ADU var dotter till kyrkoherden Peter Uddenberg (i Åby sn utanför Kalmar) och hans hustru Catharina Margareta Hamberg. Hon var då Peter Uddenbergs 14.e barn. Hon kom att få ytterligare 7 syskon. Tilläggas skall att Uddenberg hade delat upp dessa barn på två fruar. Många av barnen dog i ung ålder.
ADU föddes i Förlösa, strax utanför Kalmar den 1/6 1775 och hon dog 16/4 1821 i Dörby, även det strax utanför Kalmar.
Gift 1:o den 22/8 1797 i Åby med vice häradshövdingen Israel Carl Lindelius, f 2/12 1760 i Torsås, Kalmar län, död 17/3 1798 i Åby, student i Lund 1781.
Gift 2:o den 1/5 1801 i Åby med kronolänsmannen i Gräsgårds härad, Sven Nylander, f 15/3 1781 i Kävsjö, Kronobergs län, död 1812 i Ventlinge.
Hennes man Sven Nylander blev en mycket uppmärksammad man i September 1804 när han kom den rättmätige innehavaren av Frankrikes tron till hjälp vid en strandning på östra Öland.
Det var när de avsatta franska bourbonerna skulle samlas i kalmar för att försöka återfå den franska tronen. Denne bourbon - greven av Lille - i Sverige erkänd som Ludvig den XVIII - blev vid starndningen, tillsammans med hela besättningen, misstänkta för att vara några som var ute i ogjort ärende, vilket alltså inte var fallet. Först kunde ingen av ölänningarna förstå dem och det var då den i språk bildade Nylander kom till hjälp med sina franskkunskaper.
Länsmannen [Nylander], vilkens ombestyr med konumgens resa nu mera var slutad och som fullgjort detta på ett för kungen under då varande brydsamma omständighet ganska belåtet sätt, erhöll vid samtalet med landshövdingen mycket beröm av Ludvig XVIII och anbefalldes till landshövdingens goda minne, varförutan konungen gav honom en särskilt nådegåva av 12 dukater ur konungens egen hand till vederlag för sitt omak.
Ja, det finns mycket att berätta om detta äventyr. Besöket i Kalmar varade en månad och bourbonerna pratade sig samman och några år senare kunde de åter bestiga den fransk tronen och han blev då Ludvig XVIII även i Frankrike.