en dotter som heter Anna Matsdotter Schel som är gift med Johan Danielsson Sandberg
 
5. Magdalena Bruno, änka efter bokhållare Frans Hansson
 
6. Lackmakare Henrik Bruno
 
7. Linvävare Carl Bruno, reste 1734 på utlandsresa och hade ännu inte vid Christina Melchiorsdotters död 1749 hörts ifrån, ovisst vid hennes bouppteckning om han levde
 
Fortsättning följer...fick problem med datorn
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2013-07-13 20:13)

2013-07-13, 17:42
Svar #14

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
forts på Kasper Fredriks och Britas fadder Stina Bruno ( Christina Melchiorsdotter )
 
År 1700 när Christina Melchiorsdotter alias Stina Brunos far Melker Classon dör så anges syskonen till Stina Bruno vara, Johan Melchiorsson, kopparslagare som rest till Jönköping ( Småland ), Maria Melchiorsdotter 17 år, Jacob Melchiorsson 12 år, Magdalena Melchiorsdotter 9 år och Hedvig Melchiorsdotter 6 år
 
Källor angående Stina Bruno: Bouppteckningar EIIa12, 1700 bild / 3740 sid 357, 1700 bild / 5000 sid / 480 ( ej säker här, har kladdat på pappret ), 1713 bok 2 sid / 875, 1750 bok 2 sid / 357
 
Hustru Stina Bruno är också fadder till fler av Blomsläkten. 1716 är hustru Stina Bruno fadder till sockerbrukskassören Giörgen Wents och Anna Wents barn. Anna Went är Anna Henriksdotter Blom. Kan även vara ett samband till Kasper Fredrik Blomfeldt, som ju också kan härstamma från denna släkt men säkerligen från en släkting som reste eller tjänstgjorde i Livland.

2013-07-13, 21:09
Svar #15

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
En som ståndsmässigt av alla dessa Blom i Stockholm, som kan mäta sig klassmässigt med Kasper Fredrik och Ottiliana, är stenhuggarhustrun, Maria Caspersdotter Blom, som avlider 5/8 1692, gift 1. med Joen Svensson Prins/Prinz/Printz, fiskal, gift 2. med Carsten Eriksson, liksom här finns namnet Kasper också med.
 
Maria Caspersdotter Bloms barn ihop med Joen Svensson Prins, året är 1692 enligt bouppteckning:
 
Avlidna Emerentia Prins, gift med Per Nilsson, krögare, deras barn är Jonas Persson Wallerin, Daniel Persson som rest till främmande land för 3 år sedan, Abraham Persson och Maria Persdotter 7 år  
 
Sigrid Joensdotter Prins, gift med skeppare Gustaf Boström
 
Sven Joensson Prins, bokhållare
 
Maria Caspersdotter Blom och Carsten Eriksson verkar inte till att ha fått några barn ihop. Däremot finns det uppgifter om att Carsten Eriksson försummade det mesta, inklusive hustrun, som om jag har förstått det rätt ( bitvis svårläst ) ska ha blivit lämnad att försörja sig själv på en så svår och uppdelad ort som Riga ( vet ej om jag har förstått det rätt ). Något Carsten Eriksson inte försummade var den dagliga dryckenskapen  
 
Nu en annan familj, Erik Hansson Blom, död 1697, som enligt sitt testamente har en son Johan Blom, som ( ???enerare ) under Kungliga Majt: Quardi ( kvadron ??? ). Erik Hansson Blom har även den avlidna dotter Maria Blom, också död 1697, vars dotter Anna Maria Baas ärver ihop med Johan Blom. Inget nämns om Johan Bloms familj i övrigt, han och systerdottern ville sälja Erik Hansson Bloms gård.
 
Källor: Bouppteckning 1692 sid / 1197, bouppteckning 1697 sid / 1634 ( Stockholm )

2013-07-13, 21:29
Svar #16

Utloggad Bengt Nilsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 324
  • Senast inloggad: 2015-04-20, 21:31
    • Visa profil
Lönelikvidationerna kan f.ö. potentiellt innehålla åtskilligt om släktskapsförhållanden. Nu är det kanske tveksamt just i det här fallet eftersom Blomfelt levde så länge som han gjorde och därför själv kunde bevaka sin fordran. De kan också innehålla avskrifter av fullmakter och attester rörande var vederbörande har tjänstgjort. Det finns en rad Blom/Bluhm i den s.k. nummerserien som är tillgänglig via SVAR, men tyvärr inte någon Blomfelt:
 
Gerhard Bluhm (2354), Sven Blom (4445), Johan Blom (3722), Gustaf Blom (4757), Carl Blom (5239) och Arvid Blom (4436)

2013-07-14, 00:01
Svar #17

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Alla bouppteckningar i Stockholms församlingar med personer som heter Johan Blom har jag gått igenom nu. Tyvärr finns det inte någon passande Johan Blom. Inte heller dessa Blom-släkte i Stockholm stämmer in på Blomfeldts. Det är nästan uteslutande enkla hantverkare eller hökare, i Brita von Gardens klass men inte i Kasper Fredriks och Ottilianas klass. Här ser man tydligt skillnaden att de är högreståndspersoner mot en del Blommor i Sthlm. Här används nästan uteslutande enkelnamn och inte dubbelnamn som i Blomfeldts fall.
 
Den enda Blom som ståndsmässigt kan mäta sig med Blomfeldts i Sthlm är Maria Caspersdotter Blom. Hon kan ju även hon vara en ättling till Blomenhof och den livländska ätten, vem vet.
 
Det är förbryllande det här  Jag har lusläst mycket i Sthlm men det har gett mig en erfarenhet, jag tror inte längre deras släktingar finns i Sthlm

2013-07-14, 11:59
Svar #18

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Stort tack, Carina och Bengt!
 
Nej, någon direkt koppling mellan Casper Fredrik och de i Sthlm samtida med efternamnet Blom låter sig nog inte göras. Om så hade varit fallet borde man ha stött på åtminstone något exempel på fadderskap dem emellan under de sju år som Casper Fredrik bodde där. Däremot är Anna Henriksdotter Blom, gm Jurgen Wendt, synnerligen intressant, då Wendt torde vara livländare av namnet att döma. Jättebra fynd!
 
Maria Caspersdotter är möjligen dotter till den tyskskrivande Caspar Blume, som i Ansökningar & meritförteckningar (Militaria) ansöker såsom sjuk om att få återvända till sin födelsestad Stralsund tillsammans med sin hustru och barn. Brevet är dessvärre odaterat, men av stilen att döma och det faktum att han befinner sig i just Prag kan man misstänka att året är 1648 eller strax därefter. Han upplyser vidare om att han i 11 år också bott i Sthlm där han verkat som hantverkare, med att bierbranden (?), troligen ölbryggare. Vad yrket beträffar noteras två yngre kolleger med samma namn i Stockholms stads mtl: Johan och Israel Blom, bryggare i Katarina södra 1711 (s. 278-279). I Livland har jag dock ännu ej stött på någon Casper Blom. Till Stralsund och Pommern i största allmänhet finns emellertid andra kopplingar, värda att nämnas.  
 
Peter Blum (adlad 1642), amiral stationerad i Stralsund, uppges vara född på R?gen. Hans sannolike son, artillerikaptenen Fredrik Blum i Stralsund, använder 1671 samma sigill - tre uppåtväxande blommor på en kulle - som den förre, vilket som bekant också är identiskt med huvudmotivet på Casper Fredriks dito.  
 
Johan Blom, en hittills ej nämnd, ännu oidentifierad dragon, gm Maria NN, avlider och begravs i Bergen, R?gen i feb. 1715, enligt en anteckning i ett av Riksarkivets exemplar av Karl XII:s officerare med hänvisning till Caa K. Verif. T. Mem. bok 1719, f. 124-28. Denne synes ej vara identisk med livdrabanten nämnd tidigare (som följde konungen till Bender), då den senare ska ha avlidit först i april 1716.
 
Jacob och Hans Hinrich Blohm, bröder födda på Wittow, R?gen, vilka sedermera flyttade till Amsterdam, varifrån de som sjökaptener for till Ostindien och Persien. De lämnade efter sig ansenligt arv ca 1764 (sju år tidigare), vilket den gamle borgaren i den närliggande staden Wolgast, Daniel Friedrich Wodtcke och dennes hustru Barbara Elisabeth Buchers gör anspråk på 1773. Då båda bröderna Blohm är tydligen den sistnämndas morfars bröder. Handlingen finns i Biographica (SVAR), bildid: A0069482_00240
 
Maria Blom, f. 1619 och d. i Riga 1642-07-27 (gm prästen ibid. Jeremias Agricola) är dt rådsherren i det närliggande Pasewalk (Vorpommern-Greifswald) Caspar Blom och Anna Welam.
 
Jacob Blom, handelsman i Stockholm använder samma sigill 1636 och 1647.
 
Med tanke på hur vitt och brett folk reste över Östersjön vid denna tid behöver inte den ena ortens släkt såklart utesluta den andra. Det faktum att samma vapen förekommer i Livland, Stockholm och Stralsund hos olika personer Blom visar detta. Att likheten skulle vara en ren slump förefaller drf mindre troligt, särskilt som andra samtida personer Blom för helt andra vapen, däribland löjtnant Johan Blom vid Åbo läns inf.reg. (d. 1713), Samuel Florinus (Blomfelt), Per Larsson Blomenfelt, Johan Henrik Blomfelt, Didrik Blom (adl. Blomcreutz) m fl
 
Vänligen,
Kristian Lagerström
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-07-14 12:03)
 
(Meddelandet ändrat av K_lagerstrom 2013-07-14 12:06)

2013-07-14, 15:54
Svar #19

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Tack, Kristian, nu är man på rätt spår igen.  
 
Jag kollade upp J?rgen Wendt som var gift med Anna Henriksdotter Blom ( kanske släkt ändå till Blomfeldts ) och hamnade i bekanta miljöer.
 
J?rgen Wendts mor Barbara von der Ludt dör 1702 och hennes nuvarande make Hr Hans Schultz gör upp med henns arvingar, se nedan:
 
Barbara von der Ludts syster, Elisabth von der Ludt, boendes i Riga ( år 1702 )
 
En annan syster till Barbara von der Ludt är avlidna Clara von der Ludt
 
Barbara von der Ludts barn:
 
Claudius Wendt
 
Anna Maria Wendt, gift med regementsfältskären Mäster Casper Christian Halterman, bor i Reval
 
J?rgen Wendt
 
Clara Wendt, gift med regementsfältskären Jochum Didrich Reich
 
Margareta Barbara Wendt, gift med regementkvartersmästaren Johan Fredrik Mejer
 
Testamentet talar om att alla Barbara von der Ludts arvingar är frånvarande för de bor i Riga och Reval ( alla uppgifterna är aktuella år 1702 )
 
Jag är inte säker på efternamnet von der Ludt, ev. ska det vara von der Luft istället
 
Nu tror jag att vi är rätt, samt även yrken som har med det militära att göra.
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2013-07-14 16:24)
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2013-07-14 16:48)

2013-07-15, 11:28
Svar #20

Utloggad Kristian Lagerström

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 288
  • Senast inloggad: 2019-01-22, 00:26
    • Visa profil
Stort tack, Carina!
 
Uppenbarligen finns just här en koppling till Riga. Det finns i Sthlm ytterligare en koppling mellan Wendt, Blom och Brita von Garden, om än indirekt.
 
En av Brita von Gardens styvsystrar, Anna Hansdotter Groll, g 1706-12-02 (Maria fs) m lärftkrämare Erich Danielsson Hoffman, med vilken hon i samma fs fick barnen (intressanta faddernamn inom parentes): Elisabeth 1715-08-10 (kaptenskan Anna Lang, jungfru Anna Maria Delomell, handelsman Gustaff Drake, handelsman Johan Kåck), Rebecka 1716-09-23 (järnkrämaren Anders Westerman), Stina 1718-02-09 (Justina Gråll, mons. Lars Westerman), Erich 1719-07-05.  
 
Fadderskapen (ovan och nedan) visar att paret hade förbindelser med paret lärftkrämaren Anders Westerman g 1711-03-18 m hustru (!) Helena Blom, vilka fick följande barn i Maria fs: Maria Lisa 1715-08-16 (hustru Maria Gråhl, bryggare Olof Ström, herr Johan Grabbe), Hedvig 1717-05-18 (handelsman Sven Långs h., bokhållare Wendtz hustru, handelsman Erich Hörner, mons. Johan Westerman), Hindrich 1718-06-29 (gulddragaren hr Holms änka, handelsman Lars Swensson, mons. Lars Westerman.  
 
Helena Blom verkar inte tillhöra den ingermanländska släkten/-grenen, då fadderskap dem emellan saknas. Dhe Nyensche Blom synes också komma till Sthlm först året därpå, 1712. Troligtvis är hon lärftkrämaränkan (efter herr Scherich) med samma namn, bosatt i Maria 1710. En annan möjlighet är att hon är den kyrkoherdedotter, omnämnd i 1712 års lista över finländska och baltiska flyktingar i Sthlm: http://www.genealogia.fi/hakem/flykting/flykting34.htm. En tredje möjlighet är att hon (också?) är identisk med den piga Helena Michelsdotter Blom, gm coiff. sjöman Lars Matsson Holm 1709-12-28. I mtl 1711 (för året innan) för Maria västra nämns hursomhelst två personer med detta namn, en lärftkrämaränka och en Madame. Huruvida gulddragaränkan är en enda svala eller ett indicium på släktskap med guldsmeden Didrik Bloom låter jag vara osagt.  
 
Vänligen,
Kristian Lagerström

2013-07-15, 13:51
Svar #21

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Hej Kristian, tack för dina uppgifter.  
 
Anna Hansdotter Groll är Britas halvsyster, de har båda Catharina Påhlsdotter som mor. Den Maria Gråhl nämnd som fadder till Anders Westerman och Helena Bloms barn är troligtvis Brita von Gardens äldre helsyster, Maria von Garden, och vid föräldrarnas död flyttade Brita till Maria von Garden och hennes make Isach Jöransson, hökare.
 
Anders Westerman är gift med Helena Henriksdotter Blom som också var gift med Johan Schierke. Hon är dotter till lärftkrämare, Henrik Blom, död 1700 ( var okänt, finns ingen bouppteckning efter Henrik Blom, kanske han dog i Livland ? )
 
Henrik Blom har också dottern Anna Henriksdotter Blom, som ju är gift med J?rgen Wendt
 
Henrik Blom har dessa två döttrar, Helena och Anna, enligt hans hustru Brita Jakobsdotter Bloms bouppteckning, som verkar till att justeras 1711. Dessa döttrar har Blomsläktbåde mödernet och fädernet, alltså hustru Brita Jakobsdotters Bloms far skulle då heta Jakob Blom
 
Till denna släkt hör också en Johan Blom, död 1680 ( var är okänt för mig ).
 
Tack för din redovisning av faddrar och barn.
 
Dessa uppgifterna har framkommit via olika bouppteckningar.
 
(Meddelandet ändrat av jensen 2013-07-15 14:18)

2013-07-15, 14:00
Svar #22

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil

2013-07-15, 14:44
Svar #23

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil

2013-07-15, 14:55
Svar #24

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Tänkte på faddern Johan Grabbe, som är fadder till Helena Blom och Anders Westermans dotter 1715. Det finns en namne, Johan Grabbe omk 1698 i Dorpat, vet inte om han är identisk med faddern Johan Grabbe, men han kan ju ev. vara densamme. Kommer så väl ihåg detta då jag läste Grabbe som Grubbe först.

2013-07-15, 15:46
Svar #25

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
RÄTTELSE 1: Henrik Bloms hustru hette nog INTE Blom, utan hon kallades så för hon var gift Blom
 
Rättelse 2: Jag hade fel, det fanns ett testamente efter Henrik Blom
 

2013-07-15, 15:49
Svar #26

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil

2013-07-15, 21:23
Svar #27

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Jag håller det för rätt så troligt att syskonen Blomfeldt är av den här Henrik Blom-släkten i Stockholm ändå, hur vet jag inte. Skulle vara lite konstigt när det i deras närhet finns personer som heter Blom och att det sedan i Blomfeldts fall skulle vara en helt utomstående Blom-släkt.

2013-07-15, 21:47
Svar #28

Niklas Kant

  • Gäst
Finns det några skolmatriklar över Riga? Det skulle väl kunna vara en väg.

2013-07-16, 00:09
Svar #29

Utloggad Carina Widell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2380
  • Senast inloggad: 2024-12-18, 16:25
    • Visa profil
Tack för tipset, Niklas. Jag överlämnar frågan om matriklarna till Kristian.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se