Några av Aegidius söner, däribland Ludvig, studerade vid Härnösands gymnasium. Följande uppgifter hämtade från Gösta Buchts Härnösands Gymnasiums matrikel.
a) Ludovicus Aegidii Otto skrevs in vid Härnösands gymnasium 1659 och 1660.
b) Engelbertus Aegidii Otto skrevs in 1660, 1661 & 1662
c) Johannes Aeg. Otto skrevs in vid samma skola 1680.
Johannes Otto står även upptagen på Per Sundins sida över eleverna vid Härnösands trivialskola,inskriven där 1675.
En annan känd son är Samuel Otto, som lär ska ha dött 1688, enligt bl.a. Ulf Lundströms 'Skellefteå socken 1650-1780'. Måhända är Samuel den yngsta sonen till Aegidius, och kanske dog han relativt ung, eftersom han aldrig dyker upp i skolorna? Det verkar ju varit så att Aegidius nästan regelmässigt skickade sina söner till skolorna. Notera att barnen till Aegidius Otto tycks vara födda under ett ganska långt tidsspann. Handlar det om blott en och samma mor för alla barn? Var Aegidius Otto gift flera gånger? Kan Ingeborg Torbjörnsdotter ha dött och Aegidius gift om sig? Notera också att namnet Samuel inte tycks förekomma bakåt i Otto-släkten. Notera också att Anna Aegidiusdotter Ottos mördare, som uppges vara hennes 'kusin', hette Samuel Jakobsson (Db 1684), så namnet Samuel förekommer alltså på fler ställen i släktkretsen. Ulf Lundström menar att Aegidius & Ingeborg inte hade någon släkt i övre Norrland och understryker troligen därför att 'kusin' ibland kunde ha en vidare betydelse. Den invändningen ifrågasätter jag inte, men det skulle ju faktiskt också kunna vara så att ordet kusin här används liktydigt med det vi idag menar med kusin, alltså om syskonbarn. En andra eventuell hustru skulle ha kunnat vara norrländsk, och isåfall möjligen från någon släkt där namnen Jakob & Samuel förekommer. Det var en i hast utslängd tanke som helt skulle kunna kasseras om det t.ex. finns belägg för att Ingeborg Torbjörnsdotter överlevde sin make eller det finns stöd för att Aegidius bara var gift en gång.
En helt annan teori skulle kunna vara att kusinskapet uppstått genom att Samuel Jakobsson på nåt sätt också härstammade från Otto-släkten, men att hans släktnamn fallit bort i tingsprotokollen. Namnet Jakob förekommer ju även i Otto-släkten.
Jakob> Jag har sett någon uppgift på nätet om att den som du kallar för Ludvig (Ludvigsson) Otto skulle ha dött 1664. Om den uppgiften stämmer eller var den härrör ifrån vet jag ej, men förutsatt att den stämmer så är det kanske inte helt osannolikt att det istället är Ludvig (Aegidii) Otto som agerar i lag med Zacharias Fältskär/Otto i slutet på 1660-talet.
(Meddelandet ändrat av holmlund 2013-10-15 14:26)