Att vi har en frälsesläkt i Skön i Medelpad skulle väl kunna styrkas med hänvisning till dels gravhällen i vapenhuset i Sköns nya kyrka med vapenbilden böjd arm, dels till brev av 1324 (DS 2471), där Nils Fardjäknsson påvisar, att släkten förfogade över fiskerätter i Indalsälven med anslutande landområde.
Nils förde just vapnet böjd arm framkommande från sinister+med handen hållande ett hjärta(?sjöblad (Raneke SMV I, s 247).
Även en Klemens från caluan?s i Ångermanland förde vapnet böjd arm (DS 3940). Klemens framträder 1345 tillsammans med hr Peter i Torsåker och Hökar Petersson, lagman, då kyrkoherde Nils Silvestersson i Nordingrå bortbyter sin fädernejord i V Skulla, Jumkil sn, till Åke, prost i Ångermanland, mot jord i Grista i Nordingrå sn.
En Höker i Kalvnäs framträder 1314 jämte Farde i Herleby i Nora (DS 1957). Möjligen var han farfar/morfar till lagman Höker Petersson (1342-52).
Ättlingar till de ovan nämnda har ännu icke godtagbart identifierats. Inga indikationer leder dock hitintills till Bureätten; att Fardeätten inte bör sammanblandas med Bureätten torde denna genomgång visat. Farde Unge (1342-63) har hållts som gisslan av Bureätten länge nog. Ge honom fri och för över diskussionen till egen rubrik - Fardeätten.