Åland, några funderingar, kommentarer med mera.
Går det att finna just Åland klart och tydligt i den norröna historiska litteraturen?
Jag finner själv i alla fall en referens till ett Allanzhaf i Fundinn Noregr, se vidare
http://heimskringla.no/wiki/Fundinn_Noregr.
Det vore intressant att få se fler referenser till Åland, Ålandshav eller liknande.
Varför heter Åland just Åland?
Ska man tolka å:et som å (vattendrag), å (ovanpå, på, uppå)? Det första lär väl gå bort men det andra? Ovanpå Uppland, Roden?
Åland består av tusentals öar. Kallade man området Öland men då detta var upptaget fick det bli något liknande som Åland istället?
Finns det belägg för ett Ålland (ål=ålfisk)?
Finns det en koppling mellan Åland och Åbo/Åboland?
På finska heter ju Åland Ahvenamaa (ahven=abborre, maa=land). Men kan man tänka sig att ahven är en feltolkning av svenska ordet ovan? Eller kan man tänka sig att ven i ahven har med rus/Ryssland att göra? Abborre ska tolkas som ag-borre enligt Wikipedia. Ag (vass, gräs) kan ha gått under benämningen å i Gammalsvenskby i Södra Ryssland enligt SAOB (
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/).
Apropå ortnamn. Lite lustigt finns det ett Ellan på Singö med Åland på andra sidan Ålands hav i öster men att detta ortnamn skulle ha med Ålandsnamnet att göra är väl inte så sannolikt kanske.
Att knyta Åland till östra Sverige under långa tider är nog väldigt rimligt.
Men visst finns det skillnader?
Var är alla bild- eller runstenar på Åland?
Hur är det förresten med ortnamn med ändelsen -tuna på Åland? Tuna betrakas som ett centralnamn enligt många och återfinns tror jag rikligt i Uppland, Södermanland och Västmanland. Hur är det med andra centrala ortnamn på Åland? Husabyar? Finns det typiska ledungsortnamn från vikingatiden eller är de kanske mer från medeltiden?
Och, land i Åland bör man tolka detta som om att Åland hade en egen (landskaps)lag/ett eget (landskaps)ting under sen järnålder/tidig medeltid?
Förresten har du funderat något på en kommentar som: The Åland Islands probably had Swedish settlement during the Viking Period. However, some scholars claim that the archipelago was deserted during the 11th century (se
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Finland)? Om aktiviteten verkligen var lägre under 1000-talet så minskar väl troligheten att Ragnvald valde Åland som en bas, eller? En bas som också måste har varit svår att försörja/försvara kan man tycka?
Och har du läst På vikingarnas bakgårdar. Osteoarkeologiska studier av försörjning och djurhållning under yngre järnålder på Åland.? Vet inte vem som är författare och om det går att få tag i mer text men du kan finna en liten pdf-fil här:
http://www.archaeology.su.se/polopoly_fs/1.35396.1320940151!/Hemsida%20JS%20vikingarnas%20bakg%C3%A5rdar1.pdf. Inte heller här lyfts Åland fram som ett speciellt centralt område. (Svårt att få med hela länken. Kopiera istället för att klicka).
Jag tycker personligen att Åland också ligger lite för mycket norrut för att verkligen alltid ha varit en viktig bas för resor österut/söderut mot t.ex. Ryssland, Baltikum. Kanske var det mer en viktig bas om man ville nå mer finska, nordsvenska eller samiska områden. Bäst att tillägga dock att jag inte kan ett dugg om sjöfart och nära rastplatser är väl alltid välkomna.
Tänk om det lättare gick att ägna sig åt crowdsourced/crowdfunded archaeology, kanske vore något i just fallet Åland...