Jag svarar här på en fråga ställd av Bo Olsson under en annan rubrik (kanske Peter kan flytta frågan hit vid tillfälle).
Abjörn Gisessons (sparre över blad) härstamning är ett av de problem jag inte försökte lösa när jag höll på med de släkter som förde detta vapen (resultat publicerade i SoH 2003:1).
I en släkttavla, publicerad i PHT 1962 s 38, står Abjörn högst och informationen om honom är knapp: han uppträder i källorna 1447-65 [enligt SMP redan 1443] och var häradshövding i Västbo. En son presenteras i sammanhanget, Måns Abjörnsson, belagd 1488-96 och gift med en dotter till Per Jönsson (Halvhjort) i Rönnäs [Gillingstam, ”Studier rörande vasatidens lågfrälse”, PHT 1962].
I Hans Brasks släktbok förekommer Abjörn i två släkttavlor, även om han i den första kallas Björn Jönsson. Hänvisningen till tavlan på nästa sida visar dock att det är Abjörn Gisesson som avses [s 40-41 i den tryckta utgåvan]. I den tavla där han uppträder med sitt korrekta namn görs han till son av en Gise i Slätteryd. Det finns flera Slätteryd att välja på och rimligt nog pekar Gillingstam på Slätteryd i Bolmsö socken, där Måns Abjörnssons dotterson Per Andersson i Fänestad 1562 bevisligen ägde en gård, på vilken han tidigare bott [PHT s 42, Almquist, Frälsegodsen i Sverige under storhetstiden, bd 4:1 s 119, 4:2 s 939].
I det bevarade källmaterialet finns däremot inte många Gise att välja på om man ska försöka sig på en identifiering av Gise i Slätteryd. Den man omedelbart kommer att tänka på och som åtminstone kronologiskt och geografiskt tycks passa in i bilden är Atte Trottessons (Hindsekindsätten) svärfar Gise Andersson som mig veterligt finns omnämnd i åtminstone ett bevarat originalbrev [BhSp 27/7 1433].
Attes hustru Sigrun placerades också av Stig Östenson i Abjörn Gisessons ätt [PHT 1973 s 108] och såvitt jag förstår bör hon alltså ha varit Abjörns syster. Jag har dock inte själv rotat i detta så det kan mcket väl hända att Stig har invändningar mot min slutsats.