Ur boken Vadstena Klosters Minnesbok inköpt 2004 i Vadstena kloster:
Herrens år 1396, den 21 september.
Efter aposteln och evangelisten Mattheus?dag vordo marsken herr Erik Kätilsson från Värmland, och hans son, som långt förut blivit dödad i Norge på en ö, som kallas Orust, samt den ädla fru Kristina Vämundsdotter, samme marskens systerdotter, alla på samma dag och i samma grav jordade i Vadstena kloster. Några dagar därefter vart den nämnde herr Eriks hustru, fru Ingrid, förd hit till Vadstena och begraven jämte de förenämnda.
Herrens år 1402 den 12 juni
Samma år, dagen efter aposteln Sankt Barnabas?dag, nämligen den dag, på vilken förrättas S. Eskils gudstjänst, medan sakramentet upplyftes i högmässan, avled syster Margareta Lassedotter. Denna jungfru hade i 34 år levat i klostret i prisvärd umgängelse. Och ehuru hon var född bland de förnämligare i landet, var hon dock villig till alla ringa sysslor och ödmjuk, nämligen i köket, till att slå åder och till att tvätta kläder, såväl åt bröderna, som åt systrarna, och till att sy dem och till annat, som hörde till helig ödmjukhet, och därtill var hon mycket nyttig i koren och var allom täckelig. Hennes moder var Kristina Vämundsdotter, som var närmaste släkting till marsken herr Erik Puke från Värmland, och vart jämte samma marsk sex år förut begraven i Vadstena. Denna Margareta var en av de första, som från början anlade den av regeln föreskrivna dräkten i Vadstena.
1387 25 augusti
Konung Sankt Ludvigs dag ingingo i Vadstena kloster två systrar, nämligen fru Katerina Vämundsdotter och Margareta från Finland...
1391 24 maj
Dagen före martyren Sankt Urbans fest avled syster Katerina Vämundsdotter, som var en förnäm dam i det världsliga, innan hon ingick i klostret.
(Om Kristina Vämundsdr och Katarina V. är samma kvinna vet jag inte, men skulle kunna vara...)
Herrens år 1413 26 mars
Dagen efter Marie bebådelse fördes herr riddaren Knut Bonde, son till herr Tord Bonde, till Vadstena och begrovs därsammastädes bredvid sin svärfader herr Karl av Tofta.
4 april Omkring Sankt Ambrosius? fest avled Ramborg, Petrus Bondes av Bordsjö efterleverska, som under 23 år efter sin mans död ständigt i stor fromhet vistades i staden Vadstena.
Herrens år 1407 11-18 november
I veckan efter Sankt Martinus?fest avled herr Karl till Tofta. Denne utmärkte och bland folket vida kände riddare, frejdad genom rykte och dygd, var en mycket framstående lärd. Han älskade högligen vårt Vadstena kloster och hedrade det genom sina gåvor. Ty han skänkte det frikostigt tre mässeböcker och många goda jordagods samt andra ägodelar. Denne herre var genom sitt giftermål en släkting till Sankta Birgitta, ty han hade till hustru hennes brorsdotter. Kommen till hög ålder, väl omkring nittioårig, gick han hädan i Herranom. Om denne herr Karls fader, herr Ulv Abjörnsson, talas det i Sankta Birgittas uppenbarelsers bok VI, kapitel 35, där det i slutet säges: att han var en välvillig riddersman, vars hustru för honom gav de rikligaste allmosor. Och åter: att hans själ syntes uppfara till himmelen, så glänsande som den mest glänsande stjärna i dess glans o.s.v.
Så blev det något om Puke och mycket om annat.
Jag forskar varken i medeltiden, adel, klosterliv eller heliga Birgitta, men tycker ändå boken är intressant. Det finns så mycket information att plocka ur den så jag rekommenderar verkligen ett inköp.